Gå til innhold
  • Bli medlem

Tråd for tapt villmark


qwer993

Anbefalte innlegg

Kan dette være spikeren i kista for resten av verneverdig norsk natur? I dette rundskrivet fra Regjeringen beskrives reglene for kommunenes sentrale plass i naturvernet i fremtidens Norge.

Søker man på "kommun" i dette dokumentet må det være klart at naturvernarbeidet i Norge ligger dårlig an. Skulle vært interessant å høre fra en jurist i hvilken grad det lokale selvstyret i dette rundskrivet, gis en høyere autoritet enn før.

F.eks:

"Ved eventuelle forslag om opprettelse av verneområder som ikke er forankret i tidligere stortingsbehandlinger, bør det primært være  lokalpolitisk forankring i berørte kommuner før en verneplanprosess eventuelt kan starte."

Og mange lignende formuleringer-

Saksbehandlingsregler ved områdevern etter naturmangfoldloven (§§ 41 - 43)

https://www.regjeringen.no/nb/dokumenter/t-2-15-saksbehandlingsregler-ved-omradevern-etter-naturmangfoldloven/id2398923/

Endret av qwer993
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ikke jurist, men jeg tror ikke kommune får så veldig mye mer å si enn i dag. Vedtak om verneområder gjøres ikke på kommunenivå - prosessen kan eventuelt startes i kommunen ut fra en tanke om at folk lettere godtar ting fra "sine" politikkere.

 

Tar jeg feil, så er jeg helt enig: kommunene er de siste som burde ha avgjørende makt i slike saker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

 

Statsråd Listhaug endrer reglene slik at mer vei kan bygges i områder som defineres som villmark. I tillegg øker Regjeringen tilskuddene til skogsbilveier med 30%.

 

"Mindre villmark

I Stortinget spørretime 19. mars bekreftet Listhaug at hun vil endre reglene for tilskudd til skogsbilveier. Det skal bli mulig å gi tilskudd også til veibygging i områder som ligger mer enn 5 kilometer unna der det er gjort tyngre tekniske inngrep. Slike områder defineres som villmark."

http://www.aftenposten.no/okonomi/Mer-penger-til-skogsbilveier-7511692.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Tragisk! Det er harde tider for oss som er glad i natur og ikke minst naturen sjøl. Jeg håper regjeringa må gå etter neste valg, men er stygt redd for at sittende møkkaregjering får gjort nok skade. Ikke det at jeg regner med drastiske forbedringer på naturvernsida hva andre partier angår, men kanskje ikke fullt så ektsremt som denna regjeringa går inn for..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen kraftverk kan faktisk være riktig så fine. Helgelandskraft åpnet nylig "verdens vakreste kraftstasjon" i Forslandsdalen i Leirfjord. Adkomstveien er lagt meget skånsomt i terrenget. Terrenget var tidligere ganske vanskelig tilgjengelig, nå er det 6 km vei (bom - ikke åpen for friferdsel) langs vannene.

post-9562-0-71234500-1441876021_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
På 10.9.2015, 11.10.17, SteinarL skrev:

Noen kraftverk kan faktisk være riktig så fine. Helgelandskraft åpnet nylig "verdens vakreste kraftstasjon" i Forslandsdalen i Leirfjord. Adkomstveien er lagt meget skånsomt i terrenget. Terrenget var tidligere ganske vanskelig tilgjengelig, nå er det 6 km vei (bom - ikke åpen for friferdsel) langs vannene.

post-9562-0-71234500-1441876021_thumb.jp

Utbyggingen av Øvre Forsland kraftverk medførte at Forslandsdalen som tidligere i stor grad, særlig i øvre del, fremstod som villmark nå er preget av tunge inngrep. Sammen med Vassenden kraftverk (også i Leirfjord kommune) som det nå er gitt konsesjon på bidro denne utbyggingen til tap av noe av det siste av villmarksområder på ytre Helgeland som ligger utenfor nasjonalpark. Med villmarksområde mener jeg da INON klasse tre, inngrepsfri natur mer enn 5 km fra tyngre teknisk inngrep.

