Jump to content
IGNORED

Feller til K2 BackUp: Bredde + G3 alpinist vs K2


bendive
 Share

Recommended Posts

Vet det finnes en del forumemner om valg av feller rundt om på nettet, men jeg er forvirret. Lurer i hovedsak på to ting:

1) K2 BackUp har dimensjonene 124-82-105 mm. Hvilke fellestørrelser passer? 100 - 130 mm antar jeg, men blir 140-150 mm for stort? Blir frontfestet på fellen merkbart større med bredere feller? Bredden kutter man jo bare av etter innsvingen på skia, så det antar jeg går fint, men frontfestet? For eksempel med G3 alpinist feller.

2) Også var det felletype. G3 alpinist virker som å være standardvalget, lest at de har både godt feste og god glid. Har også lest flere steder at K2 feller har forferdelig glid, men dette skjønner jeg ikke. G3 alpinist er nylon, K2 har en mohair mix (70% mohair, 30% nylon). Mohair sies jo å glid mye bedre enn nylon. Hvorfor glir alpinist da bedre enn K2 sine? 

Lurer spesielt på dette med gliden til K2 feller, da sport conrad har et godt tilbud: http://www.sport-conrad.com/en/ski-touring/climbing-skins/climbing-skins/trim-to-fit-125mm.html?force_sid=31d070aafa308dafadd329ff8fae085b

 

På forhånd takk for svar.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har G3 alpinist på mine Dynafit Mustagh Ata som er omtrent i samme klasse som dine ski. Frontfestet på fellene passer til mange bredder, da de to festene man hekter i skien er "hengslet". Jeg hadde ikke vært bekymret for om de passet.

Min erfaring med disse fellene er at de glir elendig. Blir overrasket om mohairfellene til K2 glir dårligere (men jeg har aldri prøvd de).

Link to comment
Share on other sites

1) 124mm er skiene på det bredeste, ved 100mm fell vil du ha 12mm på hver side på det bredeste punktet på skiene som ikke dekkes av fellen, de kan kanskje gå litt lengre ut siden du likevel skal kutte de til, men du trenger ikke kjøpe bredere enn 120 i alle fall.
Ut fra bilder så ser det ut som K2 Backup smalner inn rett bak tuppen, da er det heller ikke så veldig stort område som er 124mm bredt

Custom fellene jeg kjøpte til mine Skitrab er 93mm, skiene er 116mm, det blir 11.5mm så omtrent det samme som dine ved bruk av 100mm feller.

På feller med bøyle varierer i bredde på bøylen, denne bredden er i selvfølgelig i forhold til bredden på fellen, og burde passe uansett dersom det er harmoni i bredden på ski og fell.
Alpinist har som @Lompa sier hengsler, dette gjør at samme festet er mer universalt i forhold til skibredde, men det finnes sikkert ski som har en "dum fasong" i tuppen, som gjør at Alpinist ikke passer til akkurat den type ski.

 

2) Et vegg til vegg teppe glir normalt ikke uansett..feller veksler mellom dårlig glid og ekstremt dårlig glid, aldri god.. og god glid på Alpinist vil heller ikke jeg si.. selv om jeg syns de glir bedre enn Colltex langfellene (Åsnes) som jeg har til Fjellskia, til tross for at Alpinisten har mer enn dobbel bredde.
Føret har noe å si for gliden, og så er det hva vedkommende som beskriver gliden sammenligner det med som avgjør hvor på den subjektive skalaen beskrivelsen av gliden havner.
Bredde, lengde, hårlengde, materiale, tetthet på hårene osv påvirker egenskapene.

Nylon er bedre på vått føre, mer slitesterkt og glir som regel dårligst.
Momix (mohair-nylon), er kanskje litt mindre motsdandsdyktig mot vann, litt mindre slitesterk og skal i utgangspunktet gli ikke fult så dårlig.
Mohair, best på kaldt føre, mindre slitesterke og scorer som regel best på dårlig glid skalaen.
 

 

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! Nå skjønte jeg endelig størrelsessystemet til feller. Skjønner jo også at feller uansett glir dårlig, men med "god glid" mener jeg kun god glid i forhold til en annen felle ;)  Så K2 fellene burde i praksis gli bedre enn G3 sine, altså (skulle gjerne hørt fra noen med first hand experience, da). 

