Gå til innhold
  • Bli medlem

Førstehjelpsutstyr


Anbefalte innlegg

Har også Lifesystems Waterproof First Aid Kit sitt sett, men har heldigvis ikke hatt bruk for noe annet en plaster og smertestillende.

​Har også supplert med noe syrenøytraliserende, samarin og tilsvarende. Som har hvert kjekt å ha..

Settet har jeg med når hele familien er med, eller på korte dagsturer, da betyr ikke vekta så mye heller. Blir ikke de lange turene da.

Ellers komponerer jeg et sett for turen, med det jeg erfaringsmessig har mest bruk for i en tett forpakning.

Samarin er en veldig dårlig syrenøytraliserende. Denne er mye bedre: http://www.felleskatalogen.no/medisin/novaluzid-meda-562156

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

"Førstehjelpsskrinet" mitt er en ziploc-pose i en av lokklommene på sekken.
Det inneholder:
- Piller. Paracet (febernedsettende og litt smertestillende), Ibux (anti-inflamatorisk og litt smertestillende) Dispril (blodfortynnende og litt smertestillende), noen sterkere kodein/morfinbaserte piller fra delvis ubrukte resepter. Videre ligger det 5-6 tabletter cetirizin (anti-histamin) som virker mot alt fra katte-allergi til hevelser og intens kløe fra myggstikk.
- To enkeltmannspakker. I jaktsesong blir det gjerne tre stykker. Dette er kompresser for de større blødningene man vil "plugge igjen" så godt man kan i påvente av hjelp. Kjekt å ha når en på jaktlaget får ei kule i låret eller man selv gjør en idiotfeil i steinura og blåser vekk tærne sine. De kan også brukes om man velter kaffekjelen i fanget. I kombinasjon med vann fra nærmeste bekk kjøler de effektivt ned skadestedet. (ei ekstra ullskjorte fra "tørrbag'en" kan selvsagt også brukes)
Gasbindet som er påmontert kan også kuttes vekk og brukes uavhengig av selve kompresset. I totalt hypotermisk krise kan de kuttes og "fluffes" opp til utmerket opptenningsmateriale
- 2-3 sterile kompresser. De kan brukes som tillegg til enkeltmannspakningene for store blødninger eller stappes ned i skuddsår av kule med en enkeltmannspakning utenpå (For damer og "survivalister" kan tamponger gjøre samme nytten minst like bra (NB! Tampongene er også utmerket opptenningsmateriale!).
Ved å ha flere av disse kan alltid en ofres til å bli "usteril", kappes opp i mindre biter og brukes som plaster på irriterende (men ikke alvorlige) småsår som blør såpass at det blir mye griseri uten at de er så store at man gidder å avbryte turen for å oppsøke hjelp. Joda, strips har nå sine sider og begrenser hvor store arrene blir men med respekt å melde: Dette er kosmetisk og har lite med førstehjelp å gjøre. De veier lite så ta dem med om du gidder å bruke tid på dem.
- En rull leukoplast. Brukes til alt fra improviserte "strips", plastertape, reparere oppblåsbare underlag, gnagsårplaster m.m.
- En boks vaselin. Tørre lepper er utrivelig og det samme er feil valg av boxershorts....Sjelden i bruk men når den trengs er den gull verdt. Fettet brenner dessuten veldig godt og kan være uvurderlig når kompisen din tryner i elva, det er migregn og bare våt opptenningsved på land og "tørrsekken" ligger igjen hjemme.
Total vekt 165gram på kjøkkenvekta hjemme.

I tillegg har jeg som regel ei plastflaske med noe skotsk kildevann i sekken. Jeg har med hell brukt dette som desinfeksjon ved lokale betennelser i sår
(kuttet opp delvis gjengrodd betent sår med kniv, skylte og gnudde grundig med whisky og lot det lufttørke, smertene var intense og pramalbrølene i villmarka mildt sagt betenkelige. Infeksjonen forsvant som dugg for solen innen neste morgen -NB! Dette kan ikke anbefales som en generell strategi. Statistikken viser at det kan gå veldig galt! Jeg bare sier at det KAN funke.)
Som forebyggende sårvask der infeksjon ikke er påvist og legevakt uansett er en realistisk plan B er det uproblematisk men smertefullt og støyende.

Om ikke noe av dette holder så er selvsagt korteste vei til nærmeste legevakt eller nødanrop til AMK via mobiltelefon/inreach(satelitt) neste på programmet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...

Nå er det slik, at man kan ikke ta med seg et helt apotek på tur. En viktig egenskap, er at førstehjelpsutstyret må ha en multifunksjon. Det må altså kunne brukes til flere ting. Eksempel: Stortstape (den typen som selges på apoteket) som forebygger gnagsår, hefter sammen forbindinger, reparerer utstyr osv. Jeg anbefaler videoen til ekspedisjonslege Erling Rosenstrøm. Jeg vet ikke om det er lov å skrive det her, men den kan sees på min blogg. Søk på "førstehjelp".

Jeg er enig i dette med smertestillende tabletter. Husk at dette utstyret er til førstehjelp, ikke permanent behandling. Ved større skader, så kan tabletter holde unna smertene en del slik at man kommer seg hjem. Jeg har (på resept) av og til paralgin forte i sekken. Dette er bare i tilfellet krise, for de virker mye bedre enn paraseth og ibux. Men de er med de også til "vanlig bruk".

Det er riktig at det er viktig med førstehjelpsutstyr, særlig på lengre turer. Jeg anbefaler sterkt at man ser på videoen til Erling Rosenstrøm. Selv om det er mye der som jeg ikke drar med meg, så kan den gi deg en del ideer om hva som passer til deg og dine turer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Jeg tager en lille smule desinficerende creme med til pleje af vabler. Eller skulle jeg sige vablen .. to tæer gnider mod hinanden og laver vabler. Jeg har gjort et nummer ud af at finde plaster med så glat en overflade som muligt, for at udligne den friktion tæerne skaber med hinanden. Når vi nu kender hinanden så godt tager jeg plasteret på før jeg starter turen og det gør en mærkbar forskel. 
Der er langt mellem mine ture, så jeg vil føle mig selvforskyldt i problemerne hvis ikke jeg går nogle 10 km i dagene før turen. Den desinficerende creme er for at vablerne ikke skal udvikle sig til betændte sår, hvis de dukker op.
Jeg har en mistanke om, at mine gigt-agtige symptomer (inflammationer i led) med knæ og især ryg kan blive holdt rigtig levende alt afhængig af hvad jeg spiser. De elsker sukker og hurtige kulhydrater. Det er overordentligt kedeligt at håndtere problemerne på den måde, og det går langsomt, så det hører ikke hjemme i førstehjælpskassen. Og, er det bare noget jeg bilder mig ind?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har fullt sett, inkludert kjølepose. Du vet aldri hva du havner oppi, og det kan hende du må hjelpe andre.

Så skal du spare vekt, så spar ikke her.

Jeg skal i hvertfall kunne gjøre det jeg kan, skulle ulykken være ute. Å ikke måtte stå der, nei det la jeg igjen hjemme for å spare gram.

Endret av Frank Sørensen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det mye hjelp i en sånn kjølepose/ispose? Noen som har prøvd? Jeg antar at forstuing er viktigste bruk, og jeg har sett noen komme "krypende" ned av fjellet i sneglefart og med stokker som krykke fordi de forstuet en ankel. Men vil en ispose gi noe særlig hjelp i en sånn situasjon? Jeg spør fordi jeg ikke aner.

;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er viktig de første 30 minuttene, er å dempe oppsvulmingen ved hevelse Snevre inn blodårer ved brist, og væskeannsamlinger.

Jo raskere man får dempet hevelsen etter skade, jo «mer» demper du skadeomfanget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har med et lite og lett egenkomponert sett når jeg er på gå/telt tur, om jeg er på jakt eller leker med øks så blir det noe annet. I settet har jeg plasthansker, et trekanttørkle, en støttebandasje (eller tilsvarende), diverse plaster til stort og smått, gnagsårplaster, tape, sårrensservietter, imodium, zyrtec (myggen er ikke min venn), naproxen, ibux, paracet, asprin, og om jeg ikke har brukt det opp på forrige tur, litt branngel. Om det forventes mye mygg så pakker jeg hydrokortison. Til tider vannrensetabletter og kull. Vaselin/sinksalve og talkum går i toalettmappa. Pinsett, speil og kniv/saks er med de og, men ikke i førstehjelpsmappa. 

Endret av Fiskepadde
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.