Gå til innhold
  • Bli medlem

Vei til Jostedalsbreen


livsnytar

Anbefalte innlegg

Jølster Kommune/Jølster Næringsforum har planar om veg til nasjonalparkgrensa 1500 moh. Her skal det leggast til rette for masseturisme ala Chamonix iflg dei. Folk bør lese notat til prosjektet. Klikk på link nederst "notat til prosjektet" Kostnadsramma er 275 millionar kr. Dette skal bli eit fyrtårnsprosjekt og redde reiselivet i Norge. 

 

https://www.jolster.kommune.no/artikkel.aspx?mid1=23&aid=1615#.UkK7btP7IgI.facebook

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

1. Man överdriver kraftigt betydelsen av en sådan här attraktion.

2. Man glömmer att Julster i sig ligger perfiert och det är ganska besvärligt/tidsödande att ta sig dit.

3. Kostanden på 275MNOK för 9km tunnel är helt orimlig. Det blir ca 30000NOK/meter tunnel. Skall dom hyra in kineser att borra tunneln, eller vad hade dom tänkt?

4. Vill man frakta upp folk så är det mycket billigare och mer miljövänligt med gondolbana. Ja, jag vet att den är mer väderkänslig, men i alperna kör man gondoler i upp mot 20m/s. Och exakt vad skall man upp med tursiter på breen att göra i sådant skitväder, även om dom åker buss upp?

 

"Tunellprosjektet vil kunne gjennomførast utan synlege spor i landskapet og utan installasjonar i Jostedalsbreen nasjonalpark. "

 

Hur då? Det står tidigare i samma dokument att man skall anävnda materialet från tunneln till infartsparkering och sådant. Blir parkeringsplatsen osynlig då, eller hur hade man tänkt?

 

Kort sagt: Vill ni ha upp folk på breen; Bygg gondol. Går inte det, bygg hiss inne i berget a'la Gaustatoppen. Att köra buss upp är väldigt 1900-tal. Med gondol upp skulle det nog gå att då ekonomi i projektet också.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er bekymringsfullt at rike bedriftseigarar er så egoistiske at dei vil nytte breplatået til masseturisme og pøse på med cruiseturistar i bussar opp på Jostedalsbreen/breplatået !! For oss som brukar og er glad i Jostedalsbreen er det ein surrealistisk tanke at området vert "mishandla" på denne måten !! Håpar virkeleg det går opp for folk i heile landet kva som er i ferd med å skje på Jostedalsbreen/breplatået for her trengs det virkeleg en debatt om konsekvensane/øydeleggelsane av området!! 

 

Mange flotte ord og setningar i linken til Jølster Næringsforum  som du har lagt ut Ove, men dei er jo nødt til å smiske seg inn på det offentlege og folk flest ;) for deit er jo skattebetalarane som må betale det til slutt!! Hårreisande å øydelegge Jostedalsbreen på denne måten! Er berre menn med slips som aldri har brukt og ikkje har eit forhold til området som kan gjere sånt mot naturen :(

 

https://www.jolster.kommune.no/artikkel.aspx?mid1=23&aid=1615#.UkK7btP7IgI.facebook

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er i bunn og grunn det samme som har skjedd på Dovrefjell!

 

Som jeg har skrevet i tråden: Dovrefjell til Høyesterett er det nettopp det at det har blitt en altfor stor økning i antall mennesker som tar seg opp dit på grunn av tilrettelegging, slik at kommersielle aktører skal kunne tjene penger på sin virksomhet.

 

Noen verdier må vi fremdeles ha her i Norge. Når næringslivsinteresser står i strid med folks verdier er det som regel slik at aktørene diskuterer forbi hverandre og ikke klarer å imøtekomme hverandre.

 

Folk klarer jammen å gå besseggen, og man ser jo bare ødeleggelsene der pga. all tilretteleggingen ved at det er høyfjellshoteller på hver side der stien starter. Hvor mye nedbygging av naturen skal vi ha i dette landet?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

No skal det i utgangspunktet ikkje bli parkering for bilar/bussar ute i dagslyset, men i fjellhallar. Har snakka med ei kontakt høgt oppe i tunnellbransjen og han er og tvilande til prisen og sterkt skeptisk til prosjektet. Men er det slik at nesten 300 millionar kroner skal tjenast inn gjennom ei lita dør ut i det fri, der nokre personar går inn og ut? Kvar er volumet av turistar i Jølster som skal kunne forsvare dette? Planen er at det skal etablerast ei cruisekai på Sandane og at det skal skyssast turistar med buss til Jølser og opp til nasjonalparkgrensa. Denne cruisekaia er ikkje under bygging, det er i tillegg eit ønskje om slik kai på Nordfjordeid i tillegg til det alt godt etablerte annlegget i Olden. Kor mange crusiebåtkaier skal det være marked for i Nordfjorden? 

 

Ja lat oss no seie at denne kaia blir bygd om nokre år, kanskje. Kor mange anløp blir det i løpet av sommaren? Det skal være parkeringsplass til 5 bussar før ein går ut på breen. 5 bussar!!! Desse cruisebåtane tar lett 2-3000 passasjerar og vi snakkar då om 40-60 bussar på kvar båt. Det er klart at det blir ikkje ei lita dør ut der ein kan sikke nasa ut og sjå breen, her må det noko større til skal ein får slike mengder med menneske til topps. Ein kan heller ikkje forvente at cruisebåtturistar skal snuble rundt i steinrøysa der i lakksko. her må det sjølvsagt leggast til rette! Kva med servicebygg? Toalett? Serveringsstader? Overnatting? Kva med Josten på langs med snøscooter? Ingenting forundrar meg lenger når det gjeld Gale-Mathiasprosjekt som dette.

 

Tverrfjellet er heller ingen topp, men ein rygg som stikk fram under breen. Her er ikkje gode eller sikre forhold for bratt skikjøyring. No skal Jølster Næringsforum til Chamonix for å studere turisme til våren. Ønskjer vi Chamonixtilstandar på nasjonalparkgrensa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men er det slik at nesten 300 millionar kroner skal tjenast inn gjennom ei lita dør ut i det fri, der nokre personar går inn og ut? Kvar er volumet av turistar i Jølster som skal kunne forsvare dette?

 

Hela idéen i prospektet är att turisterna skall strömma till Jølster just för att titta på detta. Turisterna finns inte nu, man lockas till området för att kunna åka buss inne i berget upp till bren.

Kalkylen på 275 miljoner i byggkostand är helt fel (lögn helt enkelt), det förstår vem som helst. Detta skulle då innefatta parkering och annat nede i dalen. Det verkliga kostanden borde rimligen hamna över en miljard, i alla fall om man ser till vad det har kostat att borra tunnel på andra håll.

Men, om man som Jølster-politikerna tror på en kostand på 275M och man lyckas lura dit 20000 pers om året och räknar med en avskrivnignstid på 20 år så måste varje turist spendera 687kr och 50 öre för att det skall gå ihop.

Om politiker-gänget åker till Chamo-X (givetvis på skattebetalarnas bekostand) och håller sig nyktra så kommer dom att se att i Chamonix så har man löst transporten upp med gondol, inte med bilväg. Vill man ha upp folk på berget så är gondol;

- Mer miljövänligt (det går åt enromt med energi att borra en tunnel + köra buss upp).

- Mer marknadsmässigt vettigt eftersom turisterna kan se fjället från utsidan istället från insidan. Insidan är ganska ointressant.

- En gondol är mycket billigare att bygga och underhålla. Men nu är det ju inte politikerna själva som tänkts sig betala, utan det skall någon annan göra.

 

Idén med tunnel är så skruvad och den ekonomiska kalkylen så förljugen att detta utan vidare kommer att godtas av inovation Norge eller annan myndighet för finansiering. Säkert någon chef på myndigheten som har någon vän eller släking i tunnelbranchen som behöver jobb.

 

Det finns redan spektakulära tunnelbyggen i landet. Man kan ju se hur mycket folk dom lockar. Lysbotn t.ex., hur många åker dit? Jättefint ställe, men hur många turister är det där? Det var inte några jättemängder när jag var där i alla fall, mitt under bästa semestertider.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finns redan spektakulära tunnelbyggen i landet. Man kan ju se hur mycket folk dom lockar. Lysbotn t.ex., hur många åker dit? Jättefint ställe, men hur många turister är det där? Det var inte några jättemängder när jag var där i alla fall, mitt under bästa semestertider.

Vei til Lysebotn ble bygget i forbindelse med vannkraftprosjekter.

Lysebotn har ikke kaiforhold til store båter.

Det er enten å kjøre over heia frem og tilbake, eller ta en kostbar ferje.

Og det er derfor ikke særlig mange turister som havner så langt ute i ødemarken som i Lysebotn.

Men det er tross alt noen tusen i året som enten kommer med ferja eller kjører i bil. Det er ofte Kjerrag som trekker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var 23000 som gjekk prestholtstigen opp på Hallingskarvet i 2012. Der har det vore ei mangedobling av trafikken etter at det vart nasjonalpark. Dette er folk som må gå sjølv.

Eit prosjekt som det som er nevnt i denne tråden, kan med lettheit trekke i alle fall 50000 turistar årleg.

Tidlegare var tanken om nasjonalpark å verne naturen. Slik er det ikkje lenger. No har dette endra seg til å verta ein statleg kvalitetsstempla turistattraksjon. Der det både skal investerast og gjerast naturinngrep for å skape næring av turisme. Jostedalsbreen er allereie nasjonalpark, sjølvsagt må det tilretteleggast slik at flest mogleg skal få glede av dette. Då er det ikkje plass til oss som vil ha fjellet for sjølve. Heldigvis er det fortsatt masse fjellområde som ikkje er nasjonalpark, der trafikken vert redusert for kvart år som.

Lik det eller ikkje, men slik er desverre dei politiske måla rundt nasjonalparkane i Noreg i dag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.