Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva har du med deg av mat på helgetur?


Anti

Anbefalte innlegg

Siden denne tråden handlet om turmat så kan jeg nevne et par favoritter.

Turmat trenger ikke stekes på pinne eller blandes med vann i en pose. Det er ikke vanskelig å lage god mat ute i naturen hvis man bare har en steikepanne og kanskje en gryte.

 

En god biff veier ikke mer enn et par pølser og hvis den vakuumpakkes så holder den lett et par døgn i sekken.

(Indrefillet importert fra pampasen i Argentina eller Uruguai koster vanligvis ikke mer enn ca. kr. 200,- pr. kg.) 

Råstekte poteter, enten skåret opp med ostehøvel eller i små terninger smaker godt til biff og er lette å lage til i en steikepanne.

Stek biffen først og la den hvile seg 10 - 20 minutter mens potetene stekes.

Hele sjalottløk forsiktig stekt i pannen med litt honning eller sukker setter prikken over i-en.

Og vil man ha en saus så kan jo den lages fra en pose eller kanskje jeg tar med en av mine ferdige favoritter som f.eks. en rødvinssaus fra Jacobs favoritter eller en Whiskysaus fra Knorr. (Vet ikke om den selges i Norge, jeg har et solid lager som ble kjøpt i Danmark.)  

 

Eller en enkel turwook.

Løvskåret biff stekes raskt i varm panne

Valgfrie grønnsaker i strimler eller små biter stekes / sauteres raskt i stekepanna.

Bland kjøtt og grønnsaker og tilsett en ferdig østerssaus eller f.eks. en eller to poser fra Blue Dragon.

Spises med ris eller nudler.

 

Ellers finnes det mange forskjellige måter å tilberede fisk på når man bare har et bål og en stekepanne eller en gryte.

Pakket i folie, pakket i et tykt lag myrmose, på spidd over bålet, hengt på et trestykke eller en kvist ved siden av bålet, varmrøkt, kaldrøkt eller kokt.(Stor fisk er det enklest å dele i stykker og koke.)

Her er det bare fantasien som setter grenser, men jeg spiser aldri rå fisk samme hvor moderne det er.

 

Jeg tar aldri rå kylling med i sekken. Bakteriebombe som kan bli dårlig på noen få timer hvis du er riktig uheldig.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

@REs De fleste grønsaker er i utgangspunktet fulle av melkesyrebakterier, så det er nok de som har gnafset på karbohydratene og fyllt vakumposen med CO2 og metan. I kontrollerte former, anaerobt, så er den prosessen veldig kul, og pastinakken blir både syrlig/frisk og probiotisk. Skjer prosessen aerobt så blir den soggy, brun, råtten, og svært lite apetittelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@REs De fleste grønsaker er i utgangspunktet fulle av melkesyrebakterier, så det er nok de som har gnafset på karbohydratene og fyllt vakumposen med CO2 og metan. I kontrollerte former, anaerobt, så er den prosessen veldig kul, og pastinakken blir både syrlig/frisk og probiotisk. Skjer prosessen aerobt så blir den soggy, brun, råtten, og svært lite apetittelig.

Da virker det som jeg rett og slett kan ha produsert et "helsekostprodukt".

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå finnes det alternativer som smaker noe bedre.  Jeg bruker en Fjordland pakke til middag. Omtrent like enkel å tilberede, Omtrent like mye oppvask, omtren like mye vekt (ikke helt sant men... nesten 600g) og noe mer kalorier (630kcal).

 

Jeg har oppbevart fjordland pakker i sekken i godt tre døgn.

Smaken er som baken og personlig foretrekker jeg smaken på Real over Fjordland hver dag og to ganger på søndag :shocked::D

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Bilde 1: Vi har ofte med å ta med oss mye god mat på tur, og på den ene turen vi hadde tok vi med oss en hel indrefilèt, så da ble biff med rømmesaus, aromasopp, ris og chips:)

Bilde 2: Biff av elg - Viltgryte + tilbehør

Og ellers har vi med rømme så vi kan lage rømmegrøt (+ tilbehør), bacon, bønner og egg og melk, dersom det er kaldt.

Jeg har også med tomat og agurk, kappet i skiver, drasser gjerne med en sixpack, mannen litt godt på innerlomma, marmallows, pølser og lomper (for enkelthetens skyld), polarbrød, pakke skivet ost, skinke, rødvinspølse, majones, god kaffe, teposer, chips, tursjolkolade, tørrfisk eller tørket vom til hunden, makrell i tomat og sikkert mye mere jeg ikke kommer på. - Rene luksusen når vi skal hjem, og bagasjen er mye lettere;)

 

2016-05-16 19.43.13.jpg

2016-03-26 17.29.00.jpg

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er kvalkjøtt nevnt? Godt, lettstekt og billig. I år har jeg foreløpig bare stekt ren biff, men i fjor laget jeg opp en del gryte som jeg frøs ned i porsjoner. Den holdt seg lenger, bare tok den opp frossen når jeg dro av gårde.
P6250287.jpg

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 23. september 2014 at 12.39, Abnorm skrev:

I forhold til deg er jeg meget primitiv.    :hmm:

 

Holder meg som regel til realturmat og noe snacks. Det mest eksklusive jeg har med må være iste (pulver), for å sprite opp drikkevannet.

Den kulinariske opplevelsen har jeg etterlatt hjemme. 

Enig! Jeg tror det spørs hvilken type tur man skal på, hva man tar med. Skal man gå over topper og bære med sekk, tar man med minst og lettest mulig.
Jeg synes real smaker himmelsk når jeg er sulten, og jeg er alltid skrubbsulten etter en dag på tur. Den kulinariske opplevelsen får være en pose med Sørlandschips :)
Skal man derimot litt inn i terrenget og tusle lett fra et fiskevann til et annet, hadde jeg kanskje hatt med meg andre ting. Men noen fisker kommer jeg nok aldri til å bli :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 23. september 2014 at 12.09, Anti skrev:

Har etterhvert funnet ut at jeg spiser omtrent den samme maten på hver tur,

og er fornøyd med det:)

Men jeg lurer jo på hvordan andre folk pakker? Man har jo selvfølgelig forskjellige Pakkeliste til forskjellige turer, avhengig av vekt og volum, men jeg skulle gjerne sett noen andre varianter. Skriv gjerne hva slags type tur det er snakk om.

 

På kanotur I helga hadde jeg med følgende til to personer (ca 48 timer)

Et brød

to bokser leverpostei

en pk salami

en tube majones

margarin

biff

sjampinjong

1/2 brokkoli

1 gulrot

bernaisesaus

ferdige fløtepoteter

en løk

6 egg

2pk bacon

1 boks tomatbønner

ketchup

I pose ris

2 real turmat

1 stor sjokolade

1 pose potetgull

4 pils

pulverkaffe

kakao

en skvett Baileys

 

Realen og risen er alltid med, og blir enten spist eller ikke avhengig av fiskelykken:p

Wow, hvor mye veier egentlig alt dette og bærer du dette i sekken sammen med telt, pose og annet utstyr også? Luksusmat på tur er viktig, men med dagsetapper på 20-30km så er det dessverre uaktuelt å dra på dødvekt. Jeg pakker ribbede stridsrasjoner fra forsvaret og de gir ca 6-7000 kcal pr døgndose. Altså mer enn nok næring. Blir ikke kjedelig i lengden før du har brukt de i 14 dager i strekk ;-)

Selv på kortere turer bruker jeg stridsrasjoner og evt noen egg/bacon. That´s it :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På min siste tur hadde jeg med en svinefillet som var surret inn i bacon. Vi skulle bo på en T-hytte og det gjorde matlagingen litt enklere. Den var vakuumpakket og holdt seg godt de tre dagene det tok før den ble spist. Så hadde jeg skåret diverse grønnsaker og noen sjalottløk i strimler og kokt noen nypoteter med skall på. Grønnsaker og poteter ble også vakuumpakket i hver sin pakke.

Svinefileten ble brunet i en stekepanne og så satte jeg inn et lite steketermometer som er beregnet på biff og som kun har temperaturskala for "rere, med, well.

181188637_norpro-mini-steak-button-thermometers-s-4-grill-oven-pan.jpg

I mangel av stekeovn så fant jeg en stålrist som brukes til å sette varme gryter på og den passet akkurat i en gryte. Så ble svinefileten lagt på rista i gryta, på med lokk, og så ble hele stasen satt på ovnen i stua hvor det var god fyr.

bd6c6de2-ed44-469d-922b-8957732a8a38.jpg

Så fikk grønnsakene seg en omgang i stekepanna mens potetene ble varmet i vann mens de fremdeles lå i vakuumpakken. En pose Knorr wine sauce ble varmet i en liten gryte og da var alt ferdig.

knorr_vinsauce_med_radvinssmag_200_ml_px2000.png

Kjøttet var akkurat litt rosa i midten og det ble et kongemåltid.

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Varierar med type tur. Prinsippet er enkelt; asketisk når eg må, luksus når eg kan. 

Det siste kan til dømes være vakuumpakka ferskmiddag som eg varmar i kjelen i posen, ala fjordland, saman med ein pakke boil-in-bag ris. Det kan også betyr pannekaker til frukost, med bacon og full pakke.

Vinterstid med pulk er fjordland-varianten konge nesten uavhengig av lengd på turen. Vakummpakka og i minusgrader held han kor lenge som helst.

Forrige veke var eg på kurs i Jotunheimen, og middagane bestod av Stroganoffgryte med ris, Bolognesegryte med byggrynsris, samt Finnbiff med ris og nydeleg saus og grønsaker. Alt i varianten "heimelaga fjordland".

Asketisk vil eg helst ikkje snakke om. Jo hardare eg  brukar kroppen jo mindre matlyst får eg, og REAL vert aldri godt, samme kor sliten eg er.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting er sikkert;  Fjellforum favner vidt.  På den ene siden diskuteres det hvordan man kan spare et par gram, "Jeg har med kun en kjele",  Og så kommer denne tråden hvor man på den ene siden kunne trenge et middelsstort restaurantkjøkken, med ingredienser  jeg kun finner i Michelin guiden, mens andre snakker om Real.

Likevel, jeg vet også å kose meg.  Nå er det bare 384 timer igjen til jeg igjen ta det første skrittet, og 391 timer til jeg skal lage denne retten:  Et syn for øye:-( - en lekkerbisken for ganen:-P

Men, denne retten er rimelig med, også på mine "helgeturer", som aldri gjøres i helgen. 

100 gr lettsaltet flesk i terninger, 1 pose sopp og kantarellsaus, 60 gr havregryn.  Først stekes flesket og deretter kokes sausen.  Så med nennsom hånd tilsettes havregrynene og det hele kokes til konsistensen er som lim.  Men siden liggeunderlaget er helt nytt, spises det hele

I sted for å tilsette noe garnityr, fjernes ikke stedets krydder, og det hele overførestil en dyp Orange plastbolle og skylles ned med vinkelnerens favoritt:  Temperert fjellvann, tilsatt en anelse Rødsprit. 

2 - 12 PW og TR HV 79 (640x440).jpg

 

Endret av Tom42
Tilleggsopplysninger
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 7/12/2016 at 4:54 PM, whistler said:

Hehe. Jeg var av samme oppfatning. Har klart å "venne meg til det " og nå syntes jeg det er helt OK så lenge det ikke finnes noe annet godt i sekken :-)

Jeg foretrekker andebryst, hasselbackpoteter og rødvinssaus, men i skauen går Real greit.
Det beste, omtrent, er at posene kan gjenbrukes til instant noodles dagen etter og etter og etter. Deilig, enkel lunsj. Slipper oppvask også - bare koke opp litt vann og la stå og trekke i realposen i noen minutter.
 

Hadde mitt hittil beste måltid i det fri på en liten høyde i Femundsmarka nå på fredag; nudler med rekesmak og chili/ lime. Myggfritt i den flaue vinden, mange-og-tjue i sola og utsikt nordover i retning Nedre Muggsjøen der jeg kom fra.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke uenig. Er ei uke på hytta og må si det er luksus å kunne fiske frem andebryst, entrecote og andre godsaker fra propankjøleskapet og tilberede på gassgrillen eller gasskomfyren ;-) Det er vel kontrastene som tiltrekker med friluftslivet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

siste helge tur jeg var på fredag til søndag ca 4 km å gå

fredag- sjøkreps. loff, majones, rød løk

Lørdag frokost egg ,tomat bonner, rød løk, pølse. polar brød

middag/ kveldsmat-elge biff mørbrand ,kantareller ,steinsopp som vi hadde fløtte i å selvfølgelig desser karamell pudding

søndag så blei det rester av elgbiff

pluss jeg hadde med små godt å 6 øl.1 pose kaffe, det er lov å kose seg lit ekstra innimellom. men jeg reduserte godt på utstyr fronten

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke så lange turene jeg går, 2-3 overnattinger. Real tur mat er en favoritt, Jeg har noen favoritter her både til middag og frokost. Ellers noen ganger en biff og så bacon til frokost. Drikke er forskjellige alt i koppen greier. Ellers brød, smør og smøreost. Whisky og sigar har jeg med, rom også. Whisky og sigar passer dårlig sammen. Ganske enkel i kosten, lite oppvask blir det også. Kokeutstyr i tillegg til Primus brenner er en 0,6 liter kjele og en stekepanne med diameter 20 cm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mountain House lasagne ble en favoritt i sommer. Jeg er ikke flink til å spise når turen blir lang, men den går ned på høykant. 

Ellers er koteletter, potetmos, ris, ferdig oppkuttet squash og sopp i marinade, eggerøre (ferdig røra i en liten flaske) og bacon vanlig for meg å ha med. Kjøttet går rett fra fryseren og brukes som kjøleelementer for resterende mat. 

Whisky er gjerne med i sekken :) 

Må på flere turer... Savner å spise mer ute. Jeg går sjeldent lang på turer over flere netter så jeg bærer gjerne med meg litt ekstra. Red vi lange turer hadde vi maten på kløvhesten. På kortere rideturer kun det som kunne lages i en kjele på et bål. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Den 12. september 2016 at 20.17, pahatlem skrev:

Auda, her var det mye snop...

Som svoren "stupid light"-lettpakker har jeg nok ikke så mye å stille opp med, og jeg er nok enig med @7homas i at mine preferanser i mat- og drikkeveien får gi tapt mot behovet for en lettere sekk. Jeg har jobbet som (ufaglært, må vite) kokk, jeg har vært barsjef, jeg har vært barista. Jeg har til og med laget en Croquembouche hjemme. For moro skyld. Jeg har ingenting å bevise (selv om jeg måtte skrive dette forsvaret på fjellforum :-) )

Jeg tar gourmetidentiteten ut på kjøkkenet; sedvanlige hjemmekverna bønner traktet på Chemex på bluetooth-desigramvekt med temperaturkontroll og stoppeklokke mot ...Nescafe Brasero på tur. Kompishjemmebrygget IPA mot... billig Cognac på platypus. Blanquette de Veau mot... REAL Lammegryte nei altså, det finnes grenser.

Det meste går ned etter noen kilometer oppoverbakke, og jeg slipper å forbanne meg selv for det kiloet øl eller kiloet bacon i selvsamme oppoverbakke.

En sedvanlig tur på to netter ser sånn ca. slik ut, alle de tre øverste er vakuumpakket i plastposer med utfellbar, rund bunn og lynlås, á la real-posene: fyll på vann og rør -- ingen oppvask, ever:

  • Hjemmelaget, dehydrert pastarett/chili sin carne/couscous-linsegryte -- 1 á 180 gram
  • Hjemmelaget havregrøtmix med forskjellige tørka frukt, chiafrø, linfrø, vikingmelkpulver og sukker -- x2 á 150 gram
  • Potetstappepulver ("med melk") med krydder og urter -- x2 á 90 gram
  • Nescafe frysetørret "kaffe" -- 30 gram
  • High5 Zero saft-/elektrolytt-tabletter (løses opp i vann) -- 10 gram
  • Freia Dronning Kokesjokolade, én plate  (obligatorisk) -- 102 gram
  • Smør til steking av evt fisk, potetstappe og oppi grøt -- 40 gram
  • Franske små spekepølser fra Helgø Meny (snacks og oppi potetstappe hvis ikke fisk) -- 150 gram
  • Halv pakke Bixit (sinnsyk kaloribombe 470kcal pr 100g) -- 150 gram
  • Tørket chili, salt, pepper i små ziplockposer -- 9 gram
  • Posesnus, 2 pakker -- 75 gram

Tilsammen skulle vel dette ende på ganske nøyaktig ett kilo, og jeg ender ofte med å ha med noe av maten hjem igjen.

Skal forresten kanskje muligen kanhende vurdere å begynne å dra på noen kapers i en pose på fisketur, kanskje til og med en liten sitron og litt soyasaus: Ørretceviche/-sashimi var en FEST på sist tur.

Hvor kjøper du de kjekke posene til vakuumpakking?

Endret av utinaturen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 10/1/2016 at 7:49 PM, utinaturen said:

Hvor kjøper du de kjekke posene til vakuumpakking?

Jeg har disse:
https://www.aliexpress.com/item/100Pcs-Medium-Series-Food-Moisture-proof-Bags-Clear-Transparent-Bags-Stand-Up-Pouch-for-drinks-Beverages/32598177677.html

...men det er mange andre typer der ute. De som jeg linker til er kanskje litt små -- du må være rimelig forsiktig om du f.eks skal røre ute en hel pose potetstappe. Men de er veldig passe til en person, eller en siderett til f.eks ørreten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Jeg prøver å variere, og ta med ting både jeg og ungene syns er godt. Jeg tenker nok ikke så mye på pakkvolumet, men på trivsel og kos og holdbarhet på maten. Jeg har smertelig erfart at sjampinjong ødelegges utrolig fort i sommervarmen.

Men jeg skal innrømme at jeg elsker egg og bacon, og det smaker enda bedre ute i det fri, så til frokost blir det ofte det. Ungene vil gjerne ha polarbrød eller pannebrød, og som regel får de gomme med, makrelli tomat, baconost, e.l.

Til lunsj og kvelds ofte rett i koppen, knekkebrød, vafler (tørrblanding som blandes ut med vann)..vaffel med gomme er nok favoritten til ungene.

Middag - det blir litt real, og ungene liker disse, men siden utvalget av glutenfritt er labert (datter har cøliaki), prøver jeg å variere litt. Favoritten er nok viltgryte med reinsdyrskav. Oppskriften står på creme-fraiche-boksen, den er enkel og god :) Vi pleier å ha oppi bacon i tillegg, og finner vi tyttebær og krekling hiver vi på det på toppen. Har også hatt rødskrubb oppi der, sopp fra naturen fungerer flott!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.