Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvor mange her inne bruker egentlig forsvarets...


Andreas Moen

Anbefalte innlegg

Dessverre ble jeg inspirert til shopping av denne tråden. På inngående, men ikke til fjellbruk er nå Anna, vanndunker, loslua, ullsokk, ullgenser, goretexmitt, utenpå-boot. Det meste til voksende barn i stallen.

Fra før har jeg svensk ullbukse m/1939 (49?) til langrenn. Har brukt noen skjorter og bukser under årene til maling.

Til fjellduk er det kun ullbukse og noen lerreimer som vart med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Men tilbake til dagen i dag og hva jeg bruker av forsvarets......det er stort sett kun M/77, de bruker jeg stadig vekk og kjøper nye når de slites ut. Har ikke helt funnet ut om de som nå har leveransen til forsvaret (Protex se http://protexshop.no) lager like gode M/77 som Alfa gjorde   fremdeles gjør.

 

Tenke jeg bare skulle nevne her at for litt over ett år siden kjøpte jeg et par "Pilot" støvler fra Protexshop.no. Ikke særlig fornøyd med disse til turbruk:

De skriver om denne bl.a. at:

Lærstøvelen Pilot har den samme ypperlige kvaliteten som modellen Felt M/77, men med en litt annen utforming og utseende.Pilot er litt lavere enn Felt, og uten hekter til skolissene. I stedet finnes hemper for å tre lissene gjennom, og lissene strammes med en låseanordning. Øverst på skaftet finnes en brett med borrelås for å gjemme lissene og låseanordningen inni. Denne velkjente og godt utprøvde lærstøvelen har unike egenskaper som gjør den godt egnet både i jobb og fritid, og den blir bare bedre etterhvert som den brukes. Modell Pilot kan du bruke både som arbeidssko, fritidssko og på jakt i fjell og skog. Den er stødig og sitter godt på foten, og holder deg tørr og varm på beina.

 

Liker ikke snøringen på de, og læret fra ankel og opp blir etterhvert nokså mykt/slapt, så det gir lite ankelstøtte IMHO. Blir ikke bedre at de er itt "knotete" å snøre, ikke så lett å få stram med "hemper" som lissene tres gjennom,i stedet for "hekter" som M/77 har. Denne Pilot-modellen passer sikkert fint for de som sitter i, og stadig beveger seg inn/ut av kjørteøy/helikopter osv, og derfor trenger noe som er litt mindre stivt enn M/77....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sålen på marsjstøvlene smuldret plutselig opp. Var brukbare å gå med om det ikke var for steinete. Ellers var jeg glad i natogenser i ull og oluf-lua (også kalt BF) på stormfulle dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Anna" døde på 60 tallet.    Hun var en skikkelig tykk sak i ull som ble brukt under feltbuksen i kaldt vær.    Men før hun døde fødte hun et nytt plagg:   "Mellombukse".  

 

Men minnet etter hennes navn var sterkt og selv i dag er det med en viss ærefrykt menn av min årgang nevner hennes navn, i det vi minnes iskalde feltdøgn, feltdøgn som blir kaldere og kaldere etter som tiden går.     

 

Og siden navnet hennes står så sterkt her i nasjonen ser jeg også til min store forskrekkelse at selv de på "Forsvaresbrukt" bruker navnet "Anna" om Mellombuksen. 

 

Men det stopper ikke her:  "Mellombuksen" er også et feil navn.    I Forsvaret heter det ikke lange underbukser, korte underbukser eller mellombukser.      Nei, alle artikler, i dette tilfellet bukser er ordnet i klassen  og grupper".

Derfor heter lange underbukser:  "Bukse, under lang" og mellombuksen heter "Bukse, mellom".

 

Og som om ikke det er nok er Bukse mellom gitt et NATO identifikasjonssnummer som består av 13 tall hvis jeg ikke husker altfor feil, hvilket betyr at man kan gå på et intendanturlager i USA eller Tyrkia og finne produktet på samme hyllenummer som her hjemme på berget.

-------------------------------

I terapiens navn:    Antakelig har det noe med alderen å gjøre men jeg våkner kl 0430, og siden hjernen på dette tidspunkt er klar til å løse verdensproblemene begynte jeg i dag med det viktigste.    Så derfor skriver jeg disse fyndordene for å sette tingene ettertrykkelig og kortfattet på plass der de hører hjemme.    "I papirkurven kanskje"?

 

Anna jeg glemmer deg aldri, men jeg finner nok avkommet ditt mer praktisk. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det så lenge siden at jeg var i forsvaret at verken Gore-tex i klær eller glassfiber i ski var en realitet. Vi hadde til og med anklets i stedet for høye sko.

Jeg har faktisk enda noen plagg igjen fra den tiden og nå er det vel bare jakken som er i bruk fra tid til annen.

Jakken bruker jeg når jeg henger opp eller gjør rent i fuglekassene mine. Den tåler at jeg klatrer i trær og den tåler en tur i vaskemaskinen etterpå.

Jeg hadde også et par M77 som jeg brukte til jakt- og fjellturer. Disse byttet jeg et par ganger da jeg var inne på rep.øvelse, men da sålen løsnet på det siste paret så ble det sivile sko.

Sivile sko var så mye bedre at det aldri blir aktuelt å skaffe seg nye  M77 igjen,

De gamle M77 skoene stod i kjelleren en stund etter at sålen løsnet og da jeg en dag hentet dem for å kaste dem så var sålen på begge skoene begynt å gå i oppløsning. Sålen var akkurat som en gammel loffskive. Den drysset ned som et grovt pulver når jeg tok i den.

Som sagt så blir det aldri M77 igjen. Det finnes mye bedre sivile sko til ca. samme prisen.

 

Da jeg var i forsvaret så pleide vi å si at gjennomsnitts levetid for en infanterist i krig var kun noen få minutter så det var ingen vits i å gi oss gode dyre klær og sko. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.