Gå til innhold
  • Bli medlem

Tredagers tur i Vesle-Ble


steingrd

Anbefalte innlegg

Det er vel på tide å komme med en turrapport her for meg også!

 

Mellom huskjøp, bytting av jobb og leveranser av gigantiske prosjekter klarte vi å presse inn en liten tur på fjellet, Turkompisen og jeg. Nå skulle vi endelig få slappet litt av og nyte roen og stillheten i fjellet. På forhånd hadde vi blinket oss ut Blefjell som et sted vi hadde lyst til å besøke. Valget stod mellom Store-Ble med (relativt) høye topper og Vesle-Ble med sitt viddelandskap og mange vann. Vi liker riktignok topper, men denne gangen var det vidder og vann som lokket mest.

 

Bilen ble parkert ved Fagerfjell skisenter i Flesberg tirsdag ettermiddag. Herfra skulle vi følge Storvasselva oppover til snaufjellet og lenger enn det hadde vi ikke planlagt. Ruta oppover langs elva var grei, ikke særlig tungt og stien ledet oss raskt opp til toppen. Planen var å bruke 45 minutter opp og der traff vi for en gangs skyld, brukte nøyaktig 45 minutter.

 

post-7901-0-68903600-1404126304_thumb.jp

En liten pause og vi speider nedover ruta vi har lagt bak oss.

 

Fra tregrensa gikk turen videre i svak stigning mot Skintjenna (Skintjørna, Skjentjenna litt avhengig av hvilket kart du bruker) på 846 meters høyde. Det var ikke lange biten, anslagsvis en time med trasking fra tregrensa der Storvasselva startet, kanskje litt mindre. Ved Skintjenna vaket det intenst da vi kom frem og avgjørelsen ble tatt på stedet, her blir vi, hvertfall for i natt!

 

post-7901-0-17147700-1404126583_thumb.jp

Sola går ned over Store-Ble.

 

Telt ble satt opp i en fei, en medbrakt ølboks gikk ned som motivasjon, og snart var fiskestengene rigget. Vi holdt det gående til ca 0230, midtsommernatta i Norge er fin sånn sett. 

 

post-7901-0-77290000-1404126592_thumb.jp

Skintjenna er to vann adskilt av en liten bekk som det ikke var vann i nå.

 

Neste morgen våknet vi til fantastisk vær og egg & bacon ble inntatt sent ut på dagen, det blir gjerne sånn når man fisker halve natta. En ting vi ikke hadde tenkt noe særlig på dagen før var at det var særdeles tørt overalt. Det skulle vi snart finne ut, da det var på tide å fylle på drikkeflaskene. Samtlige elve og bekkeleier var helt inntørka. For hver tiende meter lå det dessuten en lemenskrott. Dermed ble det koking av vannet fra Skintjenna. Vannet hadde en delikat myrsmak med en touch av lyng, fargen var lysegul. Passer godt til sjømat.

 

På en dagstur i området forsøkte vi å finne bedre vann, men det var tørt overalt. Det skulle dog snart endre seg.

 

post-7901-0-94587800-1404126601_thumb.jp

Stort sett fint vær, skiftende skydekke, byger og utrygt for torden.

 

post-7901-0-56346900-1404126609_thumb.jp

Haandbryggeriets Fyr & Flamme er aldri feil, anbefales til ørret :)

 

post-7901-0-95805100-1404126623_thumb.jp

Vi dro opp en rekke ørretpinner i denne størrelsen, 200-300g alle sammen. Passet utmerket i stekepanna. Merk: kniven er i størrelse XXL, sabel er vel riktig betegnelse, ikke kniv.

 

post-7901-0-57898900-1404126634_thumb.jp

Vidde og fjell så langt man kan se.

 

Onsdagen forløp uten at det egentlig skjedde noen ting, slik liker vi det best. Vi fisket, vandret, sov litt og fisket igjen. Og plutselig var dagen over.

 

post-7901-0-71895300-1404126644_thumb.jp

Terrenget i Vesle-Ble er lettgått med mye myrer. 

 

post-7901-0-15996400-1404126659_thumb.jp

Leirplassen ved Skintjenna.

 

Torsdag var planen at vi skulle forflytte oss, før hjemreisen fredag. Vi somlet og utsatte avreisen til langt ut på ettermiddagen, før vi pakket telt og sekk og vandret av sted. Planen var å legge oss ved Fagerfjellvanna, slik at vi bare hadde en kort spasertur ned til bilen neste morgen. Men det var planen, og ting går ikke alltid etter planen.

 

Etter ca 20 minutters vandring havnet vi INNI en tordensky, det føltes hvertfall slik. Lyn slo ned på alle kanter og vi valgte etterhvert å søke nedover og til slutt ble det så ille at vi søkte ly bak en stein. Og så kom haggelet. Bordtennisballer ble skutt med mitraljøse fra oven og minnene fra en haglskur på Sørøya i Finnmark i fjor dukket opp og diskusjonene dreiet seg om hvilken haglskur som var verst. Etterhvert gjorde disse bordtennisballene så vondt at vi måtte trekke liggeunderlaget over hodene for å ikke få flere blåmerker og dermed vant faktisk Blefjell over Sørøya på akkurat dette området.

 

Og slik satt vi i 90 minutter. Dessverre har jeg ingen bilder fra denne hendelsen, men det var riktig så trivelig. Kameraet var godt innpakket og lå tørt og trygt i sekken.

 

Da de verste bygene ga seg og vi skulle vandre videre til Fagerfjellvanna begynte turfølget å fantasere om hamburgerne på Lampeland og tørre klær. Jeg forsøkte å forklare at tøyet han hadde i pakkposer i sekken sikkert var tørt det og, og at i teltet kunne jeg diske opp med Rett-I-Koppen og cognac, men turlysten hans var borte og han ville hjem. Sånn er det noen ganger, heldigvis hadde vi kort vei til bilen, og det nyttet ikke overtale til nok en teltnatt denne gangen. Hadde vi kommet avgårde tidligere denne dagen hadde vi nok blitt en natt til...

 

Alt i alt var det en deilig tur, avslappende og i flott terreng. Skal nok reise tilbake hit en gang, gjerne med ungene.

Vis rapporten i Turkartet

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Åssen er det med fiskekort og fiskeregler i området. Mulig vi får klemt inn en tur i september :)

 

Det er ganske kaotisk i dette området, med ikke mindre enn 4 forskjellige fiskekort som gjelder, 6 hvis vi tar med Store-Ble. Det finnes et slags oversiktskart her http://nordstul.no/fiske/Blefjellbrosj.pdf som viser deg de forskjellige grunneierlagene.

 

Av disse er det bare 1 eller 2 som selges vi nettet på inatur.no, resten selges ved diverse bomveier. Blefjell fiskeforening selges via nettet og gir grei dekning hvis man kommer opp via Fagerfjell som vi gjorde. For de som kommer opp fra Telemarkssiden, som du sikkert gjør, så kan nok de resterende kortene plukkes opp langs veien. Vi kjørte via Lampeland/Flesberg og fikk ikke tak i disse kortene dessverre... Synd at ikke alle selger via inatur.no eller andre elektroniske kanaler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.