Jump to content

Fat/skåler av plastikk eller tre


thomashenrik
 Share

Recommended Posts

På XXL får man kjøpt flotte, robuste fat og skåler av tre. Man får også kjøpt det samme i plast. Disse koster en 1/5 av av trefatene. Har jo lenge vært spørsmål om plastikk kan lekke når man heller varm væske oppi. Etter å ha lest diverse poster om aluminium fra kaffekanner, tenkte jeg å spørre om dette plastikk-spørsmålet i det hele tatt er en problemstilling for noen her inne :)

Link to comment
Share on other sites

Trådstarter tenker nok på om plasten slipper kjemikalier ut i mat/drikke. Det var vel noe BPA i enkelte drikkeflasker for noen år siden.

 

Uten å ha forsket mye i det tror jeg det er trygt å drikke av plastservice som er laget for dette. Jeg har i hvert fall ingen betenkeligheter og bruker både brettekopp og platfat på tur.

Link to comment
Share on other sites

Jeg var noe uklar, beklager. Jeg snakker om at det kan lekke "farlige" stoffer fra plasten inn i maten under høy temperatur.

Ikke hvis tallerkenen er godkjent for mat. Jeg bruker Sea to Summit sin:

http://www.seatosummit.com.au/products/kitchen/delta-plate/

Den er laget av "food grade, BPA-free nylon66".

Jeg tror mange av E-stoffene i mat er "farligere" enn godkjente plasttallerkener.

Men det finnes mye plast som absolutt ikke skal brukes til varm og/eller syreholdig mat. F.eks. tomme isbokser.

Link to comment
Share on other sites

 

Kopiert fra helsenet.info:

 

hvordan å identifisere og resirkulere plast
 

***

  • Unngå å bruke plast kjøkkenutstyr for ofte.

 

 

Mulig informasjonen stemmer, men jeg klarer ikke å ta noe som er så dårlig skrevet seriøst. Fins det andre, mer leselige, kilder?

Link to comment
Share on other sites

 

Kopiert fra helsenet.info

 

Min utheving. Her burde alle utvise en viss form for kildekritikk. En side på internett uten: informasjon om hvem som har laget den, dårlig norsk, rar bruk av fagutrykk,  ikke kildehenvisninger til påstandene, nesten samme nettadresse som en side drevet av legeforeningen (helsenett.no)  burde føre til at en er SVÆRT skeptisk til innholdet.

Link to comment
Share on other sites

Min utheving. Her burde alle utvise en viss form for kildekritikk. En side på internett uten: informasjon om hvem som har laget den, dårlig norsk, rar bruk av fagutrykk,  ikke kildehenvisninger til påstandene, nesten samme nettadresse som en side drevet av legeforeningen (helsenett.no)  burde føre til at en er SVÆRT skeptisk til innholdet.

 

Tror nok det ja. Mye av det som står der virker som det er kjørt gjennom Googles auto-oversetter.

Domenet helsenet.info eies av Wu Lingyun, Fangzhi Dong Lu 55, Ninghai, Kina

Link to comment
Share on other sites

Det er jo koselig med ting av tre, men det blir klumpete greier å putte i sekken.

 

 

Tre ser uendelig mye bedre ut enn plast i leir uansett. Men foldeskål i plast er ekstremt praktisk og tar liten plass for de mer flytende rettene. Derfor kjører jeg en middagstallerken i tre fra Eagle Products og en av den nevnte foldeskåla. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Björn

På XXL får man kjøpt flotte, robuste fat og skåler av tre. Man får også kjøpt det samme i plast. Disse koster en 1/5 av av trefatene. Har jo lenge vært spørsmål om plastikk kan lekke når man heller varm væske oppi. Etter å ha lest diverse poster om aluminium fra kaffekanner, tenkte jeg å spørre om dette plastikk-spørsmålet i det hele tatt er en problemstilling for noen her inne :)

Din fråga om det är en problemställning för någon som läser fjellforum? Det borde kanske vara det? Personligen så har jag bytt ut en del av mina mikrovågsburkar mot glasvarianter. Har bara aluminiumkastruller i mitt Trangiakök, funderar på att uppgradera hela köket till deras HA- variant. Mest för att det blir något lättare, lättare att göra rent och snyggare än den med tiden fula aluminiumen.

 

När det gäller plast så lägger jag med några länkar, de är på Svenska men de bör klara en granskning av den som är källkritisk.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/plast/

http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/lokaler-hantering-och-hygien/material-i-kontakt-med-livsmedel/

 

När det gäller aluminium så hittade jag detta.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/aluminium/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Landsem

Uansett hvordan man ser på dette er komboen kokende vann og ulike typer plast verdt å holde seg unna. Real turmat f.eks, der kokene vann skal rett ned i emballasjen. Ernæringsverdi er nå en ting, men et er klart det frigjøres stoffer som er skadelige. 

Link to comment
Share on other sites

Uansett hvordan man ser på dette er komboen kokende vann og ulike typer plast verdt å holde seg unna. Real turmat f.eks, der kokene vann skal rett ned i emballasjen. Ernæringsverdi er nå en ting, men et er klart det frigjøres stoffer som er skadelige. 

 

Visse typer plast skal man være forsiktig med, ja. F.eks. skal man ikke bruke tomme isbokser til oppbevaring av syreholdig mat. Men emballasje som er beregnet til, og godkjent for oppbevaring av mat, ser jeg på som helt trygg. Også for kokende vann.

Interessant at du påstår at "det er klart" at det frigjøres skadelige stoffer når man har kokende vann i Real. Det skulle jeg likt å sett dokumentasjon på. Emballasjen er jo laget for å tåle kokende vann, og så vidt jeg vet har den et aluminiumsbelegg innvendig. Jeg ville bli svært forbauset dersom mengden aluminium som går over i maten overstiger noen som helst grenseverdi.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker både bestikk og tallerkener av plast. 

