Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

tshansen skrev (På 9.3.2021 den 9.58):

Se der ja, nå er vi igang merker jeg... Dette med kniver fascinerer meg noe helt enormt. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å ha så latterlig interesse for noe så "enkelt" som kniver. Jeg vet min far har noe gamle lommekniver liggende som jeg håper å få arve etterhvert. Han var veldig på at man alltid måtte ha en mcgyver kniv i lommen til en hver tid 🤣

Ikke usannsynlig at det har å gjøre med at kniv/skarpt kutteverktøy antagelig er det eldste presisjonsverktøy i menneskets historie, en urhistorisk greie som gjorde det mulig å leve av landet på en veldig effektiv måte.

Kniven, for en villmarking, har "samme" potensiale som en velfylt verktøyskasse har for en bilmekaniker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Annonse
  • 2 uker senere...
zimwalker skrev (På 10.7.2021 den 15.28):

Spennende nyhet fra Fällkniven: R2 Scout. Men er nok en stund til vi ser den i butikkene vil jeg tro.
Link til hjemmesiden: https://fallkniven.se/en/knife/r2z/
Link til en youtube presentasjon: www.youtube.com/watch?v=R0zdg6_gTc0

 

tshansen skrev (1 time siden):

Hvorfor gjør du slikt? Du vet at jeg er et ekstremt svakt individ når det kommer til kniver 🤣

Fordi jeg har hatt influensa og av det ble en "influenser"? Eller bare fordi jeg kan? Litt innflytelse har jeg åpenbart, for du har nå latt deg påvirke ser det ut til.  :)

Mens du funderer på skal/skal ikke; Her er en video (om noe helt annet) fra en kar jeg har fulgt i flere år på youtube. 
www.youtube.com/watch?v=Crlx3KdOkMk
Denne illustrerer godt at den dyreste kniven ikke nødvendigvis vil være den beste til oppgaven man har foran seg, at den optimale kniven ikke nødvendigvis må være full tang, at det for de fleste formål, og i hvertfall dette, er viktig hvordan man erfarer at kniven ligger hånden, og at hvilken slipning kniven har fått også kan spille avgjørende inn på ens opplevelse, gitt ens preferanse for og erfaring med ulike slipinger for ulike formål vel og merke.

 

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian J. Vabø skrev (15 timer siden):

Har veeeldig lyst på den kniven selv, men syntes den er vel dyr til at jeg tør å trykke på "Kjøp"-knappen, forløpig..

Da jeg fikk min 535 Bugout i 2019 var kiloprisen kr 27.600 inkl mva og frakt. Til sammenligning lå kiloprisen på en Becker BK2 full tang "overlevelses kniv" like under 4000. Men om det er en rimelig og relevant sammenligning er en annen sak. ;-) ).

Har ikke sjekket dagens pris på Bugout, men prisen har nok ikke gått ned vil jeg tro. Fin og lett kniv, og derfor også veldig hendig da den jo er utrolig lett å ha med uansett hvor eller hvordan den "bæres". Men jeg vil ikke som Aurejeger omtale den som "deilig", for fult så godt ligger den ikke i hånden. Men "sexy"? Joda. ;-) 

tshansen skrev (53 minutter siden):

alle burde ha en benchmade i lommen 🤣

....eller en Fällkniven U2 eller U4, eller en Spyderco Dragonfly 2 eller Delica 4, eller en Leatherman Skeletool KB, eller en annen liten (eller større) lommekniv som er hendig å ha tilgjengelig enten man er hjemme, på jobb eller på tur.  ☺️

 

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (25 minutter siden):

....eller en Fällkniven U2 eller U4, eller en Spyderco Dragonfly 2 eller Delica 4, eller en Leatherman Skeletool KB, eller en annen liten (eller større) lommekniv som er hendig å ha tilgjengelig enten man er hjemme, på jobb eller på tur.  ☺️

 

Det er så godt å kjenne at andre har samme, eller kanskje enda litt mer sjuka enn deg selv 🤣

  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (5 timer siden):

Har ikke sjekket dagens pris på Bugout, men prisen har nok ikke gått ned vil jeg tro. 

1995,- og oppover liggen den på nå, alt etter som hvilken fargekombinasjon man vil ha og hvor man sjekker. 

Mini Bugout er noen hundrelapper billigere, men den er ikke interssant. Og ja, jeg fant ut i går at det er en "mini"-versjon av Bugout, som egentlig ikke er SÅ mini, bare bittelitt mindre.. Så kjekt å følge med om man skal bestille, og passe på at man velger riktig versjon! :) 

img-benchmade-mini-bugout-01.jpg
https://bladereviews.com/benchmade-mini-bugout-review/

Endret av Kristian J. Vabø
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian J. Vabø skrev (1 time siden):

som egentlig ikke er SÅ mini, bare bittelitt mindre..

Ikke så mye mindre på papiret, men i hånda/lomma er den nesten latterlig liten.

Til tross for at den er liten har de klart å utnytte plassen bra, så den lille rakkeren har faktisk en egglengde som konkurrerer med langt større lommekniver. Sånn sett er den ikke så dum som turkniv til litt generell bruk, men noen kokkekniv er det ikke.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian J. Vabø skrev (1 time siden):

Mini Bugout er noen hundrelapper billigere, men den er ikke interssant.

Og da er kanskje ikke WE sin Knife Banter aktuell heller? Den har 73mm blad, mot mini 71mm. Ikke så slank som Bugout og mini heller, og veier jo da noen gram mer (81g, mot Bugout 58g og mini 42g). Likevel, en hendig liten sak, Prisen på denne hos Lamnia ser jeg blir ca 1430 med moms og fortollingsgebyr (vs. 1790 hos Knivspesialisten nå). www.lamnia.com/no/p/53657/kniver/we-knife-banter-foldekniv-2004

(tar ofte av klipset på små kniver, som Banter og mindre, for da går de rett i lomma - uten å henge seg opp i  noe).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

zimwalker skrev (8 timer siden):

Spyderco Dragonfly 2 eller Delica 4,

Siden Spyderco Delica er nevnt, så må nesten Salt 2 nevnes. Jeg har aldri hatt en Delica, men det er kun fordi Salt 2, som er samme kniv uten linere og med alle metalldeler i praktisk talt urustbart stål (H1 / LC200N). Noen liker linere, men jeg ser bare fordeler med Salt-versjonen til mitt bruk og vil påstå at de nye variantene i LC200N og flat slip er nærmest en perfekt tur-foldekniv, evt. Pacific Salt for de som liker litt mer bladlengde.

54 gram (lettere enn Bugout!), enkel og pålitelig backlock og enkelt / minimalt vedlikehold.image.png.ea176e5051627f70a686046daea3ad09.png
https://www.lamnia.com/no/p/59194/kniver/spyderco-salt-2-lc200n-foldekniv-c88fpgr2

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (På 19.7.2021 den 21.22):

Og da er kanskje ikke WE sin Knife Banter aktuell heller?

Stilig design, det skal den ha!

..men, det er noe spesielt med Bugout som rett og slett bare tiltaler meg veldig, den ser liksom helt riktig ut. Var forelskelse ved første øyekast faktisk, akkurat slik som med Casström Lars Fält-kniven :P 😍🥰
Og at det er en så bra kniv som får såpass med god omtale kommer bare som en flott bonus i tillegg.

Endret av Kristian J. Vabø
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poster bare en link til en ny sammenligning av Benchmade Bugout og WE Banter som er nevnt like over her. Jeg har begge og synes sammenligningen som gjøres i denne Youtube videoen er god - og vil kanskje kunne være til hjelp for den som skal velge uten selv å kunne se og fysisk holde i begge knivene før kjøp :
Featherweight EDCs: Benchmade Bugout vs WE Banter: www.youtube.com/watch?v=rqrNYxODc24

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Noen som har flere Helle kniver her som husker hvor skarpe de var fra fabrikken? Kjøpte en Utvær for en tid tilbake som var OK skarp, men ikke noe å skrive hjem om, men da Mândra dukket opp i posten for ikke så lenge siden ble jeg nesten litt skremt over hvor skarp den var til sammenligning.

Mândra var for øvrig en kniv jeg likte svært godt til tross for sin størrelse, den passer godt som supplement til Utvær/Garberg/F1xb.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min første Bark River. Et merke jeg bare måtte ha og da gikk jeg for den som vel er mest solgt av dem siden jeg liker kniver i den størrelsen. Så også noen gamle youtubefilmer hvor legenden Virtuovice  omtalte den i varme ordelag og da ble jeg frelst. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider


Ikke noe direkte dårlig valg du har gjort der nei, selv om du nok av og til vil ty til andre og rimelige kniver når det trengs.

Noe også virtuovice demonstrerer i denne videoen (fra 11.juli i år) "My best feather knife": www.youtube.com/watch?v=Crlx3KdOkMk
...at det ikke alltid trenger å være den dyreste kniven med det "beste" stålet som man fortrekker til bestemte oppgaver.

For han handler det her om å spoone tennved og holde på en stund uten å bli sliten i armen så fort. Der fortrekker han Helle Fossekallen, med Helle Temagami som en god nummer to og en Bark River Bushcrafter som tredjevalget. Alle er gode å holde i sier han, men Fossekallen ligger mer uanstrengt i hånden hans. Han trenger ikke gripe like hardt om denne som de to andre sier han. Blir derfor mindre sliten og jobben lettere for han med den.

Har fulgt kanalen hans noen år nå. Lært en del der ja. Og han er jo en likendes kar. Dog ikke alltid like lett å forstå. Har vel blitt litt bedre med årene. Dessuten blir man jo vant til han da. Ord og gestikuleringer utfyller hverandre og man skjønner som regel hva han mener (om ikke alltid). :)

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (9 timer siden):


Ikke noe direkte dårlig valg du har gjort der nei, selv om du nok av og til vil ty til andre og rimelige kniver når det trengs.

 

Jeg har mange kniver, ingen som folk flest vil kalle billige. Og jeg trenger vel strengt tatt bare en av dem for å klare meg. Særlig nå som jeg ikke jakter lenger. Da jeg jaktet hjort syntes jeg det var interessant å bruke ulike kniver hver gang jeg vommet ut og flådde dyret. Samekniv 9", ulike Fällkniver, Helle Skarpingen som jeg har hatt i 35 år, Cold Steel Recon Scout var vel den største jeg brukte  og da for gøy. Hadde såklart også Eka Swingblade men selv om den er effektiv synes jeg den er litt kjedelig.

Så den yt-filmen du nevner for noen år siden. Moro at Helle også er i Japan. Jeg har Temagami selv. Liker den godt, men har overlatt den til kona.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

SnorreL skrev (4 timer siden):

 Da jeg jaktet hjort syntes jeg det var interessant å bruke ulike kniver hver gang jeg vommet ut og flådde dyret. Samekniv 9", ulike Fällkniver,   

Virtuovice har noen videoer, som du helt sikker har sett, der han nettopp tester kniver ved utvomming og flåing, og da kommenter både ergonomi og kniveggens holdbarhet, om den ruller eller chipper osv. Regnet med at du har flere kniver ja. Burde vel ha sagt det, men en youtube videoen og pasusen om at billige kniver noen ganger kan være de beste til et gitt formål, var nå litt myntet på de som ser med store øyne på den fine, men dyre Bravo kniven de ikke kan kjøpe uten å måtte gå på en "kraftig smell" :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kaster meg inn i debatten med en aldri så liten brannfakkel (ser den har vært nevnt i noen bisetninger tidligrere): Mora Classic!
Alle disse jåleknivene som blir lagt ut.. 🙄

image.thumb.png.e049f1bb81e3558fe2c2e7330916416f.png

Når det er sagt har jeg ikke denne selv 😛 


Bestefaren min lager samekniver. Jeg bruker den minste av de jeg har fått av han. Egentlig er det en barnekniv som jeg fikk i 9'årsgave. Slira er av bein så jeg synes de kan være uhensiktsmessig tung. Den største bruker jeg utelukkende på elgjakt. 


På lengre fjellturer der vekt spiller en rolle har jeg en liten EKA Swede 8. En liten foldekniv, som gjør jobben i de fleste tilfeller. Den er så liten, sammenbrettet, at den passer i  magebeltet på ryggsekken. 

image.png.958f83e565edb1d704bf64738aca4c4b.png

Endret av ingen87
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.