Gå til innhold
  • Bli medlem

snøscooter


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Fritt fra hukommelsen, men tror det bare er lovlig på lukket område, på lik linje med barnescootere, pocketbike osv.

Skjønner uansett ikke hva du vil med det.

De er full size snøscootre, ikke barnescootre. Ja, de blir nok rammet av motorferdselloven, men de forurenser ikke og lager ikke støy! Smørefrie ski bråker vel mer!

Er vel bare ute å fisker etter hva som er problemet til dere som ikke kan tåle scooteren. Jeg tror fortsatt det er fremmedfrykt og sjalusi! Hvis scootern ikke forurenset og ikke laget lyd, hva skal dere da henge dere opp i? Sporet? Eller kommer vi oss bare for lett frem og får med oss for mye til hytta, slik at vi rett å slett har det bedre og koser oss mer! Er det der skoen trykker?

Natur nok for alle bare det legges til rette og den motoriserte ferdselen kanaliseres og settes i system, dere kan gjerne få gå på ski hvor dere vil, for det gjør jeg, men jeg trives faktisk best i scooterløypene når jeg går på ski også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 2 uker senere...

Snøscooteren er blitt veldig populær de siste årene. Her hjemme starter de i 14-15 års alderen. Ungdommen på bygda har snøscooteren som en av de store gledene på vinterstid. Noen mener nok at de skulle heller gått på ski og slitt opp heia, men dette er to helt forskjellige ting. Jeg har selv 2 snøscootere. Ett leketøy og en gammel sliter sak som jeg bruker når ting og tang skal fraktes inn på heia. Men jeg bruker også ski mange ganger om vinteren. Er MYE utendørs hele året, og om vinteren er det nydelig å skli avgårde på ski i løssnøen og føle at du er i villmarka. Men om det kommer en scooter forbi er ikke turen ødelagt av den grunn. Det er ikke mange minuttene før det er like stille, og du ser kun litt spor i snøen etter den.

Jeg bruker ofte og ta scooteren opp de første liene og går videre innover heia på ski og nyter dagen. Skulle jeg gått på ski nede fra veien, hadde jeg brukt halve dagen for og komme meg opp til tregrensa. Dette gjør at jeg får noen fabelaktige skiturer på korte dager.

Er enig i at snøscooteren burde hatt områder der de kunne kjøre og slått hardt ned på de som bryter disse reglene. Her er det vanvittig mye skog og hei, og nok av plass til alle.

Nedver mot kyststripa er 4-hjuling blitt veldig populært. Her kan du snakke om å ødelegge naturen. En snøskuter lager spor oppå snøen og kan hende knekker noen kvist fra ett kratt, mens 4-hjulinger ødelegger marka der de kjører for maaaange år! Men dette er mer akseptert virker det som.... Selv om de går under samme regelverk.

Så har vi denne uendelige båtparken i norge da. Her er nesten kun fritidskjøring med noen beist som OSER ut co2. Enorme mengder i alt. Og kommer jeg i havkajakken min padlenes inne i skjærgården (og kunne nytt stillheten), kan jeg ikke motsi noen når de kommer kjørende med stereoanlegget på full spiker og co2 velter opp av vannet. Kjøre i fylla kan de også, og om man skulle bli tatt får man bare bot og kan sette seg i bilen å kjøre dagen etterpå!..!..!

http://www.nationen.no/meninger/leserbrev/article3320046.ece

Nyt naturen på alle måter!

....ikke ødelegg den....

God Tur!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er totalt uenig i at det er "fint" at man kan komme seg lettere til mer øde steder med skuter enn til fots. For meg høres det ut som man da har en lett romantisk vrangforestilling av naturen som en vakker bakgrunn, enn som det store alt det egentlig er. For å si det med litt høytflyvende ord så kommer du ikke like langt inn i naturen om du kjører tre mil på skuter som om du har gått dit på ski.

Med risiko for å høres elitistisk ut så er jeg like uenig i at alle har like mye å gjøre i naturen. Enkelt og greit er det en del av poenget med naturen at den eter deg opp om du ikke vet hva du driver på med. Naturen stiller klare krav. Hvis den skal tilrettelegges og strømlinjeformes så forsvinner poenget. De eneste som vil ha noe å hente der er de som er så bløte i hodet at de tror bjørner angriper mennesker fordi de er onde.

Jeg kan like lite forstå hvor utilpass man må være med sine egen begrensninger for å sette seg på en skuter, som man må være utilpass med sin hverdag for å bruke narkotika. Nå skal jeg understreke at det er en alvorlig gradforskjell på disse to tingene, men prinsippet er det samme. At skuter kan være morsomt er det ingen tvil om, men enn så lenge har jeg til gode å ha en eneste opplevelse på skuter som på noen måte hadde vært dårligere enn tilsvarende på ski eller til fots.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellbukken: Hagen er privat eiendom der huseirer bestemmer hvilke kjøretøy som kan brukes der. Om jeg hadde vert grunneier kunne ikke jeg kjørt skuteren min på skogsveien når den er ubrøyta. Selv om jeg har kostet veien selv og den er i min skog.....

Og så er det stor forskjell å ødelegge jordsmonnet med å "grave" med crosser, i forhold til å legge spor oppå snøen med skuteren.

Har også litt intrykk av at de som liker skuter minst, har mange bilvegen nesten helt til hytteveggen. Da er det jo klart at det er ikke noe problem og komme seg lett inn på hytta å nyte skiturene i stillhet etterpå. Mange av disse kjører SUV som bruker mye drivstoff for å være sikker på at de kommer inn vegen til hytta....

Her hjemme ligger de fleste hyttene til bygdefolket langt utenfor veg og langt inne på heia. Hyttefeltene som er overfolket av "byfolk" er mye lettere å komme til.

Jeg husker når jeg var 12-13 år gammel, lånte vi en hytte som lå ett godt stykke innover en veg som ikke var vinteråpen.

Vi pakket opp bil og henger på fredagskvelden og kjørte 1,5 timer for å komme til parkeringsplassen. Lesset så alt av skiutstyr og mat osv på sleden. Jeg satt bak på skuteren med pappa, mamma og søster satt på sleden sammen med bagasjen. Vi brukte en god time for å komme inn til der hytta lå. Klokka ble da fort åtte, ni om kvelden før vi hadde fått tingene inn i hytta og fyrt i ovnen. Når vi kom oss i hytta på fredagen, kunne vi nyte å gå skiturer i det området der lørdag og søndag.

Den gangen fikk pappa løyve til å kjøre skuter inn til denne hytta, men han hadde ikke lov til å frakte personer (altså oss).

Mener dere at dette er gal bruk av naturen? Skulle vi ventet til våren så vi kunne kjørt lovlig inn med bil? Vege er jo der...

Når jeg tenker på alle de skuterturene jeg har vert på de siste årene, er det ufattelig lite ski folk jeg treffer på. Det hender det kommer noen rundt påske. De har bare hilset fint og er glade for å kunne gå i skutersporet.

Men heller et sjeldent syn her i området.

Norge er stort og har lite mennesker. Plass er det nok av. Trenger bare organiseres litt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man ikke gidder å gå på ski \ fots \ padle \ klatre eller hva det nå måtte kreve av oss for å komme inn til sin egen hytte burde man strengt tatt ikke kjøpt den til å begynne med, jeg har overhodet absolutt på ingen side av dette årtusenet med til stadighet feitere og slappere nordmenn på statistikken medfølelse for folk som "ikke har lyst til å slite litt på vei inn til hytta:(".

Jeg har heller ikke sagt at jeg er tilhenger av hytte klin inntil riksveien med SUV`n som "må til for å komme frem sikkert!!111" men du skal få ett poeng for å sette lys på en velkjent idiotisk klisjè. Jeg finter og spør, er det ikke greit at de bor inntil veien? Så slipper vi at det etableres en høvding for hvert eneste fjellvann :)

Jeg må faktisk beklage litt ovenfor deg, jeg så først nå at du er samme person som lenger oppe på samme siden her skisserte ett gyldig bruksområde, at du setter ifra deg din scooter som du utelukkende bruker for å bøte på ett bratt terreng i ett virke du har er kjempeflott! Grunneierne på mitt vanlige rypeterreng følger samme prinsipp og det er helt klart lettere å svelge enn kvisete og rebellske 17 åringer med 14 år gamle smårips bakpå i 190 bortetter nysneèn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hyttene som folk har her er veldig sjeldent kjøpt. Det er noe som følger med eiendomen/gaarden og de trenger stadig velikehold og bruk siden mange av disse er gamle.

Jeg sa også at jeg har en skuter som brukes som leketøy. Den bruker jeg når jeg vil få adrenalinet i gang. Så jeg er en av de som kjører bare for å kjøre også :)

Når natte månen lyser og man setter seg på skuteren og kjører milevis innover fjellet, gir det meg en herlig opplevelse. Kjore opp til hoyeste topp og legge seg paa reinsdyrfell i snoen og se paa stjernehimmelen. Nydelig ;)

Storste problemet er nok at det er to helt forskjellige grunner til at skifolk og skuterfolk reiser paa heia. Skifolk skal nyte natur, urort villmark og stillhet, mens skuterfolket er ute etter moro. Akkurat samme moro som baatfolket har i mye storre format. Er selv mye paa sjoen om sommeren, og det er ikke mye nyttekjoring der....... Kun selvnytelse!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er minst like forkvaklet å kjøre timesvis i bil for å komme seg til hytta som det er å kjøre skuter. Hvis jeg får rette litt på det jeg har sagt tidligere så er det ikke nødvendigvis "galt" å kjøre til hytta eller ut i naturen. Men det er så absolutt ikke det samme som å dra INN i naturen. Det jeg stiller spørsmålstegn ved er hvilken opplevelse man egentlig tror man har hatt når man har kjørt langt inn på fjellet med skuter?

Jeg er sjeleglad for at jeg er vokst opp uten skuter eller hytte som krever at man kjører i timesvis. Å gjøre seg selv til en "turist" ved å skulle dra til nye områder for å gape og måpe til fjell - som om fjell var "konstruert" for å imponere en - har jeg aldri forstått. Jeg er også en erkesta skroting som er kjent for å bare akseptere å gå i skuterspor så lenge det er merket skuterløype. Hvis det ikke skulle vært skuterspor der så tråkker jeg ut og går heller parallelt med det i løssnøen.

Området som for de fleste er tilgjengelig i umiddelbar nærhet vil være stort nok til at man kan trå rundt der et helt liv uten at øyet blir mett. For å komme spørsmålet i forkjøpet: om man bor i by uten umiddelbar tilgang på natur så er jeg i tvil på om man egentlig vet hva man vil ha. Vil man ut fordi man genuint vil inn i naturen eller fordi man har en romantisk vrangforestilling av hva man burde gjøre fordi man er norsk? Jeg tror nok det er like greit at man bruker noen timer i de store stiene rundt byene for å tenke litt etter hva det egentlig er man vil med naturen.

Så hva i all verden er poenget med å ødelegge hele begrepet om hva natur er ved å rase avgårde? Hva er det som er mer spesielt med skogen eller fjellet fem mil unna enn det å faktisk komme seg dit? Er det som er langt unna vakrere fordi det ligger langt unna? Eller er det fordi man gir det verdi ved å ferdes dit? Jeg er klar på det siste og vil da vite hvilken verdi noe får ved å kjøre dit.

Gode opplevelser kan man gi seg selv hvor som helst. Er man ute av stand til å gjøre enklere opplevelser vakre så vet jeg ikke helt om jeg engang syns kravet om "større" opplevelser er noe som er verdt å hefte seg ved så mye som å bare overse.

EDIT: Det som jeg syns er et ekstremt lite sympatisk trekk i denne diskusjonen er hvordan man ser ut til å gradere opplevelser i natur fra gode til dårlige. Hvis man tenker på en sånn måte at opplevelser blir "dårligere" hvis forutsetningene skulle forandre seg - hvis man skulle bli nektet å bruke skuter, bil, miste en fot, bli blind eller lignende, da har en et alvorlig problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man ikke gidder å gå på ski \ fots \ padle \ klatre eller hva det nå måtte kreve av oss for å komme inn til sin egen hytte burde man strengt tatt ikke kjøpt den til å begynne med, jeg har overhodet absolutt på ingen side av dette årtusenet med til stadighet feitere og slappere nordmenn på statistikken medfølelse for folk som "ikke har lyst til å slite litt på vei inn til hytta:(".

Så hva med de som har gammel, arvet og primitiv hytte 3 mil til fjells, jeg kjenner ganske mange i den situasjonen. Forventer du at de skal transportere ved, gass, proviant og annet med kløv om sommeren eller dra det inn i pulk i påsken?

Det det er snakk om her, er at et visst direktorat + en rekke organisasjoner som representerer mange her på FF, prøver å tvinge gjennom et lovforslag som vil gi TOTALforbud for privatpersoner. Samtidig kan hytteverten på en Dnt-hytte 3 mil til fjells gjerne kjøre 20 turer eller mer utelukkende med pils til påske-skiturister, mens familien som vil på hytta i påsken ikke kommer noen vei, da det er så få hytter i området at ingen har råd til å drive med leiekjøring.

Som artikkelen i Nationen påpeker(forøvrig gode innlegg Utemannen!), så har også framgangsmåten fra DN/med følge provosert mange. Mange føler det sterkt urettferdig at folk som kun bruker fjellet i ferier skal ha så stor innvirkning i dagliglivet til de som faktisk bor på fjellet. DN har også flere ganger kommet med direkte løgner, som også er blitt avkledd, som for eksempel når de argumenterte med at prøveprosjektet med lovlige løyper ikke var vellykket, samtidig som Mosa(ansvarlig myndighet for prøveprosjektet), konkluderte med at det hadde resultert i mindre ulovlig kjøring.

Attpåtil er det snakk om en total overkjøring av lokaldemokratiet. Man vil frata hver enkelt kommune retten til å vurdere hva som kan kjøres hvor, slik at lokale forhold ikke får en dritt å bety. Hvem kan nekte for at det finnes mye utmark i Norge som fint kan benyttes med scooter uten å sjenere natur, dyreliv eller skiturister?

Men, samtidig som jeg er for mer rekreasjonskjøring, er jeg også for hardere tiltak for å få bukt med idiotkjøringen som blir veldig synlig i forhold til alle de som kjører fornuftig og med et visst nytteformål.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pussig du skulle nevne det. Min familie har alltid hatt nettopp en slik primitiv hytte noen mil unna. Usilert liten jaktbu fra før krigen. Vi har alltid - alltid - fraktet alt dit med pulk eller kløv. Gjerne med småbarn på slep på et eller annet vis. Nei dette skjedde heller ikke en gang på femtitallet men helt fram til i dag. Jeg er nå i midten av tjueårene så hva andre har opplevd som gjør at dette virker absurd vet jeg ikke - men fy faen det er en personlig tragedie det er for de som syns det høres uoverkommelig ut!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pussig du skulle nevne det. Min familie har alltid hatt nettopp en slik primitiv hytte noen mil unna. Usilert liten jaktbu fra før krigen. Vi har alltid - alltid - fraktet alt dit med pulk eller kløv. Gjerne med småbarn på slep på et eller annet vis. Nei dette skjedde heller ikke en gang på femtitallet men helt fram til i dag. Jeg er nå i midten av tjueårene så hva andre har opplevd som gjør at dette virker absurd vet jeg ikke - men fy faen det er en personlig tragedie det er for de som syns det høres uoverkommelig ut!

Pussig at du ikke kommenterer med ett ord mitt utsagn i samme avsnitt om hvor mye snøscooterkjøring de fredelige påsketuristene genererer. Det er nemlig skituristers luksusbehov på betjente hytter som muliggjør 80% av scooterkjøringen i nasjonalparken jeg bor ved foten av. Jeg synes det er beundringsverdig hva du og din familie har utrettet. Likevel vet jeg at det ikke ville vært mulig/fornuftig å gjort det samme i området jeg snakker om, og jeg forventer uansett ikke at alle skal gjøre det på din måte.

Jeg liker poengene dine - i en perfekt verden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bugge:

Pussig at du nevner dette med gardering av naturopplevelserer, siden det er det jeg nettopp oppfatter at at du muligens gjør.

Du nevnte jo selv at det var en tanke elitistisk av deg å påstå at noen mennesker ikke skal være i naturen. Jeg skulle ønske at flere ville oppdage hvor flott en villmark vi har her i landet. Se flere folk i heia ret og slett.

