Gå til innhold

Anbefalte innlegg

hei

 

Med risiko for å pådra meg alverdens vrede.

Dessverre ligner hunden uhyggelig på min svart/hvite AH.

Går sauebønder altid bevepnet med hagle? Hunden skal slvfølgelig altid være i band i bandtvangstiden og så lenge det er sau ute. Men den kan som Monsen sir, slite sig både under opstalling og på tur.  

Ved skambiting av barn og voksne er det mye åk og men før beslutning om avliving kanskje blir aktuell.

 

Gjeting blir altid fremstillet som en umulighet her i Norge. Jeg tar gjerne de 3 måneders gjeter jobb for en billig pæng fra det lokale sauesankelag for å være til fjells hele sommeren, hvor AFP vinker om hjørnet.  den enkelte sauebonde skal jo ikke gjøre det individuellt, men felles sankelag nivå. Dessuten har bønder jo både budeier og bærplukkere fra ulike lavkostland. 

 

Hilsen Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

 

 Det er flere her inkl. meg selv som gjerne vil gjete for en billig pæng. Sauene er ut fra ca. st. Hans til nå - 1. okt avhengig av lokal sankepraksis. Det blir ca. 3 måneder a ?? kr. fordelt på kanskje 25 medlemmer av et sankelag.

 

Men @Skjult lenke - logg inn for å se den sir at Det trengs 2-3 gjetere pr. gårdsbruk ?? Nå kan det vel gjetes på ulike måter. De fleste  sankelag fører noe tilsyn med sauene. Ofte en helgetur på skift/dugnad for medlemmer av sankelaget. Dette kan intensiveres voldsomt med en fast gjeter med hund som beveger sig rundt i det relevante terreng og viser "menneskelig aktivitet" - gjerne i de lyse sommernetter - for å skremme de nattaktive rovdyr.

Gjeteren kan for al del gjerne spille sekkepipe eller horn som de italienske alpejegere, for å gjøre så mye bråk som mulig. Samtidig registreres sauenes bevegelser og syke og døde sau rapporteres. Turister :getlost:  og løshunde avvises.

 

Dette kan etter min mening gjøres på sankelag nivå, hvor alle medlemmer bidrar økonomisk fx. etter antall sau på beite. Sådan ekstensiv gjeting må være innenfor økonomisk rekkevidde, men vil øke tilsynet voldsomt og formentlig nedsette rovdyrtapet en del.

 

Nord for Gyrinos vannet mellom Ål og Hemsedal er mange sau fra mange sauebønder ute hele sommeren under tilsyn av en gjeter muligens med en assistent og sauehunde. Og han får noe mer enn "billig pæng". Men det oppfattes altså som lønnsomt.

 

Intensiv gjeting med en gjeter med flokken rundt sig og et par hunde som ved Betlehem i jule evangeliet og i søreuropa er selvfølgelig mer mannskapskrevende og eksisterer kanskje der, fordi man også melker sauene (saueost!)

 

Det er utført flere (subsidierte) forsøk med gjeting bl.a:

 

PROSJEKT VOKTERHUND I OPPLAND 2006
Praktisk feltarbeid med vokterhund
i Ramshytta gjeterlag, Ringebu
Av Kjell Smestad, 2653 Vestre Gausdal
 
og
 
Bacheloroppgave: "Erfaringer med bruk av vokterhund i et rovdyrutsatt beiteområde for sau" Arne Otto Sandmo fra 2010
 
Skjult lenke - logg inn for å se den
 
Så det finnes altså en del data om dette.
 
Hilsen
Elgen
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gjeting er vel neppe svaret for de sauene som dør etter angrep fra løshund eller rovdyr på innmark. Skal bonden sove ute i telt 50 m fra bolighuset vår og høst....

Eksempelet fra Ål og Hemsedal er bra, men man må ta med at i høyfjellet i Ål og Hemsedal er det svært lite rovdyr. Gaupe og bjørn er det flere av i skogsterreng. I Fødalen og andre lignende områder gjeter en person over store området. Der også tas sau av rovdyr. Gjeting fungerer som tidlig registrering av skadeomfang, men ikke for å hindre dyretap. Det er høyfjellsbeite kontra skogsbeite som bidrar til lavere tap.

Hei

 

Ja, Ål sankelag med ca. 120 medlemmer og ca. 16-20.000 sau på beite har lite rovdyrtap pgr. av høyfjellsterreng, men ble eksempel fordi jeg kjenner det bra. 

Det finnes en rapport for hele Hallingdal, hvor skogsterreng i bl.a. Flå har større tap - mest til gaupe - men ikke så høyt ca.ca. max. 8-10%.

 

Rapporter jeg referer til er fra blandet terreng i Ringebu med litt høyere taps% og bachelor opgaven fra Lier i Trøndelag med store tap til bjørn > 30 - 38 % også i blandet terreng!

 

I forsøksperiodene med gjeting med hund går tapet en del ned. I Lier selvfølge stadig relativt høyt. Så min konklusjon er at gjeting hjelper en del, men selvfølgelig minst i vanskelig tilgjengelig skogsterreng.Men mye menneskelig uro (gjerne med sekkpipe :D og annet bråk) sammen med hund presser rovdyrene.

 

Hilsen Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Hei

Takk for påpeking mht statistikk. Jeg har på ingen måte gått grundig gjennom statistikk mm. i de nevnte rapporter og som du nevner kan man sikkert forholde sig kritisk til det.

Mitt poeng var at gjeting er forsøkt rapportert (flere andre rapporter på nett) og ikkeurpøvd, som det delvis fremgår i denne debatt og fra Monsen.

 

Helt enig i at det er i skogen de store problemer er og svært vanskelig å gjete/vokte effektivt der.

 

Hilsen Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Leif88
   I år blir det hjemmepåske også for Lars Monsen, men vi lover bålkos når han inviterer til hjemmecamp hver dag i påsken.
   sånn lyder tittelen til NRK sin nye Lars Monsen serie som blir vist i påsken
   ifra Lars sin facebook post :
   NRK TV tråkker til: Fra torsdag til mandag i påsken kan du bli med meg på direktesendt hjemmecamp her jeg bor, to timer hver dag! For å nevne noe: Jeg får besøk av gjester, kommer med turtips til hjemmepåsken og skal vise klipp fra tidligere turer og ekspedisjoner. Og her trenger jeg hjelp fra deg. Hva er ditt favorittklipp fra mine programmer? Kommenter under denne posten, så skal vi lete i arkivene. Tusen takk for hjelpen!
    
   dette blir gøy akkurat hva et vårsykt hjerte trenger
   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Gjest fightingfalcon
   Av Gjest fightingfalcon
   Hei!
   Er det noen her som har noe erfaring med knivene fra Brusletto er prydet med Lars Monsens navn? Jeg har lyst på en ordentlig turkniv og 
   har vurdert enten Ánarjohka eller Børgefjell. De koster jo litt, men jeg antar det er en kniv man skal ha i mange år fremfor moraknivene som slites ut.
   Har navnet for høy pris mtp. knivene?
    
   Setter pris på alle innspill og tips 
  • Av Jan Petter Madsen
   Hei 
   Jeg er ute etter noen tv-serier/dokumentarer/filmer fra villmarken som kunne vært verdt å se, både norske og utenlandske.
   Alt fra Lars Monsen på nrk-tv har jeg sett, samt noen andre serier. 
   Kom med tips og skriv gjerne hvor det er mulig å finne det på nettet  
  • Av Bifrost
   Eg har alltid beundret og kanskje vært ein smule misunnelig på Lars Monsen, med tanke på fiskeoppleveser han får gjennom sine turer i villmarka.

   Men ofte har eg stusset litt når han avliver fangstene sine. Han holder ofte fisken slik at når han kakker den med knyttnevnen, treffer han kun fisken lengst framme ved nese/munn. Fisken blir nok svimeslagen etter et par slag på denne måten, men må nå være betre og slå den direkte i sentralsystemet så kranium og hjerne vert ramma og rask hjernedød oppstår.

   Hadde eg for eksempel skulle slått/bedøvd(med klubbe) juleslaktet på denne måten som Lars Monsen, hadde det blitt eit spetakkel på gården. Men og sameligne ein sau mot ein fisk vert nok litt dramatisk...

   Uansett, på fjellet går eg altid med ein liten priest som er flittig i bruk, og fisken er ganske bedøvd etter eit par slag med denne og klar for stikking. Småfisk knekk eg nakken på.

   På havet vert fisken eg fiskar kun bløgga, med unntak av laks og kveite som får seg eit kakk eller to i skolten før stikking, kvifor det har blitt slik har eg ikkje peiling på, men slik er det berre.

   Andre som har tenkt på dette når ein ser Lars Monsen i aksjon, eller er det bere eg som ser dette og stusser litt?


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.