Gå til innhold
  • Bli medlem

Monsen på villspor


Hawk!

Anbefalte innlegg

Den 22/11/2016 at 10.01, Sovjetunionen skrev:

Elsker kart selv! Og på den måten kan jeg faktisk si at jeg eier opptil flere duker, ja langt over ti tror jeg egentlig hvilket burde gi meg litt husmorpoeng. Om jeg ikke regner med kartene mine tror jeg vi er nede på èn lusen duk jeg har fått av tanta mi en gang. 

Hei

jeg har faktisk både dekkeservietter og papirservietter som er påtrykt kart!

Elgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
9 timer siden, Trango skrev:

Han burde ha laget en utrigger. Mer stabil og hadde spart mye vekt.

 

 

Jeg tror at en av årsakene til at åren virket så dårlig var fordi han hadde så mye masse å forflytte. Utrigger hadde nok vært fornuftig, og kanskje fått bunnen så tett inntil hverandre at han kunne tettet med andre ting enn tre. Da hadde den kanskje fått litt større bæreevne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

37 minutter siden, Prebb skrev:

Utrigger hadde nok vært fornuftig, og kanskje fått bunnen så tett inntil hverandre at han kunne tettet med andre ting enn tre.

Han hadde bare tau å hjelpe seg med så å få til noe med egen oppdrift var vel nærmest umulig. Arkimedes lov gjelder også for Monsen og en våt tømmerstokk ligger ikke mange centimetre over vann. Han var heldig og kunne plukke delvis tørre trær - men vanninnholdet i trærne vil ha alt å si for om man klarer å bygge en flåte som kan padles.

En stabil utrigger som blir knytt fast med tau i flåten, og der man også skal kunne ha åpning for å padle og som ikke lager stor motstand i vannet tror jeg hadde vært umulig å få til. Bredde er nøkkelen til suksess og det ble jo ikke så aller værst. 

Jeg ble i grunnen mest imponert over at han klarte å holde humøret oppe såpass som han gjorde. Synd han ikke klarte tiden. Nydelig plass. Så at packraftleverandøren var frempå med innlegg på fb. God reklame for de :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han var etter eget utsagn ca25 minutter for sen. Noen som vet om han får noe ekstra tid for å prioritere å filme? I packraftren var han jo i land flere ganger for å sette opp/hente kamera. Jeg viser kun til packraften siden det var innspurten.

Det må jo være fristende å bare peise på (kun filme fra raften), når man er så nær både tidslimit og mål! 

Uansett morro! 

Endret av TSF
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg holdt på å le med "ihæl"

Det var et trolig morsomt program vi så på lørdag; Monsen på villspor.  Utrolig artig å se hvordan de gjorde han til en klovn.  Jeg holdt på å le meg ihel hver gang han «gikk på snørra», som han sa.  Videre var det festlig å se han streve med å lage en flåte som han måtte padle hele 10 kilometer.  Og toppen på kransekaka var da han ikke klarte tidsfristen. 

Eller for å si det på en annen måte:  Denne gangen var det Anne Rimmen og co som var på villspor, og jeg må berømme Monsen som spilte så godt med. 

Å kle han opp, og gi han utstyr som var hundre år gammelt var i og for seg en god ide.  Og ved første øyekast kunne det høres ut som dette var riktig lenge siden, men ved å trekke i fra 100 år lander vi på 1916.   I dette året var bestefaren min 29 år.  Da hadde han unnagjort «underoffisersskolen» og var ansatt som skogsbestyrer.  I 1916 var nok hans antrekk ikke ulikt det Monsen ble dresset opp med, men jeg kan aldri huske at han noen gang brukte mokasiner.

Og iført dette fottøyet, som jeg stiftet bekjentskap med i serien om Hjortefot, fikk Monsen ødelagt store deler av turen.

I utgangspunktet var det også morsomt med flåtestuntet, hadde det ikke vært for at en tur med et tidspress ble «Et 10 km langt vann minutt for minutt»

Det var også til å le seg ihel av programlederne der de på laaang avstand hviskende gottet seg over Monsen i han nærmest endeløse kamp over vannet.

Noe positivt?  Ja, Monsen!

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjipeste episoden hittils.. Såpeglatte mokasiner, flåtebygging og 10K vannvei med denne tømmerstokkbåten. Kunne se på Monsen at han ikke syns dette var like stas til tider, selv om fyren er mester i å holde humøret oppe. Pluss for packraft seansen. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Likte sesong 1 av Monsen på Villspor. Synes det er bra at sesong 2 er lagt opp litt annerledes enn den forrige sesongen. Hadde konseptet vært helt identisk, kunne det fort blitt kjedelig. Utfordringene til Anne Rimmen synes jeg hører naturlig hjemme i programmet. De er kanskje med på å uskadeliggjøre friluftslivet for endel som vil men ikke helt tørr.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 hours ago, esw said:

Stusset litt på at han ikke brukte den impregnerte duken til å kle flåten utvendig å gi det (mye) bedre oppdrift...

Han kunne ha laget en kurvbåt og kledd den med duken, men ser ikke helt for meg at Monsen (eller andre), har fletting av greiner i fingrene. Dessuten hadde det vel vært mindre morsomt å teste akkurat hvor vanntett den duken var.

Synes flåten ble fin. Gjorde jobben og gitt begrensningene i tid og tilgang på materialer, så var jeg imponert over at den ikke gikk i oppløsning - slik min farkost utvilsomt ville ha gjort :)

 

De skoslåene var skumle. Enten er det et triks med dem som vi ikke kjenner eller så gikk ikke folk med sånt i utmark - Monsen gjorde det klart nok at det ikke ville gå i lengden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som tilskuere på en fotball kamp, skorter ikke på forslag på hvordan ballen burde ha blitt spilt. (Monsen har nok noen tanker om dette selv også vil jeg tro, sånn i "etterpåklokskapens ånd")  For egen del syns jeg det var litt kjekt å se at Monsen begynner å trekke litt på årene, han også.

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som @Kjell Iver og @esw og @Grimner sier gjelder også Arkimedes lov for Monsen....De fleste er nok kjent med denne loven, som omhandler "oppdrift":
"...Oppdriften er like stor som tyngden av den mengden væske legemet fortrenger....." (Fra Wikipedia)
Og all den tid Monsen har i kano tror jeg han latet som og spilte med en del i denne episoden...

Det var et par-tre ting som slo meg, mulig jeg tar feil (og det får jeg sikkert høre), men

  1. Ville det ikke vært bedre å lage en flat bunn eller, kanskje bedre, en V-form med, som flere nevner, en utrigger.
  2. All vekten han har i lufta presser vel bare de nederste stokken lenger ned uten at de fortrenger noe særlig mer vann (om de ligger 1 eller 20cm under overflata spiller vel ingen rolle for oppdriften?), så om han hadde snudde den opp-ned, evt laget en form for kjøl av liggende stokker, ville de vel hjulpet med oppdriften.
  3. Han kunne også brukt MYE slankere stokker på alt som var over vann for å lette vekten
  4. Han sier han må finne opp hjulet på nytt, men han trenger ikke begynne helt fra bånn av - de har vel ikke hjernevasket ham før de slipper ham løs? Han har jo noe basiskunnskap som alle oss andre som har tv og bokhylle (blir overrasket om han ikke har laget flåte før også). Om poenget er å lære folk å overleve kunne de heller lagt klart det han trengte for å sette sammen den ideelle flåten (byggesett) og sett om han endte opp med en riktig form også kunne Rimmen og co forklart hvorfor han burde bygget den sånn og sånn i stedet for at Rimmen roter rundt i sidevind. Det er vel bedre å vise folk hvordan de bygger en flåte enn hvor vanskelig det er å padle en dårlig en.
  5. Han hadde duk. Han hadde øks. Han hadde tau. Han kunne rimelig enkelt laget ror/ kjøl og seil. En slags V eller Y av to stokker og duk som han kunne sette opp i medvind. Én lang, slang stokk kunne han kanskje brukt som kajakkåre i stedet for den tingen han fant opp.
  6. Måtte han ta vannveien til neste post? Hørte aldri han si dette - var mer at han bare begynte å lete etter en båt. Hadde han gått rundt kunne han jo dratt til Sverige for å handle bacon og likevel rukket fristen.
  7. Kunne han ikke brukt litt tau til å lage noe ala sånn brodder så såpestykkene ble litt mindre glatte?

Selv om hun er nydelig, må jeg slenge meg med på "det er altfor mye Rimmen i Monsensuppa mi" - koret 😁

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, 7homas skrev:

Som @Kjell Iver og @esw og @Grimner sier gjelder også Arkimedes lov for Monsen....De fleste er nok kjent med denne loven, som omhandler "oppdrift":
"...Oppdriften er like stor som tyngden av den mengden væske legemet fortrenger....." (Fra Wikipedia)
Og all den tid Monsen har i kano tror jeg han latet som og spilte med en del i denne episoden...

Det var et par-tre ting som slo meg, mulig jeg tar feil (og det får jeg sikkert høre), men

2.  Måtte han ta vannveien til neste post? Hørte aldri han si dette - var mer at han bare begynte å lete etter en båt. Hadde han gått rundt kunne han jo dratt til Sverige for å handle bacon og likevel rukket fristen.

