Gå til innhold
  • Bli medlem

Monsen den store


Svandal

Anbefalte innlegg

 

En annen detalj setter også denne bonden i et underlig lys:

"- Jeg elsker dyr. Dyrene mine blir tatt godt vare på, får mye omsorg og stell."

 

 

 

 

 

Det har framkommet en del ting om bonden noen andre steder på nett, og det viser seg jo at han tydeligvis ikke er helt "riktig nagla". Kilden er bønder i nabolaget hans. 

 

Man skal være JÆVLIG forsiktig med å dra alle sauebønder over en kam, slik som altfor mange tenderer til i etterdønningene av denne saken.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det hender at den godeste Monsen kommer med noen rare uttalelser, men denne er overhodet ikke i den kategorien. Er helt enig med ham. Og uansett hvem som har rett av hundeeier og bonde i denne tragiske saken om hunden jaget sau eller ikke så var det fullstendig unødvendig å ta livet av bikkja.

 

Edit: Må bare legge til litt annet, da denne saken faktisk opprører meg endel... Hundeeieren og bonden har to forskjellige forklaringer på hva som skjedde. Greit nok. Det har nå visstnok kommet frem et vitne, så kan det hende dette vitnet oppklarer noe. Uansett så er det ekstremt mye som skurrer med forklaringen og oppførselen til bonden. For det første dette med nødverge. Han påstår altså at denne hunden har jaget sau tidligere, men faktisk at han ikke gjorde det da denne hendelsen opptrådte. Ifølge denne artikkelen så sier han følgende, som svar på spørsmålet "Men denne hunden angrep ikke sauene dine. Hvorfor skjøt du den, da?":

- Hvor lenge skal jeg vente? Til den har blitt spist? Jeg er ikke villig til å ofre flere sauer på mitt eget område.

 

Dermed presterer altså denne bonden å skadeskyte hunden (han skyter den i låret). Uansett om det hadde vært en nødvergesituasjon eller ikke, så er den avverget idet hunden er skadeskutt. Ifølge dyrevelferdslovens §4 så er han nå pliktig til å hjelpe dyret. Det er godt mulig hunden ikke hadde behøvd å dø etter lårskuddet, det tror jeg ikke den svært lite objektive bonden var egnet til å bedømme, og jeg tviler også på at han rådførte seg med eier... Men i stedet for å hjelpe, så setter han altså et nytt skudd i hunden, denne gang i magen. I strid med §12 av dyrevelferdsloven, som sier at dersom et dyr ikke allerede er bevisstløs når avlivningen foretas, så skal det avlives på en måte som gjør at det umiddelbart mister bevisstheten. Som f.eks. hodeskudd. I stedet velger han altså å skyte i magen, noe som potensielt kan forårsake timesvis med smerte og lidelse. Heldigvis ser det ut som om hunden slapp dette, og døde ganske umiddelbart, uten at dette var bondens fortjeneste.

 

Men for å oppsummere: han skjøt en hund som etter hans eget utsagn ikke var i ferd med å jage sau, den eneste straffbare handlingen er her altså hundeeier som ikke overholder båndtvang. Dermed lader bonden hagla, slenger seg på ATV-en sin (allerede her bryter han vel våpenloven...), skadeskyter en hund uten å høre med eier om han kan ta hunden i bånd, før han lar være å hjelpe det skadeskutte dyret, men avliver hunden på en måte som potensielt kunne forårsaket enormt mye smerte.

 

Jeg vet i hvert fall hvem jeg synes har handlet feil, uansett hvem sin historie man kan feste lit til...

 

Vel, hvis bondens uttalelser i den artikkelen stemmer, så viser det rimelig klart at han ikke har satt seg inn i regelverket og driver ren selvtekt. Han har full rett til å drepe enhver hund (til og med en "snill" hund), hvis den utgjør en direkte trussel mot sauene, men det viktige her er direkte fare for sauene, ikke hvorvidt det finnes en løs hund på eiendommen.

Han kunne ha bedt hundeeieren ta bikkja i bånd, brukt grov kjeft mot hundeeieren om denne nektet og jagd begge vekk fra eiendommen, eventuelt anmeldt brudd på båndtvangen, noe som virker en smule rimeligere enn hva han gjorde.

 

Hjelper ikke stort å si at man er "snill med dyr" når man med to forskjellige handlinger viser at lidende dyr, det er en helt hverdagslig sak og ikke noe å bry seg med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er du egentlig så sikker på dette? Dyr sprer flått, ikke vegetasjon. Steder med mye vilt har mer flått enn steder med lite vilt. Flåtten bryr seg ikke om den sitter på en sau eller en elg. Jeg vil derfor tørre påstå at det er mer flått i beiteområder enn i områder hvor det nesten ikke finnes dyr. Flåtten er tross alt avhengig av vertsdyr for å overleve og for å formere seg.

