Gå til innhold
  • Bli medlem

MSR Hubba Hubba HP


Mr.MountainLurk

Anbefalte innlegg

Har brukt MSR Hubba Hubba HP mye de siste 6 årene. Det er i hovedsak brukt vår, sommer og høst både i lavland, vidde og mellom tinder. Mange av turene har vært på 1-2 uker. Det har også blitt med på et par korte vinterturer på Hardangervidda. Totalt vil jeg tro i underkant av 100 overnattinger. Oftest har det blitt brukt til 2 personer + en middels stor/stor hund. Såvidt jeg kan se vil erfaringene mine med dette teltet også gjelde for det nyere Hubba Hubba NX.

Hovedårsaken til at jeg skriver denne artikkelen er frustrasjonen over at ytterteltet ikke går helt ned til bakken. Da jeg kjøpte teltet tenkte jeg at det ikke ville gjøre stort, ettersom det vil hjelpe mot kondens ved å gi bedre lufting, og at sekken stort sett kan ligge under regntrekket og holde seg tørt i regnvær på den måten. Mulig det er ment til å hjelpe mot kondens, men i mangel av gode luftemuligheter høyere opp i teltet, er kondens fremdeles et ganske stort problem. Større enn i andre tunelltelt og kuppeltelt jeg har testet. I tillegg fører det til at det kan bli unødvendig luftig og kaldt når det blåser. I kald vind er det alt for luftig. Eneste fordelen er at det er lett å tørke ting i forteltet så lenge det ikke blåser og regner samtidig.

Forteltene er for små. Alt i forteltene blir klissvått når det blåser og regner, eller i langvarig regn. 

Innsiden av duken er PU-belagt istedenfor silikon. Det fører til større pakkvolum, og at den siden av teltet lettere klistrer seg fast til ting. Ulempene med det er at om man ikke er forsiktig og oppmerksom, vil duken fort henge seg fast i berg/steiner/kvister, og revne. Det har riktignok ikke skjedd enda, men det er en konstant frykt. I tillegg fører det til at jakka/genseren klistrer seg fast til ytterduken på vei inn og ut av teltet, og da ofte blir temmelig våt pga. nevnte kondensproblemer. Har også inntrykk av at silikon holder lengre. Bunnduken burde også vært noe kraftigere. Ekstra bunnduk funker som en temmelig effektiv vannoppsamlingsplass når det regner mye, og fører til at det blir ekstra vått i teltet om bunnduken på teltet ikke er 100% tett.

Teltet tåler dårlig sidevind i styrke frisk bris og kraftigere. Det har riktignok overlevd stiv kuling på høyfjellet, men da med lite søvn pga. frykt for at stengene skal briste eller duken revne. I tillegg er overlappingen mellom yttertelt og vanntett bunn på innerteltet for kort. Det betyr at i vind og regn regner det rett på den ikke-vanntette delen av innerteltet i fot- og hodeende, som fører til at sovepose og annet i teltet kan bli svært vått. Om man er en lang person, eller oppbevarer masse ting i fotenden av teltet (som vi ofte gjør) vil dette i tillegg dytte bunnduken litt utover og gjøre dette problemet større.

Om stengene skulle briste på dette teltet tror jeg det vil være problematisk å spjelke disse ettersom hele konstruksjonen baserer seg på at stengene skal være svært smidige.

Romslig er teltet ok. Litt lite plass til meg og samboeren pluss hunden (en strihåret vorsteh som er noe stor for rasen), men det funker greit. Går såvidt å bruke Primusen i forteltet :)

MSR reklamerer med at det er mulig å sette opp ytterteltet først, for så å feste innerteltet, dersom det skulle regne. Dette fungerer kun om det er lite vind, og selv da er det stort sett mer hensiktsmessig å slå opp innerteltet først. Det pga. når man setter opp ytterteltet først, er det med innsiden opp mot regnet, og her samler det seg da fort endel vann, som i sin tur gjør resten av teltet vått. Blåser det, er det bare å glemme å sette opp ytterteltet først, med mindre man ønsker å bruke teltet som kite først...

Nå høres kanskje alt ganske ille ut? Stort sett fungerer teltet ganske bra. Det er ved langvarig regn, sterk vind eller kombinasjon av vind og regn det kan bli stusselig å ha dette teltet som hjem Stort sett er været bedre enn dette, og da er det et godt lite hjem som ikke veier alt for mye :) Det går også forholdsvis raskt å sette opp, men ikke i nærheten av så raskt som med tunelltelt. Og forutsatt at man er istand til å være litt oppmerksom og småforsiktig(særlig når man setter det opp i skogen) vil det tåle mye bruk. Sømteipen begynner såvidt å løsne nå, og bunnduken holdt seg ikke 100% vanntett særlig lenge, men ellers er teltet fremdeles i god stand.

