Jump to content

Kondens i teltet; det, meg eller været sin skyld?


Chirsbom
 Share

Recommended Posts

Hei, 

Jeg var en tur med et nytt telt nå i helgen, og opplevde etter natt 2 og 3 at jeg våknet med fuktig sovepose og kondens inne i innerteltet.

Dette overrasket, og jeg vil gjerne forsøke å nøste opp i hva som kan ha vært årsaken til dette. 

Teltet er et Helsport Reinsfjell SL. Det er mye jeg liker med det. Ser og etter faktisk at det kan være ting jeg ikke liker så godt ved det også. Det er mest småpirk egentlig.

Men kondens i form av fallende vanndråpen, det er ikke bare en duppeditt eller funksjon jeg ville endret på..

Natt 1 og 4 var det ingen tegn til kondens. Natt 1 var etter lite fysisk aktivitet, og natt 4 hadde jeg innerdørene halvveis nede for å lufte ekstra. Etter natt 2 og 3 våknet jeg med tegn til rim på bakken rundt og at det var litt kjøligere i luften. Ellers var alle nettene tilnærmet like. Samtlige i lik høyde, og åpent øst/vest slik at det var gode solforhold. 

Kan det ha vært den lille temperaturforskjellen som forårsaket kondensen, er det jeg som er en svett jævel etter å ha gått litt, eller må teltet ha åpne luker for å ta unna normal avdamping? 

Og hva kan ellers ha påvirket og forårsaket dette? Det er viktig for meg å forstå mekanikken i dette for å muligens unngå slikt fremover.

 

Hvis du kun vil diskutere merket på teltet så finnes det andre tråder til det ;) 

 

.        

IMG_6466.jpg

IMG_6467.jpg

IMG_6468.jpg

Link to comment
Share on other sites

Etterhvert som lufttemperaturen faller, vil luftas evne til å holde på (og frakte bort, for så vidt) vanndamp bli mindre og mindre. Til slutt når den duggpunktet, da har den maks av mengde vanndamp som den kan inneholde ved den temperaturen. Den kan ikke ta opp mer vanndamp. Blir lufta kaldere, vil vann i dampform (altså "vanngass", ikke sånn synlig damp man ser over en kasserolle med kokende vann) gå over til dråpeform - og vise seg som dis, tåke, dugg etc. I sånne forhold er det svært vanskelig å unngå kondens i telt - uansett konstruksjon.

(Hvis du vil ta dette mer teknisk, kan du bli litt nerdete og lese om Molliere-diagram :) )

Link to comment
Share on other sites

Var du alene i teltet? Laget du mat? fyrte med gassbrenner? Er jo noen ting som spiller inn på "klima" inne i teltet, men så mye damp at det drypper store dråper har jeg ikke vært ute for enda... Men det kan jo være at teltet mitt (Fjellheimen camp 3) er så rundt at dråpene renner ned på siden før det drypper. Men ja, det er stort sett alltid kondens på denne tiden av året. Det er veldig rå luft ute om dagen. 

Dette kan løses ved å investere i en liten vifte som går på usb/nødlader. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Mareng
4 minutter siden, Chirsbom skrev:

Takk for alle svar! 

Ved nærmere ettertanke, jeg tror ikke det er teltet sin feil, jeg tror det er noe med deg. Du har jo kondens på linsen på profilbildet ditt også :D

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Mareng skrev:

Ved nærmere ettertanke, jeg tror ikke det er teltet sin feil, jeg tror det er noe med deg. Du har jo kondens på linsen på profilbildet ditt også :D

Det var det jeg og tenkte!

Jeg er generelt en litt ufokusert fyr, Passer så fint at skjermen på mobilen er knust, det får frem mine beste sider..  

Batteriet visstnok og oppbrukt, litt som meg selv ;)

Fruktsaken er jo snart hele 2 år gammel, det er rene pensjonsalder for mobiler å regne..

Link to comment
Share on other sites

På 30.8.2017 den 8.59, Mareng skrev:

Ved nærmere ettertanke, jeg tror ikke det er teltet sin feil, jeg tror det er noe med deg. Du har jo kondens på linsen på profilbildet ditt også :D

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAaa :D Good one.

