Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei!

Når det kommer til telt på vinterstid er det mye frem og tilbake om hva som funker eller ikke. Alt fra 3-sesongs, 4-sesongs, tunnel eller kuppel osv.

Det jeg vil prøve er å teste mitt 3-sesongs helsport 3 telt på vinterstid uten innerteltet. Har noen erfaringer med dette?

Med tanke på ventilering så har teltet to gode luker/ventiler i hver kortside, sideinngangen kan også brukes som stor luftekanal under lav vind med bare myggnettingen oppe for å holde unna eventuell snø.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fasongen på teltet er avgjørende for mye vær og vind teltet tåler, og om det tåler belastning av snø som legger seg på det. Så det er mye som avgjør, ikke minst hvor du har tenkt å telte, er det snø, hvilken temperatur er det, vind osv. Myggnetting er ikke snøtett, snødrev kan presses gjennom den. Varm fuktig luft fryser til rim om det er under 0 og den ikke har noe sted å "gjøre av seg", er det over 0 blir det kondensdråper. Setter rimet seg på innsiden av teltduken blir den "snø" om duken blafrer, "regn" om det er dråper. Med innertelt kan du lufte ytterteltet. Uten innertelt blir det kaldere der du er når du lufter. Er ikke ytterteltet snøtett og det blåser vil eventuelt snødrev legge seg på alt du har med deg. Innerteltet er altså en ekstra barriære mellom deg og det som er ute.

Jeg prøvde mitt 3sesong telt med kun mesh i deler av innerteltet første gang jeg teltet i snø, men på grunn av vind ble det en dårlig deal. Så jeg gjorde det bare en gang, neste gang hadde jeg et skikkelig vintertelt.

Prøv, se hvordan det funker, men ha en backup plan.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst

Jeg lå ved Finse i et Helsport Rundhø yttertelt i min ungdom, noe jeg kun gjorde den ene gangen.

Problemet var kondensen som ble til is/rim på innersiden av ytterduken, og med kastevind i tillegg fikk jeg lett snøvær inne i teltet. Det frarådes :) Det var ikke noe stort problem, men jeg gjør det ikke igjen. Ventilen på den ene siden måtte stenges, noe som førte til dårligere gjennomlufting. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruker en del endukstelt da jeg trives med lett sekk i fjellet vinterstid. Krever slik jeg ser det sovepose med fuktbestandig skall, eventuelt bivy. Sovepose bør også ha noe mer isolasjon enn hva en slipper unna med ved innertelt. Unektelig litt styr og mulighet for snø i teltet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Været har mest å si for hvordan det fungerer tror jeg, som ellers. Har du noen få sekundmeter vind uten føyke og jevn gjennomtrekk i teltet hele tiden som hindrer vesentlig kondensering, så kan det bli ganske komfortabelt. Men spørs om et 3-sesong telt (eller vintertelt for den sakens skyld) har gode nok ventiler til dette, eller om teltet baserer seg på skjørtventilasjon. Netting er ikke snøtett. Er det andre værforhold kan det bli mindre behagelig. Det gjelder jo annen telting også, men mer rim, dryss og fuktighet tror jeg du må regne med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst
42 minutter siden, qwer993 skrev:

Været har mest å si for hvordan det fungerer tror jeg, som ellers. Har du noen få sekundmeter vind uten føyke og jevn gjennomtrekk i teltet hele tiden som hindrer vesentlig kondensering, så kan det bli ganske komfortabelt. 

+1. Jeg er enig i dette. Været er vesentIig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for mange gode innspill! Jeg kommer til å teste det før det blir for kaldt i området Nord-Øst for Trysil mot grensa, finner jeg kanskje en grense på hvor mye snø, evt vind og hvor kaldt vær jeg kan være ute i før jeg må ha opp innertelt eller investere i et telt bedre egnet for vinterbruk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, whistler skrev:

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du ikke skal bruke innerteltet? Om teltet er egnet for vinterbruk eller ikke så vil det jo ikke bli noe værre om du bruker innerteltet. 

Det er bare noe jeg har gått å lurt litt på, så ville høre om noen hadde erfaringer med det

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst
9 minutter siden, jorsch2 skrev:

Det er bare noe jeg har gått å lurt litt på, så ville høre om noen hadde erfaringer med det

I mine øyne er det kun for å spare vekt at man ikke bruker innertelt. Det var det jeg ville når jeg ikke tok med innerteltet på den ene turen. Forøvrig har jeg brukt 3-sesongs telt på Hardangervidda uten noen problemer midtvinters. Helsport sine telt har liten åpning under duken, så snø under duken er da ikke noe større problem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av gramjeger
   Selger min 3F UL LanShan2. Ikke alle forsår at man ikke kan ha for mange telt, så for å teste ut nye telt selger jeg et telt jeg er meget fornøgd med ...
   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Nisset
   Jeg er en student på mitt siste i Tromsø og har nylig blitt interisert i friluftsliv. Jeg vil derfor bruke dette året til å utforske naturen rundt meg.
   Jeg ser etter et tomannstelt som kan brukes store deler av året. Helst noe som kan brukes til og med Oktober eller lengre.
    
   Har dere noen råd til hvilket telt jeg burde kjøpe? 
   Jeg er ute etter noe billig, ett best mulig telt for 3000-4000 kr da jeg er helt nybegynner og ikke vet om dette er noe jeg kommer til å fortsette med.  
  • Av Anders P
   Hei. 
   Her om sommeren har eg hatt nokon teltturer inne i Oslomarka. Her er det mange trær, ganske varmt og relativt lite vind. I den samanheng lurte eg på om det kunne vere på sin plass å ha eit lett sommertelt med berre ein duk ? Har folk prøvd dette ? Blei det veldig mykje fukt inne i teltet ? 
    
   Eg lurte også om folk har erfaring med dette Black Diamond teltet ? 
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
    
   Å ha eit telt som berre veg 725 gram pluss gåstaver høyres svært forlokkande ut. 
   Kva trur folk ? 
    
    
  • Av Barlind
   Hei!!
   Jeg ønsker å selge mitt favoritt-telt of all times. 
   Kort historie, jeg ble syk. Teltet er helt nytt og bare åpnet for å sjekke at alle parter er på plass. 
    
   Kjøpepris: 8999
   Pris(teltet er ubrukt): 7000,-
  • Av Fjellfinne
   Hei! Etter endel telting med junior rett fra bil, ønsker vi å kunne vandre mer med sekk og telt. 
    
   Vi skal kjøpe nytt telt, og ønsker gjerne litt tips. Junior er vant til telting, men da uten å vandre før oppsett av telt. Så vi er ute etter et lett telt for oss to små mennesker, men med plass til sekker. Er selv knapt over 1.50 så digert trenger det ikke å være. Men gjerne så lett som mulig, da jeg skal bære teltet alene. 
    
   Teltet skal brukes kombinert med telting i nærheten av strender og i fjell/mark. Og rimelig langt nord. Noen som har gode tips til oss? Helst et telt som ikke ruinerer en alenemor. 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.