Gå til innhold
  • Bli medlem

SPOT som sviktet


Tom42

Anbefalte innlegg

Annonse

Spot er mest for pårørende.

 

@, kjøp en spot versjon 2 og bruk hjelpmeldinger (sender hvert 5 minutt i en time) som sporingsmeldinger mens du vandrer. Send hjelpmeldinger etter morgenens OK-melding og gjerne flere ganger ila dagen. Spot 2 er gps-teknisk bedre enn 1eren og billigere i bruk enn versjon 3 mht sporing. Etter at du engang oppfordret meg til å lese og følge bruksanvisningen for spoten har jeg ikke hatt noen problemer :-)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var på tur før "Spot" ble oppfunnet og er på tur etter, uten. Har det utmerket.

 

:)

 

Det handler litt om livsfilosofi også. Man kan ikke gardere seg mot alt og la det overskygge alt man gjør. Leste om en 80-årig markdragfisker i et villmarksblad for litt siden som ble spurt om han ikke var redd alene i fjellet. Han forstod ikke problemstillingen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette handler vel i bunn og grunn om å føle seg trygg. Å kose seg på tur når jeg vet at noen hjemme er engstelig er umulig for meg i alle fall. Trygghet og harmoni ligger i bunn for alle turene mine. Hva som skaper dette må bli opp til den enkelte mener nå jeg. At det ikke er matcho å ha med seg elektroniske dupedingser på tur er nok riktig for noen. Selv legger jeg alltid igjen et kart hjemme hvor jeg merker av hvor jeg har tenkt å gå, og i sekken pakker jeg kart og kompass sammen med GPSen. Fast find'en er også med. Dette kombinert med sunn fornuft og litt tankevirksomhet underveis, gjør at den som sitter igjen hjemme føler en viss trygghet. Da er grunnlaget lagt for en fin tur.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har kun opplevd at SPOT melding ikke kom fram en gang. Da hadde de endret måten sms lagres i web interfacet. Derfor altid lurt å sende en test melding før man går. Svakheten til SPOT er enveis meldinger som den vil prøve å sende 3 ganger i løpet av 20 min om jeg ikke husker feil. Satellittene er langt sør og krever at brukeren er observang på dette. Jeg har også inreach og her er fordelen toveis meldinger mange flere satellitter og man er ikke like avhengig å ha god sikt sørover. Som oftest bruker SPOT 1-2 min før jeg får en melding mens inreach ofte er under 30sec. Det er også viktig å huske at det kan svikte hos mobil leverandøren iom at meldingene sendes fra utlandet. nødmeldinger er nok mer pålitelig iom at det er folk som da kontakter HRS/LRS og ikke en automatisert "robot".Uansett så anbefaler jeg inreach til de som gjør ny innkjøp pga at den er toveis og har bedre dekning i norge. Bruker forøvrig SPOT fremdeles litt avhengig av behov. Kart & kompass +GPS og meld fra hvor du går fortsetter jeg også med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har Spot 3. Brukte den mye i sommer. Ikke viktig for min del, men familien hjemme satt stor pris på det. Trykte på ok knappen ca tredje hver dag. Alle meldinger kom frem. Det som er lurt er å la spotn stå på noen minutter etter du har trykt på ok knappen og hold den mot sør. Det fungerer hvertfall for meg.  Kan jo sikkert være forskjell på Spot 1 og 3, men jeg er hvertfall fornøyd med min Spot.

 

Her kan du lese om brukererfaringene til en som har brukt spotn mye. Tror han har Spot 2. http://www.tursiden.net/2014/03/erfaringer-med-spot-2-satellite-gps-messenger/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er som regel på tur alene og ofte utenfor merkede stier. Tidligere brukte 1. utgaven av SPOT. Var fornøyd med den og hadde ikke så mye å utsette på den. Familien var fornøyd og fulgte med, i begynnelsen. Etterhvert oppdaget jeg at meldingene jeg sendte ikke ble åpnet, de hjemme så at det kom meldinger så alt er vel OK? Hadde en gjennomgang med heimen og fortalte at det var litt unødvendig at jeg brukte tid på å sende disse meldingene hvis de ikke sjekket de. Vi ble enige om at jeg droppet SPOT-en, forteller grovt hvor jeg har tenkt meg og har med meg en ekte PLB (FastFind - 170g) som jeg kan aktivere hvis jeg kommer ut for et uhell. I vår situasjon er dette en god løsning. Har alltid PLB-en i høyre bukselomme så den er tilgjengelig selv om jeg legger fra meg sekken for en liten speide tur. Brekker man et bein er det ikke alltid så lett å komme opp i høyden for mobil dekning.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

PLB eller inreach er nok begge bedre enn spot (mht til dekning?), men det var snakk om pris da (særlig abonnement).  Har du nok peng, så ville jeg nok kjøpt først en sat-telefon (iridium 9575 med nødknapp), deretter plb, deretter inreach og til sist spot.  Men spotn var billig da...har 2ndre generasjon. Har også opplevd at ingen åpner meldinger.  Bror'n og jeg delte på en iridium 9555 for noen år tilbake, han har hatt den siden, og abonnement er rimelig stivt...glad jeg slipper de 3-500 dollar årlig.