 

 

Hentet fra http://www.nationen.no/landbruk/sau-mot-flatt-2/ 

 

Sau holder flåtten i sjakk ved å beite ned vegetasjonen. Kanskje renser den også flåtten for Borrelia.

MARTE ØSTMOE
 
PUBLISERT: 30.07.14 14:07 OPPDATERT: 01.08.14 11:51
 
 
 
 

Dyr på beite holder vegetasjonen nede. Dyrene rydder napper med seg bringebær, mjødurt, og skudd fra trær og gress. Resultatet er at flåttens beste boliger beites ned og forsvinner.

– Sauen er jo også et vertsdyr for flåtten, så man kunne jo tenke seg at det ble mer flått med sau. Men det gjør det ikke. Det er dokumentert at det blir mindre flått i områder hvor sauen holder vegetasjonen nede, sier professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Atle Mysterud.

Kan rense flåtten

 

I tillegg til å redusere antall flått forskes det på om sauen kan rense flåtten for borrelia. Det er dokumentert at flått som fester seg på hjort blir renset for borreliasmitte.

– Borreliabakterien greier seg ikke mot immunsystemet til hjortedyr. Når flåtten suger blod fra hjortedyr renses tarmsystemet til flåtten for Borrelia, forklarer Mysterud.

Likevel er ikke hjortedyr noen løsning på problemet med flått som sprer Borrelia.

– Mye tyder på at sau kan ha samme effekt som hjorten. Det kan se ut som om sau er en ikke-kompetent vert for Borrelia. Dermed kan flått bli renset for eventuell smitte om den suger blod fra sau. Mye kan tyde på at flått som har sittet på sau derfor ikke bærer bakterien Borrelia med seg videre, sier professor Mysterud.

Selv om hjort, elg og rådyr renser mange flått for Borrelia er det likevel større sjanse for å bli borreliasmittet i et område med mange hjortedyr.

– Det blir så enormt mye mer flått i områder med med mye hjortedyr. Så selve sjansen for å bli borreliasmittet øker faktisk i områder med mye hjortedyr, selv om andelen flått med Borrelia synker, sier professoren.

Flåtten er ikke født med Borrelia, men blir smittet av smågnagere og fugl.

– Fugl og smågnagere er reservoarene av Borrelia. Flåtten har tre livsfaser, larve, nymfe og voksen. De blir født uten Borrelia, men går på smågnager tidlig i livet. Der kan de plukke opp smitte som de bringer videre til for eksempel mennesker seinere i livet, sier Mysterud. S

Selv om man skulle bli bitt av borreliabærende flått er det langt fra sikkert at man blir smittet.

– Dersom man får flåtten av raskt er det mye mindre sjanse for å bli smittet. Det er lurt å sjekke seg selv og ungene på kvelden, og så fjerne eventuelle flått, sier han videre.

Skeptiske turister

 

71 dyr beiter på Store Arøya. Øyriket utenfor Helgeroa i Vestfold er ikke bare et paradis for mennesker, men også for gammel norsk spælsau. Hytteeierne er ikke utelukkende begeistret. Sauene gjør fra seg og kan virke truende. Sauebonde Tore Felin fra Sundbyfoss sier at de unge hanndyrene kneiser med nakken i håp om å få kos.

POSITIVT At sauene også bidrar til å holde flåttbestanden nede er en plussfaktor.

– Søyene bruker hornene for å rydde i busker og kratt. Hornene brukes også for å skremme fremmede lam vekk fra egne spener.

– Det er fordeler og ulemper med alt, sier hytteeier Jan Fjeldavlie fra Skien. I ferien veksler han mellom hytta på Rauland og hytta på Store Arøya. Begge steder beiter det sau. På tomta i Rauland har Fjeldavlie i sommer måket bort et helt trillebårlass med møkk. På Store Arøya går sauen innenfor et avgrenset område.

– Det er viktig at sauen er gjerdet inn. Alternativt ville den beitet ned hager og bedd, sier Fjeldavlie.

Lamøyene

 

Sauebonde Felin håper at hytteeierne en dag skal se fordelen av å ha beitende sau på ferieøya og at de en dag vil gjerde inn hyttene, i stedet for at han gjerder inn dyrene. Han bor selv på Sundbyfoss, og ser til sauene en gang i uka.

