Gå til innhold
Thomas_B

Dun eller syntetisk sovepose?

Anbefalte innlegg

Ser etter ny sovepose.  Aldri hatt dunpose før, men synes feks Mountain Equipment Glacier ser veldig fin ut. Har lest mye om fordeler og ulemper hos begge deler, men tenkte å høre om noen har noen konkrete erfaringer, og hva dere synes er mest behagelig og praktisk. På den andre siden har jeg også vurdert Helsport Alta winter (syntetisk). Ser nemlig etter pose som kan brukes til sent på høsten på fjellet.

Takker for alle tilbakemeldinger!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det positive med dun er uten tvil vekt og at den komprimeres veldig godt. Det negative er følsomhet for fukt. Jeg har en mountain equipment helium pose som jeg syns er veldig god, føler mye mer fluffy enn en typisk syntetpose. Jeg syns funposen er veldig behagelig å ligge i. Praktisk så vil en syntetpose som tåler litt mer fukt kanskje være, men så lenge jeg husker å lufte funposen godt når jeg kan så syns jeg ikke det byr på de store problemene. Nå skal det sies at jeg ikke bruker dunposen på vinteren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dunpose bruker jeg så lenge det ikke er vinter. Det blir rett og slett for mye fukt og kondens vinterstid for min del. Men nå bruker jeg pulk vinterstid så vekt blir ikke noe jeg vurderer så alt for mye. Har en Warmpeace Viking 600 for tidlig vår-sen høstbruk hvor jeg har gode muligheter for lufting. Den kan anbefales.

Sommerstid bruker jeg Mammut Sphere UL Spring som holder ned til rundt null grader. Blir det kaldere, så må jeg på med klær i posen.

 

Endret av rbhelle

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har gått helt over til dunposer. Synes de er mykere og bedre å sove i. Så føles de mer luftig hvis blir litt varmere enn komforttemp for posen. Synes syntposer blir klammere. Så er det jo hyggelog vekt og volum på dunposer. Jeg overnatter bare i telt så mye fukt har ikke vært noe sak.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har samme erfaring som de over her. Opplever for mye fukt og kondens på vinterstid. Mye av dette er fordi jeg bor og er mest på tur på vestlandet, hvor luftfuktigheten gjerne er høyere. Om sommeren har jeg dunpose ned til omtrent null. Om vinteren eller i "skulderperiodene" bruker jeg syntet. Det er jo litt bakvendt, siden det er om vinteren vektbesparingen hadde vært størst. Men, men, viktigst for meg er tryggheten om at dunet ikke plutselig skulle kollapse i løpet av natten midt oppå fjellet. Skjer det på sommeren er det ikke like stor krise som på vinteren. 

Det koker nok ned til erfaring. Jeg trenger mer erfaring med overnatting vinterstid, og det er kanskje bedre luftfuktighet på høyfjellet og på østlandet enn rundt Bergen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For min del blir det nok ikke så mye vinterovernatting, men kanskje etter hvert. Har også lyst på en pose som tåler overnatting under åpen himmel. Jeg vurderer dun fordi jeg kommer til å bære alt på ryggen (vekt). Men man blir jo usikker, siden det er en liten investering.....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Av nysgjerrighet. Dere som velger syntet foran dun; har dere faktisk opplevd problemer pga fukt eller er det bare "frykt" for problemer pga mye fukt? 

Grunnen til at jeg spør er at jeg har våknet veldig ofte på vinteren med ganske mye rim/fukt på oversiden av dunposen, men selv ved 3 overnattinger så har det ikke rukket å bli et problem. Til lange ekspedisjoner skjønner jeg det veldig godt, for da får du ikke tørket ut av posen underveis, men til 2-3 overnattinger er min erfaring at det helst bare går ut over nervøsiteten min enn faktisk selve dunet.

 

Det finnes for øvrig dun som er behandlet med vannavstøtende midler som skal gjøre at det tåler mer vann.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst

Skjult lenke - logg inn for å se denDen pustende siden av vindsekken over soveposen kan fungere. Mulig det kan komme noe fukt på posen, dvs. svette som ikke kommer ut.

Jeg har dunpose med impregnert dun, i tillegg til litt mer vannavstøtende ytterstoff - ikke et must. Ingen problemer å ligge under åpen himmel med dunsovepose. Regnvær er selvfølgelig dumt, men rim og litt kondens tørker opp.