Selv om hun er nydelig, må jeg slenge meg med på "det er altfor mye Rimmen i Monsensuppa mi" - koret 1f601.png

Akkurat dette med vannveien lurte jeg også på.  Så vidt jeg husker gikk han rundt og lette etter en farkost, men da han ikke fant noe kom han til å huske på at han hadde øks og tau.  Dermed demonstrerte (han er jo litt av en showmann)  han at han hadde "vært ute en vinternatt før", for å ty til en klisje.  Som Egon hadde han en plan

Dette viste han:

-  ved å være kreativ eller for å si det end sterkere, han er utrolig løsningsorientert.  Og han skulle jo gjøre programmet severdig.

-  at han var i stand til å sette kreativiteten ut i livet ved å bygge en farkost

-  og at hans kreasjon kunne brukes som et fremkomstmiddel.

Men så tror jeg at han felte seg selv!!  Ønsket han også vi vise at han hadde kapasitet til å padle/stake vannet til ende?  Så han det som en falitterklæring kun å padle en km eller to, for så å gå resten?  Jeg tror det, men så er jeg jo troende til litt av hvert.

--------------------

Og så lurte jeg på en ting til.  Pakket han ikke sekken feil?  For meg så det ut som den var altfor tung i bunnen fordi avstanden mellom rygg og sekk øverst var 10 - 15 cm.

 

Endret av Tom42
Tilleggsopplysninger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, Tom42 skrev:

Men så tror jeg at han felte seg selv!!  Ønsket han også vi vise at han hadde kapasitet til å padle/stake vannet til ende?  Så han det som en falitterklæring kun å padle en km eller to, for så å gå resten?

Han kunne ikke det så lenge posten var på en holme - eller det han trodde var en holme.. Salsvatnet - og Storøya.

Capture.JPG

Jeg tror han gjorde sitt aller beste ut i fra det stedet han måtte bygge flåten og brukte de beste emnene som fantes der. En våt granstokk flyter ikke akkurat godt.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Kjell Iver skrev:

Han kunne ikke det så lenge posten var på en holme - eller det han trodde var en holme.. Salsvatnet - og Storøya.

Capture.JPG

Jeg tror han gjorde sitt aller beste ut i fra det stedet han måtte bygge flåten og brukte de beste emnene som fantes der. En våt granstokk flyter ikke akkurat godt.

 

Takk for informasjonen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Tom42 said:

Og så lurte jeg på en ting til.  Pakket han ikke sekken feil?  For meg så det ut som den var altfor tung i bunnen fordi avstanden mellom rygg og sekk øverst var 10 - 15 cm.

Så helt sjukt ut. Skjønner at han synes den var dårlig designet.
Mulig det ikke gikk å pakke på noen annen måte, som å ha teppet på toppen. Han tenkte vel på det meste. Kanskje det kunne vært mulig å få strammet stroppene på noe vis foran så det trakk sekken inn mot ryggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

37 minutes ago, Kjell Iver said:

Han kunne ikke det så lenge posten var på en holme - eller det han trodde var en holme.. Salsvatnet - og Storøya.

Capture.JPG

Jeg tror han gjorde sitt aller beste ut i fra det stedet han måtte bygge flåten og brukte de beste emnene som fantes der. En våt granstokk flyter ikke akkurat godt.

Kjøper den, men han kunne uansett gått til forbi Leisåk for så å lage en flåte, eller fra hans ståsted - gått så langt som mulig før han laget flåten. Selv om kartet har begrensinger har han jo øyne, så han ser at det er tørt land ved siden av vannet og ikke Atlanteren ;) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må få minne om hva jeg synes er den største svakheten med programmene: de er for korte. Vi ser lite til bakgrunn og tankearbeide. En kommentarsnutt i etterkant hvor gjengen går gjennom turen hadde kanskje vært en tanke.

Hva gjelder flåten tror jeg den kom til på grunn av tidspress. Et enkelt seil er lett å lage, men så sitter han der med motvind og tiden renner. Risikabelt. Bedre stokker? Ja, det går nok å finne tørr nedfallsgran, men så skal den deles opp og fraktes. Jeg kan underskrive på at det å hugge gjennom stammen på en voksen gran krever tid. Hvor det skar seg var vel de to-tre prototypene han gikk gjennom før det ble farkost ut av det hele. Dels et håp om å slippe unna med minst mulig arbeide og tid, dels måtte han føle seg frem på hvor mye oppdrift disse granstokkene egentlig gav. Svar på det siste: ikke i nærheten av en balsastokk :)

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, 7homas skrev:

Kjøper den, men han kunne uansett gått til forbi Leisåk for så å lage en flåte, eller fra hans ståsted - gått så langt som mulig før han laget flåten.

Det er vel ingen garanti for at det er materialer det er mulig å bygge flåte av?

Capture.JPG

Terrenget er også ganske vanskelig så det fristet nok mer å flyte avgårde enn å traske over flere hundre høydemetre i et ukjent terreng uten skikkelig kart. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.