Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

Bear Grylls kniver kan det sies mye om. Mest negativt, tror jeg. Men nå har det visst kommet en bedre versjon: https://www.skittfiske.no/WebPages/Produkt/ProduktInfo.aspx?plid=194377

Survival Lilly omtaler den her. Ser ikke så verst ut synes jeg, men bare navnet "Bear Grylls" får meg til å tenke på en slags parodiversjon av temaet "Survival". Er nok mest en slags "kjekt å ha" -greie for noen. Men jeg må innrømme at jeg ble nyskjerrig på akkurat denne.
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Er Gerber som produserer Bear Grylls knivene. Om det er en svært robust, men ikke for stor/tung kniv man vil ha - ville jeg heller ha gått for Gerber sin Strongarm  www.skittfiske.no/WebPages/Produkt/ProduktInfo.aspx?plid=259379

Den fås også med serratert blad. Har fått bra omtale, www.youtube.com/results?q=gerber+strongarm&sp=CAM%3D

PS: Og nå har jeg sett videoen du linket til...og den tar jeg med en stor klype salt :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Si meg, har de ikke økser i USA? ALLE  jeg reviews jeg har sett av alle mulige kniver går mest ut på batonering, batonering, batonering.
Men altså, jeg har flere gode kniver fra Brusletto, alle med treskaft. Så kjøpte jeg en Fallkniven S1. Flott kniv i akkurat passe størrelse. Kjempegod i bruk. Men dette er den eneste kniven jeg har som på en måte virker anonym og upersonlig, om man skjønner hva jeg mener. Det har noe med treskaft å gjøre. En kniv skal ha treskaft. Sånn er det med den saken. 

Men, som jeg allerede har nevnt i et tidligere innlegg, er den ultimate turkniven den kniven du trives best med selv. Og akkurat det kan ingen andre bestemme for deg. ;)

Endret av Hege P.
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg rasket sammen et tilfeldig utvalg av min etter hvert litt forvokste knivsamling og hvis vi ser bort fra alle Moraknivene som ligger rundt om i huset, stort sett alle steder hvor der er annet verktøy, så viser bildet undr at jeg har en del kniver som stort sett aldri blir brukt.

DSC_0181.thumb.jpg.0b76ad2a15992132362abe51ecc1dc5c.jpg

De knivene som jeg liker best, bruker mest og som stort sett alltid er med på tur, i hvert fall en av dem, er disse:

DSC_0183.thumb.jpg.22c0ad03a61d19e3cdb4412b5bcbf865.jpg

Og så en kniv som jeg sterkt kan anbefale som en første litt skikkelige kniven til f.eks. kona, sønnen eller datteren. Jeg kjøpte den hos XXL, den er laget av Brusletto og den var ganske billig, men overraskende bra, etter min mening.

DSC_0186.thumb.jpg.8a14bd5b6240f8be6c7448f9a4dd5736.jpg

Og her er grunnen til at jeg stort sett aldri drar med meg store kniver som samekniv på tur.

DSC_0187.thumb.jpg.64b99030964cc709ecfffa030684fdee.jpg

Er det nødvendig med grovere redskap enn en vanlig kniv så blir det øks.

 

 

 

Endret av REs
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.6.2017 den 0.30, Hege P. skrev:

Si meg, har de ikke økser i USA? ALLE  jeg reviews jeg har sett av alle mulige kniver går mest ut på batonering, batonering, batonering.
Men altså, jeg har flere gode kniver fra Brusletto, alle med treskaft. Så kjøpte jeg en Fallkniven S1. Flott kniv i akkurat passe størrelse. Kjempegod i bruk. Men dette er den eneste kniven jeg har som på en måte virker anonym og upersonlig, om man skjønner hva jeg mener. Det har noe med treskaft å gjøre. En kniv skal ha treskaft. Sånn er det med den saken. . ;)

Du har helt klart et poeng. Har jo også sett flere anmeldelser på youtube der det første de gjør med kniven er å hamre løs på den med en vedkubbe, uansett lengde og tykkelse på kniven ser det ut til. Men det er nå likevel en del ting som taler for at man noen ganger syns det går greit å  klare seg med en kniv og la øksa ligge hjemme. Skrev noe om det på side 3 i denne tråden (første og fjerde innlegg på side 3).

Selv syns jeg ikke at et kniv nødvendigvis må ha treskaft for å ha "karakter"  og ikke virke "upersonlig". Da legger jeg mer vekt på at knivbladet "lever litt", at det roper på litt omtanke og stell etter bruk, og at det bærer preg av bruken. På samme måte som jeg syns rynker i et ansikt viser sport av levd liv, så syns jeg litt patina og noen "riper"  hører hjemme på en kniv.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, de har økser i USA. Batonering i "alle" videoer er mer en testing av kvaliteten på stål og konstruksjon enn noe annet. Nyttig når misforholdet mellom markedsføring og fakta blir for stort - en situasjon som muligens kan sies å ha vært til stede i første generasjon av 'Bear Gylls' linja.

