Gå til innhold
kenny28

Slipe sett for kniv/øks ?

Anbefalte innlegg

53 minutes ago, Eivind Eriksen said:

Jeg har en haug med billige spikkekniver jeg må slipe, men er usikker på hva jeg skal bruke. Har kjøpt Skjult lenke - logg inn for å se den uten å ha pakket den opp, men lurer litt på om jeg skal legge på en tusenlapp og bytte til Skjult lenke - logg inn for å se den fordi jeg da får med bryne og også en "jigg" til å holde knivene med. Er det noen som har erfaring med denne maskinen eller noe lignende? Jeg har mange kniver og vil ha noe lettvint å bruke til å få dem skarpe igjen.

Den du linker til er en kopi av Tormek T4 Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg har Tormek-modellen, og har aldri hatt bedre verktøy for å få skarpe kniver - og jeg har prøvd en del forskjellig. Det er jiggene og vinkelmåleren som gjør forskjellen. Ved hjelp av dem får du en helt jevn eggvinkel over hele bladet, og samme vinkel hver gang du sliper den. Det er vanskelig å oppnå med "manuell" sliping. En annen spesiell ting med Tormek er kvaliteten på slipesteinen. Den kan varieres mellom korn 400 og 1000 ved hjelp av en stein som følger med. Veldig greit å begynne med 400 og ta sluttslipingen med 1000.

Den kopien fra Scheppach du nevner fungerer på samme måte som Tormek T4, men steinen og det meste annet er av dårligere kvalitet. Likevel kan det være et godt kjøp nettopp fordi du kan bruke jigger. Den er i hvert fall en mye bedre løsning enn den billige kombimaskinen til 500 kroner.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 hours ago, Eivind Eriksen said:

Tusen takk for god hjelp! Du nevner to steiner. Er det et "must", eller vil det fungere med én? Og brynen er til for å polere bort smuss og andre rester på bladet er det riktig? Jeg er helt grønn på området og håper det er en god bruksanvisning når det gjelder bruk av vann og evt. brynepasta.

Knivene jeg har er som sagt billige så jeg får prøve meg litt fram. Er det slik at man kan gjøre en kniv ubrukelig om man sliper feil, eller er det alltid en mulighet til å rette det opp ved å slipe riktig på andre forsøk?

Jeg fikk lyst til å koste på meg Tormek-modellen for å være ærlig.

Det er bare én slipestein med Tormek, men den er litt spesiell. Med den medfølgende "steinjustereren" kan du forandre kornstørrelsen på slipesteinen. Se her for bedre forklaring:
Skjult lenke - logg inn for å se den

Det er en smått genial funksjon. Jeg er ikke i tvil om at det er fornuftig å koste på seg en Tormek, du har en toppkvalitets sliper for resten av livet. Det følger med en svært omfattende bruksanvisning, brynepasta, DVD, steinjusterer, vinkelmåler og litt plaster! På nettsidene til Tormek ligger det også mange videoer med slipeinstruksjoner. Det følger ikke med jigger, så du må kjøpe til de spesifikke slipeoppgavene du skal gjøre.
Det er kvalitetstid å slipe kniver med våtslipemaskin. Det tar tid, og du må jobbe langsomt, det er litt meditasjon over det :-) .
 

Endret av Bjørn J

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Lignende innhold

    • Av Børter
      Jeg har et par turkniver som jeg gjerne skulle fått litt skarpere. Jeg har jo slipt kniver mange ganger, men bare med enkle brynesteiner og med jukseslipere fra Øyo og Fiskars. Trenger noen tips til hvordan jeg skal komme meg til neste nivå, men uten å bruke for mange timer eller hundrelapper.  
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.