Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

38 minutter siden, Bendikb skrev:

[...] å hver sin fulltangkniv + reserver ^^ 

PSX_20181118_160251.thumb.jpg.0ae71b4f91cd4ab206c361171f106ea8.jpgPSX_20181118_160421.thumb.jpg.3f69d4c24606daa901775b2f1b3044c3.jpgPSX_20181118_160421.thumb.jpg.3f69d4c246

Jeg prøver meg på de som ligger på bordet med skaftet mot oss, fra venstre mot høyre:

Brusletto Rondane, Lars Monsen Femundsmarka, Helle Utvær (eller eldre modell?), Helle Fjellkniven, Mora IK, Helle Nying, Helle Måndra, Mora Eldris.  Alle rett?

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vel, øks blir til mitt bruk for tungt i beltet og lite anvenlig. For meg handler ikke kniv så mye om hva som er mest praktisk, det handler om å ha med seg verktøy til å gjøre ting som jeg syns er kjekt på tur! 

Selv liker jeg å ha en mindre kniv (helle Utvær) på høyreside, og en hugger på venstre side (A1 eller samekniv) der finnes masse kniv som er bedre til det ene eller andre, men jeg bruker kniv fra alt til jakt, fiske og spikking! 

Fordelen med samekniv er at de er så allsidig og gode å bruke syns jeg! Du kan lett bruke de til finarbeid, samtidig som man kan hugge ned større trær! 

 

Takk for innspill

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, tshansen skrev:

Vel, øks blir til mitt bruk for tungt i beltet og lite anvenlig.

Jo, vi har alle våre preferanser,  og mine heller som regel mot kniv de også. Men jeg nevner nå bare: Fällkniven A1 veier 390g med Zytel slire. Gränsfors Outdoor Axe veier 500g, legg til en økseholder for belte fra Casstrøm: http://www.casstrom.se/knivfodral/casstrom-yxhallare.html  på 44g (veid her nå). Kan ev. også kjøp billig "hammer holder" for beltefeste hos jernvarehandel. Øksene fra Gränsfors er utrolig skarpe, mye man ellers gjør kniv som man også kan gjøre med øksa. Helt enig i din vurdering av fordelen med Samekniv, men fikk inntrykk av du ikke fortrekker disse pga. karbonblad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

26 minutter siden, zimwalker skrev:

Jo, vi har alle våre preferanser,  og mine heller som regel mot kniv de også. Men jeg nevner nå bare: Fällkniven A1 veier 390g med Zytel slire. Gränsfors Outdoor Axe veier 500g, legg til en økseholder for belte fra Casstrøm: http://www.casstrom.se/knivfodral/casstrom-yxhallare.html  på 44g (veid her nå). Kan ev. også kjøp billig "hammer holder" for beltefeste hos jernvarehandel. Øksene fra Gränsfors er utrolig skarpe, mye man ellers gjør kniv som man også kan gjøre med øksa. Helt enig i din vurdering av fordelen med Samekniv, men fikk inntrykk av du ikke fortrekker disse pga. karbonblad.

Kan hende jeg har en kunstig eller urasjonell frykt for karbon blader! Får ta den i bruk igjen å se hvor mye den faktisk ruster i forhold til mitt bruk... men det er en grunn til at den er lagt på hyllen såpass lenge 🤔

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, zimwalker skrev:

Jeg prøver meg på de som ligger på bordet med skaftet mot oss, fra venstre mot høyre:

Brusletto Rondane, Lars Monsen Femundsmarka, Helle Utvær (eller eldre modell?), Helle Fjellkniven, Mora IK, Helle Nying, Helle Måndra, Mora Eldris.  Alle rett?

 

Spot on! Eneste jeg selv er usikker på er fjellkniven, men du har nok riktig der også :) Mine er Rondane og Eldris, et fint team sammen! 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, tshansen skrev:

Hvorfor @Kristian J. Vabø hvorfor gjør du slik :-P🙈

Jeg må si at jeg liker denne typen kniver veldig godt. Lurer på hva en slik kniv koster? Ingen ting å si på produksjonen 

https://www.jacklore.com/

Han har hatt ordrebøkene full i lang tid, såpass at han ikke tar i mot bestillinger mer, men legger av og til en kniv eller to for salg på nettsiden sin - så man må følge med der når det dukker opp noe for salg. Og da er det "førstemann til mølla".  Syns det var artig å følge ham fra oppstarten i bakgården med enkle midler.

Se for eksempel disse to fra august 2011: www.youtube.com/watch?v=xnCWxHFMVCA  og www.youtube.com/watch?v=jhEwbuL77uI

Den første kanalen her er  for enmannsforetaket hans, Jacklore Knives, den andre hans private - Whiltshire Man. Ligger videoer der helt fra oppstarten av Jacklore Knives i 2012.

Jaclore Knives: www.youtube.com/user/Jackloreknives/videos         
Whiltshire Man: www.youtube.com/user/g0vqw/videos

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange som har kopiert det såkalte "Woodlore" designet, se for eks:
www.thetruthaboutknives.com/2015/02/know-your-knives-woodlore-bushcraft-knife/
outdoorselfreliance.com/story-woodlore-knife/

Og det vises på prislappen når man har vært med på "sette en standard" og en berømthet setter sitt (merke)navn på kniven:
www.raymears.com/Bushcraft_Product/72-Woodlore-Knife/
Lang hyggeligere pris hos Jacklore da!

Ikke vanskelig å finne kniver som ligner om man f.eks. titter på haugen med bilder her:
www.pinterest.com/clarkpurdy/bushcraft-knives/

Av  kniver jeg selv har vil jeg tro at L.T Wright sin GNS ligger nokså nær dette design-forbildet. 
Av rimeligere kniver har bl.,a. Condor knife and Tools et par verdt å se på (1075 stål).
www.lamnia.com/no/søk?s=lore

Lenke til kommentar
Del på andre sider

40 minutter siden, Terka skrev:

"Den ultimate turkniv finnes den"

- Med 284 innlegg i denne tråden så har jeg vel egentlig landet på en konklusjon for min del. 😁

Screenshot_20181120-202010.jpg.de6f08aee4d050ec7fa8e2cc19219182.jpg

Om konklusjonen din er hva jeg tror den er, så tror jeg de fleste som leser tråden konkluderte med det allerede etter første side. Men jakten på den "ultimate turkniv" forsetter nok for det. :)

  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, tshansen skrev:

Hvorfor @Kristian J. Vabø hvorfor gjør du slik :-P🙈

Jeg må si at jeg liker denne typen kniver veldig godt. Lurer på hva en slik kniv koster? Ingen ting å si på produksjonen 

Fordi jeg er blakk og vet at jeg ikke kan kjøpe, så da lar jeg det gå utover dere andre ;) he he

"Jacklore Classic Base price £210 Includes a belt carry sheath."
https://www.jacklore.com/prices.html

På toppen av kjøpslista nå så står det en Casström Lars Fält-kniv med dangler no3. Den må bare kjøpes så snart jeg har råd. De andre "hjemmelagde" knivene i samme stil som jeg har linket til her i tråden blir for dyre, så Casström-kniven er visst mye kniv for pengene i den klassen har jeg lest. Skulle bare fått holdt en i hånda først, så jeg kan bli 100% sikker på at den er god å holde i. Men den ser jo så bra ut at det er kanskje ikke så viktig :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye bra å få kjøpt, men da kommer det ann på, om det er "øyet" (og fantasinen), eller erfaring som avgjør. En ulitmat kniv, for både hugging/batonering og praktrisk bruk finnes vel ikke. Det kommer vel frem i tråden. (Selv om alt skarpt, kan brukes). Det er jo derfor de med erfaring, har flere kniver. Samme gjelder klær og annet turutstyr.

Ser en bort fra hugging/batonering, blir det noe enklere. Men størrelse og stålkvalitet, kommer da sterkere inn. Har knivfokuserte folk her, virkelig erfaring med kniv, eller later de som de har det. :) Etter min mening er alle som har behov for "søringsperre" (eller annen form for fingerbeskyttelse), liten erfaring med kniv. :(

Og slike kniver trenger stropper, reimer, o.l., for å sitte i slira. :( Og slikt er det lett å skade, eller kutte av. Tradisjonelle norske/Nordiske kniver har ikke det. De sitter dypt, i en fleksende slire og har ikke behov for annnet feste. Tar en vare på læret, sitter kniven, selv om en "stuper kråke". :) Kniver er ikke ment som hverken brekkjern, krafse (i jord/stein), eller spett, men som et skjære/spikkeredskap! (Lengere utgaver også som egnet for hugging/batonering, men da mindre egnet for det de fleste turfolk har bruk for). Selv ikke jegerere, i alle fall ikke småviltjergere.

Ser noen her er opptatt av rust, på kniver. Tja... de fleste gidder vel ikke å vedlikeholde kniv, bil og andre "ting", alt skal være vedlikeholdsfritt! :(  Er det noe som er det? Ønsker folk en kniv, som er tilnærmet vedlikeholdsfri (rustffri ???) og har et bra og skarpt/holdbart stål, koster det unødige tusenlapper. Da får en det en betaler for, hvis form og funksjon er ok. Selv gidder jeg ikke å betale de ekstra kronene, da jeg finner andre kniver som oppfyller alle mine ønsker og behov. :) Godt karbonstål, koster brøkdelen av tilnærmet "rustfritt" stål.  

Min erfaring (også det jeg ser), er at erfarne friluftsfolk, bruker stort sett kniver med kort blad. :) Og det er normalt det jeg bruker, etter nesten 60 år med aktivt knivbruk, både i jobb og for friluftsliv, samt jakt. Når har turfolk  (også småvilt jegere), behov for lengere knivblad enn 6,5 - 9,5 cm?

Vil også nevne, at siden det er stadig avbildet kniver med "heltange" og påmonterte sideplater til skaft.  Da har dere ikke brukt mye kniv, når det er kaldt. D.v.s. - uten hansker/votter. :( Slikt er noe dritt, når en bruker redskap som kniv, bør brukes med bare fingere, selv i noen minusgrader. (samme med øks). Et treskaft, er ikke kaldt å holde i, selv om det er -10 til -20 grader, i utetemperatur.   Men det er skaft med tykt stål, både mot håndflater og fingere, som holder - 10 til 20 graders kaldt stål og det blir raskt veldig kaldt i hånda.  :( Og hva skal dere ha den "solide" kniven til? Som brekkjern, eller noe annet jorbruksredskap? :(  Lattelig!

Som nevnt, så er en kniv primært et redskap for å skjære med. Til knivfantastene. Det er kanskje en grunn til, at gjennomgående tanger (klinket/skrudd), eller innstøpt tange i tradisjonelle nordiske kniver er brukt. Kanskje nordisk tradisjon, har noe å lære dere. He...he..

Men smak og behag (les; erfaring, bruk og behov), er noe annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Tiur3 skrev:

Når har turfolk  (også småvilt jegere), behov for lengere knivblad enn 6,5 - 9,5 cm?

 

Om det er snakk om en all roundkniv så vil jeg personlig si at det skjer oftere enn de gangene jeg kun har behov en kniv med 6,5cm langt blad.
Men nå sitter ikke jeg i skogen og spikker seljefløyter :)
En kniv med f.eks 12cm langt blad gjør vel det meste av det en med mye kortere blad gjør? Rundt 12cm langt blad er vel så all round som man kan komme!

Endret av tubbs
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, Tiur3 skrev:

Mye bra å få kjøpt, men da kommer det ann på, om det er "øyet" (og fantasinen), eller erfaring som avgjør. En ulitmat kniv, for både hugging/batonering og praktrisk bruk finnes vel ikke. Det kommer vel frem i tråden. (Selv om alt skarpt, kan brukes). Det er jo derfor de med erfaring, har flere kniver. Samme gjelder klær og annet turutstyr.

Ser en bort fra hugging/batonering, blir det noe enklere. Men størrelse og stålkvalitet, kommer da sterkere inn. Har knivfokuserte folk her, virkelig erfaring med kniv, eller later de som de har det. :)Etter min mening er alle som har behov for "søringsperre" (eller annen form for fingerbeskyttelse), liten erfaring med kniv. :(

Og slike kniver trenger stropper, reimer, o.l., for å sitte i slira. :( Og slikt er det lett å skade, eller kutte av. Tradisjonelle norske/Nordiske kniver har ikke det. De sitter dypt, i en fleksende slire og har ikke behov for annnet feste. Tar en vare på læret, sitter kniven, selv om en "stuper kråke". :) Kniver er ikke ment som hverken brekkjern, krafse (i jord/stein), eller spett, men som et skjære/spikkeredskap! (Lengere utgaver også som egnet for hugging/batonering, men da mindre egnet for det de fleste turfolk har bruk for). Selv ikke jegerere, i alle fall ikke småviltjergere.

Ser noen her er opptatt av rust, på kniver. Tja... de fleste gidder vel ikke å vedlikeholde kniv, bil og andre "ting", alt skal være vedlikeholdsfritt! :( Er det noe som er det? Ønsker folk en kniv, som er tilnærmet vedlikeholdsfri (rustffri ???) og har et bra og skarpt/holdbart stål, koster det unødige tusenlapper. Da får en det en betaler for, hvis form og funksjon er ok. Selv gidder jeg ikke å betale de ekstra kronene, da jeg finner andre kniver som oppfyller alle mine ønsker og behov. :) Godt karbonstål, koster brøkdelen av tilnærmet "rustfritt" stål.  

Min erfaring (også det jeg ser), er at erfarne friluftsfolk, bruker stort sett kniver med kort blad. :)Og det er normalt det jeg bruker, etter nesten 60 år med aktivt knivbruk, både i jobb og for friluftsliv, samt jakt. Når har turfolk  (også småvilt jegere), behov for lengere knivblad enn 6,5 - 9,5 cm?

Vil også nevne, at siden det er stadig avbildet kniver med "heltange" og påmonterte sideplater til skaft.  Da har dere ikke brukt mye kniv, når det er kaldt. D.v.s. - uten hansker/votter. :( Slikt er noe dritt, når en bruker redskap som kniv, bør brukes med bare fingere, selv i noen minusgrader. (samme med øks). Et treskaft, er ikke kaldt å holde i, selv om det er -10 til -20 grader, i utetemperatur.   Men det er skaft med tykt stål, både mot håndflater og fingere, som holder - 10 til 20 graders kaldt stål og det blir raskt veldig kaldt i hånda.  :( Og hva skal dere ha den "solide" kniven til? Som brekkjern, eller noe annet jorbruksredskap? :(Lattelig!

Som nevnt, så er en kniv primært et redskap for å skjære med. Til knivfantastene. Det er kanskje en grunn til, at gjennomgående tanger (klinket/skrudd), eller innstøpt tange i tradisjonelle nordiske kniver er brukt. Kanskje nordisk tradisjon, har noe å lære dere. He...he..

Men smak og behag (les; erfaring, bruk og behov), er noe annet.

Her var det mye tull :-P Men det er jo kjekt at du sitter med fasiten selv, for mine erfaringer og ønsket bruksområde går ikke under noen av de behovene du påpeker at jeg bør ha? Da er jeg kanskje latterlig? 

Du må gjerne dele definisjonen din på hva en erfaren friluftsmann/kvinne er? 

:-D

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har etter hvert mange gode kniver, både billige og mindre billige. Det som egentlig er litt pussig er at uansett hvilken kniv jeg anser som favoritt er det strømengkniven som nesten "roper" på meg dersom den ligger igjen hjemme når jeg drar på tur. Tar jeg den med føles det helt riktig. Kanskje fordi jeg har en slags tradisjon for å bruke samekniv gjennom 40 års friluftsliv? 

Samekniven (8") brukes til både små og større oppgaver. Til enda større oppgaver brukes øks og sag. Brusletto Femund er en glimrende kniv i "normal" størrelse, og er en av mine favoritter. Men den "roper" ikke på meg dersom jeg tar en annen kniv med på tur av og til. Det gjør "Mr. Strømeng". ;)

  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange store kniver her. Smak og behag det der.

Selv heller jeg mer mot mindre kniver og har brukt en Fällkniven WM1 til nesten alt av friluftsliv siden den ble kjøpt i 2000.
Har etterhvert havnet ett par både større og dyrere kniver i skuffen, men WM1 er fortsatt favoritten.

Det har også vært lite snakk om foldekniver i denne tråden.
Kanskje ikke så rart, da vanlige kniver stort sett er bedre på det meste, men det er sikkert vel så mage fjellgeiter her som det er skogfolk, så noen burde ha interesse av litt lettere alternativ.
Jeg har hatt litt problem med å finne en foldekniv som kan fungere som den "ultimate lettvektskniven", men kniv er jo gøy, så eksperimentet fortsetter.
Jeg burde kanskje prøvd Benchmade Bugout først som sist, de ser jo nesten ut til å være skreddersydd for oppgaven, men siden den også ser litt kjedelig ut så tar jeg omveien via ett par andre alternativ. I dag ble det bestilt en Spyderco Chapparal FRN, som jeg har trua på at skal bli ett riktig så trivelig bomkjøp ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg er det en ordinær kniv som henger i beltet lett tilgjengelig det beste. Også vil jeg ha knivbladet slik at det egner seg godt som smørekniv, småspikke litt med, kappe spekepølser. Jeg har ofte med enten en liten sag eller øks om jeg skal fyre bål, og det fungerer stort sett greit for min del.
Jeg fikk en smed til å lage knivbladet akkurat slik jeg ville ha det, og den kniven har fungert strålende til mitt friluftsliv. Det er klart man får ikke en kniv som er ideel til alt, men den fungerer mer en tilfredstillende til alt fra å sløye fisk, smøre brødskiver, spikke litt og annet småtteri. Lengde på bladet er ca 9 cm i karbonstål. Rust har enda ikke vært noe problem, men jeg legger ikke kniven våt i slira eller skyller den i saltvann :)


 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har som regel en liten foldekniv i bukselomma når jeg er på småturer og ikke har med sekk. Men har aldri kjøpt noe dyrt og fancy, der har det bare blitt slengt med i handlekurven på nettbutikkene for å fylle kvota så man får gratis frakt :p

Den som brukes mest er en liten Gerber Scout, i Bear Grylls-serien. Orange detaljer, lett å se om den skulle falle på bakken eller lign, og veier veldig lite som jeg syntes er kjekt når den henger i kanten på bukselomma nede på låret på Fjällrevenbuksa sammen med en liten LED-lykt. Men veldig kjekk kniv til diverse småting. At det står Bear Grylls på den driter jeg i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 24.11.2018 den 1.15, aico skrev:

Selv heller jeg mer mot mindre kniver og har brukt en Fällkniven WM1 til nesten alt av friluftsliv siden den ble kjøpt i 2000.
Har etterhvert havnet ett par både større og dyrere kniver i skuffen, men WM1 er fortsatt favoritten.;-)

Kjekk liten sak det der! Kjekt med små skarpe kniver, enten man henger de i ei snor rundt halsen (der går det i Mora Eldris for meg nå) -  har den i lomma  eller i beltet.

Det er først når man leser websiden til Fällkniven i engelsk språkdrakt at man kan lese at denne ble spesielt utformet for kvinner. Det betyr selvsagt ikke at den er forbeholdt kvinner, men at designeren hadde en kvinnes (noe mindre) hånd som målestokk underveis vil jeg tro.  " More than half the world’s population is female – and yet model WM is probably the first sheath knife designed from scratch to suit the hands and requirements of WoMen."

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.6.2017 den 0.30, Hege P. skrev:

Si meg, har de ikke økser i USA? ALLE  jeg reviews jeg har sett av alle mulige kniver går mest ut på batonering, batonering, batonering.

Ja, og nå setter de sannelig musikk til også! Det kalles kanskje "knifebanging" dette da.

 

Endret av zimwalker
  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.