At Gerberkniven over kan brukes på den måten betyr bare at den antagelig ikke brekker ved lett belastning. Størrelsen gjør at den ikke er egnet til batonering.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...
Gjest Mareng

Synes brusletto hunter er bra jeg. Bladet er tynt men sterkt, jeg liker ikke de knivene med veldig tykt blad som også øker vekten betraktelig. Sliren er meget bra, ikke nødvendig med hempe for at kniven skal henge på plass. Så er den relativt lett sammenlignet med andre kniver i samme størrelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
7 timer siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Hvis du har mye penger til overs så må vel dette være nær den ultimate turkniven?
Lages pr ordre og har ekstreme kvaliteter både i stål og coating.
https://store.goughcustom.com/collections/knives/products/resolute-mkiii-black-and-green

on-sheath-oblique.thumb.jpg.0cefd746a5634fbc17dfa15e06ced8cb.jpg

Pen sak, men 350USD syns jeg  er mye for en kniv i A2 - og med coating på bladet. Men bevares, har man råd så har man råd - og man betaler jo for håndarbeidet her. Sikkert utmerket herding av stålet, og det er jo det som avgjør kvaliteten der. Har man råd til denne, så har  man kanskje råd til å miste den også? Er der grensen går for meg, knivene blir for dyre dersom jeg er redd for å bruke de fordi jeg er redd for å miste de. Sånn sett burde jeg vel bare holdt meg til Mora kniver til turbruk, resten til "husbruk" (og som "stas kniv"). :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

57 minutter siden, zimwalker skrev:

Pen sak, men 350USD syns jeg  er mye for en kniv i A2 - og med coating på bladet.

Nydelig kniv synes jeg. Knivporno. Men med HRC 62.5 er den vanskelig å få slipt opp ute i felten.

Hender jeg bruker en kniv til ca 4000,- på jakt og tur, men har aldri tenkt over at jeg kan miste den... 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11/13/2017 den 23.32, Tor-Erik-L-77 skrev:

Den Gough kniven er nok for de spesielt gærne ja :):)
Jeg ville nok vært veldig redd for å miste den/glemme den da jeg er et rotehue! 
HRC 62,5 er ganske hardt men er vel ikke så vanskelig å slipe opp? (med mindre du må sette den opp på ny da...)

Bryne/stroppe? Sannelig ikke sikker. Kjøp kniven du, og så melder du tilbake her hvordan det går! :) Ikke sikkert du trenger å stroppe den i det hele tatt før du komme hjem, om du ikke skal være ute i mange uker altså. En av kroppene i serien Alone som klarte å sulte seg i over 60 dager brukte en LT Wright Genesis i A2 stål - med HRC 57-59 - som han hevdet han kun stroppet på lærbeltet sitt under hele oppholdet.  Har ikke erfaring med A2 selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker en Tormek T4 våtslipemaskin:

Systemet med jigger som kniven spennes fast i, sikrer helt presis vinkel over hele eggen. Den lille skiven er dekket med lær og brukes for å ta bort råeggen.
Den aller siste finishen tar jeg med en trekloss kledd med tykt lær (og litt slipepasta), bestilt fra USA. Det er en fornøyelse å endelig ha skikkelig skarpe kniver :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm.

Jeg bruker biltemabrynet, og avslutter med skjerpestål fra kjøkkenskuffen og ett lærbelte.

Blir forskjellen fra dette og slike dyre slipesteiner så veldig stor, eller er det mye enklere å bruke dyre slipesteiner/bryner? (Ikke elektriske).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

37 minutes ago, Mareng said:

Hmm.

Jeg bruker biltemabrynet, og avslutter med skjerpestål fra kjøkkenskuffen og ett lærbelte.

Blir forskjellen fra dette og slike dyre slipesteiner så veldig stor, eller er det mye enklere å bruke dyre slipesteiner/bryner? (Ikke elektriske).

Jeg er en sånn som irriterer meg over "passelig skarpe" kniver, jeg vil ha dem helt optimalt superskarp. Etter å ha prøvd mye forskjellig slipeverktøy, herunder skjerpestål, diamantbryner, Lansky slipesett, elektriske småslipere fra kjøkkenbutikker, og ymse annet, får jeg endelig godt nok resultat med Tormek-maskinen. Slipesteinen kan justeres til grovsliping (tror det er rundt korn 300) eller til finsliping korn 1000. Det er jiggsystemet og vinkelmåleren som gir den gode presisjonen, samtidig som hver sliping avvirker minimalt med stål fra bladet. Så ja, jeg opplever forskjellen som veldig stor!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en Worksharp (elektrisk beltesliper) som jeg benytter til noen kniver og økser med konveks egg. Ellers bruker jeg japanske stener og ymse diamant bryner til kniver med skandinavisk slipning (ala Helle- og Mora kniver) eller "flat" slipning. Men oftest bruker jeg min Spyderco sharpmaker når jeg bare skal bryne knivene og ikke slipe de opp ("hone before you stone"). Enklere blir det ikke.   Er omtalt flere ganger her, bare å søke på "sharpmaker" her under "Alt annet utstyr".  Instruksjonsvideoen finnes på youtube, bl.a. på denne linken.  Verd å se selv om man ikke skal kjøpe Sharpmakeren, gitt at skarpe kniver er av interesse altså.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.