Gå til innhold
eehgil

Valg av allround smørefri ski (fjell, løype, telemark)

Anbefalte innlegg

Hei!

Ser behovet for et par "langrennski". Har tidligere gått veien fra smørefrie fjellski brukt som telemarkski - telemarkski - dynafit randonee på K2 hardside (nå). Man blir eldre, får barn - og tempoet går litt ned. Trenger i utgangspunktet ski til å gå på tur med, i oppkjørt løype, scooterspor, spor gått av andre, gå opp egne spor og kanskje en lett topptur, . Men jeg vet med meg selv at jeg kommer til å ville leke meg, kjøre litt telemark, bygge et hopp i pausen osv.

Hadde i utganspunktet sett for meg Fischer E99 Crown Xtralite, men når jeg kom i butikken og så hvor smale og spinkle de faktisk var så blir jeg litt skeptisk. Ved siden av sto et par E109 Crown Xtralite - det så litt bedre ut. Bortom der igjen sto et par Fischer S-Bound 98 Crown/Skin - det ser litt mer ut som det jeg er vant til. Men det er vel sikkert alt for bredt til å få noen fart i langrennssporet? Virker genialt med kobinasjonen av smørefritt mønster og feste for kortfell.

Hjem og søke på internett, ser det Fisher har en kategori som det virker som ikke blir markedsført så hardt i Norge: "Offtrack Cruising" Skjult lenke - logg inn for å se den

Ski som kanskje kan være aktuelle er da:

Fisher Traverse 78 Crown/Skin (78-61-69) Skjult lenke - logg inn for å se den

Fisher Excursion 88 Crown/Skin (88-68-78) Skjult lenke - logg inn for å se den

Fischer E99 Crown Xtralite (66-54-61) Skjult lenke - logg inn for å se den

E109 Crown Xtralite (82-60-70) Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Traverse og Excursion leveres i lengdene 169,179,189. Jeg er ca 172cm høy og 82kg. Vil denne type ski være brukende i langrennssporet i det hele tatt? Ønsker på en måte å prøve å få litt fart bortover med langrennsteknikk igjen, etter mange år med bare rett opp med langfell.

Har ikke satt meg inn i Åsnes sitt program, da de ikke leverer smørefritt. Men ser at de har mange ski som er breiere enn E109 - og som sikkert brukes til allsidig turbruk? Så da kan det vel ikke være så håpløst?

Ser for meg en 75mm binding ala Voile 3 pin med avtagbar vidje, og et par komfortable myke sko. Har litt for mange dårlige minner om gnagsår og ødelagte dager i tiden med stive skinnsko før jeg kjøpte plastsko til telemark.

 

På forhånd takk for svar.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei!

Om du skal gå en del i løyper er nok E99 den bredeste skien av de du nevner som er brukbar. De andre streker mye i sporet (jeg har selv prøvd E99 og E109). E99 er ikke så brei, men det går da fint å sette noen herlige telemarksvinger om fyren på toppen av skia kan sine saker :-)

Stabile sko gjør jobben/leken lettere. Jeg har brukt NNN BC med Crispi Stetind på E99 og synes det fungerer bra, mens på E109 synes jeg NNN BC + Stetind ble litt for mykt. Skal du ha 75mm binding og sko kan det være en fordel med 10mm heveplate, da streker også bindingen mye mindre når du går i skispor. Tror nok jeg står bedre på E99 med stabile sko enn på E109 med myke sko - stabile sko betyr mye. 

Jeg kjøpte meg et par smørefrie Fischer E99 Crown Xtralite på supersalg i vår, og spesielt på "påskeføre" fungerer de utmerket. På kaldt føre gir de også bra feste, men littegranne dårligere gli enn smøreski (dersom de er glida likt - jeg har lett glidd fra folk som nok ikke har glida skia på en stund). I festesona glider jeg de smørefrie skia med flytende glider (smøres bare på), det er også viktig for å unngå isiing når det er klabbeføre (for alle andre enn deg på smørefrie, hehe). Skal jeg gå mye i løype foretrekker jeg dog smøreski - der betyr best mulig gli mye for meg.

Kortfellfeste er kjekt, men Madshus Intelligrip kortfeller med glisone foran og så kortfell fungerer like bra synes jeg og de kan festes på ski uten kortfellfeste (jeg har også prøvd Åsnes og Fischer sine kortfeller på ski med fellefeste). Jeg tar gjerne med Madshus Intelligrip når jeg går tur med smørefrie E99 også, de sitter godt på skia og gir ekstra feste i de lange seige motbakkene... 

Test av smørefrie ski, der Fischer E99 Crown Xtralite vant: Skjult lenke - logg inn for å se den

Test av fjellski (inkl. E99 og E109): Skjult lenke - logg inn for å se den

Test av skisko (NNN BC og 75mm): Skjult lenke - logg inn for å se den
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.