Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvor tungt telt tolererer dere å bære alene på tur?


leerj

Anbefalte innlegg

Har to telt; Helspot Romsdalshorn 3 Camp (4.2 kg) og Nigor Wikiup 4 (2.2 kg). Etter å ha bært Helsport teltet i noen år har jeg ingen problemer med å bære Wiki'en enten det er solo eller tur med fruen. Stort sett er hun med på alle turer, så det er sjelden jeg bærer alt alene.

 

Hvis jeg hadde gått mye solo turer med mye vandring (begynner å helle mot padleturer etter hvert som alderen trenger seg på) så hadde jeg nok sikkert investert i et 2-manns telt i 1-1.5kg klassen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På solo-turer i skogsterreng så bruker jeg ikke lengre telt- men Hennessy-køya med tarp veier fort 1.5 kilo allikevel.

Bruker i grunn minst mulig tid i teltet særlig på solo-turer så ser ikke noe poeng i å ha tyngre telt enn Ringstind-teltet jeg har i dag. ☺️

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I yngre dager så gikk jeg med det jeg mener å huske var Børgefjell T3, et Bamse underlag, og et 3 cm tykt oppblåsbart underlag. og enten Alta eller Tyin Winter sovepose, avhengig av sesong. Til matlaging ble et fullt Trangia sett benyttet. Gikk fint med dette i dagesvis, men storsekk eller satt leir ble forlatt i lavere høyde når toppene skulle gås dersom vi vurdererte at det var lurest.  Ble vi slitne så vurdererte vi det dithen at vi burde bli i bedre form og dermed hadde godt av å bli slitne.

Ettet litt endringer i livssituasjon så endte jeg opp med å gå alene på turer med barna som da var 8 og 6 år. Jeg bar først telt på ca 5,2 kg, 3 soveposer på til sammen 4,5 kg, 3 liggeunderlag på til sammen 5,4 kg (og stort volum sammenpakket), allt "fellesutstyr"  og mat for 3, samt mine egne klær. (Barna bar kun egne klær + drikke i sine sekker da.)  Heldigvis for meg så ble det ikke så lange etapper å gå. 😊

Mest pga stort volum som gjorde at jeg gikk med mye utstyr utenpå sekken, men også delvis pga vekt, begynte jeg å lete ettet utstyr som veier lite og tar litr plass sammenpakker. På en typisk sommertur sammen med barna nå veier teltet ca 2,1 kg, 3 soveposer 3,8 kg, og 3 liggeunderlag 1,4 kg sammlet. Og på kortere turer bærer barna også egne soveposer pg liggeunderlag, og da er jeg nede på under 1,4 kg for min sovepose og liggeunderlag. I tillegg har jeg et billig Kina-telt som veier 1,5 kg som kan brukes på soloturer der det ikke blir for værhardt.

Jeg klarer fint å gå med relativt tung sekk før, så jeg tenker at der bør jeg fortsatt klare på de aller fledte turene. Der er kun på spesielle turer jeg tyner vekta på sekken ekstra, jeg foretrekker heller litt komfort (og dermed tyngte telt, liggeunderlag, osv), og lar da sekk med tungt utstyr bli liggende nede til fordel for en lett topptursekk når toppene skal bestiges.

Til vinterbruk er det enten pulk (og lavt fokus på vekt), eller sekk når det skal gås i mer alpint terreng og dermed mer fokus på vekt og volum.Til sistnevnte bruker jeg et enduks rent vintertelt på ca 2,5 kg.

Summa summarum, ikke ha for mye fokus på vekt, da kan "turgleden" fort bli dyr. "Passe" tungt er fint å gå med. Jeg går meg fint sliten jeg enten sekken veier 10 eller 35 kg. Og legger opp/justere turen ut fra formen og hvor mye jeg bærer. Og motsatt, jeg gidder ikke bære tungt opp på fjelltopper, tilpasser da vekta.

Noen går jeg fra uansett om jeg vil gå på, og andre har jeg ikke nubbetjangs til å henge på når de kommer opp i tempo & km, så jeg har sluttet å samenligne meg md hva andre klarer, og tar da rutebeskrielser som en pekepinn på tid jeg normalt ligger innenfor. 

Det jeg prøver i, ikke stress for myr med vekta på utstyret. Turgleden kommer mest av andre ting. 😊

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da kom jeg i mål vektmessig sist sommer så nå blir det Helsport Ringstind Superlight 1-2 (0.98 kg) og Helsport Snota 55 liter framover så da veier telt og ryggsekk litt i overkant av 2 kg. En stor inspirasjon var det å lese her på forumet om en som hadde gått Femundsmarka en uke med samme telt og ryggsekk. På kanotur bruker jeg storsekken min på 65 liter, da går vekten opp med 1,3 kg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Telt alenetur er 1.9kg, med 2 i 3-mannstelt er vekten 3.4kg. 

Det er dei telta eg har til sånt bruk. Kortkort bæring fra bil da har eg 4 soverom og 23kvm telt med og oppblåsbar sofa såklart.

20160805_183308.jpg

Endret av JGH
Bilde
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan på det varmeste anbefale fjellheimen x -trem 3 camp! Har selv brukt teltet sommer som vinter og det er det nærmeste jeg har kommet et perfekt helårstelt/telt. Mye plass for vekten, noen som kommer godt med når du ligger værfast over tid (sommer som vinter). Brukte det sist på en 45 dagers solotur i Februar/mars og det holdt samtlige dager gjennom til tiders særs dårlig vær uten tegn til slitasje. Det er et litt tungt telt til bruk om sommeren men et veldig lett ekstremttelt til vinterbruk, så en veldig god løsning hvis du bare skal ha et telt, spesielt hvis du skal i mer utsatte områder. Kjøp kjøp!

PS. Må også bare få si at du får med serviceavdelingen ved Helsport på kjøpet. Hvis du ønsker spesialtilpasning av teltet med flere barduner,lufteåpninger etc. ordner de det for en ganske grei pris. Veldig fornøyd!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Terka skrev:

Ble vi slitne så vurdererte vi det dithen at vi burde bli i bedre form og dermed hadde godt av å bli slitne.

10 tommel opp til den @Terka 🤗


Jeg for vel komme med et motspill til tunnel-teltene jeg da.

Jeg har de siste årene brukt to telt: MSR Hubba hubba NX blir brukt på skiturer på våren med stabilt vær og på sommeren. Midtvinters og med utsikt guffent vær har jeg med MSR Fury. Jeg er sjeldent på ture som fordre overnatting unner tregrensen, og når jeg er har jeg sjeldent telt med meg.
Jeg er ikke typen som egentlig går så mye opp i vekt - men så gjør man det jo litt allikevel når nyanskaffelser skal i hus. Jeg er altså ikke 100% sikker på tallene, men trur teltene er i unner kant av hhv. 2 og 4 killo.
Begge går helt fint, å dra med seg alene. Det er jo et spørsmål om planlegging etter de faktorer som er aktuelle når en reiser på tur. Blir sekken tung, blir jo turen bare planlagt etter det, legger på en ekstra dag, eller finner en tur som passer.
Dertil skal det siges, at det sjeldent er teltet som gjør sekken tung når den sniker seg over 15-20kg, men som oftest andre ting. 
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aleneturer brukes heretter et Hilleberg Staika som veier 3,6kg på fiskevekta mi. Sekken jeg bærer på er mellom 17-27kg avhengig av hvor mye mat og ammo jeg drasser på. Sjelden jeg tenker på at det er teltet som utgjør vekten, i såfall så tror jeg 8 av 10 nok kan trene mer styrke og utholdenhet fremfor være desperat vektorienterte 😂

Bar på et Hilleberg Akto også. Sekken veide allikevel mellom 17-27kg, så de berømte 2kg akto veide mindre enn staika merker isllefall ikke jeg i sekken.

Har et Hilleberg Keron 3GT på 4,7kg også. Eneste med det er ikke vekta men at det tar så stor plass i sekken. 

Har gode sekker og da merkes ikke vekta så godt synes jeg.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 5/29/2017 at 2:20 PM, RAS said:

Dertil skal det siges, at det sjeldent er teltet som gjør sekken tung når den sniker seg over 15-20kg, men som oftest andre ting. 

Det er vel aldri enkeltting som utgjør en stor prosentandel uansett hva det er. Men akkurat telt og ryggsekk er kanskje de enkeltproduktene man enklest kan spare mest vekt på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, rbhelle skrev:

Sjelden jeg tenker på at det er teltet som utgjør vekten, i såfall så tror jeg 8 av 10 nok kan trene mer styrke og utholdenhet fremfor være desperat vektorienterte 1f602.png

 

Ser ikke bort fra at du er inne på noe der 😅 Men likevel er jeg ikke helt enig i dette utsagnet, jeg synes det blir noe generaliserende. Vi bor i et langstrakt og variert land, derfor vil komfortvekta på sekken variere etter hvilket terreng en går i mener jeg. Det er for eksempel lettere å bevege seg med en sekk på 25 kg etter stiene i Femundsmarka enn det er her jeg bor på nordvestlandet, og da synes jeg 2 kilo lettere sekk merkes godt :)

Jeg planlegger en overnattingstur nå til helgen. Det ligger an for to netter ved noen fiskevann inne på fjellet her, tror jeg går for Nallo 3, på 3,3 kg, fremfor Aktoen på denne turen - satser likevel på å holde sekkvekten under 15 kg :)

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 hours ago, rbhelle said:

. Sjelden jeg tenker på at det er teltet som utgjør vekten, i såfall så tror jeg 8 av 10 nok kan trene mer styrke og utholdenhet fremfor være desperat vektorienterte 1f602.png

 

Du er for så vidt inne på noe, men det er jo ikke noe krav til å være i kjempeform for å ønske å gå på telt-turer i skog, mark og fjell.

Personlig er jeg såpass "heldig" at jeg har holdt på med idrett på et såpass nivå at vi tente forholdsvis tungt i såpass mange måneder av året over såpass mange år at "grunnutrusningen" er ok. I og med at man i idretten trengte god beinstyrke så ble det lagt igjen mange timer med alt fra løping i skogsterreng med en lagkamerat på skuldern til tunge økter i styrkerommet. Og selv om det begynner å bli noen år siden så ser jeg den fordelen fortsatt henger igjen når jeg skal gå turer med folk ,som riktignok ikke er mindre ivrige enn meg til å gå på tur med telt og sekk, men som i de årene jeg brukte tid og energi på idretten "spilte blokkfløyte". 

Så man kan på en måte si jeg har en rettferdig/urettferdig fordel når det skal bære langt over tid litt avhengig av hvilke øyne som ser. Og der jeg ikke bryr meg så mye om +/- 5 kg i sekken så kan det være forskjellen på om andre trives på tur eller ei. 

Og for mange så er det rett og slett ikke tid til å bruke på å trene for å være i den turformen man ønsker. Jeg ser det jo selv.  For meg ER bæring av sekk og tur i skog og mark selve treningen, ikke noe jeg "trener mot"... 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.