Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Egentlig helt greit, dette. Såfremst det settes av ressurser nok til et tilstrekkelig kontrollregime for å forebygge/ta verstingene/idiotene som er ute etter å holde hælvete oppover fjellsidene med de trimmede monsterne sine. Synes det, på generelt grunnlag, er fornuftig å delegere mer makt til lokale myndigheter på ting som dette. Snøscooterkjøring vil ha positiv effekt for turistnæringen. Vinterturismen har eksplodert, kanskje spesielt i Nord-Norge med nordlyset. I tillegg vil dette hjelpe de som er dårlige til beins til å komme seg til fjells.

 

Og som det nevnes, snøscooter og ski kan kombineres. Man kan følge en løype et stykke inn i fjellet, parkere snøscooteren, og så ta skia fatt videre innover til mer utilgjengelige områder for f.eks isfiske (som ligger mitt hjerte nær).

 

Vi er et vinterland med enorme naturområder. Skulle egentlig bare mangle at det ikke er mer tilrettelagt for lovlig scooterkjøring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg deler Koppens betraktninger, og er ikke så bekymret som mange her later til å være. Jeg tror mange har latt seg farge av overskriftene i media, som beskriver et "frislipp" av snøscootere over det ganske land. Det er feil. Dette handler om at lokale myndigheter får mulighet til å legge til rette for noe som burde være en selvfølge i et vinterland som Norge er. Med våre enorme, vidstrakte friarealer, skulle det bare mangle at det ikke ble satt opp noen rekreasjonsløyper på hensiktsmessige steder. For eksempel her i Tromsø kommune finnes ikke en meter løype, til tross for at det vel er drøye 2500 registrerte snøscootere her. Jeg håper for disses del at det kan komme opp et par løyper i kommunen, slik at de slipper å kjøre inn til Finland og legge igjen pengene sine der, slik praksis i stor grad er nå.

 

Dog er jeg av den oppfatning at det må være et solid regime for kontroll, både mht idiotkjøring og forsøpling. På lik linje som det burde eksistere et tilsvarende kompromissløst regime ovenfor de titusentalls fritidsbåter i Oslofjorden.

 

Bare for å ha det sagt: Jeg trives aldri så godt som når jeg legger i vei innover vidda, med sekk, telt og isbor. Og jeg eier ingen snøscooter selv. Pleier et par ganger ila året å sitte på med kompiser innover løypene i Troms for å komme oss på isfisketurer til områder man ellers aldri ville hatt tilgang til. Et fantastisk gode, og fint supplement til alle turene på fjellski.

 

Og avslutningsvis: Snøscooter regner jeg overhodet ikke som et problem sammenlignet mot ATV, som er en betydelig større trussel og har et voldsomt mye større skadepotensial for naturen. Det finnes altfor mange steder her nord hvor ATV'er (i stor grad kjørt av samer ifm reindrift) har rasert fantastiske naturområder, uten at dette får konsekvenser for de som kjører. Urfolket er jo beskyttet, og kan i stor grad foreta seg det de vil, må vite..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

All aktivitet har sine konsekvenser, med såvel positive som negative fortegn. Forsøpling fra snøscooterfolk er definitivt en av de mest åpenbart negative. Derfor håper jeg inderlig at det blir lagt stramme tøyler og reguleringer ift forsøpling, og at løyper kan bli avstengt som direkte konsekvens av at forsøpling avdekkes. Derfor vil jeg oppfordre at alle som måtte gå på sommerturer i områder hvor snøscooterløyper finnes, kan dokumentere forsøpling og sende inn til aktuelle myndigheter (og media!) - og på den måten legge press mtp håndheving av dette. Selv om det ikke er noen enkel sak. I bunn og grunn handler det om holdninger, holdninger og atter holdninger.. Som det nevnes, for mange snøscootereiere, er det ikke "naturopplevelsen" som betyr noe. Det er selve doningen, selve kjøringen. 

