Gå til innhold
  • Bli medlem

Varme i teltet


thostr

Anbefalte innlegg

Det er ingen bestemt grense for når gass ikkje fungerer tilfredstillande.

Med ståande gassboks, vert gassboksen nedkjøla ved bruk, så effekten vil avta ganske raskt. Det kan vera uproblematisk når ein bare skal koke opp litt kaffevatn, men det er ikkje noko ein ynskjer når ein vil fyre i teltet over lang tid.

Med gassboksen oppned, er ikkje nedkjølinga det store problemet. Men gasstrykket er avhengig av temperaturen, så effekten vil vera dårlegare jo kaldare det er. For å fyre i telt, vil du gjerne ha meir effekt når det er kaldare. Så mitt råd, er å velge andre brennstoff som faktis fungerer i kulda. Både parafin og bensin fungerer godt, og har vore brukt til teltfyring i kalde strok lenger enn nokon av oss har levd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Et tips til dere som fyrer i teltet er å bruke en "loddematte" under primusen. Den er laget av et stoff som ikke brenner. Jeg har alltid med en slik på vinterturer med sekk og bruker den under primusen inni teltet. Eksempel:

http://www.vvskupp.no/Avdelinger/Produkter/R%C3%B8r_og_r%C3%B8rdeler/Loddedeler/Diverse/Tilbeh%C3%B8r/Loddematte-Vernematte-245-X-245-mm-9508755-p0000046260

 

Bestilte en pakke med 3 slike for 165,-  inkl. frakt fra ebay (selger i UK). Søkte på "Soldering mat" og fant bl.a.:

http://www.ebay.com/itm/Soldering-Mats-Plumbers-Pads-8-x-10-inch-3-pack-/121183337595?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c3716fc7b

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Fikk prøvd Fire Ball nå i helgen. Hadde med både vintergass og vanlig 70/30 butan-propan, og det var 3-4 grader utendørs. Ble ikke nødvendig å bruke vintergassen. Monterte enheten på samme trefjøl som jeg har spikka til Omnifuel-en (et par nye hull og bungee-strikk til å holde beina på plass). Fire Ball ga veldig bra lunk i Staikaen - i løpet av kort tid var det absolutt trivelig temperatur. Veldig kjekt at den kan vinkles slik at man får varmen spredt rundt i teltet vs at all varmen går rett opp. Kjørte ikke enheten på full guffe, det var ikke nødvendig siden det var nokså høy temperatur ute.

 

Jeg fyrte litt i teltet med Omnifuel (parafin) for å sammenlikne varme og lyd. På full guffe så lager Omnifuel betydelig mer lyd, særlig i mellomtone/bass-området - og det er en mer rå og skjærende lyd. Fire Ball støyer også mye i diskant-området. Dette endrer seg dog vesentlig hvis man skrur ned på effekten. På laveste effekt så er Fire Ball lydmessig akseptabel også over tid. Varmemessig så er selvsagt Omnifuel i en helt annen klasse. Det blir badstue-varmt i løpet av kort id med Omnifuel, Fire Ball framstår mer som en 'vanlig' varmeovn også effektmessig. Fire Ball virker også tryggere, selv om den et par ganger spyttet ut en circa 5 cm lang flamme-tunge.

 

Høydepunkt med Fire Ball for meg var å kunne starte opp enheten på morgenkvisten og veldig raskt få opp temperaturen i teltet. Herlig!

 

Er litt spent på hvordan Fire Ball fungerer når det er skikkelig kaldt. For temperaturer som i helgen, og nordnorske sommer og høst så er den ihvertfall akkurat det jeg ønsket meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De gangene jeg prøvde gass som varmekilde, syntes jeg at det ble produsert alt for mye fuktighet. Nå var det ikke i telt, men en knøttliten jaktbu vi bruker om høsten. Vinduene dugget helt igjen og det rant fuktighet av veggene. Men da var det minusgrader ute. De var noe vi ville prøve, men endte opp med å fyre opp parafinprimusen som varme igjen. Jeg er åpen for at det kan være gassblandinger som ikke lager så mye damp, men den vi brukte var ikke egnet til varme inne...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slår ett slag for heatpal jeg.    Om plass og vekt ikke har så stor betydning.  Må være noe av det eneste uten pipe jeg føler meg komfortable med å sove sammen med. Helt greit å lage mat på og er veltesikker.  

Man må gjerne prøve noen forskjellige typer drivstoff for å finne noe man syns ikke oser noe samtidig som det brenner greit. Noen liker å vanne ut rødspriten noe. Biltema sin rødsprit skal visst inneholde passelig med vann. Man kan prøve forskjellige bioetanoler. osv. Kjøpte Biltema sin bioetanol og den brant ikke så brå.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vurderte både Blackcat og Heatpal (5100), men forkastet Heatpal pga størrelse (går ikke ned i lukene på kajakken min). Synes Blackcat så ut til å ha litt for lav effekt (circa 800 watt?) - men ellers så er det jo mye positivt å si om katalytiske varmere...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lider nok enda av litt 'confirmation bias'. Likevel må jeg legge til at Kovea Fire Ball ser ut til å være svært bra konstruert - ikke et fnugg av plast (ok litt gummi på føttene) og det aller meste er lett tilgjengelig for inspeksjon og service. Dessuten går det enkelt an å varme opp en skvett vann med den til morgenkaffen - varmeskoldet er en rist hvor en liten kjele eller gryte passer helt perfekt. Det kaller jeg shampo og balsam i ett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har brukt Coleman Blackcat i mindre enn -25 grader, og hadde et inneklima som i hus. Teltet var North Face VE25, er jo relativt stort.. Tror derfor ikke man trenger mer effekt på en teltvarmer enn dette. Rart å se at det brenner uten flamme, men i mørke ser man at den gløder. Jeg kan koble min Blackcat til større propanflaske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gassbeholderne som skal brukes til Blackcat har tykkere gods enn de vanlige gassbeholderne. Min erfaring er at de boksene er vanskelig å få tak i en del steder. Jeg har derfor laget en slangetilkobling som gjør at jeg kan bruke en 11 eller 5 kg komposittbeholder, for da ha jeg gass for mange dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

BRS-enheten ser jo nesten til forveksling ut som en Kovea Fire Ball, bortsett fra at den ikke har slangekobling til gass samt at den ser noe mer omfangsrik ut (21,5 vs 19 cm). Fordelen med slangekobling er at man kan sette gassboksen på hodet når det kjølig. I tillegg så har jeg laget feste for Kovea Fire Ball på en trefjøl, slik at den står trygt og platt. Utover det så ser det jo ut som om er de langt mer like enn ulike.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Hei, jeg vurderer også en kovea fireball til oppvarming av telt på vinteren. Gass er ikke det som fungerer best vinterstid har jeg skjønt, men hvor kaldt kan det være for at gassen fremdeles fungerer?

Brukte den i temperaturer -5 til -10 , merket at den ble dårligere ved - 10, funket godt på rundt -5 :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du går over til 4-takt miljøbensin vil du kunne fyre tryggere, Den forbrennes endel renere og hvis du er uheldig og søler så fordamper det fort. 

 

 

 

Poenget er vel at bensin ikke er trygt å bruke nettopp pga bensin sine egenskaper mtp eksplosjonsfare. Derfor sluttet jeg å bruke bensin i fjor. Da jeg hadde brent opp miljøbensinen min så ga jeg meg mens leken var god og gikk over til parafin.

 

Hvis du fyrer omnifuelen på parafin så kan du føle deg helt trygg så lenge du er forsiktig - det er ihvertfall mi mening. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, en gammel traver av et tema...

Det virker som om mange klarer å slå seg til ro med primusfyring i teltet på vinteren. Primusen er selvsagt en enormt bra kilde til varme og dermed er et perfekt kombi-redskap for mat og kos. Jeg har en Omnifuel og har laget meg en bunnplate til denne. Fyrer med parafin. Likevel så kjenner meg ikke trygg nok på denne til å bruke den i Staikaen.

Andre alternativ? Egne erfaringer? Tanker? Tips? Råd? Spekulasjoner?

Jag använder en sovepåse och håller mig varm och god med den. :-)

Jag tycker att fyra inne i tältet är något man gör så kort stund som möjligt för att laga mat i absolut nödfall, med storm och regn.

Risiko finns för både koldioxid och kolmonoxid-förgiftning samt tältbrand oavsett vilken typ av brännare man har, speciellt om man fyrar för värme i tältet över tid och oavsett ska man ALDRIG fyra medan man sover.

Ska du likvel fyra, använd Primusen, ju mindre trygg du känner dig, desto bättre passar du på brännaren och det minskar risikoen för uhell. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er forholdsvis likegyldig om det er bensin eller parafin på tanken om det blir snakk om en lekkasje fra ett system under trykk. Begge deler vill brenne eksplosivt.  Når det gjelder søl så har bensinen den fordelen at det tørker/fordamper vekk mye fortere, ulempen er at den er farligere før den er vekk.   Tar man med at den er mye enklere å forvarme og få til å brenne pent så er jo det også ett sikkerhetsaspekt om man gjør denne prosedyren inne i teltet.  HV bål er ikke noe særlig i lave fjelltelt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder søl så har bensinen den fordelen at det tørker/fordamper vekk mye fortere, ulempen er at den er farligere før den er vekk.

Det er nettopp denne bensindampen som er farleg i eit telt. Å tru at faren er borte, når bensinen har fordampa, kan føre til noko eg ikkje vil vera vitne til.

Eg brukar kun parafin til teltvarme, og grunnen er fyrst og fremst fordi det ikkje fordampar så lett. Eg brukar heller ikkje slangebrennar, ettersom eg synest det er unødvendig mange plassar det kan verta lekkasje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.