Gå til innhold
  • Bli medlem

Spm om fall på via ferrata-utstyr og overnatting på Trolltunga


torhaa

Anbefalte innlegg

Tenker å ta turen til Trolltunga til helgen, via Himmelstigen. Men har aldri gått på via ferrata før. Forstår det slik at det bare skal ett fall til før utstyret blir ubrukelig. Hva gjør man da, hvis man er uheldig og glipper der opp, og skal enten videre opp eller ned? :) 

 

Og er det greie muligheter for å overnatte oppe der (utenom hytta)? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Om du tar et ordentlig fall på Via Ferrata utstyret så går det i de fleste tilfeller i stykker. Selvfølgelig litt avhengig av hvilke type utstyr du har. En del Via Ferrata sett har et slyngebånd som revner for å absorbere fall energien, disse blir ubrukelige etter fall. Andre sett har et tau som går gjennom en friksjonsplate, ved fall på denne typen vil det være avhengig av fallet hvor ødelagt utstyret (les tauet) blir, men i de fleste tilfeller vil strømpen på tauet bli svidd eller ryke. 

 

Man kan i praksis si det sånn at man ikke bør falle når man går Via Ferrata, siden et hvert fall vil bli langt og skadepotensialet vil være stort!

 

Om man er interessert i å se hva som skjer ved fall på ulikt utstyr, så kan man spole til 45 sec ut i denne videoen på youtube:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det høres jo ikke spesielt trygt ut... Da virker det jo nesten mer forsvarlig å gå på naturlige sikringer..

 

Når man går en via ferrata må man jo akseptere at man kan falle en del meter, rett og slett fordi det er en del avstand mellom mellomforankringene. Rutene går jo også ofte i relativt slakt terreng, og odsen for å treffe en hylle eller et fremspring er jo ganske stor. Men sånn er det jo ofte med naturlige sikringer også. Fordelen med via ferrata er at man kan gjøre unna mange hundre klatremeter veldig effektivt, adskillig mer effektivt enn ved naturlig klatring. Odsen for at man detter på en via ferrata er jo heller ikke så stor, i og med at de stort sett går i "snillt" terreng, man har jo også en vire å holde seg fast i om det skulle bli krevende.

Har forøvrig ofte med meg et tau i sekken, slik at jeg kan sikre andremann over krevende pasasjer.

 

 

Har en Camp Matrix med tau som går gjennom en brems.

Har testen den på et par meters fall.

Er den ubruklig / ødelagt nå ?

Ser ingen skader.

 

Alt avhengiger av fallet og utstyret som er brukt, om fallet ikke er ekstremt og utstyret ser bra ut, så er det vel sikkert bra. Men man skal være obs på at tau får en stor belastning når det blir drad gjennom en friksjonsplate, og faren for at tauet (speielt strømpen) får smelteskader er stor (ref videoen i innlegget over), spesielt der tauet stoppet i bremsen. Ved bruk av via ferrata utstyr med falldempende slynge som rakner, så sier det seg selv at utstyret ikke tåler mer enn ett fall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann. Himmelstigen er en fin liten tur. Opplev odda leier ut utstyr for en hundrings om du ikke har selv. Ellers ville jeg bare si ang fall at ikke alle via ferrataer går i slakt terreng. Men det er gode tak hele veien. jeg tror armeringsjernet gir større skader ved fall enn berget på denne turen.

Kos deg og god tur.

Hvis du vil se bilder så ligger denne turen under friluftliv på rangling.no

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.