 

Når det er sagt har jeg ikke fulgt med hvordan det går med globalstar satellitene i det siste, og om det har skutt opp flere, dekning i norge osv.  Inmarsat og Thuraya var for min del aldri aktuelt på fjellet. PLB er også dyre i anskaffelse og abonnement så vidt jeg forstår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det blir nog en InReach för mig till sommaren.

Det verkar vara en god balans mellan pris och väldigt god sattelitkontakt.

Det ger fruen en god fölelse att kunna se var jag är på datorn hemma. Det är också skönt för mig att veta att jag får kontakt med nödetaten vid behov, och i och med vägskommunikation kan få den hjälp som behövs, inte mer eller mindre.

Karta och kompass kommer oavsett användas för navigeringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SPOT? Daglige "jeg har det bra"-oppdateringer.. Så unødvendig. Hva skjedde med "si fra hvor du drar og hvor lenge du blir borte" ?   Det snakkes om hysteriske bekymrede kjerringer hjemme.. Kanskje det er på tide å ta en prat sammen? Si til kjerringa: "Nå drar jeg på fisketur til område X-vannet i X-dalen frem til søndags ettermiddag/ikveld. Parkerer bilen ved broa over X-elva.. Snakkes!"

 

Nei men uff så kjedelig da! Da må du jo holde deg til en opprinnelig plan og bare gå der du har sagt du skal gå og parkere bilen der du har sagt du skal parkere . Ikke noe rom for spontantiet da. Tenk om du hadde hatt en sånn SPOT sak, da kunne du jo med god samvittighet endre rute og destinasjon under veis - og til og med begi deg inn i områder uten dekning for mobiltelefon, og samtidig la de hjemme få vite om det.   Eller ikke. Det ville jo fortsatt være opp til deg om du skulle bry deg med å informere de hjemme om dine valg. Tenker på filmen med han som datt ned i ei bergsprekk, ble sittende fast og måtte til slutt sage av seg armen for å komme seg løs og opp. Tror han ville satt pris på en sånn SPOT sak jeg. Nåvel, en ren sånn PLB (Personal Locator Beacon) ville vel gøre nytten den også. Trenger jo ikke tekste med de hjemme hele tiden. Skjønt de gir jo en trygget for de også da, å vite at du sier fra om du endrer rute ..og om alt går bra. Joda, vi er blitt veldig opptatt av trygghet i vår tid. Derfor folk sloss for sine lokalsykehus og fødeavdelinger. Gir jo en trygghet å ha de der. Av tilsvarende grunner risikerer noen heller at de som er hjemme trigger en redningsaksjon for mye enn en for lite når de ikke hører fra sin kjære til avtalt tid -  for å si det slik. .. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt artig å lese noen av innleggene her fra gutta som enda går med beksømstøvler, (bom)ull og vadmel...  Men vi er vel alle skapt mer eller mindre skeptiske til nyvinninger? Sjøl bruker jeg både GPS, GSM, Iridium og FastFind PLB, noen ganger. Det er vel ikke nødvendigvis sånn at vi MÅ være utilgjengelige om uhellet er ute? Risiko = Sannsynlighet x konsekvens. Så for de av dere som er mye på tur er det vel bare å bruke alt tilgjengelig utstyr!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg sjølv har velt og investere i nødpeilesendar, av den enkle grunn at SPOT ikkje er godkjent utanfor område 10 på Svalbard, og eg gidd ikkje eige to dingsar.

Elles er eg oppteken av og halde gunnleggande dugleikar ved like, og lenar meg i lita grad på tekniske dippeduttar. Likevel kan eg finne på og gjere det, i situasjonar der eg ynskjer og utvide marginane mine, kanskje strekkjer strekken litt, eller har ansvaret for andre folk. At me har ulik risikovilje synes eg me alle skal respektere, i staden for og utøve det eg betraktar som ei form for mobbing. Etter mitt begrep er det ingen som på nokon måte har rett til og definere kvar andre skal gå på tur basert på kva dippeduttar dei nyttar seg av eller ikkje nyttar seg av. 

Kvar og ein av oss har vel framleis det privilegium at me sjølve er den som kan definere vårt eige friluftsliv?

Når det gjeld biten om "meir robust og hardført" er eg jaggu ikkje sikker. Siuasjonen på bilete vedlagt er andre gong i løpet av eit år. Need i say at eg no har bytt til Suunto?

 

DSC_0473.JPG

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjeld biten om "meir robust og hardført" er eg jaggu ikkje sikker. Siuasjonen på bilete vedlagt er andre gong i løpet av eit år. Need i say at eg no har bytt til Suunto?

 

 

 

Samme som skjedde speilkompasset mitt fra Silva...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det är väldigt mycket som man kan klara sig utan, men väldigt mycket som helt enkelt är skönt att ha.

Måste man ha SPOT eller annan nödsändare? Absolut inte. Men det gör turlivet enklare och säkrare.

Det finns så mycket man inte behöver, elekricitet, vägar, bil, sjukhus, vaskemaskiner, datorer, metallföremål, skor, eld.. men som jag är glad och tacksam för ändå.

Det är väl upp till var och en att dra gränsen för vad de anser vara passande i olika situationer? :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har en mcmurdo fast find, hadde spot men stolte ikke helt på den. Fast find må registreres hos post og tele, og  har bare en knapp:Helikopter.. Grei livsforsikring når en er alene langt fra folkeskikken. Vil nok aldri bli brukt:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at flere sier at SPOT melding ikke kommer frem. SPOT i forhold til andre satelitt dingzer har sine begrensninger men felles for dem alle er at det til slutt baserer seg på 3-part mobiltjenestene som SMS.

 

Så for å være litt rettferdig mot selve systemet så kan det være andre ledd det feiler.

 

Det betyr at SPOT kan ha fått igjennom meldingen men at når systemet sender ut SMS så feiler det på mottaket. Det er ikke alltid mobilnettet sender en melding på nytt.

På min SPOT har jeg både lagt inn SMS og e-post til mottaker for da øker man sjangsen for at et av mediene kommer frem.

 

Jeg er rimelig sikker på at SOS/911 meldingene osv går der de skal når de skal. (med unntak av der det er satelittskygge og eventuelt "feil bruk")

 

inReachen jeg har er to-veis og den bekrefter også at melding er sendt men det betyr ikke nødvendigvis at mottaker har fått SMS. (med mindre de faktisk i systemene sine har bedt om leverings rapport fra mobilleverandøren)

 

Jeg håper og  tror at begge leverandørene benytter seg av leverings rapport fra mobilleverandøren slik at meldinger re-sendes. Dette er noe man sikkert kan få bekreftet av SPOT/inReach hvordan det teknisk sett fungerer.

 

Bruker flittig SPOT og inReach og poenget er ikke å være tilgjengelig men å gi folk hjemme en indikasjon på at alt er ok. Nå er det jo ofte dårlig vær og man har det bra mens de hjemme som er inne i varmen opplever det litt mer "skummelt" at noen er på tur. Og skulle uhellet være ute så har man en ekstra sikkerhet med nødknappen eller på andre måte gi en beskjed.

 

Kart, kompass, GPS og en pose med "ditt favoritt snop" er uanz lurt å ha med på tur.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja enig særlig med ovenfor....og da jeg går mest alene på tur, er jeg ekstra forsiktig, men også glad i å ha spot'n (og hadde vært ekstra betrygget med iridium sat-telefon eller inreach).  Når det er sagt..når jeg går alene på tur, er jeg FORSIKTIG og tar det ekstra lugnt, tar ikke unødvendig risiko, selv om jeg har ekstra duppedingser.  For de hjelper neppe hvis jeg faller ned noen skrent osv! Sånt sett har det ikke forandret seg før duppedingsene...man må bare ikke legge seg på latsiden for å si det sånt...fortsatt trenger man basis-kunnskaper i førstehjelp, nogenlunde vett mht. været og fjell, og det man klarer gjennomføre! Samtidig og si nei! til nødpeilesender og duppedingsene er bare dumt..bare man kjenner til begrensninger! Eller som min gamle orlogskapteinen mente, 'greit med plotter og gps og elektroniske hjelpemidler osv, men du er fortapt hvis du ikke kan ta i bruk sjøkart, sette ut kurs i kartet, regne utifra kompasskurset beholdent kurs manuelt osv!' osv osv! (was a hard taskmaster! hehe god bless his soul).

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

@Tessatroll: Når det gjeld biten om "meir robust og hardført" er eg jaggu ikkje sikker. Siuasjonen på bilete vedlagt er andre gong i løpet av eit år. Need i say at eg no har bytt til Suunto?

Hmmm, jeg har forsvarets modell(vet ikke om det er lik denne som omtales her?) av Silva sitt, har faktisk aldri opplevd skade på verken mine eller de de andre 70-80 kompasser som vi har hatt.

Ser nå at de jeg har har mer firkantet speil og ikke så avrundet topp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.