Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvem bruker Wood burner Stove, og hvorfor


fiskekongen

Anbefalte innlegg

Annonse
På 3.7.2019 den 17.22, Espen Ørud skrev:

Da er det vel på tide å slå et slag for kvistbrenning igjen?    

Det gleder meg virkelig at en så erfaren friluftsmann som @Espen Ørudfronter kvistbrenneren, og da tillater jeg meg nok en gang å skrive om dens fortreffeligheter. 

Og om noen skulle tenke at dette skal handle om meg og min konstruksjon tar de helt feil, men det jeg ønsker er å inspirere, nok en gang, hvilken ressurs en kvistbrenner er, som stort sett veier under 200 gram.  Og ikke minst fronte hvilke ressurser som bare ligger der og venter på å bli brukt.  Og de er gratis, og du sparer rygge for minst 2 kg, i form at en bråkete brenner og  og et par liter drivstoff.  Og for ordens skyld:  Jeg vet at jeg har skrevet om dette emnet tidligere. 

KVISTBRENNERENS FORTREFFELIGHETER. 

1.jpg.558df7dfbcb6db29a8e08ea8c8496268.jpg

Motforestillingene kan være mange.  Hvordan finne ved på høyfjellet?  Heller ikke jeg "fant" ved, før jeg begynte å tenke i andre baner.

Det tar lang til å sanke!  Ikke om du planlegger litt.  Før du kommer til neste leirplass, ta frem en lite tau og sank.  Og før du drar videre ta med litt i sekken. 

2.jpg.b3ec82d42043b89ba6bc18ee3eb80fbf.jpg

Men når regnet høljer ned?  Tørr ved finnes uansett!  Tørr ved i denne forbindelse er greiner og kvister. ellet trær, for den saks skyld, som har tørket på rot og som har mistet barken, hvert fall det meste.  Jeg har kommet til lægere på Hardangervidda hvor det er kjørt inn tørrgran på vinteren og som ligger uten skydd på utsiden.  Den er fremdeles knusktørr, det er bare å sage kløve - og tenne opp.

6.jpg.2beac8be2140fe97811ad7d9444cbcd6.jpg

Eller her hvor jeg har mitt hemmelige vedlager fra 2006.  

3.JPG.e68a99780a2da912245d63b8d829c070.JPG

Tørr ved kjennetegnes best ved at den har en glinsende patina (hinne).  Bruker denn som dubbingnål, så drømmer jeg litt også

606500089_dubbibgnl.JPG.76f5ceb3acdbae3fad395db9e9dd2db4.JPG

Om denne er litt fuktig kan du skrape litt i overflaten, og brekker du sakte får du fine opptenningsstrimler.   

1622337971_vedpinne(2).JPG.f0e549fa866de74d64b01b2bc30a9b2e.JPG

Men å dra uten backup er uforsvarlig:

- en gassbrenner og en liten gassboks er alltid med !  I min kvistbrenner har jeg boret et 8 mm hull i senter.  Der plasserer jeg Trangias/Magasinets gassbrenner (med forvarmingsbøyle!) som opprinnelig er designet for stormkjøkknet. 

5.jpg.453ca1ce57050eb7dae6322c6ffc5487.jpg

 

Om det ikke følger mutter med brenneren går det sikkert an å bestille en slik, for fingjengene er så spesille at selv en meget renomert maskinforretning ikke hadde slike.  Men bare kjøp et par muttere med fingjenger og "tru" den på.  Godset i brenneren er messing så det gikk fint.  NB!  Pass på å skru både på og av på et sted hvor du finner mutteren igjen om du mister den.  

Apropos gass.  I løpet av 2014 - 2017, ca 35 døgn på Hardangervidda har jeg kun brukt gass en gang, men da var jeg så ille ute på siste turen at jeg hele natten vurderte på trykke på HELP knappen på SPOTen.  

en billigere variant er Colaboksovnen, eller rødspritbrenneren til Trangia.  Lett og lage av to colabokser 

4.jpg.f76d32704df96dbd611ae1851e425b90.jpg.  

-  eller den aller enkleste rødspritbrenneren - laget av en barberskumboks.  Med denne eller colaboksovnen kan du koke en koppkaffe bare ved å sette kjelen direkte på ovnen.

enkel.JPG.bcfbfe0c536079e17c7172550cfc1a70.JPG

Og nå til slutt - hvert fall nesten til slutt - har jeg spart det beste!  Toppen av nyetelse - hvert fall for meg er å ligge ved et bål i mørket og se drømmende inn i flammene.  For nærmere et bål kommer du ikke!! 

Å gjøre opp bål på høyfjellet er ikke allid like lett, og ofte får du ikke plassert det der du vil.  Og et bål setter merke i naturen.  Ved å sette kvistbrennern på en flat stein kan du flytte den dit du vil, og hva er ved bedre enn å kjenne varmen fra et bål tine en frøsen kropp.  

Og om du ønsker å bruke kvistbrenneren i innerteltet så  til gass, fyr opp utendørs, og når du har kontroll på flammen, ta med den flate steinen og ovnen inn.  Imidlertid og NB, NB! Vær oppmerksom på kullos, særlig om du også koker.

Og til slutt.  Tenk om jeg noen gang fikk oppleve å se en mann bytte ut sitt kjære stormkjøkken:  @Bjarne H.S.

Og helt til slutt - jeg lover:  Følger YR med argusøyne.  Ennå er nordvesten den fremtredende vindretingen, men så snart den ikke lenger er den dominerende - drar jeg til mitt elskede- - - - - .

Endret av Tom42
Redigering
  • Liker 5
  • Takk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å nei du! Jeg har skaffet meg kvistbrenner, men den var ikke dugande syntes jeg og er blitt liggende langt bak på turkjøkkenhylla i heimen. Jeg ELSKER stormkjøkkenet mitt! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
På 8.7.2019 den 19.52, Bjarne H.S. skrev:

Å nei du! Jeg har skaffet meg kvistbrenner, men den var ikke dugande syntes jeg og er blitt liggende langt bak på turkjøkkenhylla i heimen. Jeg ELSKER stormkjøkkenet mitt! :D

Hvilken og hvorfor? Jeg er også glad i stormkjøkkenet mitt, men en kvistbrenner til enmannstur er nesten uslåelig i vekt/nytteregnskapet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.