Gå til innhold
  • Bli medlem

Deejo / Baladeo lette foldekniver - noen erfaringer?


a_aa

Anbefalte innlegg

Annonse
Den 1.11.2016 at 18.34, Radiosugge skrev:

LST er 2 mm lengre en Deejo 27 gr når begge er sammenslått. Burde gå ned i de fleste slukbokser. 

Fikk brevpost fra California i dag :thumbsup: Lengden på en foldet LST er ikke 92mm som oppgitt, den er temmelig nøyaktig 90 mm lang når man måler normalt på den tykkeste kortsiden. Det er jo samme lengden som er oppgitt for en foldet Deejo, og da var det jo plutselig interessant å se om den likevel kunne passe i slukboksen:

Gerber LST i Abu Garcia boks (PB110877).JPG

Det går faktisk med et nødskrik - den stikker litt opp over kanten uten press, men plasten i boksen er myk nok til at at lokket kan klemmes ned på plass med en liten krumning på toppen og kniven presset litt lenger ned i boksen. Hyggelig overraskelse :)

LST-en synes som en enkel og god kniv for meg, skal komme tilbake med mer når de to siste jeg bestilte også har ankommet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@fiskekongen: Har hørt lest bra om SpyderCo sine kniver, så jeg tviler ikke på at de funker flott.

Enduraen er for meg såpass stor og "tung" at den blir en alternativ hovedkniv (ikke en backup-kniv i slukboksen) - og det hadde den sikkert funket flott som. Men jeg greier ikke helt å venne meg til bladformen på dem :huh:

Ellers ser det ut som sliping av en liknende kniv (Delica, litt nedskalert og lettere ift Endura) som også er med VG-10-stål kan bli riktig riktig riktig bra med en tosidig japansk våtslipesten, en lærremse og en god del timer teknikktrening:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

I dag kom det pakke med Deejo Naked 27G fra Spania via Nederland - skikkelig mañana-post, det er over tre uker siden jeg bestilte...

Test nummer en og to er bestått - vekten er som oppgitt 27 gram, og størrelsen er ideell for slukboksen :) Her er den ved siden av en 18 grams Toby-sluk (det er den romsligste jeg har i boksen min, tror jeg):

Deejo 27G  vs Toby 18G (PB230887).JPG

Kommer tilbake med noen inntrykk av funksjon/kvalitet på Deejo-en i en senere post, også sammenliknet mot de andre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mer millimeterpapirfotgrafering:

Kniver (PB240888).JPG

Knivene er plasser sånn at kniveggen starter på samme horisontale linje. Dimensjoner er vel greie å se? Fra venstre mot høyre har jeg:

Light My Fire / Mora Fireknife. Totalt 108 gram (kniv 61 + tennstålknott 17 + slire 30). Hatt denne et par år. Typisk Mora-kniv, mye plastikk, ikkeno full tange, men ganske robust likevel. For meg som oftest ikke lager store bål, men bruker en kvistbrenner, hender det jeg splitter noen tynne kubber - men "batonering" vil nok være å ta i. Kan stort sett spikke det man vil, sløye fisk etc. Skikkelig kantete bladrygg som funker fint på tennstålet. Denne kniven er funksjonell, for meg er den passelig solid også for litt lengre turer og ganske lett - men man må nok være litt overbærende mhp utseendet, kanskje :)

Gerber E-Z Out Skeleton (6701). 72 gram. Nylig innkjøpt som kandidat til å erstatte Fireknife-en som hovedkniv. Også her er det mye plastikk. Enhånds åpning og lukking funker ypperlig. Festeklips som funker både på belte og lommekant. Helt greit blad, går fint å kutte smågreiner og spikke med denne. Men det er bittelitt slark i ved innfestingen av bladet, både sideveis og opp/ned - sammen med plasten får dette kniven til å kjennes litt "billig" ut, og inngir ikke tillit. Slik slark har jo også en tendens til å bli verre med bruk over årenes løp. Skal forsøke å stramme opp innfestingen, det kan nok fjerne den sideveis slarken og gi meg større tillit til den. Men ikke helt fornøyd med den ut av esken altså.

Deejo Naked 27G. 27 gram. Bare metall. Nylig innkjøpt som backup-kniv plassert i slukboksen. Mye kniv pr gram. Passer flott i slukboksen. Funker faktisk greit å åpne og lukke med en hånd, når man finner teknikken. Absolutt ingen slark opp/ned ved innfestingen av bladet, derimot er det mye slark sideveis. Kan muligens minskes med litt oppstramming. Funker greit til skjæring i kjøtt og fisk, men er dårlig egnet til spikking etc. Min feil at jeg ikke tenkte meg om - Naked-versjonene av denne kniven har jo eggen slipt på kun en side (ala huggjern), og det betyr at når du spikker eller skjærer i tre så må du enten ha tilnærmet null eller uvanlig stor vinkel mellom knivbladet og trestykket/greina. Lagde en illustrasjon for å vise hva jeg mener:

Eggeometri.jpg

En vanlig egg (1) gjør at knivbladet holdes i en liten vinkel mot trestykket, man får mye kraft ned gjennom bladet uten å bruke mye krefter på dreiemoment. Deejo Naked blir derimot som 2a når du er høyrehendt og holder trestykke og kniv på normalt vis - da må du både bruke kraft på å føre kniven og på et atskillig økt dreiemoment som skal hindre kniven i å rotere. Prøver man den med samme vinkel som 1, sklir kniven bare langs trestykket uten å "bite". Plasserer man kniven slik 2b viser, er det veldig fort gjort at kniven "biter" for mye og man kjører kniven fast. Sånn er nå denne kniven lagd (det har nok med at huggjern-eggen sikrer at man ikke skjærer seg på bladet når kniven er foldet), og jeg burde ha tenkt meg om. Angrer på at jeg ikke kjøpte en med skjeftestripe, de har vanlig egg. Ser ikke bort i fra at jeg vil forsøke å slipe en ny egg som er nærmere en normal, men som man kan se av illustrasjonen vil det nok bli litt jobb for en uerfaren knivsliper som meg. Ellers synes jeg at det er en elegant kniv.

Leatherman Pocket Survival Tool (PST). Totalt 182 gram (stål 148 + lærslire 34). Hatt denne i over 20 år. Pansersolid. Funker helt greit til mindre spikking, fiskesløying etc. Bladet låses ikke på plass (i teorien kan man altså få knivbladet klappende sammen over fingrene, men diplomatiske meg vil kalle det "brukerfeil"), så det blir feil å snakke om slark opp/ned - men det er faktisk litt slark sideveis også. Det gode med PST er jo funksjonaliteten du får i tillegg til kniven, spesielt den gode tanga, men det kommer altså med en pris i form av ganske høy vekt. Tror ikke jeg kommer til å ta med denne i tursekken, med mindre jeg begynner med pulk eller padling :) 

Gerber LST Drop Point (6009): 34 gram. Stål og nylon. Absolutt null slark i innfesting av bladet, kun marginal fleksing i selve materialene. Eggen passer ypperlig til skjæring av smågreiner, og til spikking av hva som helst som ikke er for stort. Bør åpnes med to hender, kan lukkes med en. Null festeklips. På sett og vis ser den billigere ut enn den er (og den er ikke dyr) - men denne er altså bare velbygd, enkel, lett og funker rett fra esken. Og så var den liten nok til å få plass i slukboksen også :D 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg gjort et forsøk på å redusere slark på Gerber E-Z Out Skeleton og på Deejo Naked 27G, med vekslende hell...

På Gerber'n endte jeg opp med vektoptimalisering mer enn minsking av slark :huh: Det er (nåja, var) et kvarttoms sekskanthode over belteklipset som ser ut som det sitter på akslingen som bladet roterer rundt, så jeg forsøkte å skru den innover for å stramme opp innfestingen. Dårlig idé. Tok først en åttendedels omdreining, men det kjentes ikke ut som det gjorde noen stor forskjell, så da dro jeg på en kvart omdreining til - da måtte jeg bruke litt kraft, og vipps falt sekskanthodet og klipset i gulvet. Under klipset lå en mutter skjult i skjeftet, og den gjorde sitt for å holde igjen skruen - restene av skruen satt altså fast i den mutteren, pent fluktene med skjeftet. Kniven er fortatt fullt brukendes, men må nå ligge i en lomme (og det gjør den bedre enn da klipset var på). Er ikke sikker, men den sideveis slarken ble muligens litt bedre - og med avdratt skrue og klips borte, er vekten redusert til 66 gram :)

Deejo var enkel å stramme med en Torx-bit, tror jeg skulle hatt en T9, men det gikk romslig og greit med T8 som jeg hadde. Skrudde skruen først helt inn (da er alt fastskrudd) og så rundt 30° tilbake. Da kjentes den mye bedre ut - en stund... Det virker som den skrur seg bittelitt ut for hver åpning/folding inntil den stabiliserer seg på et nivå som jeg synes er for litt for løst og slarkete. Skulle jeg bli tilstrekkelig irritert over dette, kommer jeg nok til å forsøke med noe Loctite eller annet lim (får håpe jeg ikke limer fast bladet i foldet posisjon, da) ;) 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Grimner : Helt enig med deg om estetikken, det er en pen og elegant form på Deejo-en :) Blir nok sikkert et forsøk med Loctite før eller senere - men førstepri er å få lagt en ny tosidig egg.

LST trenger ingen slarkjustering, den er perfekt rett fra esken etter min smak - hadde den ikke vært det, hadde jeg nok slitt litt. Det er ingenting å skru på der, nei - naglet og limt skikkelig sammen ser det ut til. Den jeg forsøkte å justere var E-Z Out, den har kvarttoms sekskanthoder på hver side - men jeg fikk bare tak på det over klipset med en skiftenøkkel. Det er fortsatt bittelitt slark der, og det var bittelitt slark før jeg gjorde forsøket - man må altså virkelig røske att og fram i knivbladet for å høre kneppene fra slarken, men jeg kjenner uansett den irriterende følelsen av at den ikke er heeelt tight. På den annen side bidrar nok den lille slarken til at det er såpass lite friksjon at det er kun fjærbelastningen som må overvinnes når bladet skal ut - og har man litt snert i håndleddet kan kniven faktisk åpnes med kun et kjapt vrikk med hånden. E-Z Out, antar jeg. Gotta live with it ;) 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.