Jeg selv bor i skogen , så for meg er det naturlig å ville dra dypere inn i den, for å oppnå en "reise" eller naturopplevelse.

Dessuten, er det ikke sånn vi mennesker er skapt, med en eventyrersk trang til å oppleve det ukjente?

Da er jeg uenig at mitt syn på natur er noe mer forringet enn et romantisert syn på naturen som den "altoppslukende kjærlighet" du nevner.

Naturen kan jeg oppleve rett utenfor stuedøra mi, men i 2009 bruker jeg et fremkomstmiddel, som det pr i dag er forbudt å bruke. For meg blir det som om en skulle forby Clint Eastwood å ri på hest (=fremkomstmiddel) inn i solnedgangen :)

Men nok "lavtflyvende" tanker fra en voksen natursjel i 30 årene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så fordi noen får lov, skal alle få lov, har jeg forstått deg rett nå Lars?

Kongen får 10 mill i appanasje, hvorfor får ikke jeg det? Er da for svingende ett menneske jeg også :)

Utemannen: Om du vil diskutere syklisters rett til bruk av veibane i 80kmt soner når kommune nylig har påspandert nevnte vei med kilometerlange stykker med 2 meterbred sykkelsti, eller hesters og riders rett til å bæsje rett som det er hvor de vil uten å rydde opp, så er det bare å dra på butikken og handle snacks for vi kan sitte leeenge :P

Men hva er egentlig diskusjonen nå? Innmark? Utmark? Stue & Hage? Jeg ser nemlig for meg høyfjellet når jeg kritiserer krossere, firehjulinger og snøscooter også begynner du å prate om skogen din? Og jeg som allerede har dannet meg ett bilde av at du bor i en særdeles vakker dal med ett fint bruk malt i rødt og hvitt med steile dalsider stigende opp fra jordsmonnet kledd i bjørk og ur, hvor lyngen tar over og danner utstrakte viddeområder på toppen, korriger meg gjerne om jeg tar helt feil ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se innleggene mine over. Det skulle være klart at jeg har et sted mellom ekstremt lite til absolutt ingenting til overs for å fjase rundt i påska på grunn av et forkvaklet behov for å holde i live en illusjon om nordmenn som så forbanna glade i natur. Det er sklidd helt av skaftet når man alltid gir etter - litt etter litt - flere hytter, veier, hotell, stier, skianlegg og så videre fordi man er så glad i natur!? Nei bli da for faen hjemme og pin deg selv så lenge at du vil lærer å være sjeleglad selv for å traske rundt i gummistøvler rett utenfor bygrensa.

Trenden er forferdelig stygg. Hyttene skal være mer komfortable, mer tilrettelagt, veiene sniker seg alltid litt og litt nærmere og folk blir surere og surere hvis de må gå. Jeg håper at i allefall noen av oss er villige til å være i opposisjon til denne trenden.

Muligens det er strenge krav, men hvis det å ferdes i natur ikke automatisk også betyr at man stadig stille sterkere krav til seg selv så har ikke jeg mye sympati for problemstillingen.

Utemannen: Du har på sett og vis misforstått meg rett. Jeg vil ikke se snurten av folk i fjellet hvis de ikke også vet å sette pris på løvetannen i grøfta. På den måten gjør jeg en klar vurdering. Men det handler mer om hvilke forutsetninger folk har til å vite hva natur er - ikke verdien i naturen i seg selv. Natur er overalt, og den er ikke "verdt" mer langt inne i skogen eller på fjellet enn den er rett utenfor bygrensa. Hvis man vil ferdes der og ta vare på naturen i seg selv og ikke bare som en bakgrunn for kvikklunsj og appelsin så må man være klokkeklar på hva som er naturens egne premisser. Det er selvfølgelig ingen som hindrer deg i å stille egne premisser som bryter med naturens men hva slags opplevelse sitter du igjen med da? Har du opplevd natur eller har du gått med skylapper og opplevd natur som er delt opp og servert i unaturlige porsjoner som passer deg?

Det er å redusere naturen til noe tragisk lite og ubetydelig hvis det beste man har å si om det er at den er "pen". Min egen oppfatning, som jeg ikke skal sette som standard for andre, er at det virker som det er et tegn på en mer "genuin" forståelse av naturen at man blir litt likegyldig til størrelse og av stand. At man kan pirke i strå med samme fascinasjon som om man skulle stå i en enorm skog. Og skuteren kan jeg ikke se at noen slik opplevelse er tilstede. Man turer avgårde for å komme til et "pent" sted og tenker ikke for et øyeblikk over alle de små men minst like viktige stedene man passerer på veien.

LarsD: Apropos lokaldemokratiet. I mitt lokalsamfunn har jeg null tillit til at folk har noen som helst kompetanse til å kunne ta en fornuftig avgjørelse med tanke på sitt eget behov for å ferdes i utmark! Jeg har ingen problemer med å forestille meg hva deres avgjørelse vil være men hvor velvurdert den vil være er jeg i sterk tvil til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Signerer baktanken bak Bugges innlegg, sivilisasjonen har ingenting i utmarka å gjøre, rett og slett.

Bortsett fra vannkraftverk da, heller dèt enn Hardangervidda vindmøllepark. Og ikke dæven om vi skal bygge atomkraftverk, ungene mine skal i fremtiden ha 10 tær og 10 fingre, dermed basta! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så fordi noen får lov, skal alle få lov, har jeg forstått deg rett nå Lars?

Kongen får 10 mill i appanasje, hvorfor får ikke jeg det? Er da for svingende ett menneske jeg også :)

Ser du ikke det hyklerske i at Dnt og veldig mange ivrige dnt-medlemmer står fremst på barrikadene for et lovforslag som vil nekte naboen min(som bruker hytta og fjellet på en fornuftig måte året rundt) tre(3) turer til hytta si midt på Hardangervidda per vinter samtidig som det samme lovforslaget ikke på noen måte vil innskrenke Dnt`s rett til et UBEGRENSET antall turer i samme område for å forsyne skiturister langveisfra med varm dusj, gourmet-middag, vin&øl i ufattelige mengder osv osv.

Hvis du ikke klarer å ta inn over deg at dette føles blodig urettferdig for veldig mange ute i distrikts-Norge så kan jeg heller ikke diskutere med deg.

Bugge: Du befinner deg på et helt annet plan enn meg i disse senere poster. Jeg har først og fremst rett og slett ikke tid eller energi til å begynne å reflektere på den måten nå. Samtidig ville det blitt litt kjedelig, da jeg tror vi i bunn og grunn er enige om en del ting. Jeg HATER utviklingen med "koselige" fjellandsbyer og afterski som stadig kryper lenger til fjells slik at bortskjemte byfolk skal få oppleve hyttedrømmen i "villmarka". Hyttene er jo stort sett mer luksuriøse enn svært mange norske hjem. Jeg kjenner til eksempler der familier bor svært stusslig i byen og spinker og sparer slik at de i helgene kan sette seg inn i den ubrukelige showoff-suv`en og frese opp til en giganthytte i fjellheimen. Forskjellen på oss er kanskje at du evner mer enn meg til å ta med slike perspektiver i langt flere og mer hverdagslige sammenhenger enn meg, jeg har vel også bøyd meg litt over og delvis akseptert tingenes tilstand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du ikke vil diskutere med ett annet menneske som har en annen mening enn deg Lars...... Vil du egentlig debatere eller er det en monolog du ønsker å føre? :)

Forøvrig skal jeg gi deg litt monolog, jeg ser tanken din og er enig, scooterkjøring på vegne av turistpils\brusfrakt har ingenting i fjellet å gjøre, man drar til fjells for å unnslippe sukkerkick, priser, varehandel, aksjemegling og tidsfrister (host, se tegningen og ikke det bokstavelige av utartelsen) Men samtidig er det kjempebra at DNT har hytter stående som man kan stikke innom å reproviantere på og skåne knær og rygg for senere hverk, en slik investering er faktisk en fremtidig bonus ikke bare for norsk helsetjeneste men også for arbeidslivet. ;) Derfor stiller jeg meg til å tillate en slik transport i en mager skala. Hvordan bidrar kompiskjøringen din egentlig til samfunnet, fjellet eller omegn ved å kjøre? At han slipper mosjon? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså skal jeg være praktisk så kan jeg godt tenke meg at løypenettet blir forbedret, at det blir opprettet baner for de som vil drive cross men også at sertifiseringen skjerpes betraktelig. Muligens like streng som for motorsykkel. Altså vil ganske unge kunne kjøre cross på sorte skilt, men at de ikke får ta leketøyene sine med seg ut i skauen.

Hva jeg personlig skulle sett... Vel. Ja det skulle ikke være vanskelig å skjønne ut fra hva jeg har sagt tidligere.

Som sagt er jeg ekstremt lite begeistra for trenden at man hele tia gir etter. Litt etter litt. Skal det bli sånn at vi fungerer så latterlig dårlig i urørt natur at alt må kultiveres og tilrettelegges i tv-dinner porsjoner sånn at naturen ender opp med å være akkurat den romantiske vrangforestillingen av ei bakgrunn for å brenne pølser i?

Skuterkjøringen i seg selv er ikke så stor at det er noen forurensning å snakke om. Men også her er det frustrerende å se at man gir etter litt etter litt. At man kommer trekkende med båtkulturen ser for meg ut som et godt argument for å gå løs på den med hard hånd og.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellbukken/Bugge: sivilisasjonen har ingenting i utmarka å gjøre, rett og slett...........

Men om denne utmarka er et område som mine forfedre har plantet, ryddet, pleid, hogd og plantet i generasjoner?

Når jeg selv er den som må pleie denne skogen for å kunne få ny skog til å vokse. Jeg bruker utallige timer på skogen. Men jeg og vennene (som repr. sivilisasjonen) mine skal ikke kunne kjøre skuter mellom trærne om vi får lyst? Oppå snøen? Det er jo jeg som er eieren.... Om du har en stor plen, blomsterbedd og mange frukttrær lar ikke du dette stå urørt sånn at andre skal kunne nyte den "ville" hagen??? Du vil gjerne bruke dette som du vil siden det er ditt?

Fler og fler skogeiere her freder nå deler av sine skogsområder. Da blir det et område som skal være evig urørt og dette får skogeieren MYE penger for. I disse områdene er det faktisk ulovlig å brenne ved som står, selv om den er død pga alle dyr/insekter som lever av død ved. Her burde faktisk ikke skiturister heller bevege seg uten strengt oppsyn. Men all den andre skogen som er driveverdig bør være fritt fram for alle, selv om jeg er grunneier :) Og jeg bør kunne kjøre skuteren min gjennom skogen og bort til vannet for å pilke:)

Et annet problem som trigger mange skuterkjørere er at kyststripa på sørlandet er egentlig like mye fellesområde som fjell, skog og hei. Og det burde det være! Men det fungerer ikke sånn. Kommer vi i båten og legger til ved en odde som har en hytte/hus 200 meter unna kan vi risikere og bli jaget. Eller om vi går langs sjøkanten og finner en finner ett fint badefjell. Forbudt område står det på skilt som er banket ned i bakken. Disse folkene (noe jeg har skjønt at dere 2 ikke er en del av) kommer opp på min/vår hei i påska og jager oss fra vår egen eiendom. De hater selvfølgelig skuter støy, siden de surrer rundt i motordur fra fritidsbåtene i 4/5 mnd.

Så veldig mye av sinnet hos bygdefolket er at de får ikke bestemme over sin egen grunn. De blir og møtt av folk som kommer med uttalelser og meninger om ting de ikke har greie på. Å være en god skogeiger er ikke bare å ha en skog. Mye arbeid og biovitenskap må til for at denne skogen holder seg frisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke sagt noe negativt om forvaltning? Det er langt mellom skuterkjøring og forvaltning. Nå skal det også sies at uansett hvordan du vrir og vender på det så er sivilisasjon en del av naturen. Natur er ganske enkelt ALT! Vi kan utrydde mesteparten av liv på jorda, oss selv inkludert, "naturen" bryr seg ikke. Forvaltning og bruk for en mest mulig stabil tilværelse er noe helt annet. Fortsett å driv skogen. Bare ikke fall i den fella at fordi dine forferde drev skogen godt så skal du ha rett til å drive skogen altfor hardt. Hvis forfedre betyr noe for noen så gjør man i så tilfelle grov skam på de.

Å "eie" et stykke skog forandrer ingenting. Fordi jeg eier noe gir meg ikke rett til å gjøre hva jeg vil med det. Lovverket vi har i dag er her fordi at gang på gang har folk vist seg å være så rablende dumme at de aldri tar inn over seg det at hver rett også krever en symmetrisk mengde ansvar. Folk sier "dette er et fritt land", så tar de seg til rette og ødelegger. Landet er fritt, ikke som i øl men som i tale - og det er nesten å regne som en naturlov at du tar hele og fulle ansvar. Å trekke på skuldrene når du har gjort deg selv til et argument for å stadig rykke litt og litt lenger inn med litt og litt mer, er ikke ansvar.

For å si det veldig enkelt: folk er såpass lite oppvakte at dersom alle trodde at det å eie skog betydde at man kunne gjøre hva man ville med den og i den, så ville vi ganske kjapt - og med rette - mistet muligheten til å eie skog.

Tillitt og ansvar er det absolutt mest grunnleggende ved demokrati og gjøres det skam på dette så har man forspilt sine sjangser.

Ang båtbruk. To feil gir ikke rett, og lystbåtbruken er også gått helt av skaftet. En gang i tiden var det å drive med båt noe som kun skjedde i de miljøene hvor man hadde båt fordi man drev på med fiske. I dag er båt og skuter noe man skaffer seg fordi man har nok penger. Med på lasset kommer det altfor mye ansvarsløshet og idioti.

Gjerne les innleggene mine over nøyere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjelpe meg!!!!!!!!!!!!!!!!

Bugge og Fjellbukken, hvorfor skrive så mye når det rekker med å si: Stopp all utvikling! Jeg vil tilbake til 1400 tallet!!!!

Trøste bære, for noen meninger der har! Om noen vil kjøpe seg fritidsbolig i fjellandsbyer og kose seg i luksus, så gjerne for meg! Jeg kan ikke tenke meg det selv, men for all del, la dem gjøre det. Jeg skal ikke tvinge min livsstil inn på dem! Jeg har ingen problem med å finne meg store områder hvor jeg kan være alene når jeg ønsker det, kan gå i dagesvis både sommerstid og vinterstid uten å se hverken fjellandsbyer, SUVer, snøscootre, ATVer osv osv.

Så hvor dere ligger å vandrer fatter jeg ikke! Klart man vil føle seg litt forvirret hvis man oppsøker de største turiststedene for å få ro, fred og helst uten luksus. Da kan man si at man har bommet kraftig, fordi det er nettopp luksus og fordragelighet disse turiststedene lever av. Det er som jeg nevnte ikke min stil, men jeg blir ikke overrsaket når jeg oppsøker slike steder.

Jeg regner med at dere kjører bil eller bruker annet fremkomstmiddel for å komme dere til utgangspunktet for deres lange strabasiøse turer. da har jeg et godt tips, ikke stopp på de største parkeringsplassene hvor det er mest folk og flest hytter, der er det nemlig liv, røre og luksus! Nei stopp på den lille parkeringslasssen der det ikke er flere biler enn din egen hvis du har en. Da får du gå deg en lang tur ganske så alene og uforstyrret! Men det er en hake ved det, det er ikke oppkjørt løype der!!!!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellbukken sa:

Men samtidig er det kjempebra at DNT har hytter stående som man kan stikke innom å reproviantere på og skåne knær og rygg for senere hverk, en slik investering er faktisk en fremtidig bonus ikke bare for norsk helsetjeneste men også for arbeidslivet. Derfor stiller jeg meg til å tillate en slik transport i en mager skala. Hvordan bidrar kompiskjøringen din egentlig til samfunnet, fjellet eller omegn ved å kjøre? At han slipper mosjon?

kommentar:

Dette viser vel at de fleste av oss klarer og legitimere våre egne behov; motorisert ferdsel er greit så lenge JEG trenger det. Og så ser du på andres kjøring som mindre nyttig fordi DU ikke har noen fordeler av den.

Fjellbukken, ett ord til deg: trangsynt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.