Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Systemet nå virker jo direkte korrupt. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg vet om eller kjenner som har og bruker snøscooter. Alle har en fantasifull forklaring på hvorfor akkurat de "må" ha og får lov til det. Og ingen jeg kjenner med hytte på fjellet er uten tilbud om fremføring av ved, propan, øl og brus til påske etc. Merkelig. Det er vel mye godt samme gjengen som får angst av at kommunen det gjelder skal få ha noe å si.

 

Og om motstanden, som man spør får man svar. "Ønsker du at det skal bli fritt fram for motorisert ferdsel" er jaggu ikke langt unna måten det blir spurt på. Det tragikomiske er at det ikke er lov å kjøre snøscooter av hensyn til natur og miljø på vinteren, der oppstår behovet for en vei som blir vedtatt bygget uten knussel... Eller annleggsveier til noen 2-300 000 000 kroner i samme område for å få på plass disse fantastiske vindmøllene. Minner mye om miljøet generelt. Det må vi ta på alvor, men det er ikke noe "jeg" kan gjøre.

 

Personlig spiller det ingen rolle for meg. Hver fordømte hytte har jo både motorsag og aggregat og elektriske apparater til hva det måtte være fordi "akkurat de trenger det". Eller vei, sprenging av plass til septik eller hva det er slags prosjekt som er på gang nesten 365 dager i året.

 

:neutral:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Veldig vanskelig å svare på før det er noe konkret. Om det blir fritt til å herje rundt som man vil kan jeg ikke se at det drar så mye positivt med seg.

Ellers er det en fordel for de som ikke ikke kan gå for egen maskin. De får en mulighet til å komme seg ut og opp i høyden. Kan godt hende jeg bare mener det fordi jeg er litt lite mobil selv for tiden. Det finnes jo flere veier man kan kjøre helt opp på høyfjellet, så det er jo ikke det at det er fullstendig utilgjengelig nå heller.

Ulempen er at det vil bli endel motorstøy. Det vil nok bli kjøring rundt overalt selvom det lages regler for hvor man kan kjøre. Jeg tipper det vil medføre fler lete- og bergningsaksjoner. Fjellet kan være ganske tøfft og plutselig blir det tilgjengelig for de som normalt bare kjører crosser på en bane og som ikke har begrep om hva -30 og stiv kuling er.

Men inntil videre velger jeg å ikke bekymre meg, men satse på at det brukes litt vett når reglene skal skrives.

 

Så vidt jeg husker er det ikke mulighet for lokale krefter å åpne for fritt å herje rundt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det är bara det att det inte finns några resurser. Och hur skall du stoppa en skoter god för närmare 200km/t? Enda sättet är väl att fälja efter med helikopter och och stoppa föraren med våld, men det tvivlar jag på att stortingen kommer att möjliggöra.

 

Sanningen är den att folk ute i bygderna inte är speciellt intresserade av frilufsturister. Vi gör inte av med några pengar, sover i tält istället för på hotell, hyr inga skotrar för 4000, åker inte på guidade turer, har med egen mat köpt i hemma eller på postorder och så vidare.

Kort sagt: Skoterturism ger dom som bor i glesbyggden bättre affärsmöjligheter. För det är pengar det handlar om. Inget annat.

 

Själv har jag svårt att se att jag kommer att fortsätta med skidturer till fjälls om det är messa oväsen från skotrar. Så jag kommer nog i så fall att inrikta mig mer på extremt brant terräng samt mer skidåkning hemma i närområdet. Svårt att köra skoter i skogen.

 

Ærlig talt, "Johan2000"!

 

1) Bilen min går i 215 km/t, men jeg er både titt og ofte stoppet i kontroller. Også fartskontroll. Eksempelet er etter min mening helt bak mål.

2) Et bilde på forholdet bygd og by jeg overhodet ikke kjenner igjen. Det handler ikke mer om penger på bygda enn i byen.

3) Du vet å male fanden på veggen! Vet du egentlig hva den lokale forvaltningen vil bety i praksis? De er ikke verst i så fall, for etter sigende viser jo forsøksordningene at dette er noe å prøve i praksis.

 

:cool:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

2) Det är pengar som räknas överallt. Hur skall få i glesbyggd få en inkomst? Vad skall dom arbeta med? Det kan man undra. När tur-turister inte släpper ifrån sig några pengar måste man få in en ny målgrupp. Vem skall bo på hotell och hytter, vem skall handla i butiker? Från Sverige är det känt sedan länge att frilufsturister inte ger speciellt mycket arbetstillfällen till folk som bor där aktiviterna utövas. Skoterturism gör dock det. Folk måste ha något att leva av, så enkelt är det.

 

3) Jag har turistat en del i Sverige där det är mer eller mindre fritt fram för skoterkörning oavsett om det är lagligt eller inte. Jag vet hur det låter där och och skoter låter precis likadant över allt. Det behöver inte vara många (det räcker med en) som kör skoter för att du skall höra det i HELA den dalgång där du råkar befinna dig. 

 

Selvfølgelig skal de leve av noe på bygden, men snøscooteren er neppe et være eller ikke være. Eller rettere, den det det garantert ikke! Jeg vet at ingen bønder er så sneversynte!

 

Det er ikke snakk om å gjøre det fritt fram for snøscooterkjøring i Norge, Johan2000!

 

Og bare for å ha sagt det, jeg liker ikke støy. Jeg gir en god dag i om det kommer fra snøscootere eller motorsager (som de fleste hytteeiere "må" ha). En snøscooter som kjører lovlig på lokal tillatelse lager ikke mer støy enn en som kjører på dispensasjon med øl og brus til late hytteeiere!

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg får helt vondt i magen når jeg leser at det åpnes for motorisert ferdsel. Jeg ser for meg ønsket om vinterens stillhet avbrutt av motorbrøl i det fjerne. Ikke bare scooter, men også heliskiing. Blir det som forespeilet kommer det til å bli ødelagt for meg. Hvorfor skal alt bli så tilgjengelig for alle? Når jeg er på tur er det ofte tilgjengeligheten og de urbane samfunnet jeg rømmer fra. Dette er bare trist!

 

Du representerer vel en typisk bekymret person i denne og nær alle andre sakers anledning. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men det mest typiske kjennetegn på slike bekymringer er at en ikke er har satt seg helt inn i hva det dreier seg om. Det fremstilles bredt i media som at nå er det fritt fram å leke seg på snøscooter, men slik er det altså ikke. Jeg tror ikke engang det blir et særlig stort problem jevnt over, selv om avisene kommer til å være fulle av skrekkeksempler som de er om det meste. Det dreier seg om at en skal forvalte dette lokalt, det er i grunnen det hele.

 

Ellers må jeg si jeg er litt forundret over ganske typiske urbane holdninger. De vil ha bygda der som en pietistisk og nasjonalromantisk rekreasjonspark slik at de kan komme dit og slappe av i stillhet, men de skal ikke få bestemme noe selv. Det minner meg om naturfilmer hvor de snakker og mange forferdelige ting som global oppvarming, motorisert ferdsel og støy som huff huff. Om en ser etter viser et seg at mange av opptakene er gjort fra helikopter, snøscootere osv. nesten herlig dobbeltmoral, men her som ellers, en rettferdiggjør sitt eget. Mer enn gjerne med nettopp miljøet som alibi...

 

For ordens skyld, jeg vil ikke ha mer bråk enn deg og tror ikke det blir det heller.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  

 Det må være fint for deg å leve livet uten bekymringer, men hva gjør du den gangen du sitter med finger'n i rumpa i asfalthagen din og drømmer om den gang da?...  

 

 

Dette er et saklighetsnivå under det jeg vanligvis finner det formålstjenelig å kommentere. Det samme med dine insinuasjoner om meg, mitt liv og mine erfaringer. Det sier nok en god del mer om deg enn meg. Synd, for du har jo saklige argumenter ellers, men de drukner I dette tøvet.

 

Når jeg nevner opptak (naturfilmer), er det ikke av mangel på egne erfaringer, men som dokumenterbar refaranse for andre, det skjønner du nok hvis du tenker deg litt om.

 

Når det gjelder nasjonalparker tror jeg ikke det kan gis lokal forvaltning, uten at jeg skal si det for sikkert.

 

Alt det du nevner innledningsvis eksisterer I stort omfang allerede, det må jo være et større problem for deg enn hvem som har tillatt det!? Jeg er sikkert som du sier naiv, men har nok større tillit til lokal forvaltning enn deg, selv om jeg synes du har noen gode poeng. Det ser vi jo på den kommunale lysten etter alle disse vindmøllene. Med natur og miljø som alibi. Men jeg tror etterhvert de lokale kreftene vil velge de representanter som best ivaretar en helhetlig forvaltning.

 

Jeg synes det er helt feil å blande ulovlig kjøring inn i en debatt om hvorvidt det skal være lokal forvaltning eller ikke.

 

Jeg gjentar, jeg er ikke “for snøscooterkjøring” eller annen støy I naturen, jeg tror bare ikke dette er et så stort problem som mange vil ha det til.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sidan eg er enig med Ida Sollie i denne saken er vel også eg ein typisk bekymra person.

Men sidan eg er vokst opp på (og bur på) bygda har eg vel kanskje litt større rett til å synse om saken enn ho med dei urbane haldningane?

Min erfaring er at scootermiljøet er prega av mange yngre gutter som gjerne har eit litt meir avslappa til lovar og reglar enn gjennomsnittet. Din samanlikning med bil som gjer 215 km/t er difor ikkje relevant da ein bil er tvunget til å følgje vegen mens ein scooter står fritt i vegvalg. Dagens lovlege konsesjonskøyring i Gudbrandsdalen er allereie strekt relativt langt. Ytterlegare frislepp vil garantert medføre at enda fleire strekk strikken lengre.

Du samanliknar med hytter, motorsag og agregat. Mislikar for så vidt hytteutbygginga, men hyttefelta har eg moglegheita til å unngå på tur. Rekkevidda til ein scooter som gjer 200 km/t kan eg ikkje unngå. Motorsag og agregat er også til ein viss grad nødvendigheitar i motsetning til scooter og det er ikkje nokon automatikk i at ein må godkjenne alt anna galt da noko allereie er akseptert.  

 

Synas også at dei lokalt ikkje er "egna" til å ta desse avgjerelsane da det ofte er påverknad frå naboar og bekjente som gjer det vanskeleg å avslå søknader. Som tidlegare poengtert av andre, scooterfolket er flinke til å rope høgt...  

 

 

Poenget mitt er ikke verre enn at jeg tror bekymringene er litt i overkant. Og som allerede sagt, å blande ulovlig kjøring i denne debatten synes jeg er en avsporing. Du mener at aggregat og motorsager er nødvendigheter(!), jeg kan ikke skjønne hvorfor hver bidige hytteeier skal ha behov for motorsag og aggregat, men så er jeg jo passelig naiv da.

 

Om du mener en snøscooter som kjører i 200 km/t har fritt veivalg, så deg om det ;) Tror ikke det vil være det mest påtagelige problem med lokal forvaltning. Snøscootere er jo registreringspliktige med nummerskilt, så å håndheve loven krever neppe jevnt over helikopterbruk, jeg tror den lokale lensmannen og annen politimyndighet klarer dette greit.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ærlig talt så insinuerte du vel like mye i ditt første innlegg til meg. 

Men poenget mitt var og er hvis ingen gjør noe/sier noe og værste senario skjer, så kan det bli fryktelig vanskelig å reparere og stramme inn igjen. Skaden har skjedd. Derfor mener jeg det er viktig å være proaktiv på slike saker.

 

 

Jeg gjorde nok ikke det. Insinuerte ingenting, men konstaterte at du er bekymret. I oppfølgingen til dette tar jeg forbehold om at jeg ikke vet hvordan det er med deg ift å vite mer om hva saken gjelder.

Videre sier jeg at jeg er forundret over urbane holdninger til bygd og bønder, dvs dine egne uttalte.

 

Det kan virke som du insinuerer at jeg ikke har erfaring fra natur og friluftsliv og derfor må referere til opptak (jeg sa naturfilmer). Du insinuerer at jeg lever et liv uten bekymringer, noe du selvsagt ikke vet noe som helst om. Finger i rumpa på en asfalthaug er så usakelig at det dessverre også får seriøse argumenter til å falme.

 

Når det gjelder stillhet og fred i naturen er det nok en dramatisk forskjell på deg og meg. Jeg drar for det første fortrinnsvis på alle typer tur alene. Og jeg oppsøker sgs aldri steder med folk. Som f.eks kjente topper eller andre severdigheter. Bare for å ha nevnt det ift hvilket inntrykk du har av meg.

 

Men, vi har en felles sak, nemlig natur og miljø. Du er overbevist om at dette er en katastrofal avgjørelse, jeg tror det blir problematisk bare noe få steder og der har jeg tillit til at det lokale styre blir skiftet ut eller at det blir gjort endringer i forvaltningen.

 

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ida Sollie: Jeg finnes ikke fintfølende. Beklager om jeg har misforstått deg og/eller lagt feil vekt på innholdet ditt.

 

Kikut: Jeg snakker om alminnelige naturfilmer, ikke dokumentasjon av resultater etc. Det virker som de fleste ikke legger merke til hvor utbredt bruk av både helikopter, snøscooter og speedbåt er i helt vanlige naturfilmer. For å få flotte bilder. Da synes jeg det er dobbeltmoral å i samme film kritisere andre for slik bruk.

 

Spørsmålet ditt om statsledere som ikke sykler til klimatoppmøtet var hysterisk morsomt og svaret mitt er «Nei». Men mange hykler. Jeg tror ikke nettoeffekten av å fly en statsleder til sydpolen o.l. for å bli tatt bilde av forsvarer handlingen. Men dette var ikke tema for tråden.

 

Jeg ser noen negative forhold med lokal forvaltning som du og andre tidligere på tråden har påpekt. Men jeg tror ikke dette blir et så stort problem som dere. I så fall vil det føre til endringer.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå tror jeg det er like før partene blir enige. Not!

 

Jeg kan kjøre hjemmefra, forbi et hopetalls "motstandere", gjennom fredelige områder med unntak av veien jeg kjører på og parkere bilen min og gå ut i ødemarken for å oppleve "min" stillhet uten tanke på alle dem jeg forstyrret. Klart jeg vil hegne om dette privilegium ;)

 

Jeg har for ordens skyld ingen sterke meninger om temaet. Men registrerer at lyden av en snøscooter er mindre irriterende om de har en kasse øl og en propanflaske som last enn en raring som synes det er morsomt å kjøre.

 

God helg!

 

;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fikk ikke denne sitatfunksjonen til å virke...

 

Kikut: Transportkjøreren kjører kanskje i rett linje, ja. Men med 400.000 hytter hvorav et påtagelig stort antall av de som ikke ligger ved sjøen har et stort behov for nyttetransport blir det et ganske omfattende nett av "rette linjer".

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Terka
   Med påminnelse fra Skjult lenke - logg inn for å se den tråden og egne inntrykk fra turer i Finnemarka siste uker:
   》》 Hvordan vurderer dere som lager nye bålsteder eller høster egen ved rundt camp egne handlinger ift "sporløs ferdsel"?
   Ett lite bål eller en persons sanking av ved gjør ikke mye av seg, men når mange skal gjøre det samme så blir det særs synlig skade utført av oss friluftsfolk.
   Som eksempel, på Tverråsen i Finnemarka så var der bålplass på bålplass bortover ryggen, enkelte steder så var det rester etter 4-5 bålplasser innenfor et par kvadratmeter, andre steder lå bålplassen omtrent midt i hovedstien fordi dem hadde felt et tre dem ikke orka å flytte på. Andre steder er skogen som en skamklippa katte fordi "alle" skal hente litt ved til bålet sitt.

   Områder rundt Goliaten i Finnemarka så slik ut i fjor. Har blitt fortalt at enkelte steder i Oslomarka er vell så ille.
   Hva tenker folket? Er det helt innafor? Bør man begrense bålsteder og hogst av ved? Kan det bedres med tilrettelegge med gode bålplasser på populære leirplasser slik man f.eks. har gjort i/rundt Fjorda?
   Disclaimer: Jeg mener på ingen måte å angripe noen på forumet eller påstå at noen her inne oppfører seg slik jeg beskriver ovenfor. Jeg ønsker bare å få en debatt for å forstå hva andre synes er greit og helt innafor.
   Selv blir jeg bare trist av å se områder hvor vegetasjonen er skamklippa og stubber og rester av busker står flisete igjen etter turfolket. Samme der det et mange bålplasser innenfor er lite område, eller mye rot og rester etter bålplasser.
    
  • Av fjellfrost
   Navn: Den norske vulkanøya Jan Mayen
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-12-11
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den
    
   Jan Mayen 71° N 8° 30´ W. Et lite stykke Norge langt ute i Atlanterhavet, med en storslått natur som de færreste får oppleve.
   Jan Mayen huser verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg 2277moh. Mange ser på dette som en ettertraktet, dog litt utilgjengelig topp for 2000m samlere.
   Dette er muligens verdens første dronefilm som dokumenterer så store deler av øya.  

   Skjult lenke - logg inn for å se den
    
    
  • Av fjellfrost
   Jan Mayen 71° N 8° 30´ W. Et lite stykke Norge langt ute i Atlanterhavet, med en storslått natur som de færreste får oppleve.
   Jan Mayen huser verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg 2277moh. Mange ser på dette som en ettertraktet, dog litt utilgjengelig topp for 2000m samlere.
   Dette er muligens verdens første dronefilm som dokumenterer så store deler av øya.  
  • Av Terka
   NRK har denne BBC dokumentaren tilgjengelig på nett: 
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Episode nr 2 ha er aktuelt tema nå i vintersesongen. 
  • Av Mizzy
   Sommerens strabaser er under planlegging og vi tenker bestemt på en tur til Hardangervidda i år. Regner med å ha ca 14 dager +/- til rådighet. Vi skal ligge i telt, og har lyst å ta med fiskestenger.
   Vi reiser nedover fra Trondheim og spekulerer litt hvor det er lurt å parkere eller ta seg inn mot vidda. Har tanker om at det blir enten Odda, Rjukan, eller Finse. Men så stopper det.
   Hadde sett for meg at vi kunne kjøre vestlandet nedover da dette er en del av Norge vi har sett svært lite av, dermed ser jeg at det vil ta mye lenger tid å kjøre. Noen som har noen formeninger om dette?
   Andre sier at vest for vidda er den fineste plassen, mens andre kanskje mener Telemark, Buskerud.
   Kom gjerne med tips i forhold til rute osv. Tanken er å kunne hente bilen etter endt tur, og kjøre videre mot Oslo, før vi tar Trolltunga, og Geiranger på tur nordover igjen. (Ser jo her at det kanskje ikke er nødvendig med to turer gjennom vestlandet.)
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.