Oppsummert (+ litt til):
- Yttertelt som ikke går ned til bakken fungerer kun under spesielle værforhold: ikke regn, men må være svak vind
- Konstruksjonen tåler dårligere sidevind enn de fleste tunelltelt
- Deilig med mulighet til kun å sette opp innerteltet den ene dagen i året det er varmt nok, og ikke er fare for regnbyger (har egentlig aldri brukt denne funksjonen da det stort sett er like greit å brette opp begge dørene på ytterteltet)
- Teltpluggene som fulgte med er supre!
- Vanskelig å komme inn/ut av teltet uten å gni seg inntil klissvåt teltduk
- Tåler langvarig bruk

Som et godvær-til-halvdårlig-værs-telt er teltet supert, men du finner langt bedre alternativ der ute, Se isteden etter et Helsport, Hilleberg eller Exped-telt. Ting jeg kommer til å se på som must i mitt neste telt for 2+hund er:
- Silikon på begge sider av ytterduken
- Noe større yttertelt
- Duk på yttertelt som går helt ned til bakken
- Minst 1 luftekanal høyere plassert
- Dører man kan gå inn/ut av uten å måtte gni seg inntil klissvåt teltduk
- Noe større innertelt
- Mulighet for å justere hvor mye av luftingen til innerteltet som skal være åpen
- Muighet for full åpning av yttertelt på begge sider (som f.eks. dette teltet)
- Omtrent samme vekt, men vil heller gå opp 6-700g enn å ofre punktene over

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Beskrivelsen kjenner jeg meg igjen i etter å ha brukt mitt HHNX noen turer. 

Oppfatter at vindstabiliteten er noe bedre, men kjenner igjen følelsen av et litt for luftig telt for typisk norske forhold. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vindstabiliteten er ikke ille til å være et telt av denne typen og fasongen, men mener den ikke nødvendigvis er god nok til høyfjellsturer når det blåser opp, og at man derfor heller bør se på andre konstruksjoner som tåler vind litt bedre. F.eks. tunneltelt eller kuppeltelt hvor stengene går helt ned til bakken. 

Trenger ikke footprint for å slå opp ytterteltet først, men da er det litt lettere, og du slipper kite-effekten :) Det vises i denne videoen. Spol frem til 2:25

 

Endret av Mr.MountainLurk
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 timer siden, Mr.MountainLurk skrev:

Innsiden av duken er PU-belagt istedenfor silikon. Det fører til større pakkvolum, og at den siden av teltet lettere klistrer seg fast til ting. Ulempene med det er at om man ikke er forsiktig og oppmerksom, vil duken fort henge seg fast i berg/steiner/kvister, og revne. Det har riktignok ikke skjedd enda, men det er en konstant frykt. I tillegg fører det til at jakka/genseren klistrer seg fast til ytterduken på vei inn og ut av teltet, og da ofte blir temmelig våt pga. nevnte kondensproblemer.

Er du sikker på aten såpass påtakelig klistre-effekt gjelder alle typer PU-belegg? Kjenner det liksom ikke helt igjen. Jeg har en StS Nano TarpPoncho med innerside som er PU-belagt, og et ditto Shangri-La 1-telt og jeg har egentlig ikke reagert på det. Til alt overmål har jeg nettopp kjøpt Exped Orion III UL som også har PU-belagt innside på ytterduken ;) Har ikke erfaring med det ennå.

Uansett, "klistring" vil da i så fall føye seg inn i PUs Ulempe-kategori sammen med "lavere styrke" - mens i Fordel-kategorien ligger "teip-/limbarhet" og "høy vanntetthet". Pick and choose :) 

Slik jeg forstår det (kan ha misforstått), er det nå en utvikling i retning av at man lager en ganske homogen blanding av silikon og PU som nylon eller polyester støypes inn i - forhåpentligvis vil miksen få fordelen fra hver; styrken fra silikon og vanntettheten fra PU. Reparerbarheten til PU synes å ha gått tapt så langt i utviklingen, dessverre.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke brukt andre telt med PU-belegg, så vet ikke om det er generelt. De andre teltene mine har silikon på begge sider av ytterduken, og det er langt lettere å ha med å gjøre. Raskere å brette ut, og sklir raskt over hindringer på veien når jeg trekker i duken, selv om de er skarpe. Har aldri hatt problemer med vanntettheten til telt med silikonbelegg på begge sider, så ser ikke helt at det kan være mye å hente der? Uansett spennende å se hva utviklingen vil resultere i :)

At det er lettere å teipe igjen telt med PU-belegg dersom man skulle få en rift kan godt hende, men har (merkelig nok) klart å unngå å få rift i de andre telta mine som har silikonbelegg, så vet ikke helt hvor vanskelig det er å reparere rifter på de. Det gikk iallfall forholdsvis greit med "Tear-aid" til goretextøy som jeg brukte til å reparere noen rifter i MSRen, men den klistra seg godt til begge sider, også siden med silikonbelegg. Nå har det vært klistra på i ca. et år, og gir fremdeles ikke antydning til å løsne, men så er ikke riftene på en plass der det er veldig mye strekk i duken heller, da vil det nok være bedre å få limt/sydd på noen lapper med rip-stop materiale.

Har blitt fortalt at alle telt som selges i USA må ha en eller annen flammehemmer på innsiden av teltduken som ikke kan festes dersom innsiden er silikonbelagt, og at dette er en av hovedårsakene til at mange telt har innside med PU, i tillegg til at det er rimeligere. Ikke siter meg på det, hukommelsen har det med å blande ting litt sammen... 🤔

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.