Mye på grunn av den storslagne naturen og stasjonsbygningens spenstige arkitektur har dette blitt ett turmål for mange. En del av de som går her hadde kanskje hatt enda bedre av å gått ute i terrenget, men for mange som ikke er riktig så stødige, går med barnevogn osv. medførte dette en turvei uten trafikk tilgjengelig for alle som er lengre enn det som fantes i regionen fra før. Det betyr at en del folk går flere og lengre turer enn de gjorde før. Så for folkehelsa i området kan vi kanskje si at veien trolig vil gi positive effekter...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, smaaseien skrev:

Utbyggingen av Øvre Forsland kraftverk medførte at Forslandsdalen som tidligere i stor grad, særlig i øvre del, fremstod som villmark nå er preget av tunge inngrep

Det er riktig så fint innover Forslandsdalen, men det er  fra kraftstasjonen og innover mot Simavatnan at villmarken kommer for alvor. I så måte kan flere nå oppleve Leirfjords villmarker, Tovenmassivet er stort!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv om det er rein energi som genereres fra kraftverket Øvre Forsland, synes jeg likevel det er betenkelig med de inngrepene som er gjort de siste årene. For meg fremstår Helgeland Kraft som ganske aggressive mht. stadig nye utbygginger - ikke minst sett i lys av de 4-5 nye kraftverkene som nå er under oppføring i Tosbotn. Samtidig skjønner jeg samfunnsnytten. Det er jo heller ingen tvil om at den vakre Forslandsdalen har blitt adskillig mer tilgjengelig "for folk flest". Også kraftverket er jo en arkitektonisk perle, spør du meg.

Deltok på en turmarsj i forbindelse med den storslåtte åpningen av Øvre Forsland den 29. august i år. Legger ved en turrapport, der jeg prøver å formulere meg i diplomatiske vendinger angående denne utbyggingsiveren:

Forslandsdalen - turmarsj, 29. august 2015

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Olje- og energidepartementet ga på senhøsten konsesjon til Sørfjorden vindkraftverk i Tysfjord.
37 vindmøller opptil 150 meter høye.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/konsesjon-til-vindkraftverk-i-tysfjord/id2460450/

http://www.fremover.no/lokale-nyheter/tysfjord/nordkraft/nordkraft-far-lov-til-a-bygge-vindkraftverk/s/5-17-92799

56c57df4326d8_srfjord_vindkraftverk_tysf

Nordkrafts vinter-visualisering hvitt-mot-hvitt pynter på konsekvensene av inngrepet. Antallet møller er også langt høyere enn dette:

56c57f366aba6_srfjord_vindkraftverk_tysf

56c583b122cb3_srfjord_vindkraftverk_tysf

Klikk her for kart.

56c57fe032a2e_srfjord_vindkraftverk_tysf

 

Endret av qwer993
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den planlagte raseringen av villmark i Flå/Vassfaret er galematias. Bildet er fra en rast i sommer og viser området som skal teppebombes med infrastruktur. Utfor kanten ligger Flå, bak fotografen ligger hjertet av Vassfaret. Jeg gremmes! Det er ikke mangel på skianlegg, hyttetomter, hotellsenger i området, så hvorfor? 


Tiurfot-vassfaret-torget-utbygges.thumb.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Få håpe mange nok protesterer på dette - og finner frem kjettingene fra Stilla...
Jeg har vandret i dette terrenget i 20 år.

Limer inn noe jeg fikk på epost med nettadresser til ulike måter å protestere på:

Hei, til informasjon (se vedlegg).

Det er nå etablert en underskriftskampanje:
"Si nei til Olav Thon's gigantiske utbyggingsprosjekt nær Vassfaret"
http://www.opprop.net/nei_til_olav_thons_gigantiske_utbyggingsprosjekt_ved_vassfaret
Du kan underskrive anonymt så ingen får se ditt navn ("Navn" o.s.v må gis inn, men trykk "Nei" til spørsmålet "Vise din signatur offentlig?" så forblir du anonym).
Så, skriv under, ”lik” og ”del” denne siden for å bekjentgjøre den for venner og bekjente …

Hensikten er altså å få redusert denne svært natur- og friluftslivsødeleggende utbyggingen, slik at den blir i tråd med Fylkesmannens meget sterke anbefalinger.

I vedlagte skriv finnes bl.a. linker til mer info om saken, som f.eks:
- "Vassfaret” FB-siden: http://www.facebook.com/Vassfaret-128497650556037/
- Sørvestre Vassfaret Vel: http://svvassfaretvel.no/

Men helst, send inn din personlige kommentar/klage til [email protected]<mailto:[email protected]> innen 26/2-2016 som er frist for kommentarer til 2. gangs høring.
Merk ePosten "Kommentarer til arealdel av kommuneplan for Flå 2015-2027".

Det er svært ønskelig at dere videresender denne ePosten til venner og bekjente (med vedlegg).

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Så blir det Europas største vindkraftutbygging på Fosen. Enorme naturinngrep, sjekk veisystemene i bildene under. Stakkars naturglade trøndere. Erna og regjeringen presset prosjektet igjennom etter at Statkraft konkluderte med at prosjektet var ulønnsomt.

http://www.fosna-folket.no/nyheter/2016/02/23/N%C3%A5-blir-det-vindkraftutbygging-p%C3%A5-Fosen-12192456.ece#4

fosen1.jpg.56ec28018f8a57f1539e2a9598ebffosen2.jpg.224b4d37ce38f01ff35ea6cb120f8fosen3.jpg.3f4e411aa13ca39325552e9a0229bfosen4.jpg.3713f59bd3639120276d48fe9395bfosen5.jpg.640504b214f99cb83f6f6e84a791cfosen6.jpg.2dbde8c6a4af9f38ab58e555f44cdfosen7.jpg.fcf423bc403c46cbe1df17f372dfbfosen8.jpg.4c6805c5c56fda33965d3e889e03c

Endret av qwer993
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, dette har jeg sett på nært hold som ved Valsneset i Bjugn. Det er så tragisk at Norge blir ødelagt av vindmøller. Unødvendig er det også. Ikke produserer de strøm, det er ulønnsomt og miljøfiendtlig. Argumentet om reduksjon i bruk av fossile brensel holder ikke siden Norge ikke bruker dette til energiproduksjon. Dessuten, vi har kraftoverskudd uten at bruken av olje går ned. Snart ser Norge ut som en kulisse i en Jules Verne-film. Det verste er som det blir sagt ovenfor at det skjer etter politisk press. Strømkundene betaler for profitt til private selskaper og grunneiere. Sammensmelting av privat og offentlig makt kan ikke kalles annet enn fascisme. Tror det var Mussolini som sa det først..

IMG_1173.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja næringsinteressene gis frie tøyler under dekke av "Det grønne skiftet". Klimatrusselen brukes aktivt av industrisammenslutninger som feks ("miljøstiftelsen") Zero (http://www.zero.no/om-zero/virksomheter-som-gir-okonomisk-stotte-til-miljostiftelsen-zero/ )

Naturen blir irreversiblet ødelagt for oss og for kommende generasjoner.

Endret av qwer993
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

I Norge er det gjerne sånn at bedrifter kan finne på hvilken natur de ha. Så vil kommunene tilpasse planene sine og kommunalminister Sanner og regjeringen vil være enige.

I dette tilfellet er det Elkem, som er 100% eid av China National Bluestar, som har bestemt at naturtapet i Norge ikke er stort nok og at enda et uberørt fjellområde skal ødelegges. Fylkesmannen fraråder inngrepet, men er generelt satt på sidelinjen etter at den blå regjeringen har fratatt fylkesmannen makt ved å endre de generelle forvaltningsreglene i Norge. Akkurat denne regelendringen med maktforskyvning til kommunene og næringsinteressene er antagelig et av de mest alvorlige slag mot norsk natur noensinne.

Nasafjell ved Saltfjellet skal bli kvartsgruver:
nasafjellet.JPG

 

Gruveanlegget med veier, dagbrudd, serviceområde, steintipp:
nasafjellet_inngrep.JPG

 

Kvartsforekomsen omtrentlig markert under (klikk her for selve kartet): Når først anlegget er på plass er det vel fristende å utvide etterhvert:
nasafjellet_kvartsforekomst2.JPG

Kvartsforekomsten strekker seg videre i både østlig og vestlig retning (ut over det markerte området over).

http://www.an.no/politikk/rana/sorfold/klart-for-gruvedrift-pa-saltfjellet/s/5-4-260823

Fylkesmannens innsigelse:
https://www.fylkesmannen.no/Documents/Dokument%20FMNO/Plan%20og%20bygg/Arealforvaltning/RAN%20-Uttalelse%20med%20innsigelse%20til%20reguleringsplan%20for%20Nasa%20kvartsforekomst.pdf

Elkems konsekvensutredning:
http://fido.nrk.no/43b9a824a1d92c8f409bf4dd7b40d0b6a206c615adc6bd064cb29c213f39166c/Konsekvensutredning%20Nasa%20Elkem.pdf

 

Endret av qwer993
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, qwer993 skrev:

Fylkesmannen fraråder inngrepet, men er generelt satt på sidelinjen etter at regjeringen har fratatt fylkesmannen makt ved å endre de generelle forvaltningsreglene i Norge.

 

Litt OT, men hvilken endring er det du tenker på? Link?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem

Kineserne har få skrupler, det viktigste blir å holde politisk kontroll og IKKE selge ut til dem. Den økonomiske veksten og "velstands"-revolusjonen i Kina er blant de største tragedier på kloden de siste 30 åra. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.