Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Greia er jo at det store flertallet ikke ønsker økt liberalisering av motorisert utmarksferdsel. Så reglene er gode rammeverk etter min mening, ikke en pest og en plage.

 

Så er det enkelte som hevder at jeg tar feil, da lokaldemokratiet med kommunene jo vil avgjøre hva lokalbefolkningen ønsker. Erfaringsmessig stemmer ikke dette. Lokaldemokrati i små bygdesamfunn, hvor dette jo er mest aktuelt, påvirkes ofte av de som roper høyest og som kjenner flest på fornavn i kommunehuset. Og det er ofte snøscootertilhengere. Slik er det hvertfall i Vinje.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Elisabeth: Baserer det på spørreundersøkelser offentliggjort tidligere. Baserer det også på generell folkeopinion bl.a. i Vinje, noe som står i sterk kontrast til kommunestyrets "mening". Min påstand er at det er mye kameraderi ute og går der. Men jeg har helt riktig ingen dokumentasjon på dette.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 

...man får raskt et “scooter-industrielt kompleks”, bestående av scootereiere, forhandlere, serviceleverandører,  interesseorganisasjoner etc,  som representerer en formidabel politisk kraft, og den vil bli særlig sterk på kommunenivå.  Disse vil presse på for stadig økte bruksmuligheter og ytterligere liberalisering.  Slik sett settes det i gang en prosess som vil være svært vanskelig å reversere i retning av en mer restriktiv politikk...

 

En annen ting vil være når loven blir mindre restriktiv i en kommune. Da er det nesten gitt at nabokommuner følger etter. Og slik er den onde sirkelen i gang..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke misforstå, jeg vil ikke at det skal være fritt frem for å kjøre scooter hvor enn man skulle ønske, men synes at man istedet for løyper burde ha områder, så kan man hellerfor bruke sunn fornuft og da vet man hvor man burde og ikke burde kjøre. 

 

 

Det synes jeg var et spennende forslag og noe som absolutt bør vurderes der det likevel legaliseres!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

".....Ellers må jeg si jeg er litt forundret over ganske typiske urbane holdninger. De vil ha bygda der som en pietistisk og nasjonalromantisk rekreasjonspark slik at de kan komme dit og slappe av i stillhet, men de skal ikke få bestemme noe selv. Det minner meg om naturfilmer hvor de snakker og mange forferdelige ting som global oppvarming, motorisert ferdsel og støy som huff huff. Om en ser etter viser et seg at mange av opptakene er gjort fra helikopter, snøscootere osv. nesten herlig dobbeltmoral, men her som ellers, en rettferdiggjør sitt eget. Mer enn gjerne med nettopp miljøet som alibi...

 

For ordens skyld, jeg vil ikke ha mer bråk enn deg og tror ikke det blir det heller.

 

:)

 

Du sitter rimelig i glasshus når du først synes eksempelet til Johan2000 er bak mål, for så å lire av deg at det er dobbeltmoral når opptak rundt resultat av global oppvarming filmes fra helikopter? Mener du kanskje at alle statsledere som ikke sykler til klimatoppmøtet er hyklere?

 

;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tror lokal forvaltning er fallitt. Det er hvertfall ikke demokrati i bygdene dette gjelder, med befolkning på kanskje et par tusen mennesker. Her er det den som kjenner flest på kommunehuset og roper høyest i bystyremøtene og lokalavisa som vinner frem. Man kan jo se hva lokal forvaltning hadde gjort med våre 4 store rovdyr, om dette ikke ble lagt føringer for sentralt. Jeg er like pessimist som Ida. Jeg håper dog Koppen får rett, ikke oss.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

"Fire av fem nordmenn vil ikke ha mer støy i naturen".

 

Også link til grunneieren jeg nevnte i Vinje.

 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Men du kan jo ikke skylde på de borgerlige når de overlater ansvaret til andre. Er det noe galt med alle partier utenom SV da eller? SV har vel egentlig ikke noe særlig makt noe sted så vi vet jo ikke hvor store tullinger de er (sorry, vet det er utenfor tema, men du ba om det)

 

Jeg skylder på de borgerlige nettopp fordi de overlater ansvaret til andre.

 

I ein kvar diskusjon kring kommunal autonomi, høyrer det etter mitt begrep heime ei erkjenning.

Ei erkjenning av at når det gjeld spm og tilhøver kring motsetnader mellom utvikling/bevaring, evt potensiel næringsinntekt kontra vern, så befinn ein kvar kommunal politikar seg under eit press. Uavhengig av parti.

Presset vert kalla budsjett. I enkelte høver er det bra at "dem som har skoen på....osv.....får ta avgjerda" osv.. I andre saker ikkje. 

I denne saka meiner eg at ein ikkje skal tildele kommunane for stor råderett. Spørsmålet er for viktig. Og kan potensielt føre til irreversible skadar.

Ja til kommunal autonomi i spm kring pianoopplæring.

Nei til kommunal autonomi kring viktige miljøsaker. 

Overfør spm til andre miljøspørsmål av global karakter. Kjenn etter korleis ein der ville tenkt. 

 

My thaughts :)

 

Og vise tanker var det!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nitrist å høre dette om forsøpling (selv om vi nå beveger oss litt bort fra tema?). Jeg synes den diskusjonen er litt underlig, for vi er vel alle opptatt av at folk tar med skrotet sitt hjem. DET er vel ikke kontroversielt blant oss på fjellforum??

 

Jeg må si at jeg ikke kan huske en tur jeg har vært på i skogen/høyfjellet hvor jeg IKKE har sett søppel. Sist gang var 8 timers gange fra nærmeste vei i Sirdalsheiene. Der tok jeg med meg både ølbokser og makrellbokser. Synes det er rart, da jeg trodde det bare var skikkelige fjellfanter som beveget seg helt der inne, langt fra DNT-stien var det også.

Jeg velger naivt nok å tro at det har "falt" ut av sekken til noen. Noe annet er at jeg så og si alltid finner ølbokser i gamle bålplasser. Tror intelligensmafiaen virkelig at dette brenner opp?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

...argumentet enkelte bruker om at hjortedyr får det bedre ved å kunne gå i oppkjørte scooterspor synes jeg forøvrig er helt tullete.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har vært "Vinjbyggjar" noen år frem til i fjor, og kan med hånda på hjertet si at begrensninger til utenbygds forbud mot bruk av scooter, tar lokalbefolkningen rennafart og driter i. For å si det pent. Her er utleie og utlån over en lav sko.

Arne Vinje, tross SV mann, farges hardt av lokalpolitiske hensyn. Hyggelig mann, absolutt, men han trives nok veldig godt i ordførerstolen i en kommune hvor SV hadde 24% (!!) oppslutning ved sist valg. Det er ikke pga SVs politikk, men nettopp pga Arne Vinje. Om han skulle gå mot et samlet kommunestyre og forvaltningsivrige folk i kommunehuset vil han om 2 år måtte se seg om etter nytt arbeid.

 

Det at en må legalisere noe fordi det uansett vil forekomme ulovlig kjøring om man ikke legaliserer, slik ordføreren sier, er for meg en paradoksal fallitterklæring.

Og at det forekommer massiv ulovlig kjøring tross legalisering i Vinje i dag, kan jeg bekrefte. Blant annet er det vanlig med flåkjøring på Møsvann. Politikontrollene ler man hardt av i fartsdoningen sin. Folk kjører rett og slett fra kontrollene, og politiet velger å ikke forfølge av hensyn til egne og andres liv og lemmer. Det samt at politiets scootere ikke på langt nær er like spreke. Dette har jeg og flere andre sett med selvsyn flere sesonger.

 

Rart da, at dette ikke synes i nabokommunen Tokke, hvor scooterkjøring IKKE er lovlig.

 

Når vi så ser disse barna på scootere oppi der kan man jo velge om man vil dra det hele inn i et folkehelseperspektiv også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Men jeg er forsåvidt enig med øvrige i denne tråden her. Snøscooter bekymrer meg ikke på langt nær så mye som liberalisering av ATV-kjøring. Men, jeg tror det ene vil liberalisere det andre. De som kjører scooter på vinteren kjører ATV på sommeren. Det er nå min erfaring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Eirik78: Jeg mener løsningen er å opprettholde dagens lovverk. Det er ikke totalforbud. Grunneiere, samer og øvrige nyttekjørere lever godt på det. Også funksjonshemmede som ofte får dispensasjon. Rekreasjonskjørere, motorinteresserte og næringsliv har jeg ingen sympati for, jeg mener natur og fauna har tyngre argumenter å komme med.

 

Jeg har ingen tro på lokalt selvstyre i denne saken.

Ingen prestisje i denne diskusjonen for min del, jeg håper av hele mitt hjerte at dere har RETT og jeg har FEIL. Kun tiden vil vise det. Vi bare har så mye mer å tape på det om vi scootermotstandere får rett...

 

Et annet moment hørte jeg på radioen forleden. En lensmann i Troms advarte mot frislepp av helt andre grunner: Det kreves minimal kunnskap for å kjøre scooter i dag (tenk bare på alle teambuilderne fra byen som vil komme). Når du kjører i 80 km/t i terrenget sier det seg selv at du er mye mer utsatt, og har mye mindre tid til å vurdere, skredfarlige områder. Han var overbevist om at ulykker og dødsfall vil gå i været med økt scooterkjøring.

 

Brage: Helt enig, det virket ikke veldig gjennomtenkt å slippe dette så tidlig. Med mindre de da ønsket en debatt? Eller kanskje regnet med bred støtte i distriktene, som plaster på såret for at de reduserer landbrukssubsidieringa?

Den dagen de blåblå må tre av spretter jeg champagnen, av flere grunner enn scooterkjøring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sromsdal:

 

Hei! Noe av dette er svart på allerede, men jeg vil gi min respons også.

 

Snøscooteren bråker

En vanlig snøscooter gir under 75 dBA på 15 meters avstand. Moderne 4-taktere har ett langt lavere nivå.

Blant beregninger som er gjort, og som brukes mot snøscooteren – starter ”støy” på 40 dBA. Ved 20 dBA er lyd såvidt hørbar. En vanlig samtale gir 70 dBA.

 

-Du definerer "støy" som decibel over 40. Det holder ikke for meg. Støy er mye mer enn decibel, og avhenger også av frekvens, lydkilden og avstand, samt hvem som hører. Det blir som å argumentere med at du må holde kjeft i skogen i tilfelle elgen står med øret inntil munnen din.

 

 

Snøscooteren forurenser

De norske snøscooterne slipper ut 16 000 tonn CO2 i løpet av ett år, det gir 300 kg CO2 i gjennomsnitt pr snøscooter. Den norske fritidsbåtparken slipper ut 32 000 tonn CO2på en time, hvis alle går samtidig.

 

-Dette er dagens tall. Og dette vil øke med de nye reglene. Det er en næring i emning. Jeg forstår ikke hvorfor det å tillate et onde gir incentiv til å tillate et annet.

 

Snøscooteren forstyrrer dyrelivet

Observasjoner over hele verden sier det samme, dyrene lar seg ikke skremme av kjøretøy med motoren i gang. Stopper man derimot motoren og begynner å gå mot dyrene, blir de redd. Kjøretøy oppfattes ikke som en naturlig fiende.

En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø på Svalbard konkluderer med at de ikke på noen måte kunne påvise noen reduksjon i det fysiske velværet til reinsdyrene pga snøscooterkjøring.

 

-Dette skulle jeg gjerne sett dokumentasjonen på? Jeg har observert reinsflokker som har endret beiteretning over en time etter at en scooter kjørte gjennom, og vindsatte, dalen. Det gjør også skiløpere, men i et mye lavere og mer oversiktlig tempo. Jeg tror ikke på at reinsflokker ikke lar seg ense av et scooterfølge i nær omkrets.

Man kan uansett ikke konkludere med noe hvis man baserer seg på en enkeltstudie, det er for tynt. Jeg er tilhenger av føre-var prinsippet når det gjelder naturvern, nettopp fordi vi ikke får en sjanse til. Som eksempel kan nevnes oljeboring i Lofoten/Senja.

 

Snøscooteren skader terrenget

En skiløper som står stille utøver ett trykk på marken som er dobbelt av en snøscooter. Når skiløperen sparker ifra er trykket 10 ganger høyere.

Når snøen smelter forsvinner skisporet, og likeledes snøscootersporet. Vekstforholdene i og ved siden av en snøscooterløype er identiske. Ingen forskning har påvist varige skader på plantelivet pga snøscooter.

 

-Igjen, dokumentasjon? Og man har forsket på plantelivets skader etter snøscooterkjøring? Hvordan i all verden så den studieprotokollen ut? Hva slags planter? Hva slags terreng? Hvor lang observasjonstid? Hvor mange scootere? Begrepet "ingen forskning har påvist" er først legitimt når forskning av god kvalitet foreligger. Hvis ikke kan man bruke det om alt. Det var ingen forskning som påviste at jorda var rund for 1000 år siden heller.

 

Jeg ber om dokumentasjon, men det føler jeg er berettiget siden du kaller dette fakta.

 

Det er for mange snøscootere

Det er registrert 55 000 snøscootere i Norge. Til sammenligning finnes det ca 450 000 fritidsbåter. I Norge har vi 431 kommuner, det er lov å kjøre snøscooter i 24 av dem. Fritidsbåt er lovlig i alle.

 

-Det er 55 000 scootere med dagens lovgivning. Hvor mye vil dette øke når alle kommuner får styre som de vil? Jeg klarer ikke å forstå koblingen til fritidsbåter. Det blir som å legalisere hasj fordi tobakk er lovlig.

 

Snøscooteren hører ikke hjemme på fjellet

Snøscooteren er for mange i distriktet det samme som fritidsbåten for folk som bor nærme kysten. Ingen tør vel foreslå å innføre lignende begrensninger for båtene som snøscooterbrukere har i dag.

-Igjen, jeg ser ikke validiteten i dette argumentet. Fritidsbåter er en helt sikkert viktig, men en annen, diskusjon.

 

Undersøkelser sier at folk vil ha vekk snøscooteren

Dersom man foretar undersøkelser i byene vil ikke svaret bli det samme som i distriktene. Undersøkelser MMI har foretatt viser en overvekt av positive holdninger til snøscooter i områder hvor man benytter snøscooter.

 

-Dette vet vi jo, det er jo det hele diskusjonen dreier seg om! Kommunal sjølråderett eller sentral styring. Hadde jeg visst at folk i distrikta også var sterkt imot liberalisering hadde jeg ikke engasjert meg så mye mot kommunal sjølråderett.

Jeg er imot at folk skal få "drite i egen hage", da dette dreier seg om naturarven til etterkommerne våre. Det blir litt som å la være å redde reinskogen fordi "Brasilianerne må få lov til å styre det selv."

 

Nødvendig transport kan dekkes opp gjennom bruk av leiekjøring

Ved bruk av leiekjøring / ”snøscooter-taxi” vil trafikken bli det dobbelte, i og med at vedkommende må kjøre samme strekning to ganger.

 

-Det er ikke nyttekjøring og transport som er problemet. Det er motorsporten med fartsmonstre, med utmark som arena. Det så jeg mye av i min tid i Vinje, både i og utenfor lovlige traseer. Det er dette som er problemet; snøscootere designet med èn hensikt. Kall det hva du vil, friluftsliv er det ikke.

 

Hvem som helst kan kjøre snøscooter

Alle som skal kjøre snøscooter må ha førerkort. Fra 01.07.06 innførtes førerkort klasse S, med krav til opplæring. Hvem som helst kan gå rett om bord i en 49 fots båt med flere tusen hestekrefter. Det stilles ingen krav til kompetanse, ferdigheter eller erfaring for å kjøre båter inntil 15 meters lengde. Promillegrensen for snøscooter er 0,2 – mens den for båtførere er 0,8.

 

-Dette er blitt besvart av en annen ser jeg. Meg bekjent kreves det forresten båtførerbevis for alle båter med motorkraft over 30hk.

 

Snøscooter-organisasjonene vil ha fritt frem overalt

Alle seriøse snøscooter organisasjoner i Norge ønsker ikke fritt frem. Vi ønsker ett tilrettelagt løypenett, vedtatt av den enkelte kommune – ikke bestemt av sentrale myndigheter. Den enkelte kommune er best skikket til å tilrettelegge løypenettet i sin kommune. Norge er så stort at det er plass til både skiløpere og snøscooterkjørere.

 

-Problemet er at dette ikke fungerer i prøvekommunene. I Vinje førte løypenett til økt ulovlig kjøring, så ille at enkelte grunneiere nå nekter traseer på sin eiendom! Se min beskrivelse av dette i en annen post. Jeg er sterkt uenig i at den enkelte kommune er best skikket til å gjøre som den vil. Det er anarki på kommunalt nivå. Det er lobbyering. Det er kameraderi med gutta på kommunehuset. Det er hvertfall ikke demokrati.

 

Straffen for ulovlig kjøring er for lav

Man risikerer i dag bøter i størrelsesorden 10000 – 15000,- for ulovlig snøscooter-kjøring. I tillegg kan politiet beslaglegge snøscooteren. I det nye forslaget fra Direktoratet for naturforvaltning foreslås det i tillegg fengsel i inntil ett år hvis man forringer noens mulighet for å oppleve stillhet og ro.

Man kan i dag utføre særdeles grov vold mot andre før man blir idømt fengsel på ett år. Promillekjøring med bil, med ca 2-3 i promille – vil normalt gi 20- 30 dagers betinget fengsel og ca 15.000,- i bot.

Det strider mot svært manges rettsoppfatning at dommene for slike forbrytelser skal være den samme.

 

-Dette er viktige problemstillinger, men hører ikke hjemme i denne diskusjonen.

Jeg ser ikke på hvilken måte dette er et argument for liberalisering?

Som et artig PS kan jeg nevne at jeg ved flere anledninger observerte politikontroller på Møsvann i Vinje. Flere brøt loven, ingen av dem jeg så ble tatt. De kjørte rett og slett fra Onkel Politi.

 

Det virker på meg som om du ikke har lest gjennom denne tråden før du postet ditt innlegg. For all del, det er intet krav! Men mye av det du tar opp og jeg svarer på er blitt debattert tidligere.

 

Ha en fin kveld! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Slike skiløyper utemannen poster bilde av er jeg også sterk motstander av. På Gautefall hvor jeg har hytte kom det for noen år siden en slik dobbeltsporet trikkeskinne. I fjellet går dette som regel greit, men i skogen må man planere og hogge. Jeg synes det er småpatetisk og latterlig at det er slike autobaner som skal til for at folk skal komme seg ut i skogen. Og det er ekstra patetisk at disse slåss mot scooterkjøring.

 

Så der er vi helt enige.

 

Jeg ser at enkelte her sammenligner tamrein i Finnmark med villrein i sør-Norge. Dette blir selvsagt helt feil.

 

Jeg ser også her at enkelte latterliggjør de som sier Hardangervidda ikke er utsatt for økt scootertrafikk, fordi den har nasjonalparkstatus. Per i dag er det flere i Vinje bryr seg døyten om dette, og bl.a. kjører lange vinterturer inn og opp fra Mogen. Å tro at dette ikke vil øke på når scooterparken to-tre-fire-ti-femten dobles er direkte naivt.

 

Jeg hadde for øvrig vært like i harnisk om dette frisleppet hadde kommet fra en rød-grønn regjering. Å insinuere annet blir bare tull. Det enkelte her sier er vel at det ikke er like overraskende at Erna og kompani kjører på med scooter, proffboksing og segway som fanesaker sin første uke. Der er jeg helt enig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei Brage!

 

Ja, jeg er oppriktig bekymret for den naive forherligheten av kommunal sjølråderett som nå favner landet. Satt på spissen virker det som om enkelte ikke ser behovet for nasjonal forvaltning. Spesielt i naturmangfoldssaker er min påstand at det ofte er "utenforstående" som ser verdier de lokale ikke ser. Mange vil nok være uenig der, men da jeg eksempelvis bodde i Odda og senere Vinje og Tokke, la jeg merke til tendenser. De tendensene dukket også opp hos meg etter å ha bodd seg "vant" til stedet en periode.

 

Angående Ernas uttalelse:

Hun sier: "Ja vi ønsker en gjennomgang av naturmangfoldloven. Den er et stort hinder. Det betyr ikke at vi ikke er for naturmangfold. Men det betyr at hensynene noen ganger må avveies bedre enn de gjør i dag. Det er behov for å se om det er gitt for store fullmakter i loven som kan blokkere prosjekter"

 

Selvfølgelig er naturmangfoldloven et hinder!!! Det er jo hele hensikten med loven! Den skal hindre utbygging og nedbryting av det kjæreste vi har. (Dette høres ut som det er tatt ut av en MacGyver episode, hvor helten skal stoppe slemme entrepenører fra å ødelegge naturen. )

 

Videre presterer hun å si " Det betyr ikke at vi ikke er for naturmangfold". Doh. Jeg som trodde hun var imot. Jeg er imot luft. Og vann.

Det hun derimot viser er et verdisyn, hvor "verdiskapning" i form av økonomisk vekst og kortsiktig tankegang langt på vei trumfer det å ta vare på naturen. Det er mye uvitenhet ute og går. Som nevnt tidligere, tviler på at Erna og Siv er de flittigste brukerne av T-stiene i landet..

 

Lovdataene du kommer med er gode å lese, men bekymringen ligger i det du nevner, at departementet kan gi dispensasjon.

 

Jeg tviler på at de vil snu i noe som helst. Dessverre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes Brage kommer med nyttig info rundt hva slags forskrifter, bestemmelser og annet som er gjeldende, akkompagnert av politiske ståsted/føringer samt relevante mediaoppslag.

 

Jeg mener dette er ryddig og informativt, og et viktig supplement til all synsinga som generelt foregår. Likens holder det liv i en viktig tråd som angår alle oss friluftsinteresserte.

 

Folk bør holde seg for gode til å kommentere font...

 

Stå på Brage! Jeg beundrer engasjementet ditt og håper det er smittende :-).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det å referere til de gjeldende lover og forskrifter i en betent sak, for deretter å belyse hva politikere og organisasjoner har sagt om saken, må da vitterlig være fornuftig??

Mer fornuftig enn å henge seg opp i når et brev er sendt eller ikke.

Om folk synes visse linker er for langdryge for dem er det bare å la være å klikke. Verre er det ikke.

 

Forresten; Erna og høyre har vært klar over NINA-rapporten, synspunktene til Direktoratet, DNT og øvrige miljøvernorganisasjoner _lenge_ før de fikk et brev i posten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mer om snøskuterløyper i Telemark

 

Vest-Telemark blad 18-06.2013 - Geir Ufs - Skjult lenke - logg inn for å se den

 

"Tilrår nei til snøskuterløyper"

 

Det er rådmennene i Kviteseid og Nissedal som sier dette i en lengre fellesuttalelse i VTB , 18.06.2013.

 

Brage

 

 

Dette var jeg ikke klar over og var et hyggelig avbrekk! Spørsmålet er jo om disse rådmennene har noe de skulle ha sagt mot den såkalte "folkeopinionen" i små kommuner, farget av hardt lobbyerende scooterfolk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det spiller ingen trille hvor mange forskrifter man kommer med så lenge mange ikke følger dem. Det er det som er essensen. Økt lovliggjøring fører til ØKT ulovlig kjøring. Man kan ikke bare vedta noe og forvente at sånn blir det. Dessverre.

 

Jeg får direkte vondt i mellomgulvet av denne nyheten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle det fremover være ting som ikke fungerer, så skal man som det blir nevnt her si ifra.

Det er jo ingen som vil at det skal tilrettelegges for bajasopplegg.

At det finnes enkelteksempler på at ting ikke fungerer er ikke unikt i denne saken, og er ingen god grunn for å hyle om forbud.

Vi får lov til å kjøpe alkohol eller biler også, selvom det finnes individer som ikke burde. Noen kombiner også de to tingene.

Hyling i nettfora som drukner de _få_ saklige innleggene bidrar lite.

Så finnes det innspill som er både saklige og konkrete så må de sendes til rett mottaker.

Man kan jo faktisk risikere å oppnå noe da, det er den veien man lykkes.

 

Denne saken ble nevnt i et møte med pol. ledelse i et dep. for litt siden når vi kom inn på gjennomføring av ulike tiltak.

Den er et godt eksempel på hvordan man lar midlertidige provisjoner få fortsatt liv og utvider ordningen i noen år for å unngå å kaste bort mye tid på å jobbe frem endringssaker mens fordommene fortsatt er store.

Slik unngår man masse sand i maskineriet forårsaket av fordommer utifra enkelthendelser, samtidig som man flytter reguleringen av lokaltiltak dit de hører hjemme.

Så, foregår det uønskede ting som strider mot forskriften, ta det opp med kommunen på en saklig måte.

På den måten kan man få en stopp for slik om det forekommer noe som er et reelt problem, og man unngår å tilføre ting som gjør at slikt ikke blir tatt på alvor videre opp i systemet når noe skal evalueres.

Se bare på grunneieren i Vinje, selvom det var lovlig seint å reagere mange år etter første problem, så kom det en reaksjon.

Det gjør at det blir opp til folk å bruke hue og ta ansvar selv om man ønsker å ha grunneierne på sin side.

 

 

 

Jeg vet ikke om du sikter til meg og øvrige frislepp-motstandere (nei, jeg er ikke scootermotstander per se) når du nevner hyling, om så synes jeg det er litt drøyt. Au contraire er det absolutt flest useriøse utsagn i nettdebattene fra frislepp-tilhengerne, hvor jeg også har vært litt aktiv.  Her på Fjellforum synes jeg det er nokså ryddig.

Det er mye av grunnen til at jeg liker å debattere på Fjellforum, fordi det som regel er saklig diskusjon og man er rimelig velsignet fra personkarakteristika (selv om det selvfølgelig også forekommer her). Jeg liker å tro at vi som friluftsfolk har mye av de samme verdiene, og da blir diskusjonen ofte mer fruktbar. Synd om du opplever det annerledes.

 

Øvrige her har nevnt fritidsbåter. Nå nevner du alkohol og biler. Jeg klarer ikke koble den sammenhengen.

Jeg snakker heller ikke om enkelthendelser. Dessverre. Flere, meg inkludert, sa fra til Vinje kommune v/rådmannens kontor om denne flåkjøringa. Javisst, det virket som det kom flere politikontroller. Men som sagt tidligere i tråden så bryr man seg lite om dette. Bøter svir, og farstmonstrene stikker av. Politiet innrømmer direkte avmakt i saken.

 

Skjult lenke - logg inn for å se den

 

"

– Det foregår vanvittig mye kjøring utenfor løypene. I dag var bakken brodert med scooterspor over alt." -Telemark politidistrikt.

 

 

Rart at de kjører så mye ulovlig? Det er jo regulert i forskrift at det er forbudt? Også i Vinje da hvor man faktisk har hatt løyper i mange år! Ingen grunn til å tro at dette vil skje med andre kommuner som åpner for frislepp...(ja, jeg er ironisk).

 

 

Å sende protestbrev til "mottaker" i denne saken blir som å skvette vann på gåsa. Samtlige miljøvernorganisasjoner samt DNT har sagt klart i fra hva man mener. DNT organiserer som kanskje kjent et 6-sifret antall medlemmer. Direktoratet har advart. Lite hjelper det mot maktlobbyeringa på stortinget. Jeg tviler på at jeg som enkeltperson kan gjøre annet enn si min klare mening på Facebook-siden til Tine Sundtoft.

 

Det som gjør denne saken så unik, sammenlignet med f.eks helsepolitikken som også er betent, er at det ikke er noen vei tilbake om vi driter oss ut.

 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er ikke imot forbud. Jeg er for den reguleringen man har i dag.

 

Jeg er helt enig i at denne regjeringen får blanke øyne når man nevner ordene lokal forvaltning og desentralisering av makt.

FrP forsøker å fremstå som et “frihetsparti” i et “gjennombyråkratisert og regulert samfunn, hvor sosialistene til stadighet kommer med fler pålegg for å frata oss siste rest av mulighet til individuelle valg.”

Jeg mener imidlertid at sentrale regler, føringer og forskrifter er viktige rammeverk for nettopp vår frihetsfølelse og folkehelse. Som andre har sagt: Dette er et verdivalg, ikke et valg om lokal forvaltning.

 

Og jo, de fleste unnslipper. På kontrollene politiet har hatt på Møsvatn stakk 2 av 3 scooterførere av. Har dessverre intet avisutklipp å vise til der, kun muntlig melding fra lensmannen til meg.

 

Og hvorfor klarer alle frislepp-tilhengere å fremheve prøveperioden med disse 7 kommunene som vellykket? Makan til freidighet. Det er jo direkte løgn. Med det i mente, hvordan tror man at ulovlig kjøring vil kunne velte prøveperioden i de 100 nye kommunene?

 

Jeg håper virkelig du har rett, Eirik, og jeg har feil når du sier forvaltning og kontroll vil fungere. Av hele mitt hjerte håper jeg det. For jeg er oppriktig bekymret nå.

Det blir som med rusbrusen (ikke at jeg har sterke meninger om det): når det først kom i butikkene er det umulig å ta det tilbake, selv om alle tall nå viser at det var en dårlig ide.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er generelt en skeptiker, men selv jeg skjønner at man ikke kommer videre om man kun tenker "hvis om atte, dersom atte" Kun tiden vil vise hva som vil skje. Og det er ingenting man gjør som man ikke kan trekke tilbake om det viste seg å være en dårlig ide. Folk har en tendens til å krisemaksimere. Det er jo ikke snakk om et frislepp og for alt vi vet så kanskje vi ikke vil merke noe forskjell. Kanskje man plutselig står der selv en dag og trenger scooter for å komme seg opp på fjellet. Dere som er så inderlig i mot, ville dere heller blitt hjemme om alternativet til å få nyte utsikten hadde vært å kjøre scooter?

 

Man tenker jo "dersom atte" i flere store spørsmål når det kommer til miljø og klima. Det er jo ikke noen annen måte å gjøre det på. Som du sier vil kun tiden vise hva som vil skje.

 

Tror dere virkelig at en "prøveordning" med 100 kommuner som nå står på trappene kan trekkes tilbake om det ikke fungerer?? Hadde det vært så vel hadde jeg også vært for denne prøveordningen, om enn bare for å "prove my point".

 

Det vil nå bli opprettet scooterklubber, folk vil kjøpe seg scooter. Importører og selgere vil dukke opp på samme måte som i Sverige. Det blir en stor næring i dette. Ikke bare i scootersalget, men også rundt scooterturisme og teambuilding-arrangører.

 

Det er _ingen_ politikere, røde eller blå, som da om fem år kan komme å si "sorry, prøveordningen fungerer ikke, vi må tilbake til slik vi hadde det før 2013". Hva da med jobbene? Konkursene? Foretakene? Alle privatpersonene som har kjøpt seg snøscooter?

 

Dette er ingen prøveordning. Det er en regulert åpning av snøscooterkjøring i fornøyelsesøyemed. Det er slik de blå-blå ønsker, jfr FrPs partiprogram.

 

Angående ditt siste spørsmål: Et høyt og rungende ja. Jeg ville ikke satt meg på den scooteren. Det hadde vært rimelig hyklersk av meg, synes du ikke?

 

 

Jeg lurer på følgende:

Hva er det "dere motstandere" ser for dere vil skje etter den nye skuterreguleringen trer i kraft? Hva er det dere er redde for?

 

Håper på saklige og presise svar. 

 

Jeg mener nå jeg har fått belyst mine bekymringer rimelig godt i denne tråden til å måtte gjenta samtlige argumenter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.