 

Uansett står jeg på mitt om at den største trusselen ovenfor norsk natur, er ATV - helt uten sidestykke. Når man skal planlegge fisketurer oppover Nord-Troms og Finnmark, er det ikke helt enkelt å finne områder hvor ATV-trasèer ikke er i nærheten. Krattfinnan (urfolket) turer frem der de måtte finne det for godt, og det er ingen -INGEN- som kan ta de. Og når man nå er inne på forsøpling, så er krattfinnan definitivt blant de mest slurvete og som har dårligst holdning vedr dette. Det har undertegnede sett så altfor mange eksempler av, rundt finnlavvoer, finnhytter og løyper innover fjellheimen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Lederen i "Scooterklubbenes Fellesorganisasjon" beroliger alle i et Skjult lenke - logg inn for å se den. Ingen fare for konflikt her! Alle snøscooterførere er jo ansvarlige mennesker må vite. I tillegg serverer han følgende gullparole på spørsmål om HVORFOR liberalisering:

 

"Du må nesten bo her for å forstå det. For det er artig å kjøre snøscooter. Det er en fin måte å komme ut i naturen på, med unger bakpå. Og vi kommer lenger inn i naturen enn på en skitur..."

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Vegard Buø
   Var ute å klatret på et felt en dag. Da jeg skulle henge opp toppanker, hørte jeg plutselig en hvesing fra en liten sprekk i fjellet. Fikk ikke så lyst til å klatre mer den dagen, men jeg klarte ikke helt å sette fingern på hva lyden var. Tenkte først hoggorm, men er ikke helt overbevist.
   Noen forslag?
    
  • Av Terka
   Med påminnelse fra Skjult lenke - logg inn for å se den tråden og egne inntrykk fra turer i Finnemarka siste uker:
   》》 Hvordan vurderer dere som lager nye bålsteder eller høster egen ved rundt camp egne handlinger ift "sporløs ferdsel"?
   Ett lite bål eller en persons sanking av ved gjør ikke mye av seg, men når mange skal gjøre det samme så blir det særs synlig skade utført av oss friluftsfolk.
   Som eksempel, på Tverråsen i Finnemarka så var der bålplass på bålplass bortover ryggen, enkelte steder så var det rester etter 4-5 bålplasser innenfor et par kvadratmeter, andre steder lå bålplassen omtrent midt i hovedstien fordi dem hadde felt et tre dem ikke orka å flytte på. Andre steder er skogen som en skamklippa katte fordi "alle" skal hente litt ved til bålet sitt.

   Områder rundt Goliaten i Finnemarka så slik ut i fjor. Har blitt fortalt at enkelte steder i Oslomarka er vell så ille.
   Hva tenker folket? Er det helt innafor? Bør man begrense bålsteder og hogst av ved? Kan det bedres med tilrettelegge med gode bålplasser på populære leirplasser slik man f.eks. har gjort i/rundt Fjorda?
   Disclaimer: Jeg mener på ingen måte å angripe noen på forumet eller påstå at noen her inne oppfører seg slik jeg beskriver ovenfor. Jeg ønsker bare å få en debatt for å forstå hva andre synes er greit og helt innafor.
   Selv blir jeg bare trist av å se områder hvor vegetasjonen er skamklippa og stubber og rester av busker står flisete igjen etter turfolket. Samme der det et mange bålplasser innenfor er lite område, eller mye rot og rester etter bålplasser.
    
  • Av fjellfrost
   Navn: Den norske vulkanøya Jan Mayen
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-12-11
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den
    
   Jan Mayen 71° N 8° 30´ W. Et lite stykke Norge langt ute i Atlanterhavet, med en storslått natur som de færreste får oppleve.
   Jan Mayen huser verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg 2277moh. Mange ser på dette som en ettertraktet, dog litt utilgjengelig topp for 2000m samlere.
   Dette er muligens verdens første dronefilm som dokumenterer så store deler av øya.  

   Skjult lenke - logg inn for å se den
    
    
  • Av fjellfrost
   Jan Mayen 71° N 8° 30´ W. Et lite stykke Norge langt ute i Atlanterhavet, med en storslått natur som de færreste får oppleve.
   Jan Mayen huser verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg 2277moh. Mange ser på dette som en ettertraktet, dog litt utilgjengelig topp for 2000m samlere.
   Dette er muligens verdens første dronefilm som dokumenterer så store deler av øya.  
  • Av Terka
   NRK har denne BBC dokumentaren tilgjengelig på nett: 
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Episode nr 2 ha er aktuelt tema nå i vintersesongen. 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.