Gå til innhold
klatreminus

Tau til sikring

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Dette er egentlig ikke et klatrespørsmål men går litt på utstyr. Jeg har en klatresele og en arbeidssele som jeg skal bruke i forbindelse med arbeid på tak. Tanken er at fruen står med klatresele og brems og jeg har arbeidsselen mens jeg løper rundt på taket. Men hva slags tau må jeg ha ? ser at xxl har 4mm statisk tau til en billig penge. Holder dette ? Det er jo ikke snakk om at tau skal tåle fall, det skal hindre meg i å skli over kanten på taket.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
26 minutter siden, Terka skrev:

Sjekk min-maks diameter spec på taubremsen din. Tauet du bruker må være innenfor dette for at bremsen skal fungere ihht garantien fra produsent. Bruker du tau med mindre diameter bør du selv verifisere at det funker. Bruk gjerne billig statisk tau.

Hvorfor ikke gi fruen litt fritid i stedet for å måtte stå "passiv" mens du jobber på taket? Finn i stedet noe å feste tauet i (på bakkenivå på motsatt side av taket, pipe, etc), og sikre deg selv i sele/tau. Da slipper dere å "rope" til hverandre hvert gang det skal gis ut/tas inn tau, og du har full kontroll selv. Mye bedre for den som jobber også. 😊

 

Mener jeg har lest at det er lurt å feste sikringstau i tilhengerfeste på bil... :)

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
12 minutter siden, bjojor skrev:

Statisk tau skal aldri (!) brukes til sikring der det er fallpotensiale med mindre du har shockabsorber i lanyarden. Om hun skal sikre deg bør vanlig dynamisk klatretau benyttes. Litt uklart hva behovet er når du sier det kun skal hindre deg i å falle over kanten, det høres vel ut som at det her kan forekomme et fall dersom du faller utenfor? Eller er tanken å henge i stramt tau hele tiden? Om tauet skal gli frem og tilbake over mønet på taket bør du sørge for å beskytte det godt akkurat over kanten!

Jeg ville nok også foretrukket å sikre meg selv i en sånn situasjon, med tanke på at du stiller spørsmålet her antar jeg at hverken du eller fruen har så mye klatreerfaring? Da sitter nok ikke refleksene helt øverst i ryggmargen, og det er lett å miste konsentrasjonen om man står lenge å sikrer.

Uten å overdramatisere det som høres ut som en ganske enkel operasjon bør du ha tenkt gjennom hvordan du kommer deg opp/ned dersom du sikrer deg selv og faller. Å henge lenge i sele kan medføre hengetraume, og det er absolutt ikke noe du ønsker. Jeg vil også anta fruen setter pris på å slippe å stå som passiv tilskuer til hjelpen kommer dersom det skulle komme til det.

Operasjonen er enkel nok. Jeg tenkte mer på hva et statisk tau tåler... Tanken er å jobbe i tau som ikke er lengre enn at jeg unngår å falle utenfor kanten på taket, så det er ikke snakk om fritt fall sånn sett.

Når sant skal sies så har jeg aldri sikret meg tidligere, men fruen har etterhvert blitt forsiktig, og det koster jo en formue å leie folk til ting man kan gjøre selv :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Bjodah
   Jeg skal øve på klemknuteklatring og jeg må kaste tauet over bjelken jeg vil ha det over. Dermed ender jeg opp med å ha begge tampene i bunnen. Hvordan kan jeg få det låst i toppen? Jeg har tenkt å slå en åttetallsknute rundt tauet og "choke" tauet på toppen. Men det gjør at jeg får en del friksjon når jeg skal trekke tauet gjennom. Går det greit? Det er jo ingen vekt i tauet når jeg trekker det oppover og det er statisk på toppen. Eller er det noe jeg kan bruke for å gjøre dette på en bedre måte? Tips mottas!
  • Av kollbjørn
   Hei!

   Jeg har tidligere hørt at man "skal" skille mellom bre og klatretau, fordi bretauet får endel slitasje og vil derfor være anbefalt å ikke bruke til klatretau lenger. Eldre klatretau kan fint gjøres om til bretau osv.

   Jeg lånte bort tauet jeg bruker til klatring til en kompis forleden dag, og det ble brukt som bretau. Er det anbefalt at jeg skaffer meg et nytt tau da eller burde det gå fint dersom ikke tauet har synlige skader?

   Hilsen Trond
  • Av Anti
   Har søkt litt rundt på nettet for å finne ut hva man egentlig kan bruke et såkalt overlevelsesarmbånd til, men amerikanere er gærne, og jeg finner ingen vettuge bruksområder, annet enn at man alltid har med seg en taustump...
   de listene jeg finner inkluderer gjerne snubletråd i tilfelle du blir jaget, bearbagging, bygge ly, knyte fiskegarn osv...
    
   Nå skal jeg tvinge speiderne mine til å lage slike armbånd (for å lære makrame) men jeg må ha noen gode argumenter for prosjektet. så hva kan man egentlig bruke denne taustumpen til?
    
   Kom med forslag! (helst noen som er relevante for normalt norsk friluftsliv )
  • Av feitenteiten
   Hei. Noen som har noen erfaring med klatretau (og slynger) som er tilgriset med kvae? Tips for å få det bort og, ikke minst, om det er noe som tilsier at kvae kan svekke tau og slynger?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.