Må henge meg på resten her, selv om jeg selvfølgelig gjerne skulle benyttet anledningen til å trashe Helsport sine superlight telt og fronte det O ufeilbarlige Hillebergteltet mitt, men dessverre er det nok sånn at temperaturforandringer, fuktig vær og temperaturer rundt null vil gi kondens selv i de beste familier

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Sovjetunionen said:

... men dessverre er det nok sånn at temperaturforandringer, fuktig vær og temperaturer rundt null vil gi kondens selv i de beste familier

Jeg skal slite med å gnikke av netthinnen det bildet som har dannet seg av hvordan din familie reagerer på fukt i været.....

Link to comment
Share on other sites

3 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Jeg skal slite med å gnikke av netthinnen det bildet som har dannet seg av hvordan din familie reagerer på fukt i været.....

Jeg er usikker på om du tenker på familieære aktiviteter eller aktiviteter som kan føre til familie nå, det skal imidlertid nevnes at begge deler kan gi kondens og at man ikke kan skylde på teltet da heller.  

Link to comment
Share on other sites

Arv vs miljø er en gammel debatt. Jeg slår et slag for epigenetikk. Dag 2 og 3 er nok et dugg-gen aktivert, og foreløpig vet vi for lite om det til å kunne gi noen konkrete anbefalinger.

Plassering av teltet er også kritisk for hvor mye kondens det blir. Setter du teltet nært et vann, eller en myr, så får du mye mer kondens enn om du legger deg på et høydedrag. Vind er nevnt, luftfuktighet er for så vidt nevnt. I rapportene som sendes inn til meteorologisk institutt er det alltid med temperatur og "duggpunktstemperatur" forskjellen mellom disse angir hvor fuktig eller tørr luften er. DP angir hvilken temperatur hvor luften blir mettet pga det @a_aa nevner. Om du har en flyplass (eller annen målestasjon) i nærheten av der du camper kan du sjekke temp og dp, men den varierer ganske mye i terrenget(j.f. det med myr) så det er ikke sikkert det gir deg noe informasjon.

På vestlandet er det kronisk vanskelig å få tørket opp skikkelig når vi har mange dager på rad med nedbør og tåke, selv om du fyrer. Men ikke sett fyr på teltet om du fyrer opp brenneren da.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: https://kart.finn.no/?lng=23.84218&lat=70.26285&zoom=12&mapType=normap

   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
  • By sturela
   Er på jakt etter et telt til meg og mine to hunder. Har en husky og en stor vorsteh  og jeg er en mann på litt under 180 cm.Jeg  vil ha et telt som har bra bunnduk. Må ha insektnett i dør, være lunt. Blir brukt mest på vår og høst. Har i dag et tunneltelt( bjørgefjell 3 camp ) frå ca 1990.  Jeg er egentlig kanske fornøyd med det , men bunnduken er kanske slitt og det er litt stort.Klarer meg med et 2 mannstelt . Blir mest brukt i skogstereng, mulig fjelltur på sommer. Dør til innertelt bør være slik at det ikke blir tråkket på når dør er åpen.( dør må ikke ligge på bakken ) . Lite pakkvolum er viktigere en vekt da den ene hunden skal bære det og ikke jeg. Men vekten bør ikke være så mye over 3kg.Har lurt om Hilleberg kaitum 2 kan være et lurt valg. Kan sikker være lurt med kuppeltelt også da det kan være dårlig med pluggfester også i skogsterng. Viktige er også at det er bra avstand mellom innerduk og ytterduk slik at ikke sovepose blir bløt av kondens. Tar i mot forslag med stor takk
  • By rusleape
   Jeg trenger tips til telt og liggeunderlag til familie på fire.
    
   Skal hovedsakelig brukes i nærmiljø, camping og steder som er tilgjengelige med bil To voksne og to barn under 12 år Pris er viktig Helst et stort fortelt Takhøyde tror jeg er viktig
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy