Gå til innhold
  • Bli medlem

Hillebergtelt revnet i vind


BJV

Anbefalte innlegg

Att det inte går på garanti med ett 10 år gammalt tält kan jag gott förstå, men Hilleberg som ska sälja sina dyra tält baserat på kvalitet och god kundservice borde varit mer lösningsorientarade, till exempel erbjudit att reparera tältet till ett fast pris eller att mot betalning ersätta den rämnade duken.

Det är god kundservice, inte bara att ge ett blankt avslag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Med litt erfaring ved symaskinen selv vil jeg tro at det er vanskelig å sy duk som er svekket, med godt og holdbart resultat. Da måtte de i så fall ha gitt (eventuelt rabattert) et nytt yttertelt. For min del blir dette for mye å forvente når teltet er 10 år gammelt og har vært brukt i over 100døgn. Da har lettvekstutstyr rett og slett begynt å nærme seg slutten av levetiden. Det kan godt være at trådstarteren har vært uheldig i så måte at han har et eksemplar som tar kvelden litt før gjennomsnittet, men tross alt har det holdt ut 2x lengste reklamasjonsfristen iht forbrukerkjøpsloven.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne saka er nok eit døme på at det "å betale for kvalitet" ikkje lønner seg i lengda, for så dårleg er ikkje kvaliteten på dei telta som går til 1/3 eller 1/2 av prisen av Hilleberg! Eg har framleis mitt North Face-telt til 1.200 kr i god behald etter 100-150 liggedøgn på 10 år. Alle døgn frå 1100 m og opp til 1600 m.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne saka er nok eit døme på at det "å betale for kvalitet" ikkje lønner seg i lengda, for så dårleg er ikkje kvaliteten på dei telta som går til 1/3 eller 1/2 av prisen av Hilleberg! Eg har framleis mitt North Face-telt til 1.200 kr i god behald etter 100-150 liggedøgn på 10 år. Alle døgn frå 1100 m og opp til 1600 m.

 

Ett telt som har revnet så er Hilleberg sitt gode rykte ødelagt? Stoler langt mere på Hillebergteltene mine enn "billigteltene" mine iallfall. Sover nesten bedre jo verre været er:) 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke om reparasjon var et tema i kontakten med Hilleberg, selv om man hadde reparert det, uansett om det hadde kostet noe eller ikke, så ville jeg ikke reist på fjellet med teltet igjen om det hadde vært mitt telt. Vi snakker også tross alt om et lettvektstelt som er 10 år gammelt, og det har vært brukt en god del.

Et nytt telt kan kjøpes for 4180,-

Det er forresten enkelte leverandører av telt som leverer med seam sealer på sine telt, det har også vært et tema her.

 

Når det gjelder kundeservice, så er det ingen som kan ha "hvor god service som helst", ingen kan kreve mer enn loven, og det kan også være en diskusjon om hva som er rett innenfor de tidsrommene som loven sier.

 

For min egen del så kan jeg nevne følgende eksempler på andre produkter hvor produsentene ikke gav noe som helst når det var feil på produktene (uten å nevne navn).

 

Jeg har en sak gående med et par ski der noe av materialet under skien gikk et skall av slik at kjernematerialet var synlig, dette skyldes ikke at jeg har kjørt over noe. Produsenten tok ikke ansvar og kalte det "feil bruk". Butikken har tilbudt seg å reparere skiene gratis. Skiene er enda ikke ett år gamle, så dette var innefor garantitiden. Jeg har ikke fått de tilbake enda, håper egentlg at de har "rotet de bort" så jeg får nye.

 

Min far kjøpte en 8hk 4-takt påhengsmotor av et Japansk fabrikat som regnes for å lage ekstremt bra greier. Etter litt over 5år begynte den å fuske, det viste seg at motoren var skrudd sammen uten toppakning.. Klarere fabrikasjonsfeil finnes knapt, den hadde vært gjevnlig på service, men ble kun brukt i vinterhalvåret og var dermed ikke brukt så mye, derfor tok det lang tid før det tærte så mye innvendig i motoren at den begynnte å fuske. Importøren innrømmet ikke noe ansvar fordi den var mer enn 5 år, han fikk dog kjøpt en ny til "innkjøpspris" av butikken.

 

Selv har jeg et dobbelt kjøleskap med vanndispenser fra verdens største produsent av hvitevarer. Styreelektronikken røk etter ca 4.5 år, dette fikke jeg reparert innenfor reklamasjonstiden. So far so good for da byttet de all elektronikken, men jeg fikk ikke papirer på det... Når da elektronikke røk igjen 4 år etterpå, hadde jeg strengt tatt reklamasjonsrett på den reklamerte elektronikken, fordi den var "ny", men uten papirer var det bare "bye-bye" jeg fikk til svar.

Siden jeg driver med elektronikk kjøpte jeg bare inn deler for en 10'er og reparerte det selv. Etterpå fant jeg et "tilsvarende forum" som dette bare for hvitevarer, hvor det var over 800 entries på en post som omhandlet feil på samme type kjøleskap fra samme produsent..

 

Alle produsentene jeg nevner eksempler på (men ikke navn) er kjent for å lage kvalitetsprodukter.

 

En annen vinkling er de som av en eller annen grunn har bestemt seg for å "ikke like" en leverandør, og lar sin oppfatning av en sak farges av dette.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne saka er nok eit døme på at det "å betale for kvalitet" ikkje lønner seg i lengda, for så dårleg er ikkje kvaliteten på dei telta som går til 1/3 eller 1/2 av prisen av Hilleberg! Eg har framleis mitt North Face-telt til 1.200 kr i god behald etter 100-150 liggedøgn på 10 år. Alle døgn frå 1100 m og opp til 1600 m.

Når ein kjøper lettvektsutstyr, betaler ein for den reduserte vekta, ikkje for lang levetid. Skal ein kjøpe ting som skal halde lang tid og tåle mykje hard bruk, må ein kjøpe meir solide saker, som er tyngre men gjerne billigare. Men å samanlikne med eit tilfeldig telt som tilsynelatande har vore brukt omlag like mykje, kan likevel vera veldig feil. Belastninga kan ha vore svært ulik med tanke på UV og temperatur, og ikkje minst korleis teltet har vore lagra mellom alle turane. Dersom billigteltet ditt er i polyester, har det også sin fordel med tanke på UV, men ikkje med tenke på lettvekt.

Hilleberg brukte tidlegare Kerlon 1000 på lettvektstelta og har gått over til Kerlon 1200 no. Utan å vite sikkert når overgangen var, og heller ikkje sikkert kor gamalt teltet til trådstartar er, er det godt mogleg teltet til trådstarter hadde eit dårlegare utgangspunkt enn dagens Hillebergtelt av same modell. Det er ingen som må tru at dei nyare, endå lettare telta med endå tunnare duk, og endå høgare pris, vil ha like lang levetid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helsport for exempel har väl garanti att reservdelar till deras tält ska finnas tillgängliga i tio år efter att en modell utgått.

Nypriset för ett Akto ligger väl runt 5000 kr i de flesta butiker?

Det borde inte vara så svårt för Hilleberg att erbjuda ett nytt yttertält för runt 2000 kr eller så, då det är en modell som fortfarande säljs.

Lagning är väl inte optimalt i detta fallet, då duk och sömmar troligen är försvagade på andra ställen också.

Det verkar inte på TS inlägg som att Hilleberg sträckt sig den extra biten man kan förvänta sig, men det kan jag naturligtvis inte vara säker på då jag inte sett/hört korrespondensen mellan dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når ein kjøper lettvektsutstyr, betaler ein for den reduserte vekta, ikkje for lang levetid. Skal ein kjøpe ting som skal halde lang tid og tåle mykje hard bruk, må ein kjøpe meir solide saker, som er tyngre men gjerne billigare.

Håller med dig att lättviktsgrejer kan man inte påräkna samma levetid som de mer robusta sakerna. Akto är ju dock varken billigt eller lätt jämfört med många konkurrenter.

De enda ordentligt lätta tälten Hilleberg tillverkar/ska tillverka är ju Enan och Niak,sett till vad de är för typ av tält.

Enans 1,1 kg för enpersons tunneltält är ju acceptabelt att bruka termen "lättvikt" och Niaks 1,6 kg för ett fristående tält hör ju faktiskt till marknadsledande lättvikt, något jag aldrig förväntat från ett Hillebergstält!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Seier takk for alle innspel i tråden og tar til etteretning at eg nok kanskje er litt overambisiøs når det gjeld levetid på mitt eget turutstyr. Har eit Nallo 2 GT som er like gammalt og noko meir brukt - er blitt litt skeptisk til om det skal med på dei seine haustturane i krevjande vestlandsfjell - det må iallefall vurderast nøye etter denne episoden. Så får eg vurdere etterkvart om det blir nytt Hilleberg eller andre merke denne gong. Trur nok neppe eg skal kaste meg på eit telt med ennå tynnere duk neste gong iallefall,

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo lett å sjekke om teltet fortsatt er bra eller ikke. Det er jo bare å teste rivestyrken sjøl. Lag ett lite kutt/hull på falmet del og riv. Går det for lett -> teltet utgår. Et det forventet motstand -> teltet er OK. Skal du gjøre det "vitenskapelig" så bruk en fiskevekt med kilo angivelse.

Neste sjekk er duken/sømmer og selve konstruksjon. Er det deler av duken som får spesielt stort drag mot barduner, sjekk disse punktene spesielt. F.eks så har ditt telt (som revnet) en slik konstruksjon hvor stoffet må bære alt drag ut mot bardunene, og materiell tretthet må forventes tidligere. Motsatsen til dette er barduner som er innfestet på punkter mot stengene og hvor stengene vil distribuere kreftene betydelig (som i tunneltelt)og svekke duken i langt mindre grad. Ut fra dette vil jeg si at Nallo har er en betydelig bedre konstruksjon og vil være mindre utsatt for lignende. Alder er ikke noe problem for nylon. Gjennom testing av klatreutstyr er det gjort mange tester som sier at alder ikke er utslagsgivende. men bruk (slitasje, materiell tretthet) er meget viktig, og sekundært UV stråling (ved normal bruk). For telt (som står ute), må man anta at det utgjør mye større del. F.eks vil mange nylontyper ha rundt 30% styrkereduksjon etter 3-6 mnd lysutsatt.

Jeg har fortsatt telt som er over 20 år, hvor duken er fortsatt knall og som jeg ikke har problem med å ta til fjells :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg kjenner at eg har problem med å konkludere om generell Hillebergkvalitet tufta på eit tynt datagrunnlag. Om me byrjar leite trur eg me finn fleire historier om alt folk har utsett sine Hillebergtelt for, som dei har tolt godt, enn me finn slike historier som dette. Men det er berre gjetning, kanskj tek eg feil. 

 

Samd i at Hilleberg på forespørsel kunne vore litt meir serviceinnstilte, som eit minimum tilby seg å ta ein kik på det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har et grønt Hilleberg Akto-telt, samme type som TS sitt. Det er 10 år i år, men brukt svært lite de siste to åra av ymse årsaker, med over 350 teltnetter iløpet av åra. Telt slites mekanisk og "kjemisk" over tid, og et 10 år gammelt telt som er brukt mye så kan en ikke regne med å få reklamert for eller at ting blir fiksa på garantien. Mitt er dog ikke spesielt falmet, men prøver også sette teltet i skygge der jeg har muligheten til det. Brukt i skauen og på fjellet i disse åra, ikke opplevd at selve stoffet har revna. Har vært veldig fornøyd jeg, men har ingen erfaring med kundehjelpa til Hilleberg så veit ikke hva jeg kan si om det.

Slik jeg ser det kan en ikke forvente å få detta på reklamasjon eller garanti etter ti år, men det hadde jo vært fint om en kunne fått det da :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Seier takk for alle innspel i tråden og tar til etteretning at eg nok kanskje er litt overambisiøs når det gjeld levetid på mitt eget turutstyr. Har eit Nallo 2 GT som er like gammalt og noko meir brukt - er blitt litt skeptisk til om det skal med på dei seine haustturane i krevjande vestlandsfjell - det må iallefall vurderast nøye etter denne episoden. Så får eg vurdere etterkvart om det blir nytt Hilleberg eller andre merke denne gong. Trur nok neppe eg skal kaste meg på eit telt med ennå tynnere duk neste gong iallefall,

 

Synes dette var et bra innlegg. Det er fort gjort å gå i skyttergrava når man blitt skuffet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder dette lettvektshysteriet mange sverger til, er det ikke bedre å gå ned noen kilo? Snakker også for meg selv i den forbindelse.....

 

Kan det være så viktig med lettest mulig vekt om utstyret blir skjørt og lite holdbart?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder dette lettvektshysteriet mange sverger til, er det ikke bedre å gå ned noen kilo? Snakker også for meg selv i den forbindelse.....

 

Dropp maten når du går på tur, da oppnår du begge deler. Lettere sekk og lettere deg. (Om turen blir lett er en annen sak)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror det er lett å bli revet med av markedsføringen til produsentene, uansett om det er telt eller noe annet. Mange av er villige til å betale en god del for det man tror er bra saker, og da blir man selvfølgelig skuffet når det går i stykker. 

 

Selv er jeg veldig glad for å møte en ærlig selger i England, da jeg kjøpte min første Gore-tex active shell jakke. Han sa at jeg kunne forvente en levetid mellom 2 og 5 år. (Med Gore-tex pro shell kan man visstnok forvente en levetid på 5 til 10 år).

 

Etter å ha brukt jakken nesten daglig i to år (inkludert mange turer) så er den nå "oppbrukt", til tross for re-impregnering. Er jeg skuffet? Nei, fordi jeg visste hva jeg kunne forvente, og har hatt mye glede av den.

