Jump to content

Dun eller syntetisk sovepose?


Recommended Posts

Ser etter ny sovepose.  Aldri hatt dunpose før, men synes feks Mountain Equipment Glacier ser veldig fin ut. Har lest mye om fordeler og ulemper hos begge deler, men tenkte å høre om noen har noen konkrete erfaringer, og hva dere synes er mest behagelig og praktisk. På den andre siden har jeg også vurdert Helsport Alta winter (syntetisk). Ser nemlig etter pose som kan brukes til sent på høsten på fjellet.

Takker for alle tilbakemeldinger!

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Det positive med dun er uten tvil vekt og at den komprimeres veldig godt. Det negative er følsomhet for fukt. Jeg har en mountain equipment helium pose som jeg syns er veldig god, føler mye mer fluffy enn en typisk syntetpose. Jeg syns funposen er veldig behagelig å ligge i. Praktisk så vil en syntetpose som tåler litt mer fukt kanskje være, men så lenge jeg husker å lufte funposen godt når jeg kan så syns jeg ikke det byr på de store problemene. Nå skal det sies at jeg ikke bruker dunposen på vinteren

Link to comment
Share on other sites

Dunpose bruker jeg så lenge det ikke er vinter. Det blir rett og slett for mye fukt og kondens vinterstid for min del. Men nå bruker jeg pulk vinterstid så vekt blir ikke noe jeg vurderer så alt for mye. Har en Warmpeace Viking 600 for tidlig vår-sen høstbruk hvor jeg har gode muligheter for lufting. Den kan anbefales.

Sommerstid bruker jeg Mammut Sphere UL Spring som holder ned til rundt null grader. Blir det kaldere, så må jeg på med klær i posen.

 

Edited by rbhelle
Link to comment
Share on other sites

Jeg har gått helt over til dunposer. Synes de er mykere og bedre å sove i. Så føles de mer luftig hvis blir litt varmere enn komforttemp for posen. Synes syntposer blir klammere. Så er det jo hyggelog vekt og volum på dunposer. Jeg overnatter bare i telt så mye fukt har ikke vært noe sak.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har samme erfaring som de over her. Opplever for mye fukt og kondens på vinterstid. Mye av dette er fordi jeg bor og er mest på tur på vestlandet, hvor luftfuktigheten gjerne er høyere. Om sommeren har jeg dunpose ned til omtrent null. Om vinteren eller i "skulderperiodene" bruker jeg syntet. Det er jo litt bakvendt, siden det er om vinteren vektbesparingen hadde vært størst. Men, men, viktigst for meg er tryggheten om at dunet ikke plutselig skulle kollapse i løpet av natten midt oppå fjellet. Skjer det på sommeren er det ikke like stor krise som på vinteren. 

Det koker nok ned til erfaring. Jeg trenger mer erfaring med overnatting vinterstid, og det er kanskje bedre luftfuktighet på høyfjellet og på østlandet enn rundt Bergen.

Link to comment
Share on other sites

For min del blir det nok ikke så mye vinterovernatting, men kanskje etter hvert. Har også lyst på en pose som tåler overnatting under åpen himmel. Jeg vurderer dun fordi jeg kommer til å bære alt på ryggen (vekt). Men man blir jo usikker, siden det er en liten investering.....

Link to comment
Share on other sites

Av nysgjerrighet. Dere som velger syntet foran dun; har dere faktisk opplevd problemer pga fukt eller er det bare "frykt" for problemer pga mye fukt? 

Grunnen til at jeg spør er at jeg har våknet veldig ofte på vinteren med ganske mye rim/fukt på oversiden av dunposen, men selv ved 3 overnattinger så har det ikke rukket å bli et problem. Til lange ekspedisjoner skjønner jeg det veldig godt, for da får du ikke tørket ut av posen underveis, men til 2-3 overnattinger er min erfaring at det helst bare går ut over nervøsiteten min enn faktisk selve dunet.

 

Det finnes for øvrig dun som er behandlet med vannavstøtende midler som skal gjøre at det tåler mer vann.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Turlyst

@ThomasBDen pustende siden av vindsekken over soveposen kan fungere. Mulig det kan komme noe fukt på posen, dvs. svette som ikke kommer ut.

Jeg har dunpose med impregnert dun, i tillegg til litt mer vannavstøtende ytterstoff - ikke et must. Ingen problemer å ligge under åpen himmel med dunsovepose. Regnvær er selvfølgelig dumt, men rim og litt kondens tørker opp.

Styrer du unna nedbør bør det gå bra. Du kan jo alltids ta med deg en tarp om du er usikker - problem løst ☺

 

Link to comment
Share on other sites

Hatt en rimelig dunpose i 3.5 år nå(Mammut Lahar 3-sesong) , som har hatt få netter i telt, og mange under åpen himmel eller presenning og i lavvo. Aldri hatt problemer med fukt, men jeg legger f.eks. fjellduken over posen om det drypper/dusjer fra lavvoduken, da jeg antar mengden kondens er lavere enn regnsprut. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy