Gå til innhold
  • Bli medlem

Holdbart, tynt ullundertøy


Staffberg

Anbefalte innlegg

Jeg har mange års erfaring fra vintertjeneste i Røde Kors Hjelpekorps og har vert på vakt i fjellet vinterstid i over 20 år. Jeg har prøvd disse syntetiske Brynjene og at de holder deg varm selv når du er våt og ikke er i bevegelse er, for å si det pent, bare tull. 

Har samme erfaring som Otto Stover. Men det krever litt innsikt, i hvordan en bruker slikt tøy. Jeg er ikke dum nok, til å "kave - så svetten renner nedover korppen", når det er mange minusgrader i fjellet. I værste fall kan jeg bli litt klam under armene og i skrittet, det er et tegn på at en må roe ned på tempoet. Og merkelig nok, etter få min., et fuktigheten borte. :) Mitt undertøy av pollypropelen, blir aldri vått og jeg er tørr!  Også når jeg går 8 timer, eller mer på jakt i vinterfjellet. Jeg har også mindre klær under yttertøyet med polly, enn hvis jeg bruker ull. Og jeg jakter fremdeles, når turfolket har forsvunnet fra fjellet, enten det er kulde, eller kombinert kulde og vind.  

 

Har bare 35 år erfaring med vinterjakt og da er en i terrenget hele dagen og flere dager i strekk.

 

Ditt eksempel med skiløpere, er ganske missvisende. På treningstur i fjellet, burde de ikke brukt slike klær, uten god sikring i en sekk. Ting kan skje, i fjellet.

 

Det første polly produkter jeg vet om, var ikke brynjer og de kom på tidlig 80-tallet. Den første jeg kjøpte på 80-tallet, var av merket Stil Og eneste ulempen med den typen, var at hvis en ikke skiftet (etter en dag i terrenget) og vasket seg under armene, begynte den å lukte litt. Det var også et lite problem noen år (for enkelte), men verden har gått videre. Og jeg så heller ikke på dette som noe problem. Var jeg på tur (eller jakt) sammen med andre, hadde jeg skift og benyttet "kattevask". Problem løst. :)

 

Min erfaring er at "tørr" polly, er varmere, enn fuktig ull! Derfor bruker jeg mest polly, fra innerst og ut til ytterbekledning. Og ull tar alt for lang tid å tørke, de hule hårene fyller seg med fukt/vann og det tar timer/dager (avhenig av tykkelse på hårene og hvor mye vann de har trekt) å få de helt tørre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

 

Joda:-)

 

Gunnar Ree AS, Søndre gate 21, 7010 Trondheim

Match Man Solsiden, Beddingen, TRONDHEIM
Match Byhaven avd 143, Olav Tryggvasons Gate, TRONDHEIM
VIC, Dronningens Gate, TRONDHEIM

 

 

Jeg hadde sportsbutikker tenkte på og prøvde å komme på sportsbutikker i Trondheim med de navnene.

Jeg fikk tid til en tur til XXL og handlet Iris, det er det eneste ingen har hatt noe mot. Kanske fordi få har testet det? Jeg har hørt en del bra om det tidligere også. Dessverre var herremodellen bare i set med stillongs, men jeg sliter nok ut mine gamle stillongs etterhvert. Blir spennende å se mot slutten av sommeren om de har holdt bedre enn min gamle Devold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg har gode erfaringar med Janus sine tynne ullskjorter, som eg har brukt kvar dag året rundt i jobbsamanheng. Ganske røff bruk. Dei har rett nok vore i antiflame-utførelse (JanusPro) med 80% merinoull og 20% ProtexM så kan vere det spelar inn på holdbarheita. Gode både til arbeid og tur og toler overraskande mykje! Dei har i alle fall vart mykje lengre enn dei tynne Devoldskjortene eg har brukt og slitt ut til dei er holete og fæle.

 

 

Får kjøpt den typen ullundertøy i Tess-butikkar. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker endel ull hele året og de ullplaggene som skiller seg tydelig ut på slitestyrke for min del er devold sine breeze både med kort og lang arm. Har også ei ull/silke blanding fra Sparkjøp som klarer seg bra.  Ellers må jeg jo si at ullnetting er krem selv om slitestyrken ikke er helt der oppe  :-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv benyttet Brynje Super Themro i mange år, både privat og utlevert i forsvaret. Super Thermo er som tidligere beskrevet syntetisk, har også prøvd Brynjes Wool Thermo (ullnetting) men jeg liker Super Thermo produktene best.

 

Fukttransporten er bedre enn i ullnetting, jeg har aldri blitt kald i disse produktene. Bruker de både til trening og tur. Har flere venner som guider for ulike selskaper, disse har benyttet produktene på Grønland og på Sydpolen (og mange andre kalde steder). Årsaken er den gode fuktransporten og luftlaget nettingen skaper.   adde den syntetiske nettingen vært ubrukelig og man hadde blitt kald, hadde nok disse aldri benyttet produktene, heller ikke forsvaret. Men i dag er det mange som mener at ull er enste som gjelder. Er enig at ull er topp, men utenpå en syntetisk netting.)

