Gå til innhold
  • Bli medlem

mat i sekken i sommervarmen


turdame

Anbefalte innlegg

Annonse

Real Turmat (eller andre frysetørkede varianter) mange supper fra Toro. Havregrøt (husk tørrmelk), potetmos, makrell i tomat osv. :)  (Jeg ser etter ting med maks koketid på 5 minutter pga gassforbruk)
Jeg har havna på cashewnøttkjøret i det siste. Rema 1000 har 50gr. poser til 10kr som er passe som snacks for meg. De er salte så
man får i seg litt ekstra av det også i sommervarmen. Beef jerkey er også snadder og suveren tursnacks men dyrt dessverre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frysetørkede middager som Real er jo både lett og praktisk. Selv om en også får både frokost og lunch fra Real, har jeg aldri benyttet med av det. I steden for havregrøt, kan du kjøpe korblandinger fra bl.a. AXA. De har mange forskjellige typer og med forskjellig smak. Og med tørket frukt, rosiner, nøtter, m.m, sammen med div. kornsorter, er det brukbar smak UTEN melk. :) Så jeg koker kun opp vann, heller over kornet og lar dette trekke i min. 5 min, i en trekopp/kopp, så er kornet oppbløtt. Enkelte av korblandingene har ikke rosiner/nøtter, men det kan kjøpes seperat og tilføres, hvis en likevel ønsker en blanding uten dette. Kjøp noen forskjellige pakker og test hjemme. Selvfølgelig så er det ikke melkesmak på korblandingen, men for meg er dette greit.

Bruker en brød/polarbrød, er det mye å få på tube. Div. tubeost (skinke, reke, bålskimmer, m.m.), makrell i tomat, kaviar. Det finnes også hermetisk makrell i tomat i små beger og mindre bokser. Ellers klarer både (salt) spekeskinke og saltpølse seg bra i varmen. Prøver likevel å skjerme maten/pålegg i sekken, så det ikke blir unødig oppvarmet.

Selv om Toro har mange gode suppeposer, blir det for mye suppe for meg, på aleineturer. Da er posene til Knorr bedre, kun 0,5 liter suppe. Foreløpig er ikke utvalgt så stort, men trolig kommer det mer. Spessielt suppene med sopp og den med asparges, kan annbefales.(hender jeg benytter dette hjemme også).Tilfører gjerne litt snarkokt makaroni, hvis jeg tar bryet med supper, da får en også med lettfordøylig hvetekorn. Bruker selv mest korn og brød til frokost og lunch sommerhalvåret. Har ingen tips til Snacks. Hvis det ikke er for varmt, hender det jeg har med litt sjokolade, ellers ikke noe.

Endret av Tiur3
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye er nevnt men egg og bacon, ferdigstekte karbonader, pølser osv.. holder seg også helt greit, minst et par dager om du passer på litt. Jeg tar gjerne med litt ferskt som brukes opp de første dagene og så spiser jeg heller tørrmat mot slutten av turen.
 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nesten all behandlet mat vil vel holde i 3-4 dager, pølser stekt kjøtt og liknende. (Kylling og fisk vil jeg holde meg unna) Og om det ikke er bra, så vil nesa fortelle det rimelig kjapt...

Jeg har selv hatt Fjordland i sekken i 3 dager, med opp mot 25 grader i lufta.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, whistler skrev:

Mye er nevnt men egg og bacon, ferdigstekte karbonader, pølser osv.. holder seg også helt greit, minst et par dager om du passer på litt. Jeg tar gjerne med litt ferskt som brukes opp de første dagene og så spiser jeg heller tørrmat mot slutten av turen.
 

Har selv god erfaring med dette. Spesielt dersom jeg skal være flere dager på samme plass. Da er det enkelt å enten grave ned maten i myra eller finne en kjølig plass i skyggen. Maten holder seg nesten like godt som i kjøleskap.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Twistar skrev:

Har selv god erfaring med dette. Spesielt dersom jeg skal være flere dager på samme plass.

Hvis folk er på vandring, blir det tungt med å bære på en feltspade og en finner vel ikke myrer over alt heller. Men på kanoturer, hender det jeg benytter meg av det. Eller er det lite kjølige steder, hvis det er 25 - 30 grader i skyggen. :) Og under gange, kan det likevel bli ganske varmt i sekken, hvis det er slike temperaturer i skyggen. I sola kan det nok bli 35 - 40 grader. Men dette kommer jo ann på vær, sted, o.l. Selv går jeg lite i hetebølger, benytter mest kano på den tiden.

Endret av Tiur3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst

1 pose Pannekakemix gir mange deilige pannekaker. Litt sukker og ev.syltetøy er skikkelig tursnacks som ikke er avhengig av temperatur. 

Endret av Turlyst
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og skal du ha sjokolade så er m og non-stop rimelig varmesikre - tåler mye mer varme enn vanlig sjokolade. Jeg blander gjerne en "mulepose" med nøtter, rosiner og m og nonstop.  Annet energi i farta er jo tørket frukt, f.eks. aprikos -inneholder masse sukker som gir instant energy.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egg holder seg overraskende godt om man lar dem være i skallet. Tørrsaltet bacon er jo speket så det holder seg også veldig bra. Ingen av delene bør ligge i direkte sol. I tillegg kan små vann, bekker, elver eller kulper brukes til kjøleskap sammen med en vanntett pakkpose og litt steiner.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pannekaker, som andre nevner, er fint som avveksling, passer veldig bra med bacon. Velg ekte røykt bacon, det holder lengre enn bacon med røyksmak. Har hatt pakker med slik bacon i sekken (ikke nedkjølt) i halvannen uke, stekte bare litt ekstra for å være sikker. Pannekakene kan også serveres med rørte blåbær som du enkelt kan lage med "litt" medbrakt sukker om du er på tur i bærsesong. 

Scones gir ferskt "brød". Scones melblanding som man bare tilsetter vann gir deg god brødmat selv langt ute i turen. Erfaringsmessig er det best å ta en "klatt" av deigen og presse denne ut til en flat pannekake i liten teflon stekepanne, har brukt en fra IKEA til 60 kr på flere turer selv. Vent til pannen har kjølt seg litt før du presser ut en ny, og vend flere ganger under steking. Bruk smør for en litt saftigere opplevelse, og bruk heller litt tid enn å svi yttersiden og få rå deig i midten.

Til frokost spiser vi ofte havregrøt i porsjonsposer som vi lager i turkoppen på 3 dl. En god klatt med smør for de som liker det, en god dose sukker og kanel og diverse tørkede bær, rør godt om. På en god dag spiser jeg to slike til frokost. Holder ofte fram til lunsjtider.

Toro suppe/gryterett poser + diverse utvalg av viltpølser (holder seg veldig godt selv uten kjøling) kuttet i terninger er en sikker vinner som fellesmiddag i min turgruppe, blir som oftest 2-5 slike på en 2 ukers tur. Fersk chili funker bra for de som vil ha litt "bit" i maten, pakk den godt og oppbevar i skygge/svalt sted så holder den også i mange dager.

Fruktdrops er fint som supplement til vandring da det hever humøret, selv om det ikke nødvendigvis er noe næring av betydning. Godt humør gjør ofte at du kan dra noen ekstra kilometer før du stopper for dagen.

Egg er datostemplet for romtemperatur i norge, så de holder "lenge" så lenge skallet er intakt. Husk salt!

Som Prebb nevner så kan man bruke vanntette pakkposer til kjøleskap som man kan legge i en elv eller i en myr med litt torv på toppen, det er ikke nødvendig å grave. Hvis man ikke har rennende vann tilgjengelig så kan man pakke ting inn i et vått håndkle el. da vil solen fordampe vannet som tar med seg varme innenfra og "kjøler" det man har pakket inn. Dette er ikke veldig effektivt, men det man pakker inn får lavere temperatur enn omgivelsene i det minste.

Det var det jeg kom på i farten.

 

P.S Våre turer er som oftest alltid 2 uker sammenhengende, i år skal vi prøve på 3.

 

 

 

 

 

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutes ago, Tor-Erik-L-77 said:

Jaggu ikke lett å finne ekte røykt bacon i disse dager men det finnes noen få hederlige unntak ;)

Det er derfor man har røykeri bak huset ;-)


Ellers vil jeg slå et slag for hjemmelaget Beef Jerky. Har laget 4 runder nuh og synes det blir kanon. Og mye billigere enn å handle ferdig. Og mye enklere enn de fleste frykter. Tørker foreløpig i stekovn og det har fungert bra, så bra at jeg skal utvide til å tørke andre ting også til turbruk. Jeg reduserer ca 1 kg kjøtt til ca 350g med Beef Jerky. Denne igjen kan jeg bruke som tilsetning i gryter, Real Turmat eller som snacks.

Tørkede og røykede reinhjerter er også kanon som tursnacks, men det er nok for litt viderekommende (selv om selve røykingen kan sløyfes om man ikke er fan av røyksmak). Du trenger likevel en god tilgang til reinhjerter og det har de ikke akkurat på Rema 1000 Stabæk ;-) 

 

2017-04-02 19.22.56.jpg

_MG_9713.jpg

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er noe å finne her sørpå også. Bor man så man kan komme seg over til Charlottenberg finner man bra bacon i hele biter fra Hemgården. Bra kvalitet som holder lenge på tur.

På Balkanboden selger de røkt tørkakjøtt fra det distriktet til 150 kr kg. Pakket i perfekte 150-200 grams pakninger, genialt som ølsnacks hjemme også 🙂

Er man to på tur blir det ofte igjen litt pannekake røre hvis man bruker familiepakning. Duppe brødskiver oppi og lage en slags Arme Riddere med sukker og kanel på er digg til frokost synes jeg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Imp skrev:

Grønnsaker da dere?

På kortere turer, er det ikke kritisk med grønnsaker. :) Men av det du nevner, får en i poseform. Brokoli holder seg dårlig i varmen, blomkål noe bedre. Men alle grønnsaker mister vel mye av sine viktige vitaminer i varmen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg leser mange av svarene her, kan jeg ikke dy meg. Og jeg får sikkert kommentarer tilbake. :) Sikkert mye interessant, for enkelte folk. Og jeg vet, tur - er tur, uansett hvor lang den er.

Men, når jeg leser slike tråder, undrer jeg på hvorfor folk er på tur i naturen? Mulig at TS ønsker å gå/vandre kun et par km/dag og bruke resten av tiden til matlaging. Ikke vet jeg. Men virker som enkelte bruker mer tid på å lage frokost, lunch og middag, enn de er på vandring! Er det dette TS etterspør?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, Tiur3 skrev:

Når jeg leser mange av svarene her, kan jeg ikke dy meg. Og jeg får sikkert kommentarer tilbake. :) Sikkert mye interessant, for enkelte folk. Og jeg vet, tur - er tur, uansett hvor lang den er.

Men, når jeg leser slike tråder, undrer jeg på hvorfor folk er på tur i naturen? Mulig at TS ønsker å gå/vandre kun et par km/dag og bruke resten av tiden til matlaging. Ikke vet jeg. Men virker som enkelte bruker mer tid på å lage frokost, lunch og middag, enn de er på vandring! Er det dette TS etterspør?

Det er vel ikke galt å lage god mat på tur? Og går man langt, så forbrenner man mye og må fylle opp. 

Mat smaker godt på tur. God mat smaker ekstra godt ;) 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, Tiur3 skrev:

 Ikke vet jeg. Men virker som enkelte bruker mer tid på å lage frokost, lunch og middag, enn de er på vandring! Er det dette TS etterspør?

Trådstarter spør om mat som tåler sommervarmen i sekken over ca 4 dagers tur !
Hadde jeg vært TS så ville jeg vært veldig fornøyd med å få litt varierende svar. Altså ikke bare Real Turmat og potetmos.

(For de som lurer på hva TS spør om, trykk "pil opp" nederst i høyre hjørnet på siden. Da kommer man rett på TS sitt startinnlegg 🙂)

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst

Jeg tenker at tips til turmat og tursnacks er mat som holder i inntil fire dager (trådstarter sitt spørsmål), samt at det ikke tar større plass i sekken enn at trådstarter får plass til det. Mange gode tips i denne tråden :)

Er det fire dagers kosetur, eller lange dagsetapper? Jeg skiller i hvertfall mellom mat på kosetur og mat på vandreturer med lange dagsetapper. Første og andre dagen kan man uavhengig av type tur ha med mye snacksen ferskmat hvis man ønsker det, uansett om det er kosetur eller vandretur med lange dagsetapper. Er det kald værtype holder maten litt lenger enn ved steikende sommervarme.

Jeg bruker å stoppe innom en butikk på veien mot slutten av turen, hvor ferskvarer handles inn. Ligger da litt kortere tid i varmen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Imp skrev:

....
Ellers er sopp flott tørket, veier ingenting og tar lite plass. 

Tørket sopp kan være en utmerket kilde til god(, og mye) smak, men tilfører veldig lite når det gjelder energi og næring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
13 timer siden, Imp skrev:

Grønnsaker da dere?

Har jeg og tenkt på ofte. Og det er vel kun tørkete grønnsker, Drytech og fjordland som jeg kommer på i farten. Hermetiske grønnsaker veier litt, men man kanskje drenere væske og helle over i plastposer på korte turer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.