Gå til innhold
  • Bli medlem

Samletråd snø og isforhold Hardangervidda 2016/17


fiskekongen

Anbefalte innlegg

Annonse
17 minutter siden, fiskekongen skrev:

Noen som vet noe mer om is og snørforhold på vidda? Vurderer en tur ganske snart, og lurer på hvor det er størst sjans for å finne både snø og is :)

 

http://www.bt.no/tv/#!/video/100521/finse-stasjon

Du kan kanskje ringe til hotellet på Finse, ev også Haukeli og høre hvordan det står til rundt der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Om vi ikke var på vidda så var vi en gjeng på nordre del av Ble og Vegglifjell fra fredag -søndag. Nok snø, varierende fra 30 til 50 cm. Islag på 3-10 mm gjorde det til skiføre for entusiaster. Vi slo stort sett gjennom, fikk du skia under skaren måtte du røske den opp. Stavene sklei ofte unna dersom du ikke satte den rett ned. I høyden er det voldsomt avblåst. Det høyeste vi var var Åkliskaret på ca 1000m. 

EirikW

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Områdene rundt Dyranut og sørover er det skaraføre/isete, går greit med fjellski med feller og stålkant. Men som sagt ikke optimale skiforhold. Helga som var så jeg mange kitere både rundt Dyranut, men egentlig også videre østover på begge sider av RV7.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har tenkt meg innover om 3 uker ca. Planen var å krysse vidda igjen, men tror ikke jeg tar sjansen nå. Iallefall ikke alene med såpass usikre isforhold. Kanskje blir det bare ett par dager utifra Heinseter hvis isforholdene bedrer seg. Nå er det ikke trykt å krysse vanna der inne slik jeg leser iskartene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krysset nettopp vidda, ingen problem med usikker is. Kan være noen åpne utos i forbindelse med elver, men de ser du greit. 

Når jeg startet på Finse forrige uke var det veldig isete og skare men etterkvert som jeg kom sørover snødde det og da var ikke skaren lenger noe problem. Det har nok snødd litt på Finse de siste dagene også regner jeg med. 

De 5 siste dagene ploget jeg spor i 30-50 cm nysnø, med tung pulk. Så det det ble ikke mange km for dagen. Sikten var også tidvis dårlig/lik null. Men allikevel en flott opplevelse. 

 

Endret av JonDee
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat ja. På Finsevatnet kjører de skiseil kurs for harde livet og full aktivitet ellers. Forhørte meg med og med resepsjonen før jeg dro ut på. Man får nesten bare dømme selv da.

Finsevatnet går vel under mellomstorevann og ligger på 1200 meters høyde, og utfra tabellen din så tilsier vel det "farbar" is. Mulig jeg misforstår. 

Endret av JonDee
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hørte også med en som presenterte seg som outdoor manager som snakket engelsk og var der i sin første sesong i følge ham selv, men to eldre karer i arbeidstøy på stasjonen, kom med den andre infoen. De kjørte også snøscooter. Oppfattet de som meget erfarne.

Ei lokal dame sa at den delen di seilte på var ok, men at en skulle være forsiktig med kantene.

I teksten står det:" Vest på Hardangervidda er det på et vann over 1000 moh observert 2 meter med snø og sørpe på vannet, uten noen solide islag."

Men som på all is gjør dine egne vurderinger, og gjør tiltak deretter.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Blir helt sikker arrestert her nå, men kommer allikevel med en liten oppdatering på snøforhold på Hardangervidda. Kommer nettopp hjem etter min andre tur på 3 uker.

Ja, det er kanskje litt lite snø i forhold til vanlig, men ingen problem med å gå på ski. Noen steder er det fokk snø og andre steder noen bare flekker. Men igjen, fullt brukbart skiføre. 

Denne gangen gikk jeg en rundtur fra Dyranut og sørover. De har kvistet fra Dyranut til Sandhaug og vertskapet (Jan) kjører titt og ofte frem og tilbake med scooter. Jeg tok av sporet rett nedenfor Dyranut og tok en vestlig retning for å få det litt mer urørt. Men det var ganske trått føre, snøen var skikkelig tørr og det var som å dra pulken på en sandstrand :) 

Hadde tenkt meg til Hadlaskard men skar av mot Sandhaug på grunn av det tråe føret siden jeg måtte tilbake i dag (søndag). På Sandhaug fikk jeg sylferskt scooterspor tilbake til Dyranut, og km raste unna. Ble litt vind over Vombsflatane og Hellehalsen, men hadde den i ryggen hele veien. Lunsjen ble en kjapp happening.  

Så til dere som unnlater å dra på Hardangervidda på bakgrunn av info på varsom.no: Kom dere ut på ski!

 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@fiskekongen : For en liten måned siden gikk jeg over Langesjøen (1209 m) ved Rauhelleren, regner med du vil krysse i østenden der. Ingen problem og jeg følte meg trygg. 

Resten av ruten din inneholder vann på mellom 1100-1200 m, etter Hellberghytta er det vel et lite vann på 1082 m. Her kan du gå rundt om du føler det utrygt.

Leser man på varsom.no betrakter de områder over 1100 m som høyfjell og dermed "farbar is". Et steg ned finner vi lavere fjellstrøk 900-1100 m og på store vann sier de "islegging". Det største vannet på din rute vil trolig være Mårvann på 1209 m. 

Tar man gjennomsnittstemperatur den siste måneden gir den oss -5 grader med en ekstra kulde periode siste del av denne uken på mellom 0 og -18 grader. 

Videre har de meldt temperatur på mellom -5 og -10. Litt overskyet mot helgen ser det ut til. Kart, kompass og ikke minst GPS bør være obligatorisk. 

Til slutt vil jeg nevne at det ikke er bare oss på FF som går på vidda, det er overraskende mange som krysser vidda alle retninger, uten at de skriver om det her. Så hvis du ikke får respons så betyr det ikke at det ikke er folk der oppe :) 

Så da gjenstår det vel bare å ønske god tur! 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 27. februar 2017 den 19.59, Tessatroll skrev:

Gjekk frå Finse til Haukeliseter forrige veke. Gode istilhøver. Mykje laussnø, men reknar med den har sett seg no 

Har de fått opp kvistene på denne ruta?:)

Skal gå Finse-Haukeliseter til uka, begynner å bli spent på hvilke forhold som venter :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.