Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

Bjørja skrev (På 31.12.2021 den 22.40):

Det har faktisk vært min gamle A1. Jeg synes kniven jamnt over er for stor. Den er litt for "tacticool" for min smak, men det er en veldig praktisk kniv for dagsturer der man dropper øks til bålet.

En kniv er for meg et bruksredskap, og deri inngår ikke angrep eller forsvar. Men en kniv som bærer litt preg av å være for slikt utformet, kan jo også være brukandes til mer ordinære gjøremål.  Mange som liker A1, men er vel mer for de spesielt interesserte (som deg og meg og noen til her inne).  Blir ikke til langtur, men helge-/dagstur der bål er mål, joda. :)


Edit: Når jeg først er inne på slike....i samme gate, Gerber Strongarm, 821 hos Widforss nå:
www.prisjakt.no/product.php?p=3128211
(De har den også på tilbud med serratert blad)

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
zimwalker skrev (5 timer siden):

Følger deg der. Fortrekker fortsatt læreslirer selv om de tar til seg fukt, men zytel, kydex og andre kunststoff har helt klart sin misjon.

Må innrømme at jeg er litt forundret over at det ikke ser ut til å eksistere kunststoff slirer som er laget for å se ut som lærslirer, hadde helt sikkert vært et marked for det :)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Truant76 skrev (53 minutter siden):

Må innrømme at jeg er litt forundret over at det ikke ser ut til å eksistere kunststoff slirer som er laget for å se ut som lærslirer, hadde helt sikkert vært et marked for det :)

Det kan du si, men for meg - og flere med meg vil jeg tro, handler det ikke bare om å se, men også ta og føle.

Når det er sagt, lærslirer setter jeg med Sno-Seal (ved hjelp av hårføner), det gir bedre motstand mot fukt. Må ikke gjøre slikt for ofte, for da blir læret fort for mykt og kan miste sin passform (dersom slira var våtformet til kniven). Men vått blir det nå uansett da om det regner godt og er fukt i lufta, men det er for meg en akseptert del av "prisen" for bruk av lærslirer.  Stell av kniv(er) er jo uansett noe jeg liker, en type håndarbeid som bare gir ro i sjelen :-).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også Snow-Seal på mine lærslirer. Snow-Seal er litt bedre på å ikke mykne læret ( i følge reklamen).

Men den beskytter ikke 100%.
Sliren til høyre er tørket (litt for nære bålet), etter å ha blitt våt.

Da ble det ny slire til den gamle samekniven (Strømeng 9’’). 

6F22B0F2-8C65-4591-9AE1-F8AC8E25E1C5.jpeg

  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

sofasliter skrev (12 timer siden):

Sliren til høyre er tørket (litt for nære bålet), etter å ha blitt våt.

Det som hadde vært litt tøft  hadde vært om du hadde latt kniven ligge i når du la slira ved bålet, OG... at den kom ut med samme form som slira! 😄
(ps: bruker å slenge på en "w" jeg også, inntil jeg tar frem boksen og ser at det faktisk heter "Sno-seal" (link))

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min ultimate turkniv trodde den kunne slappe av hele vinteren når den hørte det ble lite turer, men der kan den jaggu tro om igjen! Kan ikke bare få lov til å ligge og slappe av hele vinteren selv om vi ikke er på tur, så da får den jaggu gjøre litt husarbeid, spesielt nå i disse dyre strømtider...!
1106375369_DSC_9631(1)-2.jpg.a0a65e144657212ac3b279ccc9c66ade.jpg

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har hatt en del kniver tidligere i livet, men da jeg bestemte meg for å bli litt mer friluftsmenneske igjen bestemte jeg meg for å se på dette igjen. Jeg liker morakniver som spikkekniver, og jeg liker samekniver for mer "grovarbeid", og jeg har en meget flott håndsmidd en jeg fikk til jul for flere år siden.  Men når jeg så begynte å se på dette emnet så dukket det opp en del kriterier og bruksbehov.

  • Må ligge godt i hånden.
  • Må ha "sklibeskyttelse" inn mot eggen i forkant av håndtaket (der forsvinner en god del mindre turkniver og samekniver ut av bildet).
  • Jeg vil kunne spikke.
  • Jeg vil kunne kutte tau.
  • Jeg vil kunne kappe greiner/nedfallstrær
  • Jeg vil kunne kløyve mindre kubber (typisk på tykkelse med underarmen min) til opptenningsved.
  • Jeg vil helst kunne klare meg uten øks.

Jeg innså at jeg ønsket en ganske stor, solid kniv med full tang, og at den vil være uhåndterlig for en del oppgaver. Altså trengte jeg to kniver.  Jeg har funnet den store kniven, og tror jeg som liten kniv skal ha meg en foldekniv (som jeg ikke har funnet ennå) som kan fungere for spikking og andre "mindre" oppgaver.  Jeg skal IKKE ha serratert blad, og den skal ikke være mindre enn at den ligger godt i hånden.

Kniven jeg har valgt er et youtuber-produkt. Man må gjerne flire av det, men jeg tok en sjanse og har testet den litt, og den ligger forbausende godt i hånden min: APO-1S Survival Knife fra Survival Lilly. Her er youtuberens egne video av kniven:  

Det er ikke DEN ultimate turkniven, for jeg trenger en til som er mindre. Den er også ganske tung, så det er ikke noe for lettvektsturer. Jeg har også en Morakniv Bushcraft, og den er også en god kniv som kan være med på småturer der man bare trenger åpne en pakke pølser og spikke grillspidd og har med litt ferdig ved i sekken, men for klubbekløyving av ved er APO-1S i en klasse for seg. Det kunne også være interessant å forsøke å lage et penere håndtak i tre, men det kommer sannsynligvis ikke til å skje.

Endret av rofferdal
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
zimwalker skrev (På 16.3.2020 den 16.41):

Stålet i Temagami er også for mykt til å skrape tennstål med.

Kritikken som "haglet" om dette da kniven kom på markedet  i 2011/2012 tok de nok til seg.
fra:  no.helle.com/products/temagami-14c28n-limited-edition-design-by-les-stroud

Sitat

Limited Edition Temagami 14C28N feirar eit 10 år langt samarbeid mellom Helle Knives og Les Stroud.
[...]
Denne LTD-versjonen kjem med eit Sandvik 14C28N rustfritt stålblad, med ein klassisk skandinavisk slip og sylskarp rett ut av øskja. Spesielt å merke seg med denne versjonen er også den 90 graders skarpe ryggen. Denne funksjonen kan brukast til mange oppgåver – til dømes for bruk med tennstål for å få fyr på bålet.

(min uthevning)
fra; no.helle.com/blogs/news/temagami-14c28n-10-ars-samarbeid-limited-edition
"Temagami 14C28N Limited Edition - ei markering av 10 års samarbeid"

Sitat

Den einaste oppgåva Temagami aldri vart designa for å utføre, var å bruke den med eit tennstål. Denne Limited Edition-versjonen har en skarp rygg og vil produsere gnister som fyrverkeri på nyttårsaftan.

(min uthevning)

Endret av zimwalker
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Franke skrev (På 9.2.2022 den 12.07):

Da kan jeg nevne at denne kommer snart.
Vil du se den du også, eller lurer på noe.
Gi meg beskjed om hva du lurer på, så skal jeg ta det med i youtube videoen om den når den kommer😁

NatureByFrank👇

https://youtube.com/channel/UCaLoL6iq3ab3nMzgkAkMbTQ

 

 

12BF0582-BC41-43DA-B88E-DB241DE707F8.jpeg

Hva er vekten på den der? 

Endret av perilei
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
26 minutes ago, Hc.b said:

Noen som har praktisk erfaring med CPM S90v stål? Ser på ny kniv, men leser litt blandede erfaringer om dette stålet

Helt ærlig, og ikke rettet mot enkeltpersoner: Jeg synes det er i overkant mye "korksniffing" (uttrykk hentet fra vinverdenen) når det gjelder knivstål. Det er selvsagt forskjeller, men i moderne, industriell metallproduksjon, så er kvaliteten høy, nesten uansett hvilken legering man velger. Skal man kun ut en kort tur, så er skjerping av kniv en del av vedlikeholdet av utstyret som er like naturlig som lufting av soveposen. Skal man ut over lenger tid, så er et feltbryne sannsynligvis alt man trenger. Det er så mange andre egenskaper ved en kniv, så valget av stål er bare en del av kabalen.

Selv har jeg kniver med D2, AUS8, 440A og stål jeg ikke vet hva er, og alle fungerer helt flott. (Og ja, jeg vet at ingen av disse regnes som premium stål)

@Hc.b hvilken kniv er det du vurderer?

Endret av rofferdal
  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal heller ikke slå handen av de som har en større interesse innen et felt, men av og til kan det være greit å ta et steg tilbake og se på hva du egentlig skal med produktet.
Da får man ofte en egen ny oppfatning om at man kanskje blir vel mye opphengt i detaljer som ikke har betydning for bruken. 

En ting ligger for meg naturlig, å kjøpe uprøvde varer kan ofte være et tjangsespill, da for eksempel ebay og lignende. Skal jeg kjøpe derifra eller lignende, blir det etter anbefaling fra andre. Ellers holder jeg meg unna. 
 

så ta et steg tilbake og sjekk hva du egentlig trenger👌

Lenke til kommentar
Del på andre sider

rofferdal skrev (15 minutter siden):

Helt ærlig, og ikke rettet mot enkeltpersoner: Jeg synes det er i overkant mye "korksniffing" (uttrykk hentet fra vinverdenen) når det gjelder knivstål. Det er selvsagt forskjeller, men i moderne, industriell metallproduksjon, så er kvaliteten høy, nesten uansett hvilken legering man velger. Skal man kun ut en kort tur, så er skjerping av kniv en del av vedlikeholdet av utstyret som er like naturlig som lufting av soveposen. Skal man ut over lenger tid, så er et feltbryne sannsynligvis alt man trenger. Det er så mange andre egenskaper ved en kniv, så valget av stål er bare en del av kabalen.

Selv har jeg kniver med D2, AUS8, 440A og stål jeg ikke vet hva er, og alle fungerer helt flott. (Og ja, jeg vet at ingen av disse regnes som premium stål)

@Hc.b hvilken kniv er det du vurderer?

I mitt tilfelle er det mer kniven jeg ønsker meg og stålet som følger med. Leser at S90v er vanskelig å slipe. Det er en Benchmade Hunter 😊

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutes ago, Hc.b said:

I mitt tilfelle er det mer kniven jeg ønsker meg og stålet som følger med. Leser at S90v er vanskelig å slipe. Det er en Benchmade Hunter 😊

Benchmade bruker bare bra stål. 

S90V kan du lese om her: 

https://knifeuser.com/s90v-steel-review/

Det skal visst være et stål som holder eggen meget godt, så om du sliper hjemme, så er det ikke sikkert du trenger å skjerpe på tur.

Endret av rofferdal
Lenke til kommentar
Del på andre sider

rofferdal skrev (Akkurat nå):

Benchmade bruker bare bra stål. 

S90V kan du lese om her: 

 

Vet at S90v er et bra stål, men at det kan være vanskelig å slipe. Derfor jeg lurer på om noen har praktisk erfaring med stålet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grimner skrev (5 timer siden):

Siden dette er tråden for lette tilfelle av knivgalskap:

https://arstechnica.com/science/2022/02/x-rays-help-unlock-secrets-of-king-tuts-iron-dagger-made-from-a-meteorite/

Jeg har heldigvis ingen kniver med gullslire.

 

PS
Dobbeltegget er ulovlig i Norge.

Interessant lesning, da, selv om jeg ikke kan finne noen som har den på lager 😁

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.