Noen av dere som har erfaring med BD GlideLite, da? Det er jo også en momix (65 mohair/35 nylon), og fant den på fjellsport til 1360,- med fjellforum-rabatt, noe som jo er billigere enn alt annet. https://www.fjellsport.no/black-diamond-glidelite-mohair-mix-custom-sts-125mm-x-179-186-cm-125-mm.html

Link to comment
Share on other sites

Jeg har forresten Madshus Intelligrip smale feller til fjellskia. Disse har hår bare under midten. Det hender jeg tar dem med også når jeg skal bruke randoskiene, dersom jeg vet det blir mye transport i flatt terreng. Jeg bruker da ei klype for å få dem til å sitte i tuppen. Dette fungerer overraskende bra til lange, flate strekk. Så legger jeg på ordentlige feller når det begynner å gå oppover. Sparer mye krefter på dette.

https://www.oslosportslager.no/produkt/madshus-intelligrip-skin-skifeller-28021.aspx

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By mfn
   Hei.
   Jeg er på utkikk etter kortfeller. Slike som enkelt kan feste rett på alle typer ski.
   Har kikket litt rundt på de ulike sportsbutikkene på nett. Det jeg ikke klarer å se er om fellene passer til alle typer fjell-/langrennski. Eller om de kun passer til ett bestemt merke. 
   Noen som kan hjelpe meg med hvilke som er universelle?
  • By Jørn Eiris
   Hei! I vinter kjøpte jeg meg fjellski med kortfell. (fischer e99 med bc binding) 
   Har hatt en fantastisk 3 dagers tur i Jotunheimen, men får ikke helt taket på hvordan man best går med ski med feller. Oppover er fellene helt topp, og nedover uten er fint. 
   På lange flate strekninger går det tregt med feller, og uten feller er det naturligvis ikke feste. 
   Jeg vurderte festevoks, men da blir det festevoks i fellene hvis jeg skal tilbake til fellene. 
   Noen erfaringer eller tips? 
   Vurderer å kjøpe fell på rull for å klippe til en liten bit tilsvarende området for festevoks som en løsning, men er interessert i andre erfaringer.. 
    
   Kjør debatt 🙂
  • By Tom Mauno
   Heisann,
   Jeg og frua har fischer bcx e99 og ser behovet for feller og tar gjerne imot tips og råd. PS! ikke si "kjøp Åsnes" osv, nå gjelder det feller til denne skia 😊 Har sett det har versert en korfellversjon men finner den ikke. Lang/kortfell, alle tips mottas med takk!
   Tom M.

  • By Dutton
   God kveld! 
   Jeg har et par Åsnes Kongsvold med 60mm kortfell. Frem til i dag har jeg ikke klippet de og har da gått med spiker feste. Noe som har vært greit da jeg har en veldig sprek hund forran meg og ofte pulk bak meg. 
   I dag ble jeg «tvunget» til å klippe de da min fru var uheldig å lime de fast i kommoden. Endte opp med masse maling som var umulig å fjerne litt bak på den ene fellen. 
   Spørsmålet mitt er. Hvor langt tror dere mann kan klippe inn fra hælen uten å ende opp med bakglatte ski? 
   Vet jeg får svaret med å teste, men har ikke den muligheten akkurat nå og utstyret må være i orden til helgen. 
   Jeg er 65 kg lett, men går både med sekk og pulk. Jeg måtte klippe de 10cm inn fra hæl. Noen som har en formening om det fortsatt kan være nok feste, eller må det kjøpes nye? Skiene er 180 lange. 
    
   Mvh Steffen 
  • By Kjetil66
   Hei, skulle gjerne hatt litt hjelp til valg av fellelim.  
   Har et par SkiTrab feller som jeg helt siden de var nye, har reagert på at fester svært dårlig i kulde.
   Ved -15 er limet helt "dødt" og umulig å få til å feste dersom man må ta fellene av og på ute.
   Er derfor nødt til å "fornye" dette originallimet.
   Ser at det finnes et par varianter av lim på rull/papir, og dette frister i utgangspunktet fremfor tube, som framstår som noe mer styr å påføre.
   Men det viktigste er at jeg får tak i et lim som fungerer i kulde.
   Noen som kunne tenke seg å gi en anbefaling av fellelim basert på konkrete erfaringer ?
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy