Gå til innhold
Terka

Chair kit / stol - verdt å dra på?

Anbefalte innlegg

33 minutter siden, Terka skrev:

Bamse Extrem har R-verdi på 3,5 og Downmat 9 har R-verdi på 8,0, samlet har dem en R-verdi på 11,5 så det er naturlig at det også da oppleves varmere. Og så har man placebo effekten av å ligge vite at men ligger som prinsessen på erten. 1f604.png

Neste punkt å gruble på blir da om Bamse Exteme skal ligge øverst eller nederst, her strides turfoket. 🤣 (Jeg velger å ha det nederst.)

Uten å kjøre inn noen tall i det hele, tenker jeg først det er best med bamse på toppen. Da vil du minimere varmeoverføringen inn til luftlaget i Expeden (den har 2 lag med dun og luft mellom ja?). Bamse underst vil føre til varmere luftlag inne i Expeden, høyere strålingstap gjennom luftlaget og mer konveksjon/luftsirkulasjon med påfølgende nedkjøling av din kalde skinke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
11 timer siden, ArveS skrev:

R-verdi er R-verdi. Uansett rekkefølge på lagene. Men, som flere påpeker, en tapper gjerne litt luft fra oppblåsbare for å få mer komfort. Da synker R-verdien noe. En bamse på toppen vil fordele kroppstrykket utover og gi færre punkter med liten avstand, og dermed noe høyere isolasjonseffekt. 

Om du bare tar med konduksjon, så ja. Stråling og konveksjon er ikke lineært med temperatur. Hvis den oppblåsbare har et kontinuerlig fyll burde vi kunne se på den som et kontinuerlig porøst medium med lave strålings- og konveksjonstap, men om den har 2 lag med dun, og luft i mellom blir det noe annet. Dette har blitt diskutert litt mer detaljert på Skjult lenke - logg inn for å se den . Her påstår hvertfall en av dem at R-verdien er beregnet kun ved å inkludere konduksjon. I så fall Vil det være en forskjell på å ha celleplasten over eller under. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, ArveS skrev:

Dette er for så vidt riktig, men jeg savner en forklaring på hvorfor et celleplastunderlag vil gi lavere samlet varmetap om det ligger oppå. 

Jeg lar dette bli siste, så kan heller mod. skille ut de usaklige innleggene våre. 
Jeg hadde en liten feil i stad, der jeg påstod konveksjon ikke var lineært. Uansett. Det kommer ann på mange faktorer. Så lenge man ikke fryser er det greit. For f.eks. synmat, med isolasjon-luft-isolasjon, vil en høyere temperaturgradient gi mer luftsirkulasjon, som gir mer tap langs sidene. Men nå kan man også ta med at et bamse underst vil komprimeres svært lite, og dermed isolere veldig bra.  ... 

Endret av TheSleepwalker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.