Gå til innhold
  • Bli medlem

Om ikke breene smelter fort nok - så kan de jo få litt hjelp!


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Annonse
Gjest Landsem

Bre-is er full i steinmjøl og organisk partiklar, lukke til med å ha den i drinken :-)

 

Det er vel en sannhet med modifikasjoner. Her skal de vel ha tak i gammelis inne på/inni breen. Partiklene kommer vel fra luftforurensning og aktivitet der brearmene er i bevegelse med avsmelting i vassdrag. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har vel is fra Engenbreen, en brearm til Svartisen, vært hentet og brukt i drinkene ombord i cruiseskip, på turistsenteret og ved andre anledninger i mange år, og det har så vidt meg bekjent ikke vært meldt om helseskadelige effekter. Det skal visstnok også være en del lyd fra isbitene når de smelter, på grunn av luftbobler. Men dette prosjektet blir uansett hinsides!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare en digresjon, den outfiten på avateren; den er vel ikke fra en vanlig tur i lokale sparebanken?

Revejakt min gode mann(?). Det er snakk om revejakt. Ikke det at jeg liker å skyte rev, og jeg har foreløpig vært en svært liten trussel mot revebestanden. Men jeg har et skogsfuglterreng som jeg prøver å forvalte etter beste evne. Nå liker jeg uansett ikke å skyte skogsfugl heller, jeg synes rett og slett det er litt trist å ta livet av så flotte fugler. Men jeg liker å jakte på dem, for skogsfugljakt er en suveren ute-aktivitet på høsten. Som sist helg, to døgn langt til skogs, nydelig høstvær og mye fugl. Klarte ikke å skyte noen av dem. Topp vellykket mao :flowers:    

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært i Vatnestraum i Iveland og pissa i vannet de tapper Voss-vannet fra. Nå må det kanskje bli litt bre-pissing også? ;)

 

Dette er noe av det dummete jeg har hørt. Håper de får masse negativ miljøomtale, slik at prosjektet skrinlegges.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Den 5.10.2015, 16.46.48, fumigatus skrev:

Revejakt min gode mann(?). Det er snakk om revejakt. Ikke det at jeg liker å skyte rev, og jeg har foreløpig vært en svært liten trussel mot revebestanden. Men jeg har et skogsfuglterreng som jeg prøver å forvalte etter beste evne. Nå liker jeg uansett ikke å skyte skogsfugl heller, jeg synes rett og slett det er litt trist å ta livet av så flotte fugler. Men jeg liker å jakte på dem, for skogsfugljakt er en suveren ute-aktivitet på høsten. Som sist helg, to døgn langt til skogs, nydelig høstvær og mye fugl. Klarte ikke å skyte noen av dem. Topp vellykket mao :flowers:    

Hvis du ikke liker å skyte skogsfugl så kan du f.eks. jakte med fotoapparat. Da kan du skyte samme fuglen flere ganger. (Men hvis du er en av dem som mener at vi må jakte for at det ikke skal bli ubalanse i naturen så kan du f.eks. bytte ut noen jaktturer med noen turer på biblioteket. Kanskje det vil kunne gi deg mer kunnskap.) Jeg har litt bedre samvittighet når jeg spiser vilt enn når jeg spiser dyr som er alet opp under forhold som minner mest om industri.

Men tilbake til temaet. Det er en sannhet i det som hevdes av de som vil tjene penger på isklumper fra breen. Den smelter jo uansett. Dette argumentet kan sikkert også brukes av de som hugger ned reinskogen for f.eks. å produsere palmeolje. Trærne dør jo en gang uansett.

Det som er sikkert er at isbreene våre skrumper inn. All is på kloden minker og jo mindre is det blir jo fortere smelter det som er igjen. Farten på nedsmeltingen er ikke lineær, men den øker etter hvert som den totale ismassen blir mindre og mindre. 

Men er dette et menneskeskapt fenomen? Om dette strides de lærde, Det vi vet er at i løpet av de siste en million år så har vi hatt åtte istider her i nord. Isen lå da like ned til Alpene og i noen områder Nord i Italia så ligger det digre endemorener etter siste istid. Hver istid varte i gjennomsnitt ca hundre tusen år, og mellom hver istid var det en varmeperiode på ca. tretti tusen år. I disse varmeperiodene ble klimaet varmere og varmere helt til mesteparten av isen i nordområdene var smeltet bort. Så ble det kaldere og kaldere igjen helt til nordområdene på ny var dekket av kilometertykk is. Vi vet at det har vokst palmer på Svalbard og at det har vokst skog i Antarktis.  Og da mener jeg ikke Cecilie Skog. Klimaet på jorden har variert veldig mye i løpet av jordens historie.

Det er nå ca. åtte til ti tusen år siden de første menneskene vandret inn til våre isfrie kyster og det var stort sett på grunn av at deres tidligere leveområder i området Nnordsjølandet og i den engelske kanal ble oversvømmet av vann fra nedsmelting av isen. (Det har faktisk bodd folk på Ekofisk og i områdene rundt hvor vi i dag har oljeplattformer.) Vi nærmer oss nå den varmeste tida mellom to istider, bare ca fem tusen år igjen, og jo nærmere vi kommer jo fortere smelter isen.

Selvfølgelig er dette helt uinteressant for oss som lever her nå og i de nærmeste to - tre hundre årene fremover. Vi skal leve i dette miljøet og dyrke vår mat på en jord som i løpet av relativt kort tid vil komme til å få store problemer med å produsere nok mat til de menneskene som bor her. Om tiden frem mot neste istid er ti eller tyve tusen år er helt uinteressant for oss. Det som betyr noe for oss er om vi og våre etterkommere vil kunne leve her den nærmeste tiden. Hva som skjer om noen tusen år blir ikke vårt problem.

Så får vi bare fortsette med å la døra til kjøleskapet så åpen for å motvirke global oppvarming. Drikk whisky uten is så forsvinner markedsgrunnlaget for produksjon av isbiter fra breene våre.:brr: 

 

Endret av REs
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norge har jo en lang tradisjon når det gjelder å selge is. I tidligere tider ble det tatt ut mye is på noen av våre store innsjøer. Denne isen ble lastet ombord i seilskuter som fraktet den til blant annet England. Her ble den brukt til å holde "kjøleskap" og jordkjellere kalde gjennom hele sommeren.

(Ref åpningsscenen på filmen Istid.)

https://no.wikipedia.org/wiki/Isdrift 

http://www.nesoya-eldres-vel.net/22686568 

REJOHN:

Med vann 

uten vann

som vann...

På Glenlivet samler de opp noe av det vannet som blir igjen etter siste brenning og selger det som blandevann. De aksepterer altså at du vanner ut whiskyen, men is er nok ikke så akseptert. Is og nedkjøling av slike varer fjerner en del av smaken, og derfor skal norsk akevitt helst drikkes temperert.

Endret av REs
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 12/6/2015 at 10:05 PM, TheSleepwalker said:

At vann er organisk er i hvertfall nytt for meg ... 

Både "organic" og "pure".

Ser for øvrig ut til at mitt forslag til transport fortsatt svinger - det er jo lovende at de ikke har bestemt seg for hvordan transporten (som er det springende punkt), skal skje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 1.10.2015 at 2:19 PM, Grimner said:

6000 turer i året blir mye is, ja. Riktig så mange rike idioter finnes ikke. Jeg ville ha laget film og glossy borsjyre av breen og "our heroic climbers who every day risk their lives for your pleasure" og så laget isbitene lokalt av destillert vann.

 

Mye billigere (dvs større profitt), renere og en million ganger mer miljøvennlig.

Eller lage isbitene av vannet i Engavatnet (brevatn fra Engabreen, en arm av Svartisen). Da jeg var der fikk jeg streng beskjed om ikke å drikke av vannet hvis jeg ikke ville ha magetrøbbel. Det hadde vært isbiter med futt i til de vulgær-rike idiotene :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Bjørn J skrev:

Eller lage isbitene av vannet i Engavatnet (brevatn fra Engabreen, en arm av Svartisen). Da jeg var der fikk jeg streng beskjed om ikke å drikke av vannet hvis jeg ikke ville ha magetrøbbel. Det hadde vært isbiter med futt i til de vulgær-rike idiotene :)

Kanske man måste skicka med en instruktion att koka isbitarna innan man äter dom...

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • 4 måneder senere...
  • 1 år senere...
  • 8 måneder senere...
10 timer siden, Gittiamo skrev:

Det der er like viktig som å utryddd sjeldne dyr for «medisin» 😭🙈 

Hadde jeg hatt jobben og fått beskjed om å dra å gjøre der det, så hadde jeg rett og slett nektet.. Hadde skammet meg over å stå der å hugge løs is fra en isbre på den måten, og måten utstyr/personell og is ble fraktet inn/ut på. Dette for at noen skal kunne tjene masse penger på å kunne tilby rikinger fancy is i drinken sin osv.. dette burde være grunn nok til at alle som bestemmer i saken skulle sagt nei, flere arbeidsplasser eller ikke. Usj, nå kommer nesten fredagstacoen opp igjen :sick:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.