Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

Annonse

Min favoritt akkurat nå er en gammel bekjent, Enzo Camper.  Har hatt den noen år, og har vel nevnte den før et  par ganger tipper jeg. Noen ganger syns jeg bladet på 12,5cm er et par cm for langt, andre ganger er det akkurat passe. www.brisa.fi produserer Enzo knivene. Nylig bestemte de seg for å droppe Enzo som merkenavn, og fortsette med de samme modellene (og noen nye) med Brisa som det nye merkenavnet.  Har også Enzo Badger (utgått  modell tror jeg) og Trapper. Trapper er fin, men jeg syns skjefte er litt kort. Foreslo derfor nylig for Brisa at de lager en Trapper v2 med litt lengre skjefte -  for litt større hender, ca samme lengde som Camper eller Badger. Time will tell om de gjør det, ikke med det første var svaret, men de tar med seg inputen min videre.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Lamnia.com (i Finland) feirer 10 år og har et jubileums salg på kniver og div annet. Salget varer ut morgendagen (11.9).  www.lamnia.com/no/spesialtilbud

Som alltid lønner det seg å sammenligne med priser i Norge  (gitt at forhandler finnes), spesielt når krona er svak. Husk også at det tilkommer 25% mva  som betales når pakken hentes i Norge + fortollingsgebyr til posten (kr 158 for forenklet fortolling, dvs ved verdi under 3000, se www.posten.no/fortolling/motta-fra-utlandet.) Som tidligere har Lamnia fri frakt når man handler for kr 1000 eller mer.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

De har hatt en del gode videoer de gutta, men nå i det siste blir det for mye tull og lite info (min mening) 

Kniven har vært i bestilling lenge, å jeg har enda ikke fått den. Hver gang jeg sjekker er den out of stock... første gang knølte de til bestillinga mi, så jeg måtte bestille på nytt. Får se når den endelig blir i mitt eie

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, SnorreL skrev:

Tenkte det samme selv, men de er på privat eiendom vet jeg så da får de jo bare styre på. 

Greit nok. Men dette er noe jeg har lagt merke til i så og si samtlige slike bushcraft -videoer jeg har sett, og det er mange. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, tshansen skrev:

De har hatt en del gode videoer de gutta, men nå i det siste blir det for mye tull og lite info (min mening) 

 

Det er jeg helt enig i. Var bedre før! Trodde det bare var meg som var blitt for gammel, men det er nok som du sier at tullet har tatt overhånd. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har brukt en flott Abraham Mikkelsen samekniv med 20 cm bladlengde siden jeg fikk den tidlig i sommer. Stor kniv , men den er ypperlig fra alt til å rense fisk til å hugge småved. 

Denne har tjukkere blad inne ved skaftet (overkant av 3 mm) og tynt ute ved spissen , samt sylskarpt blad. 

Beste samekniv, turkniv jeg har brukt så langt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11.10.2019 den 13.51, Hege P. skrev:

YouTube -bushcraftere bør lære seg å kutte "dead standing" lavere. Meterhøye stubber er både unødvendig og skjemmende. ;)

De fleste "YouTubere" er da bare "grønnskollinger", så det er nok langt mellom de som kan noe.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har sagt det før, at Benchmade er overpriset. Får det demonstrert igjen nå. Benchmade har åpenbart fått lov til å sette navnet sitt på Work Sharp sin "Guided Field Sharpener". Da koster den 799,- hos Milrab eller 819,- hos Outnorth. Originalen, Worksharp sin egen utgave, får man til 399 hos Widforss.no,  Samme pris hos Skittfiske og Skittjakt. Se  classic.prisjakt.no/#rparams=ss=Guided Field Sharpener     .....    Forøvrig en nyttig og lett håndterlig liten sak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saker fra en annen (gammel) tråd: Prisbelønnet utekniv

På 29.10.2017 den 21.44, zimwalker skrev:

:) Da får jeg skyndte meg å si, før tråden stenges, at jeg også har bestilt en Fällkniven U2  foldekniv hos Outnorth (med rabattkode, kjøp for 1000 og få 250 i rabatt, se forsiden der nå)
http://www.outnorth.no/fallkniven/u2-folder
Stålkvalitet:     Lam.SGPS
Lengde i sammenlagt tilstand:   86 mm 
Lengde blad:     64 mm
Tykkelse blad:     2.5 mm
Vekt:     42 g

https://www.fallkniven.com/en/knife/u2/

U2 kniven liker jeg godt. På tur ligger den i bukselomma. I leir flytter jeg den som regel til ei brystlomme. Lettere tilgjengelig der når jeg sitter. Godt alternativ til en såkalt "nakkekniv".  Likte denne kniven så godt at jeg for en tid siden også kjøpte lillebroren U4:

Egenskaper for U4 Folder
Stålkvalitet:     Lam.SGPS
Lengde i sammenlagt tilstand:     70 mm
Lengde blad:     53 mm
Tykkelse blad:     2.25
Vekt:    29 g
www.fallkniven.com/en/knife/u4/

som har fulgt meg i hverdagen siden. Merkes jo ikke at man har den i lomma.

Et annet, men rimeligere "lomme alternativ" som jeg også liker godt er Leatherman sin Skeletool KB lommekniv (kjent fra multiverktøyet Skeletool CX)

Stålkvalitet: 420HC
Lengde i sammenlagt tilstand:     87 mm
Lengde blad:     66 mm
Parerstang:     Nei
Totallengde:     153 mm
Vekt:     36,85 g
www.leatherman.com/skeletool-kb-500.html

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Å spørre om den ultimate turkniven finnes, føler jeg er like lett å få ett svar på som det er å spørre om Jesus faktisk kunne gå på vannet. Eneste forskjellen på de to spørsmålene er at sjansen for at det finnes ett eller annet svar på at den ultimate turkniv faktisk finnes, er tilstede.

Formuleringen på spørsmålet er egentlig bare en annen måte å spørre hvilke erfaringer hver enkelt har med den eller de knivene de har og hvorfor de digger den eller de.

Personlig eier og bærer jeg kun to kniver; en Brusletto Villmann og en Helle Eggen. Ikke begge samtidig må vite, men hvert til sitt formål. Om jeg skal drite i øks, så foretrekker jeg Villmann. Det er ikke noe fiksfakseri på verken den ene eller andre kniven, de bare funker. Holder seg skarpe, tåler å bli brukt til å splitte ved (hvertfall enn så lenge, OG skulle det gå i dass så har jeg bare god grunn til å kjøpe ny. Vinnvinn), de kutter godt, sløyer fisk greit og er gode å holde i. De gjør begge det bra til mitt formål, ergo de(n) er den ultimate turkniven for meg.

Hvis spørsmålet er om jeg føler de holder, og jeg har ikke behov for en eneste kniv til tur utover disse, så er svaret selvsagt nei, det er alltid ett behov for noe nytt og spennende...

Endret av Roaas
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 26.11.2019 den 23.05, Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev:

Bare for å pirre dere knivfrelste litt, legger jeg ut link til dette tilbudet her også :-)

Takker for tipset, men endte i stedet opp med å bestille en Brusletto Rondane nå. Ikke begeistret for stålet (kom før i 440c, nå i N690 - som er nokså likt), men har alltid likt designet på denne. Skulle slå til da  XXL hadde den til 700 i uken som gikk, men ble sittende for lenge på gjerdet. Fant den hos Widforss nå til 799 (etter 20% med BF kode) og sikret meg en der nå. (De hadde en til igjen nå). Vpg.no har den også på tilbud nå -  med litt lavere tilbudspris, men der kommer frakt i tillegg - så sluttsummen blir litt høyere.

Fikk eller en Bark River Kephart (4") i posten nylig. Veldig fin kniv med sitt tynne (2mm) og lette blad i cpm-3v. Om man med "god turkniv" mener en  kniv som egner seg både til spikking og matlaging, og som man nesten ikke kjenner vekten av på hofta eller hvordan man nå bærer den,  så tror jeg denne kan være en god kandidat. Men det kan jo mange rimeligere kniver også være da, f.eks. flere av Mora sine modeller. Trenger ikke bruke mye penger for å få en god turkniv altså, men muligheten er nå der - for den som er "hekta". :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 timer siden, zimwalker skrev:

Om man med "god turkniv" mener en  kniv som egner seg både til spikking og matlaging, og som man nesten ikke kjenner vekten av på hofta eller hvordan man nå bærer den,  så tror jeg denne kan være en god kandidat.

Og med en gang man skal battonere/splitte ved, begynner man å nærme seg konklusjonen for denne trådens tema. Det er vanskelig å finne en kniv som passer til til alle behov slik at man må gjøre kompromiss og forsøke å finne noe som passer best mulig til ens egne behov, eller ha flere kniver eller andre verktøy som f.eks øks/sag, som til sammen dekker de behovene man har...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev:

Og med en gang man skal battonere/splitte ved, begynner man å nærme seg konklusjonen for denne trådens tema.

Nettopp derfor jeg formulerte det slik: "om man med en "god turkniv" mener...". Velger samtidig å tro at det  finnes noen der ute som finner frem til denne tråden og finner både konkrete forslag og momenter som kan være til hjelp når eget behov og alternative kniver vurderes. Samt om man eventuelt også bør ty til andre verktøy (som øks, sag, brekkjern osv). Skal man for eksempel kløyve ved med en kniv, og det ikke er snakk om noe som man kan skjære seg gjennom med litt håndkraft, så må man nødvendigvis banke på kniven med noe .... og da er det jo en fordel å ha en  kniv som tåler å bli banket på. Bark River Kephart kniven jeg nevnte ville jeg aldri bruke til slike oppgaver for eksempel, for selv om stålet er kjent for sin styrke er jo bladet tynt. Og, ikke minst,  kniven er dyr -  så det kan m.a.o fort bli dyrt å finne ut av hvor mye den tåler. (Har av samme grunn (pris) færre betenkeligheter med å gjøre det med en Mora av samme tykkelse).  Jeg vil nok heller ikke utsette Rondane for slike oppgaver - i all fall ikke med stor kraft.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En kniv som fungerer å battonere har jo såpass tykt og kraftig blad at det vil være uegnet til mye en god all roundkniv vil fungere til.
Battonering har vel blitt populært gjennom bushcraftfilmene som har dukka opp. Og mange tror at med en bushcraftkniv så vil de overleve
i en nødsituasjon :D
Mine bushcraftkniver blir alltid liggende igjen i skuffen og en annen blir med på turene sammen med en av Gränsfors eller Wetterlings øksene. (Øks velges etter sesong/hva jeg skal gjøre på turen) :)
 

Endret av tubbs
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hvis pris er et kriterium for den ultimate turkniv er det ikke mulig å slå Biltema sin tollekniv (morakniv) til 37 kroner (!), og man kan til og med velge om man vil ha rustfritt stål eller såkalt karbonstål (sistnevnte er lettere å skjerpe). Jeg har et par stykker, de er utrolig slitesterke. De er også så billige at det er ingen katastrofe om du mister den eller ødelegger den. Det er i hvert fall det overlegent beste kjøpet! :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.