Gå til innhold
  • Bli medlem

GPS


Anbefalte innlegg

7 timer siden, smgj skrev:

Sånn erfaringsmessig så bir GPSen betraktelig mye tregere med

- mange kart inne
- mange aktive kart
- mange veipunkter

Ja, og så er det greit å velge kart med nok, men ikke for mye info tiil det bruk man har tenkt den til. Jeg bruker en 62s. Selv om kartvisningen er liten, så er jeg veldig fornøyd med knapper, signal og robusthet. Når det gjelder nøyaktighet så er det forresten svært viktig å kjøre kalibrering med jevne mellomrom, eller etter lenger tid/avstand.

Jeg kan forresten ikke forstå hva som gjør GPSMAP60scx bedre enn nyere enheter? Etter det jeg kan se så gir x i modellnavnet muligheten til å rute via egne POIs, støtter ANSI samt indikerer at enheten har "SiRF star III GPS receiver processor" - i fellesskap med GPSmap 76..x- serien. Etter rykter å dømme er det heller ikke gitt at SiRF star-chipsettet ble brukt i hele produksjonstiden til GPSMAP60. http://forums.gpsreview.net/discussion/14007/60csx-no-longer-uses-sirf-chips

Skulle jeg kjøpt ny GPS til bruk her i nordområdene nå så hadde mitt kriterium vært at den også benyttet GLONASS.

x`en i 60CSx angir som korrekt at det har xdsc minnekortspor, MEN denne modellen (de tidligste modellene) hadde også Sirfstar III chipsett noe som gjør det til en av de aller mest nøyaktige Garmin GPS som er laget for sivilt bruk. Dessverre måtte de av lisensårsaker (?) slutte å montere disse i 60CSx etter noen år og da ble visstnok mottaket dårligere og ikke like nøyaktig, men senere modeller av 60CSx med Mediatek chipsettet ble rapportert å være tilsvarende raskt og nøyaktig som SIRF III. Men i Garmin miljøet så er det nå engang slik at mange velger 60CSx med SIRF III fremfor å kjøpe 62S og 62ST f.eks. Siste modell 64ST har muligens like stor pålitelighet og nøyaktighet som 60CSx i sine glansdager.  Men dette er nok kun interessant for de som driver med geocaching og har behov for en fix på ned til 1m nøyaktighet. For normal navigering i terreng holder det nok masse med 3-5m nøyaktighet :-) 

Dette er det skrevet mye om på GPS.no forumet hvor du har noen virkelige GPS nerder som kan mye om temaet. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
1 time siden, Joker skrev:

Det ligger ikke noen spesiell teknologi i x'en i 60CSx, C er farge, S er sensor som kompass og høydemåler, og x er minnebrikke. Det er mange, meg inkludert, som anser 60CSx for å være Rolls Roycen til Garmin, men dagens gps'er er like nøyaktig som den var.

Idag har jeg en Garmin 62s og forskjellen på den og min gamle 60CSx er menyen og filsystemet. Etrex 20 eller 30 tror jeg er et godt valg hvis man vil ha en dedikert gps. Gps på mobil har jeg veldig lite kjennskap til, men når min nåværende Garmin begynner å fuske vil jeg nok vurdere sterkt å ta i bruk gps på mobil.

 

SIRFSTAR III chipsettet er anderledes teknologisk i CSx kontra CS og C modellene. Selv innenfor CSx med og uten SIRFSTAR III er det forskjell. Man skiller versjonene fra hverandre med å se på software/firmware versjon. Står det v3.00s er det 60CSx med SIRFSTAR, står det v 3.00m er det mediatek chipsett.

Tror dog ts har fått gode tips i tråden her ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye bra info i tråden her så takk til alle som bidrar. Det er vel litt som jeg trodde, utviklingen av standalone GPS er vel ikke et veldig stort satsingsområde og konkuransen er liten. Dette resulterer i et noe traust utvalg. Dilemma er jo at Iphone løsningen min er teknisk bra, brukervennlig og rask men desverre har den begrensninger på batteri og stabilitet i ruskete og kaldt vær. En standalone GPS ville gitt meg en enhet som fungerer i all slags vær og som har god batteritid men med ditto brukervennlighet og kronglete løsninger og muligens dårligere/dyrere kart.

Ville gjerne hatt en så enkel GPS enhet som mulig uten dill dall, altså ren GPS med et skikkelig godt og raskt norgeskart i 1:25000 slik som på norgeskart.no og den må ha en stor og høyoppløseliog skjerm som er lett å se. Såvidt jeg kan skjønne finnes ikke denne enheten eller er det noe jeg har gått glipp av ?

En annen mulighet som jeg nå fikk en ide på utifra et svar her er jo at man kanskje kunne kjøpt en liten og enkel GPS enhet som kun gir deg posisjon slik at man kan avsjekke mot manuelt kart, ikke en dum ide. Denne enheten bør være ekstremt robust og enkel i bruk - er det noen tips eller erfaringer her om noe slikt ?

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt/brukt en del GPSer opp gjennom tidene.

Vista-Etrex-60Csx-Oregon etc.

Den jeg har brukt absolutt mest er Foretrex serien til Garmin (har vel 2 eller 3 stk) 401 er mest brukt. Den gir meg 10 sifret MGRS rute tilvisning hvis jeg er i tvil hvor jeg er på kartet. For meg er GPS et hjelpemiddel til kart og kompass. Foretrex er knøtt liten bruker AAA og tar meget liten plass.

Det sagt så har jeg også nylig kjøpt en brukt 64ST da jeg fikk denne til en meget gunstig pris. Jeg har lagt inn hele Norge i kart (www.frikart.no) som er mer en godt nok, kart blir mer som en morro sak for meg da jeg bruker stortsett rutetilvisning.

Fordelen med 64 serien og Foretrex er at knappene kan benyttes med vott/hanske i kaldt vær. Jeg synes det var plunder i 27minus å benytte en touch-skjerm for å operere GPSen. "Joysticken" som finnes på noen modeller har sluttet å fungere for meg etter en stund i meget kaldt vær (muligens kondens som har kommet nedi og frøset).

Sammen med 64st/Foretrex bruker jeg Goalzero sin Giude 10 Plus for å lade batterier/GPS den ene gangen i året det er sol i Norge. :grin:

Liten GPS med kart blir vel Etrex serien.

Liten GPS uten kart og dill dall - Foretrex.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For en del år siden så fikk jeg en Suunto X9Mi (eller noe sånt), mener det var en av Suunto sine første GPS klokker. Batteri kapasiteten har vel blitt betraktelig bedre siden den gang, men hvis den går tom for strøm så må man da ty til en Powerbank etc for å lade. Da føler jeg at en liten Foretrex er bedre da man kan bare hive i et par AAA som ikke veier allverden.

Men igjen de spørs hvor lenge man skal være ute, har man stikk kontakt tilgang, skal man ha på GPS mottaker over lengere tid etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da skal jeg legge inn Etrex og Foretrex som mulige valg. Klokke har jeg absolutt vurdert og den jeg har siklet mest på nå er Garmin sin Fenix 3 HR - den er ikke i salg enda og har en rimelig stiv pris men etter hva jeg har sett av reviews på den vanlige Fenix 3 (uten innebygd wrist HR) så har den en genial GPS funksjon hvor man kan importere et track som du deretter ser på klokken i real time, riktignok uten kart bak men ser for meg det er genialt for å holde styr på kursen. Jeg skal uansett erstatte min FitBit Surge så jeg venter litt til Fenix 3 HR kommer for salg istednfor og kjøpe den vanlige Fenix 3. Mye mulig det blir Fenix 3 HR som jeg faller ned på som elektronisk hjelpmiddel utenom kart/kompass :)

http://www.dcrainmaker.com/2016/02/garmin-fenix3hr-review.html

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 timer siden, rbhelle skrev:

x`en i 60CSx angir som korrekt at det har xdsc minnekortspor, MEN denne modellen (de tidligste modellene) hadde også Sirfstar III chipsett noe som gjør det til en av de aller mest nøyaktige Garmin GPS som er laget for sivilt bruk.

Men dette er nok kun interessant for de som driver med geocaching og har behov for en fix på ned til 1m nøyaktighet. For normal navigering i terreng holder det nok masse med 3-5m nøyaktighet :-)

 

Hvilke turfolk og jegere, er det som har bruk for en nøyaktighet på 3 - 5 m? Helt unødig! Er det innenfor 10 - 20 meter holder det vel lenge og det klarer vel de fleste av Garmins GPSer. :) Ved praktisk testing av min Dakota 20, så holder den seg godt innenfor dette. Normalt så er det i området 7 - 12 m, ved testing over store deler av Syd Norge og både i skog og i fjellet.

At de som driver med bl.a. geocaching kanskje har store krav til nøyaktighet, er noe annet. Men selv ikke de trenger vel nøyaktighet for å "droppe bomber". Nå har ikke TS nevnt noe om slik stor nøyaktighet ( eller geocaching), så da er det kanskje greit å unngå slike unødige detaljer. Ellers så kommer en langt med min GPS (samme med eTrex 30) til geocaching.

Selv min gamle eTrex uten kart (som jeg kjøpte for over 20 år siden og brukt i ca 16 år), har tilfredstillende nøyaktighet, for å finne frem til en plass, hytte, vadested, parkert bil, o.l., med en nøyaktighet innenfor 20 - 50 m. Det er vel andre bruksegenskaper vanlige friluftsfolk trenger, enn nøyaktighet for "bombe dropping".

For meg personlig, så er også type "minnekortspor" uinteressant. Det som ER interessant, er om en gps ha mulighet for bruke minnekort og det har jo de fleste av Garmins GPSer. Selv min rimelige GPS laster kartene fra minnekort raskt og da er det klart til bruk. Tar bare noen sekunder, å aktivere et kart og deaktivere et annet kart. Trenger folk noe mer? 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, whistler skrev:

Om man bare ønsker å se koordinatene man befinner seg på kan kanskje en GPS-klokke være interessant.

Jeg har kikket litt på Suunto Ambit3, blant annet til dette formålet.. Noen som har erfaring?

God idé, men kostnaden på den greien, selv med fjellsports tilbud på Suunto, er høyere enn dedikerte gps-er. Hjertefrekvens og trenings-informasjon er, i hvert fall for meg, irrelevant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

32 minutter siden, speedbird skrev:

God idé, men kostnaden på den greien, selv med fjellsports tilbud på Suunto, er høyere enn dedikerte gps-er. Hjertefrekvens og trenings-informasjon er, i hvert fall for meg, irrelevant.

Ja, litt stiv pris. Enig i det. Ser xxl.no selger et par modeller til 2.575. Det begynner å bli mer fornuftig.
https://www.xxl.no/suunto-ambit3-sport-hr-black/p/1107489_1_style

Er heller ikke særlig interessert i treningsfunksjonene, egentlig, så det blir litt stiv pris for å lese av koordinater. Så lenge det er liv i Oregon 300´en min så skal den få gjøre jobben ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, whistler skrev:

Ja, litt stiv pris. Enig i det. Ser xxl.no selger et par modeller til 2.575. Det begynner å bli mer fornuftig.
https://www.xxl.no/suunto-ambit3-sport-hr-black/p/1107489_1_style

Er heller ikke særlig interessert i treningsfunksjonene, egentlig, så det blir litt stiv pris for å lese av koordinater. Så lenge det er liv i Oregon 300´en min så skal den få gjøre jobben ;-)

Noe sånt som dette er midt i blinken for meg tror jeg: http://www.dx.com/p/1-5-lcd-mini-handheld-gps-navigation-for-outdoor-sport-travel-134259

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 timer siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

En annen mulighet som jeg nå fikk en ide på utifra et svar her er jo at man kanskje kunne kjøpt en liten og enkel GPS enhet som kun gir deg posisjon slik at man kan avsjekke mot manuelt kart, ikke en dum ide. Denne enheten bør være ekstremt robust og enkel i bruk - er det noen tips eller erfaringer her om noe slikt ?

Jeg er blitt så vant med kart på gps at det ville vært et stort savn uten. Jeg bruker gps'en stort sett til å lage sporlogg. Men enkelte ganger synes jeg kartet på gps'en er er veldig lettvint. Bl.a. dersom jeg har krysset en myr og rotet meg bort fra stien så er det bare en kjapp titt på skjermen for å se om jeg må svinge mot høyre eller venstre for å treffe på den igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal man bare ha koordinater en gang imellom så hadde jeg lastet ned SW'en på mobilen og brukt den de gangene det var behov for det. Og forøvrig satt den i flymodus siden det sparer strøm. Etter min mening er det mye enklere og billigere enn å se etter en egen enhet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutes ago, smgj said:

Skal man bare ha koordinater en gang imellom så hadde jeg lastet ned SW'en på mobilen og brukt den de gangene det var behov for det. Og forøvrig satt den i flymodus siden det sparer strøm. Etter min mening er det mye enklere og billigere enn å se etter en egen enhet.

Poenget er at jeg ikke stoler 100% på en mobil og vil ha en backup, en dedikert rugget liten gps sak som bare gir koordinator/posisjon kan derfor være smart uansett tenker jeg som en sikkerhet. Så kommer eventuelt GPS klokker og andre duppedingser som et tillegg :)

Endret av Tor-Erik-L-77
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Poenget er at jeg ikke stoler 100% på en mobil og vil ha en backup, en dedikert rugget liten gps sak som bare gir koordinator/posisjon kan derfor være smart uansett tenker jeg som en sikkerhet. Så kommer eventuelt GPS klokker og andre duppedingser som et tillegg :)

Når jeg begynner å tenke litt kan du jo se egne koordinater på Inreachen, så om du har planer om å skaffe en slik kan jo den gjøre nytten ;-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På den billigste gps fra bl.a. Garmin (uten kart) kan mange få det de trenger som en sikkerhet. Lagre mål (spesifikt sted) på forhånd, samme med spor for en tur, spessielle punkter, m.m. og en kan finne koordinater der en er. Min gamle eTrekx, er mer anvenlig enn mange tror, selv om den er uten kart. Går en mot et forhåndisnnstalert punkt, viser gps både vei, avstand, retning og fart. Jeg brukte en slik enhet,  som ekstra sikkerhet i mange år og de fleste trenger ikke mer. Har ikke sjekket prisen, men antar ca 1000,- kr. Bare å lære seg å bruke denne typen. Og de nye modellene av den billigste eTrex, er sikkert mer avansert enn min 20 - 25 år gamle enhet.

Hoved grunn til at jeg ikke kjøpte en kart model tidligere, var delvis at jeg syntes oppløsningen på skjermene var for dårlig, til å spandere de ekstra tusenlappene. Kart priser den gang, et annet moment. Og jeg hadde brukt kart/kompass i mange år og ville fortsatt bruke det. Men hadde innsett at både som sikkerhet og i enkelte tilfeller kunne en slik enkel enhet være nyttig. Til og med til så banalt som å finne igjen bilen, i et vanskelig terreng.

Ære være, nyskapning av teknikk, men i naturen trenger en først og fremt lære seg kart og kompass. Det gir en langt annen innsikt i det å ferdes i naturen, bedre oversikt (for videre planlegging) og ikke minst, en har alltid noe å stole på. Da blir gps i første rekke, en ekstra sikkerhet. Ikke bruk gps, som ENESTE navingsjonsmiddel på tur.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker en Garmin Oregon 450 som funker flott. Men jeg ser at kart og kompass helst blir foretrukket av meg personlig. Jeg hadde egentlig kunne tenke meg en enkel klokke som kun fortalte min posisjon ved behov. Bare for å slippe krysspeiling og når dette ikke er mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
11 timer siden, fjordtilfjell skrev:

Vil en Garmin eTrex 10 holde som sikkerhet og supplement til kart og kompass?  Planlegger en ukestur på høyfjellet hvor det er større områder uten mobildekning.

 

Den dekket mine behov for sikkerhet på tur og jakt, i skog og fjlell i mange år. Og jeg hadde en tidligere versjon, kun benevnt som "e-trex". En ny versjon er nok noe mer avansert. Du kan markere viktige punkter (eks. fiskevann, vadested, hytte, o.l.), samt lage spor (linje en skal gå i terrenget) hjemme på pc og overføre dette til gps enhet før turen starter. (Litt knotete, men muligheten er der) Og motsatt.

Hvis en skal tilbake til utgangsunktet som en bil/camp. Det første en gjør før en begynner å gå, er å lagre punktet (med navn/symbol). Har en ikke laget spor på forhånd, men ønsker å lage spor for ettertiden (hjemtur, el. for bruk på pc), må selvfølgelig sette enheten på sporing. En slik rimelig gps (uten kart) er mer avansert et mange tror. Min var kanskje noe knotete å bruke "avansert", men det går.

Så les bruksanvisningen og tren hjemmelig på viktige funksjoner, så du kan dem utenatt. Selv om batterikapasiteten er god, ha med et ekstra sett med batterier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Jeg bestilte akkurat en Etrex 10, håper jeg ikke blir misfornøyd med det, men det høres ut som den er bra nok. Jeg skal bruke den mest til å finne litt mer nøyaktig posisjon på papirkart, gjennom koordinatene på GPSen selv om jeg alltid vet ganske godt hvor på kartet jeg befinner meg. Kanskje jeg "hacker" den ved å bytte ut gmapbmap filen med en annen som har sorthvitt topokart for et lite område, men ikke sikkert jeg gidder tukle med den :-) og så tenkte jeg å kanskje prøve geocaching på fritiden.

Endret av Sølvrev1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt en GPS i flere år, men jeg har aldri brukt den. Den har vert med på et par turer, men da har den bare ligget i lommen på sekken uten å være påskrudd. Bare en gang har jeg hatt bruk for den, i tåke, mørke og kraftig vind og selvfølgelig kom jeg kraftig ut av kurs, men da var den ikke med og jeg fikk en natt ute. Hadde den vert med så hadde jeg kanskje ikke fått en natt ute og så kan jeg bare lure på hva som hadde vert kjekkest. Sovne ute i tåke og uvær og våkne opp til blå himmel, en tomme snø og primus med bacon til frokost, eller å sove i en hytte med alt som det innebærer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Jeg fikk supertilbud på etrex 30x til 1300 kroner ny rundt nyttår så da kjøpte jeg den også. Og fant hele Norge på ett minnekort til tusenlappen. :)

Den siden man kunne laste ned kart fra og legge inn på etrex 10 funker ikke lenger.

Endret av Sølvrev1
Glemte noe
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal ikke være noe problem å dytte kart inn på verken Etrex 20 eller 30. Ikke lenge siden jeg gjorde det for en kollega på en av de Etrex`ene som fra produsent er oppgitt til å ikke støtte kart...

Kartet blir enkelt og i sort/hvitt, men det er bedre enn bare sporing i hvert fall. Og vesentlig bedre enn det inkluderte basekartet som i utgangspunktet bare viste at du var i Norge en plass ;-) 



Har ellers hatt en 60 Cx siden den kom og har ikke sett behov for å oppgradere. Jeg bruker den både med sjøkart og landkart. Det viktigste ved den er at batteritiden er så mye lengre på den enn det aller meste som har kommet etterpå. Ikke minst i forhold til de med stor touchskjerm som både veier mer, er mer tricky å håndtere med hansker og altså varer kortere på batterier...

Har faktisk vurdert å handle en 60 Cx brukt nå mens de fortsatt går an å få tak i for å ha i reserve dersom min skulle bli borte eller ødelagt...



 

Endret av Espen Ørud
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 3/10/2016 at 1:02 PM, Tor-Erik-L-77 said:

Da skal jeg legge inn Etrex og Foretrex som mulige valg. Klokke har jeg absolutt vurdert og den jeg har siklet mest på nå er Garmin sin Fenix 3 HR - den er ikke i salg enda og har en rimelig stiv pris men etter hva jeg har sett av reviews på den vanlige Fenix 3 (uten innebygd wrist HR) så har den en genial GPS funksjon hvor man kan importere et track som du deretter ser på klokken i real time, riktignok uten kart bak men ser for meg det er genialt for å holde styr på kursen. Jeg skal uansett erstatte min FitBit Surge så jeg venter litt til Fenix 3 HR kommer for salg istednfor og kjøpe den vanlige Fenix 3. Mye mulig det blir Fenix 3 HR som jeg faller ned på som elektronisk hjelpmiddel utenom kart/kompass :)

http://www.dcrainmaker.com/2016/02/garmin-fenix3hr-review.html

 

Litt seint ute her, men kan absolutt anbefale deg klokken. Jeg har selv ikke HR-versjon, mye pga jeg ser på den type pulsmåling som en gimikk. :)

 

Men jeg er kjempe fornøyd i hvertfall! :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.