Gå til innhold
Staffberg

Holdbart, tynt ullundertøy

Anbefalte innlegg

Jeg har god erfaring med Janus. Det selges blant annet på Sparkjøp.

Jeg har flere typer tynne ulltrøyer, men noen av dem er veldig tynne, men de er så nye at jeg ikke har fått prøvd dem ordentlig.

Jeg bruker ulltrøyer både til sykling og fjellturer hele året.

Jeg har flere trøyer av merket Janus og de begynner å bli veldig gamle og velbrukte, men de holder fremdeles.

I forhold til prisen så får du nok mest igjen for pengene hvis du f.eks. går på Sparkjøp og kjøper Janus.

XXL selger noen trøyer av merket IRIS SPORT. De koster ca. kr. 100,-.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg hat to av denne typen som stort sett bare har vert brukt til sykling. Da vaskes de min. en til to ganger i uka, men de holder fremdeles etter ca to år. Men jeg vet ikke hvordan de takler en tung sekk.

MX sport selger trøyer av merket Smartvool til ca kr. 900,- 

Jeg tror ikke at denne prisforskjellen avspeiler kvalitetsforskjell.

Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Jeg har også en ulltrøye som er veldig tynn. Jeg husker ikke merket, men i logoen er det bilde av et indianerhode. Denne var ganske dyr, er veldig behagelig å ha på, men jeg mistenker at den ikke er så veldig slitesterk. Så tynn merinoull kan umulig være like slitesterk som en Janus, Dovre eller Devold. Disse produsentene har levert kvalitet helt siden "tidenes litt utpå dagen".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du skal ha noe som er skikkelig holdbart av undertøy, så skal du kjøpe Brynje Super Thermo. Neida, det er ikke ull, men det fungerer faktisk bedre enn ull. Holder deg varm når det er kaldt, både når det er tørt og når det er vått. Du føler deg langt mindre våt med Brynje nærmest kroppen. Tro meg, jeg vet for jeg svetter mye når jeg går på tur.

 

Jeg kjøpte for syv år siden (fant kvitteringen her om dagen) 5 stk slike T-skjorter med kort arm. Siden har jeg kjøpt 4 nye, men de er i en litt annen farge, så jeg ser når jeg tar de gamle eller de nye. Saken er at jeg går hver eneste dag fra september til mai i disse skjortene (hvis jeg ikke er på tur og har langarmete plagg). Ikke ett av dem viser det minste tegn på slitasje. Jeg skifter t-skjorte en tre ganger i uka ca, bare hiver den i skittentøyet. Så skjer det en hemmelig prosess og noen dager etterpå er t-skjorta vaska og i skapet igjen. :) Kona har etter hvert blitt så lei av å se Brynjemerket i halsen, at hun kjøper gensere og skjorter som er slik at de dekker brynjemerket.

 

Til turbruk har jeg langarmede skjorter og også lange underbukser i samme Brynje Super Thermo. Nå har de kommet med gylf, og det er det neste jeg skal skaffe. Kun ett plagg har tegn på slitasje, og det er armbåndsuret som har forårsaket på en av de langarmede skjortene.

Jeg har mange års erfaring fra vintertjeneste i Røde Kors Hjelpekorps og har vert på vakt i fjellet vinterstid i over 20 år. Jeg har prøvd disse syntetiske Brynjene og at de holder deg varm selv når du er våt og ikke er i bevegelse er, for å si det pent, bare tull. Så lenge du ikke er tørr og ikke produserer et visst varmeoverskudd så blir du kald.

De transporterer fuktighet når du kaver deg innover fjellet og svetter så det drypper fra haken, men når du setter deg ned for å spise matpakken din så fortsetter disse trøyene å transportere fuktighet fra varmt mot kaldt. All transport krever energi og denne energien henter disse trøyene fra kroppen din og hvis du er våt og ikke har et solid varmeoverskudd så blir du kald.

En liten historie fra virkeligheten:

En vinterdag da vi lå på vakt i fjellet kom det en skiløper og banket på døren. Han hadde smale ski og var kledd i 100% syntetiske klær slik de aller fleste som trener til et eller annet er. Han hadde gått på ski i et par timer før han kom ned til veien og fikk sitte på med en bil det siste stykket. Han var sikkert mye raskere i spore enn noen av oss som var på vakt.

Han kunne fortelle at kameraten hans lå skadet inne på fjellet etter en treningstur. De skulle trene til Sesilåmi, men så hadde det altså gått galt for kameraten hans i en utforkjøring. Han kunne vise vei.

Vi salet opp en snøscooter og plasserte mannen bakpå. Selv stod jeg bak på sleden, og så bar det i vei. Vi tilbød mannen mer klær, men han mente at det sikkert ikke var nødvendig.

Vært var etter hvert blitt ganske dårlig og da vi kom opp på høyfjellet møtte vi noen kraftige snøbyger. På et punkt besluttet vi at vi ikke kunne kjøre videre på grunn av dårlig sikt og fant en passe stor snøskavl hvor vi fikk laget en grei sitteplass godt i le for vinden.

Plutselig oppdaget vi at skiløperen hadde en litt blek farge i ansiktet og han skalv av kulde. 

Jeg tilbød ham klær fra sekken min og sånn ble det. Han hadde brynje fra topp til tå som ble byttet ut med ull under pluss en ekstra ullgenser og så trakk han skidressen sin over det hele før han trakk på seg min ekstra vindbukse.

Da vi endelig kom oss videre så var jeg veldig bekymret for han som lå skadet inne på fjellet. Han var kledd på samme måte.

Jeg fikk rett.

Skaden var ikke alvorlig, men han var iskald og fikk låne et sett ullundertøy av scootersjåføren pluss at vi helte i ham noen kopper varm søt te, før vi pakket ham ned i pulken og dro hjem.

 

Disse Brynjene ble veldig populære da de kom, også blant en del medlemmer i Hjelpekorpset, men det er ikke mange fjellvandrere som sverger til disse syntetiske greiene nå lenger.

Helt greit når du tar deg en tur i preppa løyper og vet at du kommer hjem til middag, men vandrer du mil etter mil på fjellet og ikke vet hvor du skal sove neste natt så ville jeg valgt ull, uten tvil.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ulltyper?

Hva med  ull fra norsk spælsau. Jeg kjenner det bare fra min tid som dreng på en bondegård, men da satt ulla fremdeles på sauen.

Jeg vet at ull fra spælsau er veldig populært blant husflidfolk, men jeg vet ikke hvorfor.

Jeg kan jo prøve et søk på nettet å se om jeg finner ut noe. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Spælsauen kjennes lett igjen siden den nesten ikke har hale. Lammene til spælsauen er også ganske annerledes enn f.eks. dalasu.

Og så kommer den visst i flere farger.  :hmm:

post-4220-0-35833200-1433238222_thumb.jp

post-4220-0-54301900-1433238240_thumb.jp

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har selv benyttet Brynje Super Themro i mange år, både privat og utlevert i forsvaret. Super Thermo er som tidligere beskrevet syntetisk, har også prøvd Brynjes Wool Thermo (ullnetting) men jeg liker Super Thermo produktene best.

 

Fukttransporten er bedre enn i ullnetting, jeg har aldri blitt kald i disse produktene. Bruker de både til trening og tur. Har flere venner som guider for ulike selskaper, disse har benyttet produktene på Grønland og på Sydpolen (og mange andre kalde steder). Årsaken er den gode fuktransporten og luftlaget nettingen skaper.   adde den syntetiske nettingen vært ubrukelig og man hadde blitt kald, hadde nok disse aldri benyttet produktene, heller ikke forsvaret. Men i dag er det mange som mener at ull er enste som gjelder. Er enig at ull er topp, men utenpå en syntetisk netting.)

Nå er det over 20 år siden jeg var i kontakt med disse syntetiske brynjeproduktene, men jeg skal faktisk være så frekk at jeg skaffer meg et sett og så får vi se om jeg kommer til samme konklusjon nå, Jeg sliter ikke lenger ski og sko i fjellet for Røde kors, men nå er det bare for fornøyelsens skyld, men det har hent at jeg har blitt nødt til å overnatte ute uten at dette var planlagt, så litt realt turliv blir det nok enda en stund. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.