Eierne av Helgeroafergene, Jan Erik Weel Johansen og Janne Weel Johansen har nærkontakt med både ferierende og sau. De skysser både turister og fastboende til og fra øyriket utenfor Helgeroa. I sommer skysset de også Felins 71 sauer.

Familien Johansen som bor i ferieparadiset på Stokkøya ser at vegetasjonen er i ferd med å ta overhånd.

– At sauene også bidrar til å holde flåttbestanden nede er en plussfaktor, sier Johansen.

– Klimaendringer med våtere og varmere vær har satt fart på flåttbestanden. Sauen hindrer at vi har enda flere flått enn vi har i dag, sier Mysterud.

Fjerner hanndyrene

 

Felin sier han bare har hørt positive ting om saueholdet i ferieparadiset. Entreprenør og ferjemann Johansen, synes det er synd at hytteeierne er skeptiske til dyr med horn.

– Turister og ferierende er redde for å bli stanget, sier han.

Felin sier at han har sendt hanndyrene som er over fem måneder på beite i andre områder. Det er i tråd med lovverket.

– Situasjonen hadde vært annerledes hvis vi hadde satt ut okser.

 
 
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart at sau har sin plass i skog og fjell. Jeg har ikke noe mot sau. (Spiser gjerne lammekjøtt, men synes ikke dette er samme som at jeg støtter næringen i alt. Har penger i bank, men støtter ikke banken i alt heller. Det er ikke et likhetstegn.) Og ikke noe mot de som driver med sau eller reinsdyr. Men hvilke krav skal stilles på næringen? Andre næringer i samfunnet er utsatt for forandringer og må moderniseres. Regler utvikles og forandres.  Hvilke krav skal stilles på saubonden eller reindriftsamen når han eller hun skyter i nødverge? Er det ok? Skal det stilles strengere krav på å dokumentere situasjonen som førte til avliving? Film? Go Pro? Legge en strengere bevisbyrde på den som tar våpenet fatt? Ser helt klart at retten til å måtte avlive et skadedyr eller hund må kunne diskuteres. Samme med at ansvarliggjøre hundeiere ifht båndtvang. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det skyldes vegetasjonstypen? Sauen foretrekker frodige beitemarker med mye feltsjikt som flåtten trives i, mens elgen med unntak av enkelte besøk innom dyrka mark og beitemark henter mer for fra busk- og tresjikt hvor flåtten ikke så ofte overlever. Min teori...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan vel stemme det. Jeg prøver ihvertfall å unngå krattskog, høyt gress og fuktige områder. Er vel der flåtten trives best. I området her blir jo bare sauene satt ut i de skogene som grenser til gårdene. De er tettere enn skogen jeg går mest i og det vil vel da også være naturlig at det er mer flått der. For min del får det være enten åpen furuskog eller høyfjellet. Ikke rart jeg foretrekker vinterhalvåret ;) Men nå er vi over på noe helt annet enn det ts startet med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe som forundrer meg ved Monsens, og flere her inne, sin retorikk er forholdet til hvorfor sauene er på beite der hvor vi går på tur. Utspringet for saken er hund på innmark, men Monsen m.fl. har tatt diskusjonen over på utmark.

Opprinnelig var utmarka eid av storgårder, allmenninger eller industrielle foretak. Kirken og staten hadde også mye. På denne grunnen ble det opprettet beiteretter slik at bøndene kunne utnytte næringsgrunnlaget. Over tid ble det så siden vedtatt en lov, friluftsloven, som gir allmenn rett til ferdsel. Argumentasjonen til Monsen snur nå dette på hodet og sier at friluftslivets har førsteretten, sauehold/bufe får finne seg i å komme i neste rekke. I mitt hode henger ikke dette helt sammen.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe som forundrer meg ved Monsens, og flere her inne, sin retorikk er forholdet til hvorfor sauene er på beite der hvor vi går på tur. Utspringet for saken er hund på innmark, men Monsen m.fl. har tatt diskusjonen over på utmark.

Over tid ble det så siden vedtatt en lov, friluftsloven, som gir allmenn rett til ferdsel. Argumentasjonen til Monsen snur nå dette på hodet og sier at friluftslivets har førsteretten, sauehold/bufe får finne seg i å komme i neste rekke. I mitt hode henger ikke dette helt sammen.

Innmark? Det er kun bonden, som påstår at dette er innmark! Jeg vet ikke. :) Ikke det at dette har noe betydning i saken, hvis ikke hunden jaget sau da han ble skutt. Monsens respos er en reaksjon på denne aktuelle saken. Men det forhindrer ikke hans/vår rett til å sette spørsmål, ved hele suenæringen, ikke bare avlivning av hunder. 

 

Monsens retorikk? Mener du hans 10 spørsmål, som han ønsker at alle ANDRE kan kommentere? Han gjorde det i utganspunktet ikke! Det var avisen, som hadde en form for retorikk! I sin kommentar (nå etter responsen) trekkes det frem; a) sauer som gjør fra seg på private hyttetomter. B) sauer som ligger i tuneller, o.l. Og han spør om dette er greit. Er det det?

 

Han synes det er greit med sau i utmark og kjøper gjerne lam. Så hvor får du det fra, at han mener friluftslivet skal ha førsteretten? 

 

At han kommer  med noe om korridorer? Tror vel det og gjeting er ønskedrømmer fra hans side. :)

 

Tror du skal lese hans svar på FB på nytt. Viser til den siste linken Hege P la ut i natt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en ting jeg lurer litt på. Med tanke på at hunden ble skutt med hagle, så kan den vel ikke ha gått rett ved siden av eieren?

Dette er vel ikke avklart ennå. Håper vitnet, har noe konkret å komme med. Eieren av hunden påstår, at hunen var var hans side da bonden kom kjørende. Hunden løp/travet mot bonden for å "hilse" på, da han ble skutt (slik jeg husker det). Hvor langt unna eieren hunden var da og om eieren var rett bak (rikosjettfare), er ikke kommentert. Derimot har bonden (i følge artikklene), kommet med noe forskjellige forklaringer. Men den første uttalelsen jeg leste, var at hunden løp etter sauer, når den ble skutt. I så tilfelle - påstand, mot påstand. Men senere kommentarer gjør, at dette utsagnet er noe usikkert. Tro vi får avvente og la Politiet gjøre sin jobb. :) 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@jakro Ja, da fikk jeg svar på det. Kanskje sauen i Finnemarka ikke spiser nok da, for her er det mer flått der det er beitedyr enn der hvor det kun er en og annen elg innom ;)

Finnemarka er jo relativt stort område, å beite på da. Med sine 430 km2 og ganske kuppert terreng, gjør vel at det er mer enn nok beite til ca 7 tusen sau, ukjent antall kreatur og det er bra med både elg og rådyr i området. Samt en og annen hjort. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvorfor hadde han hagla med seg?.. Regner ikke med at det er noe som man normalt har med i traktoren eller i bilen.. Hvis han hadde hagla der og da, så må det ha vært i den hensikt å skyte noe.

En av de første artiklene jeg leste i ei avis, beskriver dette slik. Bonden satt hjemme og leste avisen. Oppdaget så at sauene ble jaget av hund, tok så frem hagen (tror også han ladet den) og hoppet på firhjulingen (ATW) og kjørte mot stedet.

 

At han i en slik situasjon, tok med hagla er greit. (D.v.s. uladd, etter loven). Poenget er vel hva som skjedde etterpå. Var det rett hund? Jaget hunden fremdels sauer, da bonden kom til stedet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Tor Magnus

 

Ifølge hundeeier så løp hunden bonden imøte, for å hilse, da han kom med 4hjulingen. Så ble den plaffet ned... 2 ganger. 

 

Så i skuddøyeblikket, var den ikke inntil eier. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en tragisk sak for både hundeeieren og sikkert for bonden også etter hvert. Det kan jo hende at slike hendelser gjør at det blir endringer i lovverket også - og det er godt mulig det trengs. I hvertfall denne retten som bønder har til å skyte enhver hund som er løs (tilsynelatende).  Inntil videre er båndtvangen der og det kommer ikke hundeeieren forbi. 

Jeg kunne ønske at Lars Monsen kunne svare på de spørsmålene han stiller. Det hadde vært litt lettere å forholde seg til. Det er gode svar som kanskje etterlyses i denne debatten - som er veldig enten/eller.

 

Jeg så denne videoen her og tenkte litt på hva som ville skjedd om han hadde skutt sauen - han mannen virker jo ganske så bestemt på å klare å ta imot denne sauen, men må gi opp til slutt... 

https://www.youtube.com/watch?v=GJrlo2VuUR8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melding til ekstremværet "Lena":

Jeg jobber for tiden med oppussing av huset. Dette medfører en større haug med gamle bygningsmaterialer som er samlet bakom vedskjulet. Jeg ville satt stor pris på om du kunne være så snill å ta det med deg når du reiser forbi, og gjerne dumpe det på tomta til denne bonden på Hellestø i Rogaland, han som skjøt ihjel en hund uten at det forelå nødverge. Siden du nå skal den veien.

På forhånd tusen takk!

PS: Ta gjerne med den store haugen av gamle takstein og murstein også..

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bagatell og ingenting å bry seg om. (Videoen jeg linker til) Vil bare vise dere ikke-hundeeiere hvordan sauen kan være, mot oss med hund. Hadde jeg gått med huskyen og malamutten, som jeg passer ofte. Hadde det ikke vært mye igjen av denne søya og lammene hennes. 

Og hvem sin feil hadde det vært? De fulgte etter og var umulig å unngå. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melding til ekstremværet "Lena":

Jeg jobber for tiden med oppussing av huset. Dette medfører en større haug med gamle bygningsmaterialer som er samlet bakom vedskjulet. Jeg ville satt stor pris på om du kunne være så snill å ta det med deg når du reiser forbi, og gjerne dumpe det på tomta til denne bonden på Hellestø i Rogaland, han som skjøt ihjel en hund uten at det forelå nødverge. Siden du nå skal den veien.

På forhånd tusen takk!

PS: Ta gjerne med den store haugen av gamle takstein og murstein også..

Har et par skrotnisser i nabolaget. Kanskje gullet deres kunne gå samme veg....??

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bagatell og ingenting å bry seg om. (Videoen jeg linker til) Vil bare vise dere ikke-hundeeiere hvordan sauen kan være, mot oss med hund. Hadde jeg gått med huskyen og malamutten, som jeg passer ofte. Hadde det ikke vært mye igjen av denne søya og lammene hennes. 

Og hvem sin feil hadde det vært? De fulgte etter og var umulig å unngå. 

 

Jeg var på kurs forrige helg og det viktigste vi lærte der var "Hunder gjør aldri feil". Så da må det enten være hundeeier, bonde (kanskje mer diplomatisk å kalle det saueeier så ikke alle bønder dras under en kam) eller sauen sin feil :) Antageligvis gjør heller aldri sauer feil, de handler jo på instinkter, instinkter som vi mennesker har kludra til, så da står hundeeier og saueeier igjen. I ditt tilfelle antar jeg at du har hundene i bånd ettersom du vet at huskyer og malamutter syns sau smaker fortreffelig. Så da kan ikke skylden legges på deg. Da gjenstår bare en og det er saueeieren. Han har ikke lært opp sauene sine til å ikke hilse på hunder og han har de heller ikke i bånd eller har de på annen måte under oppsyn. Neste gang du passer disse monsterene av noen rovdyr så vil jeg anbefalle å filme hele turen i tilfelle det skulle komme en sau og hilse på og hundene hadde hilst tilbake litt brutalt. Det kan ellers bli ganske dyrt for deg.

Men etter å ha sett videoen din + at jeg har et par erfaringer selv så tenker jeg, kan det være at noen hunder jager sauen for å forsvare seg selv. Sauer kan jo være smågale. Begge mine hunder har blitt skremt av sau som har blitt litt for nærgående. Nå så det mer ut som at disse sauene jeg har møtt hadde mer lyst til å adoptere hundene enn å skremme dem, men det er ikke poenget. En hund som handler i frykt kan bli aggresiv. Jeg syns det blir feil om hunden ikke skal få forsvare seg. Klart at om de er løse så kan de bare løpe unna, men det kan de faktisk ikke når de er i bånd. Og endel hunder tar nok sauens oppførsel som invitasjon til lek. Så litt sånn ut på videoen din ihvertfall. Og så har man de hundene som ikke gidder å leke og heller bare vil gjøre kort prosess. Det er heller ikke feil, det er instinkter. Om du hadde hatt med huskyen og malamutten og de hadde skadet sauen ville jeg ikke blitt overrasket om du hadde fått skylden, hvem skulle ellers fått den? Tenk deg hvilket spetakkel det ville blitt om bonden hadde fått skylda? Måtte de da sluttet med utmarksbeite uten oppsyn? Det hadde blitt for mye styr så da er det lettere å skylde på hundeeier, eller hunden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars Monsen går ut mot dagens sauenæring. Stiller meg 100% bak hans meninger. Sauenæringen MÅ reformeres. 

http://www.nettavisen.no/nyheter/--skal-en-sauebonde-ha-rett-til-a--avlive-hunder-pa-stedet/8472554.html

 

Uansett hvor mange gode spørsmål Monsen stiller her, så kommer han ingen vei med dette. Denne saken dreier seg ikke om sauer eller hunder, men om sysselsetting og bosetting i distriktene. Det er almen politisk enighet om at dette er viktig. Økte kostnader (feks gjeting i utmark) gir redusert konkurransekraft, som igjen gir avfolking. Så enkelt tror jeg dette er, selv om det er ille at hunder blir avlivet på denne måten. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.