Bestikket er denne typen:

https://speider-sport.no/coghlans-turbestikk.html

 

Kopp og tallerkener er av typen Tupperware. Konemor har skapene fulle av all verdens rare ting av dette merket. Det eneste er at noen av disse produktene begynner å flasse etter lengre tids bruk, men da er det bare å bytte dem. De som "pusher" disse tingene hevder at det er nærmest livsvarig garanti.

Det bestikket jeg bruker er billig, men bra. Kona bruker en gaffel av denne typen når hun steker vafler. Stål riper opp non stick belegget på vaffeljernet, men det gjør ikke denne gaffelen. Ikke tar den skade av varmen heller.

 

Jeg har aldri vert redd for å få farlige stoffer i maten fra de tingene jeg bruker på tur, for uansett så brukes disse tingene veldig sjelden i forhold til de plastmaterialene vi omgir oss med til daglig. Det er nesten umulig å kjøpe matvarer uten at de er pakket i plast og det er faktisk noen av disse plasttypene som avgir giftige stoffer selv om de er godkjent brukt til matemballasje.

 

På nettet kan du "lese til øyet blir stort og vått" om disse tingene:

http://www.erdetfarlig.no/Produkter/Husholdning/Plastbeholdere/?tab=2

http://www.nrk.no/livsstil/mange-oppbevarer-maten-feil-1.11075028

http://europalov.no/rettsakt/plastforordningen-plastmaterialer-og-gjenstander-i-kontakt-med-matvarer/id-4341

http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/plast_i_matkontaktmaterialer.3214

 

Det meste av kokeutstyr til turbruk er vel laget i aluminium. Før var også de fleste gryter som ble brukt i husholdningen av aluminium og de var for det meste laget på aluminiumsverket i Høyanger. Merket var HØYANG.

Nå er nok mesteparten av disse skiftet ut med rustfritt stål, men til turbruk er det fremdeles mye aluminium.

Det eneste jeg kan huske i farten som er sagt om aluminium i forbindelse med mat er at det visst nok skal være målt ekstra høye konsentrasjoner av aluminium i hjernen på folk som har Alzheimers sykdom. Men aluminium og andre beslektede metaller har også vert brukt i syrenøytraliserende medisiner og da kan det vel ikke være så veldig farlig.

http://www.klikk.no/helse/helseguiden/article908131.ece

http://www.hydro.com/no/hydro-i-norge/om-aluminium/aluminium-og-helse/

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,8580&MainContent_6261=6496:0:25,8585&Content_6496=6178:105677:25,8585:0:6562:4:::0:0

http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/mattilsynet-advarer-mot-deodorant-bruk/a/10141554/

 

Ja ja, det er vel her som med alt annet vi putter i oss. "Det er helse i hver dråpe, men gift i hver liter."

Link to comment
Share on other sites

Guest Landsem

I mine yngre dager var det mye av folket i fjellet og friluftslivet som hadde særdeles gjennomtenkte oppfatninger av at dette skulle foregå så pietetsfullt og med et så lite avtrykk som mulig. Noe av sjarmen var at man skulle ha fri fra lettvintløsningene, gjøre det primitivt og enkelt. Uten for mye snarveier levert av forbrukersamfunnet. Mulig det er slik i dag til en viss grad også, men har oppfatning av at brorparten av folket man møter i dag er en crossover av nyfrelste folk på DNT-kjøret og utstyrs-shoppoholikere som har lært friluftsliv av 71 grader nord og ekstremsportprogrammer på tv. Det er klart at er du Grandiosa fan til hverdags så representerer vel faktisk frysetørka mat en ernærisgsberikelse. Men vi har ikke tid til å tømme innholdet over i kjelen, det skal stå å godgjøre seg nede i plasten. 

 

Der er jo en industri bak denne "maten" også. Det får være opp til enhver å vurdere, men i slike saker kan det være lurt å være føre var. Dokumentasjon eller ei. 

Link to comment
Share on other sites

Lekke? Hull blir det i det meste om du slår hard nok med noe spist.. ? Skjønner ikke problemstillingen.

Da jeg begynte med kanopadling tidlig på 80-tallet, forsøkte jeg div. turkopper. Men noen av dem, smakte de plast av. :( Ble så annbefalt en type i "hard plast" (grønn) og kjøpe både tallerker og en stor turkopp. Fungerte greit, ingen smak av plast, sommer og høst.

Men på vinter turer (i fjellet), begynte min hardplast kopp i sprekke og den lakk varm kaffe. Den tålte nok ikke temperatur forskjell fra - 20 og så få + 80 til 90 graders vann i koppen. Forskjell på 100 - 110 grader. Har ikke sjekket andre eller nyere produkter. Jeg kjøpte min første trekopp og problemet løst. Har nå flere trekopper. Plast tallerkene har jeg fremdeles, men de blir lite brukt og jeg er forsiktig

Link to comment
Share on other sites

Nå er det engang sånn at plast som er et ganske dødt materiale burde tåle mer enn tre, men det er en del plastprodukter som blir sprø når det blir kaldt.

Tre er et levende materiale som lett kan finne på å sprekke når som helst. Det opplevde jeg med en trekopp. Den sprakk og måtte da selvfølgelig repareres. 

Så nå kan jeg bare håpe på at reparasjonen som bestod i å lime den med en tokomponent lim vil vare en god stund. Denne limen er en form for herdeplast som blir hardere og hardere etter som tiden går. Det blir spennende å se om limet løsner fra koppen etter en tids bruk.

http://www.fjellforum.no/topic/29667-reparasjon-av-trekopp/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy