Gå til innhold
  • Bli medlem

Jeger men allikevel være glad i dyr ?


HardangerHunter

Anbefalte innlegg

Om jeg måtte velge tok jeg 10 av 10 ganger kjøtt fra vilt som har falt for en kule eller en haglsverm ute i sitt eget miljø, framfor industrielt produsert kjøtt. Især det importerte kjøttet. Så er det bare å si at det finnes ingen motsetning mot å være jeger og være glad i/ha den aller ytterste respekt for dyreliv. Jeg leste en svært interessant reportasje av legenden Sverre M.Fjeldstad i et eldre Villmarksliv nylig, hvor han tok for seg naturens rå realiteter mht dødsårsaker blant dyr. Han konkluderer der med at det vilt som er så heldig å avslutte sitt liv for en kule, er de heldige. Jeg er enig med ham i det. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Annonse

Ingen motsetning her.. Se på alle jegere som har hund feks... de fleste elsker hundene sine, og har respekt for det ville livet. Som regel er det ikke jegere som bryter båndtvangen da de fleste har forståelse både for hvorfor det er båndtvang- og også hva en jakthund på avveie kan være i stand til å forvolde. 

Jeg elsker også dyr, og får en barnslig glede hver gang jeg observerer vilt, kanskje spesielt utenfor jaktsesong. Fornuftig forvaltning er en del av å opprettholde sunne viltbestander, og her er jegeren verktøyet, samtidig skal man heller ikke undervurdere det helsemessige aspektet av at folk kommer seg ut for å høste av naturen - eller prøve på det. For de fleste handler det om opplevelser, og ikke om å fylle sekken - spesielt er jo småviltjakta sånn. Selv om et av mine personlige mål, eller bonus av jakta er at vi lever resten av året på kjøtt vi har sanket fra naturen - som også gir livet ekstra mening i det det ligger en viss innsats i å få det på bordet, både i form av forberedelser til jakta, selve utøvelsen og ivaretakelse i etterkant.

TS nevner krypskyting - det må ikke forveksles med jakt, og har ingenting med jakt å gjøre.  ET paradoks som det nok kan være vanskelig å forstå er at jakt på mer eller mindre truede dyrearter nettopp kan være det som bidrar til å hindre at de blir utryddet. Gjennom et fornuftig uttak av spesielt trofedyr som har passert sin optimale alder, og ikke lenger har forplantningsmessig verdi. Slik jakt er ofte dyrt og genererer inntekter som gir insentiver til å ta vare på dyra. Desuten kommer ofte evt kjøtt fra slik jakt lokalbefolkning til gode. Det samme gjelder uttak av såkalte problemdyr.  Alternativet dersom man ikke solgte jakt vil ofte være at lokalbefolkning skyter dyra da de gjør skade på avling eller husdyr, samt at de rydder unna habitater for å ha husdyr der , elller dyrke mark.  Det finnes flere suksesshistorier på at trofejakt nettopp er det som har reddet marginale bestander og fått de opp i et antall som gjør at en frisk bestand kan opprettholdes. Riktig gjort er trofejakt et fantastisk redskap for forvaltning som også genererer inntekt. Riktig trofejakt handler ikke om å skyte dyra som er på, eller på tur mot toppen, men å ta ut de dyra som er passert og er på retur. Dyr som uansett går en viss død i møte. DET er trofejakt gjort riktig, i tillegg til at det blir en veldig krevende og fin jakt, da det er et spesielt, og ikke et vilkårlig dyr som skal taes ut.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

HardangerHunter skrev (På 16.4.2017 den 12.04):

Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?

ønsker saklige og høflige svar :)

 

Hvis du er glad i dyr blir du en god jeger.

;-)

  • Liker 2
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.