Gå til innhold
  • Bli medlem

Lyn og torden


Rbk

Anbefalte innlegg

I USA er det hvert år noen som blir drept av lynnedslag så det er litt mer fokus på det der borte. Men enig i at det er svært liten grunn for å være redd for å bli truffet av lynet i Norge. Denne artikkelen beskriver uansett hvordan lyn oppfører seg og hva man bør gjøre. 


http://rendezvous.nols.edu/files/Curriculum/research_projects/lightning-risk-management-brochure.pdf

http://rendezvous.nols.edu//content/view/1718/739/


Forøvrig greie bakgrunnslyder fra tordenvær her i Stavanger nå når jeg skriver dette :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...
Annonse

Tar opp denne tråden igjen, da vi hadde en ubehagelig opplevelse med lyn på Hardangervidda i helgen. Å lene seg på statistikken føler jeg ikke er nok til å kjenne seg 100% trygg i en slik situasjon. Folk har i dødd/fått alvorlige skader i Norge etter lynnedslag, og for ikke mange år siden så gikk det med hundrevis av rein nettopp på Hardangervidda. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Wpdyg/323-reinsdyr-drept-av-lyn-paa-hardangervidda-ble-kvalm-av-aa-vaere-der . Selv om firbente _trolig_ mer utsatt, så er det ikke så lett å ta det som en trygghett når det står på som verst. 

Vi følte vi endte opp midt i "episenteret" av tordenværet ved et tidspunkt, hvor antall sekunder mellom lynglimt og tordenskrall var forsvinnende liten en periode. Det virket også som om uværet sirklet over vidda (område sør-øst) og kom tilbake ved jevne mellomrom over der vi befant oss fra kvelden og videre utover natta. 

Har lite peiling på lyn og selve fysikken, så vi følte vi tok de forholdsregelene vi i hvert fall kunne: Ikke vær det høyeste punktet i terrenget, sitt på huk, unngå myrer/vann, fjernet teltstenger, tok av klokker og unngikk å holde i metall, og satt bare under teltduken for å unngå de aller verste regnskyllene som hørte med. Det gikk bra med oss, men det var likefullt en uhyggelig opplevelse. Så i ettertid sitter vi igjen med en den spørsmål til forholdsreglene: 

1. "Ikke vær det høyeste punktet i terrenget". Dette er jo litt vagt. Hvilke areal er det egentlig snakk om her? Er man f. eks. trygg nede i et "søkk" ute på et sletteområde hvis det er flere høyere topper (+200-300m) rundt deg som omkranser sletta i en radius på ca. 1 km? Eller er man da tryggere inntil/nede ved foten av en av toppene i en slik situasjon? Vi befant oss ikke midt i radiusen, og var nærmere en fjelltopp enn sentrum av sletta. 

2. "Teltstenger kan virke forlokkende på lynet". Hjelper det å droppe teltstengene? (Reinsfjell Superlight, hvis typen stenger har noe å si). De går jo ikke ned i bakken, men inn i hver sin plastsokkel. Bardunene går jo til plugger i bakken, har det noe å si? At duken blir klissvåt og berører kroppene våre, er det bare dumt? Er stenger da bedre? https://www.side3.no/friluftsliv/dette-ma-du-unnga-a-gjore-dersom-det-lyner-og-tordner-6658856

3. "Søk ly". Bil/hus sies å være bra ly i tordenvær. Men er man mer utsatt inne i en primitv koie ute på en slette, enn utenfor koia på et ennå lavere punkt i terrenget? Det endte fatalt for tre golfere som søkte ly inne i et "skur" på en golfbane for noen år siden. https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/5960K/tre-golfspillere-drept-av-lyn-i-tyskland . Må koia være utstyrt med noe for å være "lynsikker". Mtp. jording / fysikken. 

Kanskje dette er spørsmål som fagpersoner må svare på, men jeg føler en del av forholdsreglene er litt vage. Spesielt punkt nr. 1. 

Er det noe man kan gjøre / ha med seg for å være 100% trygg? 
 

Endret av Vallers
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.