Gå til innhold
  • Bli medlem

Uvær på Finse


Kimmy

Anbefalte innlegg

Annonse

Fin blogg Kimmy!

 

Vi opplevde noe lignende på Dovrefjell i helgen. Planen var å gå fra Grønbakken til Åmotdalshytta via Reinheim på fredag og tilbake mellom Larstinden og Store Langvasstinden lørdag og søndag. Vi var fire i følget og hadde pulk med telt. Vi sjekket værmelding for Snøhettaområdet på forhånd og yr.no meldte liten storm mens storm.no meldte frisk bris fredag kveld. Fredag morgen var vinden mye svakere på Grønbakken enn yr.no meldte så vi satt av gårde. I 14 tia låste vi oss inn på Reinheim for å spise lunsj. Det var da litt vind med snøføyk og dårlig sikt men ikke så ille. Mens vi satt der fikk kameraten min melding fra samboer via satelittmottaker (Delorme Inreach) at værmeldingen var endret til 29m/s vind utover ettermiddagen. Vi valgte da å overnatte på Reinheim og det viste seg å være lurt. I 19 tiden slo stormen til med full styrke og det var lite trivelig ute. Vi hadde muligens kommet oss til Åmotdalshytta før stormen slo til men valgte å bli likevel. To av kameratene mine ville prøve seg og slo opp teltet utenfor hytta og overnattet der. Det gikk bra men det hadde vært et forferdelig bråk i teltet. Lørdag hadde vinden løyet litt men skulle bli sterk igjen på søndag så vi valgte å returnere samme vei som vi kom.

 

Dette var en tur vi hadde planlagt i lang tid og det var veldig kjedelig å måtte snu! Men vi trøstet oss med at det hadde vært enda kjedeligere at venner og kjente kunne lese om oss i avisen på mandag.

 

I februar avbrøt jeg en tre-dagers tur i Sylan av samme grunn.

 

Ikke meningen å "kuppe" tråden din :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktige å være smart nok til å kunne avbryte. Det er kjedelig men sånn er det. Vi hadde forsåvidt lagt ruta innom selvbetjente hytter,men i den vinden så dro vi aldri. Været var luremus også. Skikkelig digg sol på dagen, og plutselig litt utpå så blåser det opp som bare det.

Det skjedde forsåvidt i fjor også når vi skulle krysse Hardangervidda. Da ble det Skarvheimen istedenfor. Håper det er føre i slutten av April,da bli det ny tur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for en fin påminnelse til en som har tenkt å krysse hardangervidda alene i vinter! Har opplevd sånt på finnmarksvidda, men for veldig veldig lenge siden og da ikke alene. Ble en veldig dryg natt med flere turer ut for å forsterke & flytte snøskjermingen til teltet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin rapport! Ser at det ene teltet er et Helsport Svaldbard. Fikk det også skader? Hvilket telt er det grønne? Har du noen formeninger om hvorfor det kollapset?

 

Nei,det klarte seg helt fint. Der var det kun inngangen som hadde snødd igjen.

Sannsynligvis fordi hele muren blåste over det. Virker som vinden snudde litt iløpet av natten også,snøen viste i alle fall tegn til det. Da kom vinden på skrå fra hoderettning,kan virke som at det er en svakhet i Exped Venus ll Extreme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser det er mange som bygger vindmuren veldig nærme teltet. I ekspedisjonsboka anbefales det å bygge vindmuren 3-4 meter ifra. Dette fordi turbulensen blir stor rett bak muren og snøen samler seg der. Har selv bare hatt behov for å bygge mur en gang, men da funket det ihvertfall veldig fint å ha den 3 meter fra teltet. Snøen samlet seg i en stor fonn bak muren istedenfor rundt teltet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spennende å høre at det var et Venus som gikk ned for telling. Har selv opplevd en ganske lik kollaps med et Orion Extreme fra samme produsent. Vinden dreide inn mot hodeenden, og teltet lå flatt før jeg fikk sukk for meg. Dette var på barmark på Vidden i Bergen, så snømur var ikke involvert. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.