 

Det kan være at produsentene hadde fått mer fornøyde kunder, hvis de var litt ærligere med å opplyse forventet levetid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror det er lett å bli revet med av markedsføringen til produsentene, uansett om det er telt eller noe annet. Mange av er villige til å betale en god del for det man tror er bra saker, og da blir man selvfølgelig skuffet når det går i stykker. 

 

Selv er jeg veldig glad for å møte en ærlig selger i England, da jeg kjøpte min første Gore-tex active shell jakke. Han sa at jeg kunne forvente en levetid mellom 2 og 5 år. (Med Gore-tex pro shell kan man visstnok forvente en levetid på 5 til 10 år).

 

Etter å ha brukt jakken nesten daglig i to år (inkludert mange turer) så er den nå "oppbrukt", til tross for re-impregnering. Er jeg skuffet? Nei, fordi jeg visste hva jeg kunne forvente, og har hatt mye glede av den.

 

Det kan være at produsentene hadde fått mer fornøyde kunder, hvis de var litt ærligere med å opplyse forventet levetid.

 

Godt poeng det der. Hilleberg skryter mye av overlegen rivestyrke på sine Kerlon duker vs andre "ordinære" duker (linker følger like under her), men de sier etter det jeg har sett fint lite om hvordan duken slites og eldes med tiden. Og da skaper man helt klart forventinger ikke bare om hvordan teltet overlever en storm eller tre, men flere års bruk

 

MSR derimot, skriver på  http://www.cascadedesigns.com/MSR/FAQ/Tents

How long will a tent last?

A tent's lifespan is directly connected to the amount you use it. A tent's biggest enemy is UV radiation (just like your skin). A tent that lives in extreme conditions at high altitude, such as Everest Base Camp, may only last a few months, while a well taken care of tent, used occasionally under normal conditions, can last for many years.

Forebehold: Mulig Hilleberg sier noe tilsvarende, at jeg bare ikke har funnet det!

 

LInker til Hilleberg om rivestyrke og materialer:

1#  http://no.hilleberg.com/EN/our-tents/tearstrength.php

2#  http://no.hilleberg.com/EN/our-tents/materials.php#link_fabricBlock

 

 

En annen produsent av telt, ikke av fjelltelt riktig nok(!), skriver på : http://www.khyam.co.uk/info.asp?s=faq

All synthetic fabrics will fade over a period of time. This is caused by ultra violet rays from sunlight and atmospheric pollution. If you are planning on using your tent in strong, prolonged sunlight, we

recommend treating the flysheet of you tent with a good solar proof concentrate like Nikwax Tent and Gear Solar proof. Solar proof concentrates can double the effective life of the tent fabric by

reducing UV damage.

Ultra Violet radiation will eventually cause a weakening of all synthetic fabrics. The weakening can be very dramatic and is dependant upon the frequency of use and the conditions during use. Increasing loss

of the ozone gases in the atmosphere will increase this kind of degradation as less UV radiation is reflected by the atmosphere. With normal weekend and holiday use, your tent will give you good service if

well looked after, but extended periods of use in bright sunlight can cause this type of dramatic degradation. If such use is envisaged, then we recommend treatment with a solar proof concentrate as discussed

previously as well as seeking a site which is as shaded as possible. The better the tent is looked after the longer will be it’s life. As UV degradation is a natural characteristic of synthetic fabrics, it is not possible for us to predict nor guarantee the life of any synthetic fabric. Tent fabrics are capable of being reproofed. Always follow relevant proofing manufactures instructions when reproofing your tent.

 

Med slike formuleringer får man nok litt mer realistiske forventinger til levetid, om man leser å langt da. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forebehold: Mulig Hilleberg sier noe tilsvarende, at jeg bare ikke har funnet det!

 

Det gjør de faktisk, og nå fant jeg frem til i hverfall en slik formulering som sier som om dette.

her: http://no.hilleberg.com/EN/faq/tent-usage.php

 

My tent has seen a lot of heavy use, how can I retreat the fabrics?

Our fabrics are very strong and both waterproof and highly water-repellent. However, sun, wind, rain and wear will weaken any fabric over time. Just as UV rays from direct sunlight have adverse effects on our skin, the same is true for all materials, including, unfortunately, tent fabrics. Exposure to the sun's rays, especially at altitude and in the southern hemisphere, can weaken a fabric's performance over time. One such weakening is diminished water repellency, so that water no longer runs off the fabric as it did when it was new. This does not, however, indicate a reduction in how waterproof the fabric is. Retreating the fabric will improve both protection against UV damage and water repellency. [....]

 

Deres forslagt til etterbehandling (retreating the fabrics) av teltdukene deres kan leses på linken over.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.