Gå til innhold
  • Bli medlem

Vintertelt til høyfjellsbruk på Vestlandet (og andre steder)...


renemarc

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

hilleberg staika er etter mitt skjønn et perfekt høst\vintertelt.kuppeltelt med

2 innganger, og extrem god vetilasjon.brukte det selv på en ukestur

i høyfjellet i høst.satte det opp alene isterk kuling uten problem ,da pluggene

kan settes i bakkenfør stengene trees\hektes på. det er også en takhøyde

innvendig på 1,10.og da slipper man den krøble halvveis ligge \sitte-stillingen

som man lett kan henfalle til i et rondane 3 .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Oi! Nå er det en stund siden jeg sjekket denne tråden, og her har det skjedd mye! Veldig nyttig å få lese så mange synspunkter, så takk til alle som har tatt seg tid!

Jeg har egentlig en del erfaring fra vintertelting fra før under ulike værforhold (selv om det nå er noen år siden), men ikke sivilt, og det er vesentlig. Jeg kan de fleste triksene om kuldegroper og primus og dette her. Det jeg ikke har særlig erfaring med er "sivil vintertelting", og bruk av primus/gassbrenner i "sivile" telt m.m.. Knappetelting har jeg derimot blitt godt kjent med... :shock: Knappeteltene var jo også laget sånn at de for det meste absorberte kondensen når det var kaldt, mens de slapp inn vann utenfra når det var mildt eller regn... :wink: Eksotisk...

Men jeg går ikke rundt og tror at jeg er utlært på vinter selv om jeg har vært i Nord Norge. Det er mange forhold jeg ikke har vært borti.

Sist jeg overnattet under vinterforhold var ikke snøen dyp nok til kuldegrop, og været var sånn at det fattigslige stormkjøkkenet jeg hadde ikke var dugandes utendørs. Ikke hadde jeg med spade heller... Men sånn kan vinteren være på Vestlandet også, med omslag til mildvær.

Så da ble det matlaging inne i teltet som sto og skalv i stormkastene. Og det ble mye kondens, ja, og det ble umiddelbart rått i teltet fordi det ikke var kaldt nok til å rime... Dette gjorde at jeg brukte lang tid på å få varmen, og at jeg raskt frøs igjen fordi soveposen ble fuktig. Det var en lang natt å ligge værfast... Dette skjedde attpåtil på høsten, og jeg var vel ikke forberedt godt nok på evt. væromslag. Dette fikk meg til å tenke på at jeg ikke kunne sammenligne det å spasere til fjells sivilt med min tidligere erfaring. Jeg prøver jo å ikke la utstyrsjaget løpe av gårde med meg på slep, men jeg innser at dersom jeg skal kunne dra avgårde på egenhånd, så bør jeg være bra utstyrt. Og teltet er viktig.

Jeg helte vel mot en billig løsning med stormmatter på Rondane, men etter å ha lest synspunkter på Rondanes vinterevner så det blir vel kanskje et helt nytt telt likevel. God plass i teltet er en stor fordel, men vekthensyn må også tas. Når dette er sagt, så er vel teknologien kommet så langt at det meste er ivaretatt nesten uansett hvilket vintertelt man velger.

Ser jo at Bergans er frampå og markedsfører seg sterkt...

Jeg har heldigvis litt tid på meg. Hadde tenkt å ta med meg en kamerat fra Hellas ut i vinternatten i januar, men det blir kanskje hyttetur istedet. Vi får se...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

www.ferrino.com

Det aller nyeste fra den fronten er MonsterLite. Et 2 - manns telt med pustende duk. Aner ikke pris, aner ikke hvordan det fungerer, men ved første og beste anledning har jeg tenkt å ta det nærmere i øyesyn.

Lykke til med valget uansett

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Anonymous

Sjekk www.mountainhardwear.com

EV2 og EV3 teltene, laget etter spesifikasjonene til Ed Viestur, er kanskje de beste lette ekstremteltene som er laget noensinne. Har fått glitrende omtale i internasjonale klatremagasiner.

Selv var jeg ute etter et relativt lett 2-3 personers vintertelt med stor takhøyde og god plass. Kjøpte et Marabut K2, og er meget godt fornøyd med det. For meg er dette på en måte som en forbedret utgave av VE-25: det er lettere (4kg uten alle pluggene), men tilnærmet like stort. Det har stormmatter og stengene tres i ytterteltet. Sjekk http://www.iglootent.com/index.php?action=dynamic,expedition_tents,1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Fikk et spørsmål fra en bruker av panelet om hva det ble til for min del. Poster svaret mitt:

Jeg kjøpte tilsutt et annet telt, Exped Polaris, via nettbutikken til Biwakscharte i Tyskland:

http://biwakscharte.de/Zelte-Matten/Zelte/2-Personenzelt/Exped-Polaris::242.html?XTCsid=fe413bd5fbc0fc062030e6681e6f2c29

Dette fordi det var så fryktelig dyrt her i Norge. Mer info om teltet her:

http://www.exped.com/exped/web/exped_homepage.nsf/b43HomePageE?openframeset

http://www.exped.com/exped/web/exped_homepage.nsf/b43HomePage?openframeset (tysk versjon med flere bilder)

Mener her å ha funnet det jeg var ute etter. Jeg stolte ikke helt på tunnellteltet på de strengeste vinterturene der det kan komme mye snø som legger seg på teltet. Tenker da på de mange tilbakemeldingene som tunneltelt har fått mht. å tåle snømengder og stenger som knekker mm.

Det er klart at dette ble en dyrere løsning enn jeg først tenkte på. Mener jeg betalte ca. NOK 3000,- for Exped-teltet, men det er nesten halv pris ift. f. eks. http://www.oslosportslager.no/subcategory/7776/7776.html

Men det er nok vesentlig billigere å sende Rondane-teltet inn for modifikasjon til Helsport, vil jeg tro.

Rondane-teltet er derimot fullt brukbart til vintertelting i bedre vær på vårparten i mars/april/mai (det har jeg brukt det til flere ganger), det er enkelt å sette opp og så er det jo svært bra å ha muligheten til å grave kuldegrop i det romslige forteltet slik at man kan romstere rundt og ha god oppbevaringsplass mm. Det blir verre å få dette til i Polaris-teltet da forteltet her er knøttlite.

Endte med Polaris fordi jeg ønsker å ha et lettest mulig og sterkest mulig telt når jeg går alene. Tenker da på turer til Jotunheimen eller andre værutsatte og snøfulle plasser om vinteren.

Har ennå ikke fått prøvd det ordentlig ut, men håper å få kommet meg ut noen dager nå i de nærmeste ukene.

Ellers sysler jeg ennå med tanken på å få sydd på stormmatter på Rondane. Det er liksom safere, føler jeg. Har opplevd at vinden tar meget godt under teltet hvis underlaget er skrint og plugging vanskelig (gjelder vel for de fleste telt). Dårlig med storstein å bardunere mot var det også. Valg av teltplass er jo viktig, men dengang var det bare om å gjøre å komme seg i ly.

Jeg gikk mye frem og tilbake med meg selv før jeg bestemte meg for å kjøpe nytt dyrt telt. Jeg tenkte tilslutt at jeg ville ha den friheten at jeg kunne dra til fjells og være helt sikker på (får vi håpe) at teltet mitt tålte alt en ordentlig vinter kan slynge mot deg. På bakgrunn av egen erfaring kom jeg til at det kunne jeg dessverre ikke med Rondane-teltet. Da måtte det bli nytt telt på meg.

Håper dette var noe hjelp. Valg av telt er vanskelig, og det er mange telt der ute. "Best" og "ikke best" telt er avhengig av erfaringer under forskjellige forhold, og det nytter ikke å høre på allslags skryt og slakt. Jeg tror at man får tenke gjennom hva man ønsker av et telt, hva det skal brukes til, og så forsøke å finne et som passer og prøve. Noen turer kan det være dårlige forhold, nullføre bløtt og fælt med vanndamp-kondens og det hele. Da er det ikke veldig moro å telte uansett. Da er det jo ikke teltet som er ille, selv om mange opplever det sånn. Det sto om mange forskjellige telt for min del, men jeg tok sjansen på Polaris til slutt."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Gammel topic, men lurer på om du kan komme med informasjon om hvordan teltet er?

Planen er å kun bruke det som vintertelt, med pulk eller sekk, alene eller 2

Tenkt å bestille fra usa nå som dollarkursen er lav og overtidslønna tikker inn 8) , så et europeisk merke er uansett uaktuelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.