Styrer du unna nedbør bør det gå bra. Du kan jo alltids ta med deg en tarp om du er usikker - problem løst ☺

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Virker som det peker mot dun her hvis jeg prioriterer komfort, vekt og volum....? Da blir eneste fordelen med syntetisk pris og eventuell overnatting i regn...? Hm..får gå i tenkeboksen. Takk for gode tilbakemeldinger uansett!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hatt en rimelig dunpose i 3.5 år nå(Mammut Lahar 3-sesong) , som har hatt få netter i telt, og mange under åpen himmel eller presenning og i lavvo. Aldri hatt problemer med fukt, men jeg legger f.eks. fjellduken over posen om det drypper/dusjer fra lavvoduken, da jeg antar mengden kondens er lavere enn regnsprut. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Annajoh
   Hei! Jeg har bestemt meg for å investere i ny sovepose ettersom den jeg har, som er arvet etter min mor og far, visstnok er eldre enn meg😂 OG jeg fryser noe voldsomt i den. Jeg er nok litt frossen av meg, men den er nok i utgangspunktet ikke laget for kaldere temperaturer enn 5 grader.
   Jeg er ute etter en sovepose laget for damer, da jeg ofte blir veldig kald på føttene. Jeg sover gjerne med varmeflaske, to par ullsokker og varmeelement (noen ganger også tovede tøfler), og da holder jeg varmen. Men synes dette er litt tungvint og skulle gjerne kommet meg unna med ett eller to par sokker😂 Er det noen som har gode forslag til en ny sovepose til meg? Jeg skal nok ikke sove ute noe særlig på vinteren, men jeg vil gjerne ha en pose man kan sove komfortabelt i ned til -5 (helst kanskje -10 grader, da jeg som sagt fryser lett). Jeg er ute etter en som ikke koster så veldig mye mer enn 3000 kr. Fint om den er relativt lett og enkel å pakke ned. Jeg kan bruke min gamle på varme sommerdager, denne er mest til vår og høst😊 Håper på noen gode tips!
  • Av Trine Elde Pedersen
   Jeg er en frostpist, noen med erfaringer på denne? Pengboka tillater ikke sovepose til tusenvis av kroner, og ser det er en del tilbud på denne nå. 
   Andre forslag til gode/greie varme poser til en studentvennlig pris? Må ikke ha den letteste posen, ryggen og beina tåler og liker litt arbeid. 
  • Av ost
   Hei
   Neste uke fyller dem minste datteren min 9 år, og sovepose står på gaveplanen. Mine to eldre barn har alle fått variasjoner (etter når de er kjøpt) over Mammut 3-sesaon MTI sovepose. Disse har ligger mellom 1,5 og 1,8 kg, syntetisk, og har en komforttemperatur rett over null. 
   Disse soveposene er greie de og jeg kunne fort ha kjøpt lik til minstejenta, men jeg irriterer meg grønn over hvor vanskelig det er å komprimere disse soveposene skikkelig, spesielt når utgangspunktet er at de skal ned i en barnesekk.
   SÅ: hva gjør dere som har barn, og hva kjøper dere? Går dere for dun for barna? Jeg er opptatt av at en sovepose for et barn ikke skal være en porselensdukke - den må kunne brukes. Samtidig vil jeg ha lav vekt, holdbarhet, god komprimering og lav pris (ja jeg vet jeg vet, pose og sekk osv). Bruken er primært telt og hengekøye. Kanskje åpen himmel etterhvert også. Jeg tenker jeg kjøper en pose nå som hun skal ha til hun a) eksploderer i vekst og må ha ny av den grunn eller b) sliter ut den hun nå får eller c) kjøper selv når hun en dag begynner å blir mer kravstor. 
   Denne kunne kanskje vært en mulighet: Skjult lenke - logg inn for å se den?
   Fjellsport har vårsalg, hva med denne: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Hekta på tur har jo denne: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Mange har også tidligere snakker om Warmpeace Viking, men holder denne på duna? Og er det verdt å kjøpe nå som det ikke er på salg?
   Hva gjør dere og hva bruker dere? 
  • Av StorHans
   Hei!. 
   Jeg planlegger tur fra Skien til Eidfjord/omegn. Og jeg skal gå over vidda. Jeg skal starte turen fra Skien i midten av August. 
   Jeg vurderer både dun og fiber. Men ettersom jeg skal sove i telt, og har mulighet til å tørke utstyr på hyttene. Så vurderer jeg sterkt og prøve ut en dunpose for første gang. 
   Jeg håpte med dette innlegget at noen kunne gi meg noen innspill til valget av sovepose. Jeg har sett meg ut 3 alternativer. 
   -Takker for alle svar!!! 
   Enten Helsport Alta. t-limit - 6.           1.6kg.
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Marmot never winter dun. t-limit - 1.7. 850g.
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Eller Mammut nordic dun. t-limit - 5. 1kg.
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   I vedlegget under så har jeg lagt til været som var ved Sandhaug hytta midt på Hardangervidda. Fra midten av August i fjor.

  • Av klyts
   Hei, har god erfaring med tørking av ullundertøy,  sokker osv i syntetisk sovepose, men vurderer å kjøpe dunpose for å spare volumet/vekt i sekken. 
   Siden du dunposer er mere ømfintlig for fukt lurer jeg på om noen har erfaring med det? Går det greit å tørke klær i dunpose på 8-9 dagers telttur på høsten? 
   På forhånd takk.
    
   Klyts
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.