turdame Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Jeg er ny på det meste her, trenger råd fra dere erfarne. Jeg trenger råd om hva slags turkjøkken jeg bør kjøpe. Forvirret over alt som finnes på markedet i dag. Vil ikke ha for stort, trenger å kunne koke og steke for en til to personer. Skal ha det med på tur i sekken i skog og fjell. Veldig glad for hjelp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Memento mori Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Det mest stabile og mye brukte er Trangia. Serie 27 passer bra for 1-2 personer. Minimum må panna være med antistickbelegg. Helst også kjelene. Husk å sjekke at du får varianten med kaffekjele. 27 serien har en kaffekjele som er buet i bunn. Du kan få både gass og en primus multifuel innsats til disse. Magasinets gassbrenner for Trangia går oppi kaffekjelen. Kutter du av løftehåndtaket litt går også det nedi. 27-6 er et bra valg. Jeg har både 25 og 27 med gass. Har du med litt salt og pepper, lighter/flintstål, liten flaske såpe og gryteskrubb. Sleiv med flat side ned som du kutter håndtaket av og tre-steike spade ( plast liker ikke steiking av bacon) kan du lage det meste. Kan ta et bilde av mitt oppsett i kveld om du ønsker det. Du får det meste nedi settet, med unntak av gassboksen. Er ikke vekta/størrelse så viktig er 25 serien med litt større kjeler bedre å lage mat i. søk på stormkjøkken på forumet og du finner mere info 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiskekongen Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Forslaget over ett godt alternativ. Ellers kan du kjøpe en billig gassbrenner på biltema, ei IKEA stekepanne, og ei gryte med lokk til å koke vann i. Her kan du godt kjøpe som rommer ca 1L. Da har du det du tregner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whistler Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Det enkleste og letteste sånn jeg ser det er å kjøpe en enkel gassbrenner (helst slangebrenner), ei god stekepanne og en kjele. Da har du det du trenger til å begynne med og så kan du justere etterhvert som du ser hva du trenger. Trangia eller Primus-sett er veldig enkelt og greit, men de veier en del og er ikke særlig fleksible, syntes jeg. Mange er uenige med meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omnilite Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Hvilke temperaturområde er kokeutstyret tenkt brukt? Når du begynner å nærme deg temperaturer ned mot rundt 0 grader og lavere så kan det utelukke det en del utstyr. Et annet aspekt er hvor langt skal du bære på det, og hvor mye annet bærer du da på samtidig? Dette har med vekt å gjøre, alle monner drar, så det kan også være et moment å prøve å holde totalvekten nede. Det betyr også at kokeutstyret ikke behøver å bestå av flere deler enn strengt tatt nødvendig, og at en del kanskje kan brukes til flere ting. Det betyr at dersom du kun bruker pulverkaffe og ikke skal koke kaffe, dvs kun varme vann til Rett i Koppen eller Real turmat, så er kanskje kaffekjele unødvendig. Hvis du ikke skal steke veldig mye, så er stekepanne overflødig. En enkelt gryte med nonstick vil kunne dekke alt dette. Skal du lage flere retter "samtidig", eller rettere sagt om du skal koke "to ting", så trenger du likevel noe å ha det første du kokte i, så det ikke blir kaldt mens du lager det andre. Da kan to gryter være greit, men gjerne med forskjellig størrelse så de passer inni hverandre. Pass også på at enkelte gryter kun er eloksert, dvs det er et belegg utenpå som gjør at gryta ikke er "aluminiums grå", dette holder gryta "finere", men er ikke nonstick. Er gryta nonstick er det forskjellig "materiale" utenpå og inni gryta. Skal du koke noe annet en vann er nonstick greit, da kan du også steke i den. Bunnene på turutstyr generelt er tynne, så uansett type, pass på at du ikke har grytene på brenneren uten noe oppi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
