Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan hund passer best for meg?


kaffeguten

Anbefalte innlegg

Jeg er godt kjent med KV, og har hatt rasen selv. Slik du beskriver ønsket er sikkert dette et godt valg, den har i alle fall alle disse egenskapene. Men det å bli med på jakt kontra jakte er jo en forskjell.

 

Jeg ville nok vært svært selektiv mht valg av oppdretter, men det spørs jo litt hvor man legger lista. Vorsteh’s største ulempe som jakthund er for mye variabilitet mht jaktlyst, og jeg mener for mange oppdrettere underkjenner dette og ønsker for mye av pose og sekk, og resultatet blir middelmådighet på alt. Dette er jo motvekten til allsidigheten, men statistisk sett like (eller mer) sannsynlig. Forhør deg nøye med avlsrådet, som jeg opplever som meget kompetente  i nvk. Er du interessert i mye jakt, ville jeg valgt de minste. En hann på 25 kg er mer enn tilstrekkelig - og holder mye lengre.

 

En kv er nok kanskje ikke den som er lettest å trene i bestemte momenter i jaktdressuren- til det er de ofte litt hard i jagelysten (som altså ikke er jaktlyst), men den er lærvillig, engasjert, og svært lett å trene opp til hverdags. Det er og store forskjeller i linjene, hvor de tyske jevnt over har mer jagelyst. Kv har et medfødt apporttalent. Trenger tid og pregning på fugl, og vil ikke naturlig begynne å gå i et sikksakk- «søk» som en setter gjør som en mer medfødt egenskap. Må absolutt strømmes mot både sau og rein, nøl aldri med dette (tar et par kvelder og det benyttes egne instruktører, koster ikke mye).  

 

Noen kv kan bli vel sosiale og kan hoppe på/ hilse på alle og enhver. Ikke et problem hvis du er vant med hund og dressur, men jeg ser at mange sliter her- og får mye kjeft og negative tilbakemeldinger fra turgåere.     

Enig i beskrivelsen av pels, men den varierer fra oterpels og ned til tynn og myk (bom)ull.   

Strihår er nokså lik kv, mens langhår har jeg nesten ville sett bort i fra som jakthund. Denne er ikke i nær slekt, og har alt for lav jaktlyst.  

 

Pointer er kanskje den letteste rasen å trene opp , men skjelver fort i kulde og væte, og mange piper mye- i likhet med en del kv. Selv liker jeg ES kanskje aller best, men smaken er jo som kjent delt.

 

En fuglehund uten god dressur har svært lett for å begynne å stikk, dette fordi jaktlysten hele tiden drar den ut. Dette bør man vie mye oppmerksomhet, og særlig dersom jaktrening og jakt utgjør kun en mindre del av hundeholdet.  

Et nyttig grep er å bli med som tilskuer på en av fuglehundprøvene som arrangeres nå i mars/ april. Skal man lykkes med hund, må man vite hvordan det «ferdige resultatet» skal se ut. Ufattelig mange vet ikke dette når de begynner treningen.  

 

Uansett lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Heisann.

 

Hvor mye tenker du å jakte? Har du tilgang på terreng? Hvis du bare jakter en uke i året så er kanskje ikke jakthund noe for deg. For å få en skikkelig fungerende jakthund kreves trening. MYE trening. Selv om selve instinktet ligger latent. Det handler om dressur og samarbeid. Jeg ville ikke anbefalt en jakthund til noen som ikke har tenkt å bruke den på jakt.

 

Hvis jeg har misforstått teksten litt og du er en ivrig jeger vil nok både pointer, vorsteh, setter bli bra jaktmessig. Du trener og former den til å passe dine behov. Men vorstehren er ofte den tøffere av disse nevnte rasene. 

 

Jeg har selv to strihår, og mine brukes mye på jakt (fugl, klov, hare og rovdyr) Denne allsidigheten finner du ikke hos setterrasene og pointeren. Så, hvis du bare skal jakte rype så er kanskje ikke vorsteh den beste rasen allikevel. Settere bærer og trekker bra også.

 

Er det stor forskjell på strihåret og langhåret?

 Ja!

 

Langhåret ser ut som en brun setter bare kraftigere.

Strihåren har stri, kort pels og bart.

 

Leser at noen klipper strihåren. Så lenge hunden har normalt god pels er ikke dette nødvendig overhodet. Ikke en gang mellom potene. 

 

Når det gjelder jaktlyst og myk/hard hund så forekommer det forskjeller i alle rasene, ikke bare vorsteh. Dessverre har vorstehren et gammelt rykte på seg om å være vanskelig å dressere o.l. Som deltager i vorstehmiljøet klarer jeg ikke se dette lengre, og synes heller ikke dette er tilfellet på mine egne individer. Poenget er at du kan få mye forskjellig innen alle raser. Ingen er spesielt belastet. 

 

Bruk tid på å finne ut hvilke behov du har. Spesielt innen jakt. Hvis du kommer frem til at jakt er en mindre del av hverdagen anbefaler jeg en annen rase som kan dekke de andre behovene dine innen friluftsliv. Her er mange. 

Ellers vet jeg om mange spennende kull på strihår for tiden. 

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe!

post-5617-0-36386200-1394557386_thumb.jp

post-5617-0-69316800-1394557425_thumb.jp

post-5617-0-70106200-1394557481_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Jakter de helgne jeg får mulighet, mer en 10 ganger i året! Ellers er jeg rimelig ofte på fiske turer, bærturer, bålturer osv...

Bor i Narvik, Nordland, så her er det mest rypejakt over tregrensen. Kanskje litt skogsjakt på orre og tiur i skogen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle noenlunde pålitelige lister rangerer verdens raskeste hunder slik...

 

1. Greyhound

2. Whippet

3. Persisk mynde

4. Borzoi

En liste jeg fant hadde Ungarsk Vizsla på 5. plass.

 

Kommer selvfølgelig ann på hva man egentlig måler og egenltig ønsker...

 

Når man skal komme raskest mulig fra A --> B er hastigheten viktigst (løp) (Ferrari, sportsbil)

Når man snakker kløving og trekk, så er det ikke Ferrari man ønsker seg heller, da er det kanksje mer en Massy Ferguson eller Nissan Titan. (Traktor / Trekkmaskin)

 

Alle (fornuftig avlede) raser er gode på sitt område.

Enig medalle angående mest aktuelle rase etter hva TS nevner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle noenlunde pålitelige lister rangerer verdens raskeste hunder slik...

 

 

En liste jeg fant hadde Ungarsk Vizsla på 5. plass.

 

Merkelig liste, men det er mye merkelig på nettet. :( Det er mange lister og noen går på toppfart og noen går på div. distanser og alle relevante hunder er ikke med! Kunne fulgt opp dette, men gidder ikke.

 

Det er en avsporing! Det var vel jakthund og hund til trekking, TS søkte. Og der har han fått mange svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går ann å bare la en post stå å se på det som en "fun fact" i stede for å lage en side med OT av noe som var OT.

Men notert. Kun seriøst OnT.

Helt enig, men da forstår jeg ikke dine to siste kommentarer! :) Kanske du skulle kommentere OT, i steden for OF.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Du skriver opprinnelig at du vet du ikke finner noen hund som har alle disse egenskapene?

 

Da stiller jeg meg svært undrende til hvilke av oppnevnte egenskaper som en god Schæferhund ikke har??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.