Nå er det over 20 år siden jeg var i kontakt med disse syntetiske brynjeproduktene, men jeg skal faktisk være så frekk at jeg skaffer meg et sett og så får vi se om jeg kommer til samme konklusjon nå, Jeg sliter ikke lenger ski og sko i fjellet for Røde kors, men nå er det bare for fornøyelsens skyld, men det har hent at jeg har blitt nødt til å overnatte ute uten at dette var planlagt, så litt realt turliv blir det nok enda en stund. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Nå er det over 20 år siden jeg var i kontakt med disse syntetiske brynjeproduktene, men jeg skal faktisk være så frekk at jeg skaffer meg et sett og så får vi se om jeg kommer til samme konklusjon nå, Jeg sliter ikke lenger ski og sko i fjellet for Røde kors, men nå er det bare for fornøyelsens skyld, men det har hent at jeg har blitt nødt til å overnatte ute uten at dette var planlagt, så litt realt turliv blir det nok enda en stund.

 Håper ikke jeg skremte deg til å kjøpe, men dette funker. Jeg handler mine trøyer i en veldig hyggelig butikk i Vennesla, Villmarksglimt.  Her får du en handleopplevelse og Jan som driver butikken er som et leksikon når det kommer til utstyr og bekledning. Var min far som puttet på meg trøyene etter å ha blitt overbevist av Jan.

 

Forresten, har noen testet Brynjes Wool Themro light? Denne er testet i siste utgave av Villmarksliv og har fått god omtale . Faktisk har de testet den i 150 døgn, kanskje verdt å prøve den .

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har 3 sett veldig tynn Merino fra Coop Obs! merket med "Ullrokken". Vet ikke om de fører det lenger, men det er tynt og billig nok til å bare bytte ut når det er utslitt (har hatt mine sett i snart 10 år)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beklager jeg har vært borte og uten nett og mulighet for å svare. Jeg ser at flere har samme erfaringer som meg med Brynje Super Thermo (bst).Jeg begynte selv å bruke disse produktene etter å ha lest blogg/turrapport fra et par NPLere. De hadde på mesteparten av turen bare brukt dette undertøyet. Jeg kjøpte først ett sett, og testet det i bymarka. Der jeg før kom frem til "havresuppe-hytta" dyvåt og ubehagelig med ull, kom jeg nå frem like våt men ikke så ubehagelig våt på kroppen. Svetten hadde trukket ut i lagene utenfor.

Jeg er så gammel at jeg husker tiden hvor vi gikk på fest med nylon skjorte og bomull t-skjorte. Etter et par turer på dansegulvet var resultatet søkkvåt t-skjorte, omentrent slik jeg husker tiden da jeg brukte bare ull nærmest kroppen. Skikkelig ubehagelig. I skapet har jeg mange ullplagg, men de blir alle nå brukt utenpå bst-plaggene. Og slitasjen på ullplaggene vil jeg ikke nevne, for den er stor. Et par uhell med vasking av ull har det også blitt. En XL ulltrøye passet bedre en 7åring bl.a. Det har jeg også unngått med bst.

Hvis det lukter etter et par dagers bruk, går det fint å skylle opp bst og banke det litt mot en stein eller et tre før du tar det direkte på deg. Det er litt kjølig et øyeblikk, så er du like fin igjen. Men selvsagt skifter jeg til tørt undertøy hvis jeg kan etter en tur, da blir man varm og god. Det gjelder sikkert også for de som bruker ull.

Det som var spørsmålet til TS, var holdbart ull undertøy, og siden bst for meg fungerer like bra som ull tillot jeg meg å svare. Når det gjelder holdbarhet går bst runder rundt samtlige ullplagg jeg har vært borti i alle fall. Og jeg har prøvd ganske mye. Så får hver enkelt teste det de tror kan passe og gjøre seg sine egne erfaringer. Jeg får si som i reklamen: "fungerer for meg" :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Nå er det over 20 år siden jeg var i kontakt med disse syntetiske brynjeproduktene, men jeg skal faktisk være så frekk at jeg skaffer meg et sett og så får vi se om jeg kommer til samme konklusjon nå,

I så tilfelle skaff deg mer syntetisk, med å bruke syntetisk helt ut til ytterbekledning. :) Du vil oppleve at du kan ha høyere intensitet, uten å bli svett. Det gjør i alle fall jeg. Tenker ikke på treningstempo, men "vanlig" turtempo. Er intensiteten så stor/tung at jeg merker jeg blir litt "for" varm, da roer jeg ned på tempoet. Dette er andre klær og bør brukes noe anderledes enn ull. Har en kledd seg marginalt med ull og blir fuktig, fryser jeg raskere. Jeg har IKKE tykk ytterjakke (for pauser), som en del av turfolket her bruker.

 

Jeg har selvfølgelig testet div miks også, men foretrekker god pollypropelen både som undertøy og mellomlagstøy. Er det kaldt ( -12 til - 25 grader) foretrekker jeg også pustende yttertøy, fukten må videre ut. Kaldere enn dette, så søker jeg ly. Og på rypejakt (lie rype) er det normalt ikke noe poeng heller, da fuglen gjerne enten går "i dokk", eller seiler ned i skogen ved ca. - 20 grader. 

 

Vil også nevne at hvis jeg er i fjellet på vinteren, enten det er for jaktpørver, jakt, eller kun trening av jakthund, må jeg reise min 4,5 til 5 timer. Da gjelder det å utnytte mulighetene og det fra morgen til kveld, enten dette kun er en helgetur, eller en 7 - 10 dagers tur. Ser nok at turfolket raskt forsvinner fra fjellet og de er sjelden ute hele dager. Men det er flere 10-år siden jeg lå ute (telt/snehuler), på vinteren. Jeg benytter nå hytter/campinghytter, eller fjellstuer som camp på vinteren. Men, kan da gå hele dagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil nevne en liten historie, den går ikke på undertøy. Men på forskjell på ull og gode pollyprodukter, fra tiden på begynnelsen av 70-tallet da jeg begynte som tømrer. Mulig jeg har fortalt dette tidligere.

På vinteren arbeidet jeg (og de fleste kolegar) med bare fingere i temperaturer ned til - 15/20 grader, hvis vi arbeidet med snø og isfrie materialer, før ullvanter/votter ble tatt i bruk. Selv i lett snøvær.

Problemet var heller rundt null grader og snøslaps. Fingere ble raskt nedkjølt og vi benyttet da ullvanter/ullvotter (når det var mulighet) selv om det var plundrete. Ulla trakk jo raskt vann og vi ble kalde. Vi forsøke å vri ut vannet/eller slå vantene mot "noe", for å få ut vannet. Det hjalp noe, men ikke mye. Så kom Helly Hansen med sine første grå votter, i et pollyprodukt. (Noe seinere også vanter, samt mørkeblå farge). Når disse polly vottene ble gjennomtrekte med vann, ble vi også kalde på fingerene. Men når vi slo vi dem mot "noe" forsvant vannet og vi fikk tilbake varmen i hendene. Det var dramatisk forskjell på ullvottene og pollyvottene! Og forskjellen var også dramatisk, på holdbarheten. Ullvotter sleit vi ut flere stykker av, på en vinter. Mens polly vottene kunne brukes i mange år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
  • 11 måneder senere...

Gammel tråd, men prøver meg fordet.

Har lenge hatt noen Janus tynne ulltrøyer som jeg har vært fornøyd med (se bildet).

Trenger nye, men finner ikke disse på noen nettside.

Er det noen som vet hvilken type ull og hvilken blanding disse er laget i ?

Noen som vet om en som kan erstatte denne (den må ha høy hals og glidelås) ?

For meg betyr det mye at de er tynne. Jeg svetter utrolig mye og pleier ofte å ta med meg 3 stk på langtur, og skifter hele tiden trøya mens neste henger til tørk bak på sekken. Fordelen med den på bildet var at det tok veldig kort tid å få tørket den, og den luktet og veldig lite når den var blitt tørr igjen.

Janus ull.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 4 måneder senere...
Den ‎04‎.‎07‎.‎2015 at 11.59, Tiur3 skrev:

Vil nevne en liten historie, den går ikke på undertøy. Men på forskjell på ull og gode pollyprodukter, fra tiden på begynnelsen av 70-tallet da jeg begynte som tømrer. Mulig jeg har fortalt dette tidligere.

 

På vinteren arbeidet jeg (og de fleste kolegar) med bare fingere i temperaturer ned til - 15/20 grader, hvis vi arbeidet med snø og isfrie materialer, før ullvanter/votter ble tatt i bruk. Selv i lett snøvær.

 

Problemet var heller rundt null grader og snøslaps. Fingere ble raskt nedkjølt og vi benyttet da ullvanter/ullvotter (når det var mulighet) selv om det var plundrete. Ulla trakk jo raskt vann og vi ble kalde. Vi forsøke å vri ut vannet/eller slå vantene mot "noe", for å få ut vannet. Det hjalp noe, men ikke mye. Så kom Helly Hansen med sine første grå votter, i et pollyprodukt. (Noe seinere også vanter, samt mørkeblå farge). Når disse polly vottene ble gjennomtrekte med vann, ble vi også kalde på fingerene. Men når vi slo vi dem mot "noe" forsvant vannet og vi fikk tilbake varmen i hendene. Det var dramatisk forskjell på ullvottene og pollyvottene! Og forskjellen var også dramatisk, på holdbarheten. Ullvotter sleit vi ut flere stykker av, på en vinter. Mens polly vottene kunne brukes i mange år.

Det var derfor fiskerne bl a nordpå motvillig byttet ut lovotten med gummihansker/votter.  Slitasjen ble for stor, men uten tvil var den tovede votten best.  Det første de gjorde når de var kommet ut på feltet var å dyppe hendene i sjøvannet, slik at vottene ble gjennomvåte.  Så var det bare å vri dem, og etter dette frøs de ikke på hendene. 

Pr i dag er tovede votter de eneste jeg bruker om vinteren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.