7homas Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 [EDIT]: @Omnilite kom meg i forkjøpet mens jeg så etter kjelesett Bør vel kommentre at både gass og alkohol har begrensninger mtp temperatur. Gass funker ned til noen minus, men man bør ha en brenner med forvarmingsrør og mulighet for å ha boksen opp-ned Alkohol fordamper dårlig når den er kald, så det kan være vanskelig å få fyr på når alkoholen er kald Bensin brenner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marihøna Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Det viktigaste er uansett i mi meining vindskjerming. Med den på plass fungerer alt (og ein treng mykje mindre brensel). Eg ser ofte folk kome på tur med ny, flott og lett brennar, utan å ha tenkt at vindskjerming kan vere lurt. Med eit Trangia-sett er vindskjerming innebygd, så der er det greitt. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tessatroll Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Tenk over storleik på brennarhovudet, mtp steiking. Eg synes Primus Gravity et fin til matlaging i tre sesongar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosinus Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Masse gode råd her. Siden du nevner steke i posten din, vil jeg tenke at noe utstyr du kan regulere godt er viktig. Det er og selvfølgelig viktig for småkoking. Selv komplementerte jeg nettop med gassbrenneren kovea spider kjøpt med vindskjerm herfra: http://www.flatcatgear.com/bobcat-kovea-cooking-system/ ,hans yt prensentasjon https://www.youtube.com/watch?v=jwsh4cbUsmI Jeg har ikke testet dette enda selv, bare så det er sagt. Den kan brukes opp ned slik at den kan nok tåle lett bruk på vinteren om, ikke for de største snøsmeltingsjobbene. Her er test med infryst gassbeholder. https://www.youtube.com/watch?v=_xP7Fp8KXp4 Gassbrenneren tennes med gassflaska i oppreist posisjon for så å snues når brennerhode er blitt oppvarmet. Fyren har massevis av videoer ute, som viser alt fra pannekakkesteiking til baking av muffins. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+zimwalker Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 (edited) 6 timer siden, Radiosugge skrev: Det mest stabile og mye brukte er Trangia. Serie 27 passer bra for 1-2 personer. Minimum må panna være med antistickbelegg. Helst også kjelene. Husk å sjekke at du får varianten med kaffekjele. 27 serien har en kaffekjele som er buet i bunn. Enig med det som Radiosugge foreslår her. Enkelt å bruke, enkelt å komme igang. Bortsett fra at jeg personlig velger uten antistickbelegg. Men det kan være godt å ha i stekepanna, gitt at du (trådstarter) husker å behandle stekepanna slik du gjør med nonstick panner hjemme, ingen skarpe gjenstander osv. En oversikt over noen av de valgene du må ta stilling til kan du se hos Trangia trangia.se/att-valja-ratt-trangiakok. Personlig ville jeg valgt ett sett med gryter i Hardanodisert ultralett aluminium (tåler mer og er noe lettere å renholde en vanlig alu), men med vindskjerm i vanlig ultralett aluminium, f.eks settet 27-7 UL/HA uten kaffekjele, eller 27-8 UL/HA med kaffekjele. Se oversikt på trangia.se/stormkok-trangiakok/stormkok-serie-27/ Spritbrenner følger med. Ville også ha kjøpt en gassbrenner, og da den fra magasinet.no - i stedet for den som Trangia tilbyr som koster noe mer. Hvorfor jeg fortrekker den fra magasinet.no kan du lese om her. De veier litt disse settene, men er nå også fleksible. Det vil si dersom du bare skal på en kjapp helgetur og vet du primært bare vil koke opp vann til kaffe, koke suppe osv, så legger du hjemme de delene du ikke trenger. Samme gjelder gass- vs spritbrenner, du trenger ikke drasse med deg begge brennerene hele tiden, men velger ut fra forhold og preferanse. Uansett hva du velger, priser kan du bl.a. sjekke med søk på prisjakt.no, Eks: www.prisjakt.no/#rparams=ss=trangia 27 ULHA Edited October 18, 2016 by zimwalker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+zimwalker Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 1 time siden, Tessatroll skrev: Tenk over storleik på brennarhovudet, mtp steiking. Eg synes Primus Gravity et fin til matlaging i tre sesongar. Godt poeng det. Kan også tenke på diameter på gryter i forhold til flammespredningen, se http://randulfvalle.no/koketid/ men da blir det kanskje litt mange variabler å ta hensyn til for en nybegynner... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Humbug Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Trangia stormkjøkken er lett å bruke, spesielt om man kjøper med gassbrenner, lett tilgjengelig i Norge og koster ikke allverden. Det varer også tilnærmet evig så lenge man ikke bruker det som hammer. Anbefales. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdame Posted October 18, 2016 Author Share Posted October 18, 2016 Tusen takk for svar og hjelp alle sammen, jeg skal lese nøye alle gode råd og sjekke ut alle linker. Ja vis gjerne bilde ☺️ Radiosugge. Jeg ønsker å lage mat ute hele året, men på vinteren vil det nok bare bli på dagsturer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+zimwalker Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Mens du venter på bilder... her en en video fra to damer på tur (Ute avdelingen - Norway heter kanalen deres) som tester Primus sin vintergass på sitt Trangia kjøkken m/gassbrenner: 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+zimwalker Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Et par videoer til for nybegynnere: Trangia - The Moive: www.youtube.com/watch?v=jIitXB68LXg Stormkjøkken: www.youtube.com/watch?v=ioXMd3X33l8 Trangia med multifuel: www.youtube.com/watch?v=39RfXfuVj2g Use the Winter attachment (for spritbrenneren): www.youtube.com/watch?v=AWw8hppj94g (vintertilsats/forvarmingsdel kan man enten kjøpe eller lage selv av blikkboks eller folie o.l. ) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Memento mori Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Da har jeg tatt bilder. Den lille kaffekjelen blir rimelig full. Har i tillegg til å kappe håndtaket, presset tuten på kaffekjelen en tanke inn slik at den går i bunn av den kjelen den står i, det blir da bedre plass til sleiv og steikespade. Har også en microfiberklut til å tørke med mellom kaffekjelen og innerste kjelen. Hele pakka mi veier 1104 gr, i tillegg kommer gassboks. Det er flere stormkjøkken fra Trangia på finn. Følger du med litt får du et lite brukt/ubrukt for 2-300kr. Gassbrenner kan du kjøpe på e-bay for 107kr inkl porto. Den ser helt like ut som den magasinet selger. Vintergass virker fint ned til mange minus. Teoretisk ned til -27 gr i praksis langt nok ned for de fleste turer. Gassbrenner link 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+zimwalker Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 (edited) 11 timer siden, marihøna skrev: Det viktigaste er uansett i mi meining vindskjerming. Med den på plass fungerer alt (og ein treng mykje mindre brensel). Og der har man fordelen med "slangebrennere", for da kan vindskjermen omslutte brenneren helt, uten tanke på at gassboksen, brennstofftanken eller -flaska blir farlig varm. Der ligger jo faren med "for tett" vindskjerming av toppmonterte brennere. Unntakene der er toppmonterte brennere av typen som kommer med innebygd skjerm, som bare skjermer selve brenneren - ikke boksen/tanken under. Som f.eks. Jetboil, MSR Reactor og MSR Windburner. Edited October 18, 2016 by zimwalker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
7homas Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Et kjapt tips - om du ender opp med bensin-slangebrenner....så ikke pakk brenneren og slangen nedi kjelene....bensindamp smaker skikkelig jævlig. Sikkert ikke så sunt heller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdame Posted October 19, 2016 Author Share Posted October 19, 2016 Mange takk for hjelp alle sammen og så flott at du viste meg med bilder Radiosugge , jeg tror jeg kommer til å kjøpe et Trangia fra 27 serien som du foreslo. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.