Gå til innhold
  • Bli medlem

Blir nedarvet kunnskap om naturen erstattet av dyrt utstyr?


Balle

Anbefalte innlegg

Annonse

Du fortsetter med samme tvilsomme retorikk så jeg lar det bli med en liten kommentar: Du misforstår min setning om mobiltelefon, jeg verken skriver eller mener at alle har behov for å ta med telefon på tur

Innrømmer lesefeil, har redigert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns diskusjonen/temaet er av interesse, men likar ikkje tendensane i både denne tråden, og nokre andre trådar, der undertonen gjeng ut på å ha ei formeining om verdien på andre mennesker sitt friluftsliv opp mot sitt eige.  

For meg forsvinn då diverre bodskapen, og ein potensielt god diskusjon. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å gå tilbake til utgangspunktet til tråden så er vel svaret både "ja" og "nei".

 

Jeg ville tro at utvikling i utstyr gjør at man er mindre utsatt av nedbør, vind og kulde. Dette gjør nok at vi rett og slett ikke trenger å være fullt så oppmerksomme på hvor vi slår opp teltet, og hvilken himmelretning hellinga du ligger i er i.

Vi trenger ikke lenger tolke tegn fra dyr og himmel for å anslå været fordi vi kan slå det opp på telefonen.

 

På en side så gjør nok dette villmarken mer tilgjengelig for de fleste, selv om det nok også kan bli en sovepute og i noen tilfeller en risiko. I likhet med de som før i tiden undervurderte kunnskapen som skulle til for å ferdes trygt i naturen så har man de samme menneskene som i dag som gjør akkurat den samme feilen. Du kan nok heller se det på denne måten, i dag har vi et større utvalg av teknikker og informasjon å støtte oss på, både gammel kunnskap og ny, men uten kunnskap er man like ute å kjører.

 

Apropos; er gammel kunnskap bedre enn ny?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Apropos; er gammel kunnskap bedre enn ny?

Visste du ikke det @Tor Magnus ...?

Jeg tror faktisk "gamle kara" bruker det som en konstant når de kalkulerer kompliserte ligninger for komme komme fram til følgende resultater.

- "alt var bedre før i tiden!"

- "det skulle ha vært før i tida!"

- "slik gjorde man ikke i gamledager"

- "i gamledager så.."

- "hadde dette vært i gamledager så..."

Etc...

Nå skal det sant sies at jeg tildels er enig i noe av det @Balle skriver i sitt første innlegg, da spesielt med tanke på mobil og avtalte tidspunkter det man skal ringe på. Ikke særlig morsomt for den som sitter hjemme og venter på ringelyden/telefonsamtalen som ikke kommer på grunn av dårlig dekning...

Men verden går fremover og utstyret som nevnt er nødvendigvis ikke bare til sikkerhet for den som går tur. Det sitter kanskje noen hjemme som liker å ha ett ord med i laget når teknologiske sikkerhets-duppeditter skal vurderes som en nødvendig del av turutstyret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Apropos; er gammel kunnskap bedre enn ny?

 

Dersom det er slik at folk i større grad får interesser på tvers av foreldrene sine interesser, vert det også mindre av den nedarva kunnskapen. Dei som ikkje vaks opp med eit aktivt liv i fjellet og må ta til seg kunnskap i vaksen alder, har begrensa moglegheiter til å ta til seg nedarva kunnskap. Dei har ikkje valget om dei vil ha gammel nedarva kunnskap eller ny kunnskap. Dei må ta seg til takke med det som lar seg lære. Då vert det gjerne ei blanding av kva ein kan lesa seg til, kva ein kan erfare sjølv og det er gjerne lett å ty til dyrt utstyr. Eg kan ikkje sjå at det er noko gale i det. Det einaste alternativet er å ikkje reise på tur.

Oss som har vakse opp delvis på fjellet og med aktive fjellfolk som foreldre og besteforeldre har eit heilt anna utgangspunkt når det gjeld nedarva kunnskap. Slik er det bare, og eg bytter ikkje ut denne nedarva kunnskapen sjølv om det ligg ein gps i sekken. Det går faktis an å kombinere ny og gammel kunnskap.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.