Gå til innhold
  • Bli medlem

Privatisering av vann på Hardangervidda


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Til Gin:

1. Om tradisjonelle bønder finner andre næringvegar meinar eg er positivt isolert sett. Korleis markedet prisar dette fisket kan tyde på at det er eit alt for lite tilbud av eksklusive rettar (les:ikke andre fiskere) med svært godt fiske i forhold til etterspørselen i markedet.

2. Er det ikkje "masseturisme" ein ønskjer når ein vil ha tilgang for alle i vatn der fiske er svært etterspurt?

3. Igjen er alternativet "massetursime" - Dessuten kan ein fiske fritt i elvene!

P.S Kva meiner du med utsagnet "Typisk privat næringsliv å legge overoptimistiske kalkyler til grunn." Kva er det du eigentlig meiner? At ein privatperson tar høgre risiko med sine eigne verdiar enn dersom ho skal forvalte verdiane til andre? Eller er det å ein tar med den totale verdiskapinga i regnestykket, og ikkje ser på kvar enkelt verdiaukande tjenestene isolert?

Det var vel til meg du skulle svare.

1. Det er garnrett, fiske med båt og overnatting på hytte som er etter etterspurt, ikke stangfiske fra land. Hvorfor skal det være noen motsetning mellom dette?

2. Tror du vidda blir tråkka ned av folk fordi fisket blir litt mer åpent? Alle jeg kjenner fisker likevel, men like trivelig er det ikke. Litt flere hadde det nok kommet, og det er plass til det.

3. Samme svar som 2. Raust av grunneierne å la oss fiske i elvene :D

Den totale verdiskapninga i dette tilfellet er overdrevet. Hvis fisket på vidda blei friere ville ikke bygdefolket i nærheten miste inntekter. Kanskje heller tvert om.

Det kan jo godt hende at en lokal bonde ikke fikk ta samme blodpris som før for garnretten sin, uten at det får noen store ringvirkninger for bygda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 185
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Nå har staten mulighet til å motvirke denne negative trenden! Er kanskje grunn til å være opptimistisk på bakgrunn av den offensive holdningen ved kjøp av strandeiendommen ved Huk :?

Men som sagt så gjelder jo allemannsretten uansett, dette blir vell et spm om jakt og fiskerettigheter.

http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/10/29/447808.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De reagerer vel fordi de syntes at staten burde kjøpe tilbake eiendommen vil jeg tro. Er det privat så er det privat. Ettersom dette ALLEREDE ER PRIVAT er det vel likegyldig hvem eieren er.

Fiskerettene du er så opptatt av er forøvrig uavhengige av hvem som eier grunnen. Jaktrettene derimot følger grunneier, men det er jo en privatperson som allerede eier dette i dag så har blir det vel neppe noen endring om ikke staten kjøper. Selv om staten kjøper vil det ikke være lov for andre enn innehaverne av fiskerettene å fiske der hvis de ikke staten velger å ekspropiere disse.

Tilbake til det som faktisk er interessant: Hvor er dette?? Jeg gjetter på området avgrenset av langesjøen, bjornesfjorden, geitvass-vassdraget og geitsjøen. Kan også være området til reinskompagniet på grensa telemark/buskerud. Noen som vet??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg antar at fiskerettighetene følger med på kjøpet hvis staten kjøper opp eiendommene, selv om det er mulig at de som allerede har hevdet fiskerettigheter beholder disse. Men dette trenger ikke nødvendigvis ekskludere allmenheten fra å fiske i vannene.

Det er vell også rimelig at fiskerettighetene følger med da, prislappen er på hele 100 mill. :-) uten at jeg vet noe mer om det konkrete tilfellet.

Et viktig poeng med at staten hadde kjøpt opp området er jo nettopp å sikre allmenheten jakt og fiske muligheter i det aktuelle terrenget. Og ikke at allmenheten skal være prisgitt noen som er født med "sølvskje" i munnen som eier disse områdene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen, det er jo høyst sannsynlig ikke dagens eier av området som sitter på fiskerettighetene (ihvertfall ikke de som er verdt noe). Hvorfor skulle da disse rettighetene følge eiendommen?? Dette kan sammenlignes med feks. et gårdsbruk som tidligere var avhengig av seterdrift for å klare seg. Setra la de langt til fjells et sted hvor det ikke var noen andre. Etterhvert som årene gikk hadde de en rett på å drive seterdrift på stedet selv om de ikke eide grunnen. Denne retten vil følge gården til enten gårdseieren velger å selge denne eller til norge blir kommunistisk. Fiskerettene er basert på samme prinsipp.

Fiske og beite retter i norge er basert på prinsippet om hevd. Jaktrettene følger grunneier. Slik er det bare. Muligens feil syntes mange, men det er jo slik nettopp for å sikre at de som ikke er født med sølvskje i munnen skal ha sjans til å klare seg. Les Markens grøde av Hamsund for å få et innblikk i opprinnelsen til dette prinsippet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Området ligger i Vinje, og er faktisk Hardangerviddas perle. Fra Songa og innover er området ganske urørt, med lite stier og hytter. Fisket er svært bra.

Området innkluderer Vollevatnet, Briskevatnet, Sandvatn og Gunleiksbuvatnet i Kvenna. Eiendommen ligger vest for vassdraget. Eiendommen har vært eid av Interessentskapet Laagefjeld siden 1904.

Les om saken på www.varden.no

Fra Gunleiksbu og nedover er ikke fisket tilgjengelig for andre enn de som betaler i dyre dommer. Håper inderlig staten kjøper hele greia og selger jakt og fiskekort til vettuge priser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ThomasB:

Hvis det er likgyldig hvem som eier områder på vidda,så har jeg med flere (inkl. Njff) tatt feil. Du får ta deg en fisketur til vannene i f.eks. Geitvassdalen eller noen andre private vann til sommeren. Deretter prøver du å fiske i et av statsallmenningenes vann med fiskekort. Kanskje du oppdager forskjellen :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er henta fra Varden (www.varden.no) idag, som omhandlet dette konkrete salget av Vestre Vollane:

"- Ynskjer Vinje kommune ein ekslusiv rett for eigne innbyggjarar i området?

- Nei. Me vil at området får den type forvaltning som ein har på delar av Hardangervidda elles, seier Vinje. Tanken er dermed at folk med vanlege lommebøker skal ha ein sjanse til å kjøpe jakt- og fiskekort til overkomelege prisar i motsetnad til at til dømes store firma kjøper det opp med tanke på fortrinnsrett for tilsette og kundar."

Etter mitt skjønn kan jeg ikke forstå noe annet enn at fiskerettighetene er en del av salget av Vestre Vollane, og at grunneierene sitter på fiskerettighetene. Så jeg tror nok du tar feil i dette konkrete tilfellet ThommasB.

Dette var også tilfellet ved salg av Berunuten vest som også ligger ved Songavatnet i Vinje, der Vinje kommune kjøpte området av Treschow i 1979. Her følgte også fiskerettighetene grunneier. Selv om det kanskje også var andre som ikke var grunneiere som har fiskerettigheter til området.

Nå er Miljøverndepartementet på banen ang. salget, men er noe skeptisk til den høye prisen for området. Håper alikevell at det blir statlig oppkjøp!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har heldigvis saken fått en del blest i media, bla TV2 nyhetene der Lars Monsen har hevet seg inn i kampen for å sikre allmenheten jakt og fiskerettigheter.

Krysser fingrene for at media og organisasjoner presser på regjeringen slik at området blir oppkjøpt :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til Thomas B og ØysteinD:

Fikk en gledelig overaskelse på tv2-nyhetene i kveld. Lars Monsen som uttalte seg på vegne av Njff,og sa akkurat det jeg mener om privatisering på H.Vidda. Monsen har som kjent fisket mange steder ,men aldri på H.vidda pga. alle de private områdene. Han gadd ikke å betale mange tusen for en ukes fiske på vidda. Han var derfor for at staten skal kjøpe det aktuelle området på Hardangervidda,dette for å sikre allmennheten tilgang :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikkje denne jordlappen allereie på private hender? Det melde iallefall p2 då eg høyrde om saka for nokre veker sidan. Den noverande eigar ynskjer å vera anonym og krev 100 millionar, eg reknar med han no nyttar media til å få fart på debatten og kjøp og sikring av statsalmenning - og for å innvolvere dei raud-grøne for i det heile å få solgt tomta si. For øvrig fint at debatten dukkar opp igjen etter "finnmarkskuppet".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikkje denne jordlappen allereie på private hender? Det melde iallefall p2 då eg høyrde om saka for nokre veker sidan. Den noverande eigar ynskjer å vera anonym og krev 100 millionar, eg reknar med han no nyttar media til å få fart på debatten og kjøp og sikring av statsalmenning - og for å innvolvere dei raud-grøne for i det heile å få solgt tomta si. For øvrig fint at debatten dukkar opp igjen etter "finnmarkskuppet".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Første «kvalifiseringsrunde» med budfrist 4. november er åpen - slik at alle budgivere vil bli informert om høyeste bud. Deretter vil de høyeste budgiverne plukkes ut til en «semifinale» fra 7. til 11. november. Til slutt skal selgeren invitere en til to av budgiverne til avsluttende forhandlinger. Hele salgsprosessen skal være avsluttet innen 27. november

De ulike andelshaverne av Interessentskapet Laagefjeld holder en svært lav profil.

I/S Laagefjeld ble imidlertid stiftet allerede i 1904. Etter det Nationen erfarer var det handelfamilien Berthelsen og bokhandlerfamilien Krogh i Skien som den gangen etablerte sameiet på Hardangervidda.

Det er Nina Fossen i Sigdal som i dag er forretningsfører for sameiet. Hun er for øvrig barnebarn av handelsmannen Ferdinand Berthelsen.

http://www.nationen.no/nyheter/article1802192.ece

http://www.laagefjeld.net/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den mest informative artikkelen jeg har lest til nå:

http://pub.tv2.no/nettavisen/eiendom/article481891.ece

Det er kvalmt hvis det stemmer at det er en hemmelig budkrig mellom landets rikeste. Det blir viktigere og viktigere at staten kjøper dette.

Fint at Børge Brende gikk ut og mente staten burde kjøpe, men hyttene må for all del ikke overlates til DNT, slik han foreslo. Det har vi nok av på resten av vidda. La de stå åpne slik hyttene til Statskog er. Eller la de fortsatt være i privat eie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

" For Bjørnøy er villig til å diskutere en pris mellom 20 og 30 millioner kroner. "

Hahah, for det får ein ikkje meir enn nokre meter på Huk; skjerp deg Bjørnøy, og fortell folket at du ikkje vil ha denne jordlappen på statlege hender. Slutt med skodespelet, eller bla opp 100 mill.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

" For Bjørnøy er villig til å diskutere en pris mellom 20 og 30 millioner kroner. "

Hahah, for det får ein ikkje meir enn nokre meter på Huk; skjerp deg Bjørnøy, og fortell folket at du ikkje vil ha denne jordlappen på statlege hender. Slutt med skodespelet, eller bla opp 100 mill.

Jaja, fristen gjekk ut fredag kl 12 og marknaden gav 111 millionar. Statskog bydde pinlege 25 mill. Bodet på 25 mill er ei hån både mot grunneigar, marknad og folket. Nok ei rekke i symbolpolitikken til den nye regjeringa. Det byrjar å bli eindel år sidan samtlege politikarar forsonte seg med marknadsliberalismen, og då er eit hån på 25 mill skammeleg, minsteprisen var på førehand sett til 100.

Eg er ikkje jegar uansett, men no må politikarane bestemme seg, og ikkje berre syne seg når media slår saker opp!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ThomasB og ØysteinD:

Gratulerer! Vestre Vollane forblir i private hender !

Den nye regjeringa var ikke seriøst interesserte i å sikre allmenheten tilgang på fjellet. Men 80 m strandsone i Oslo-området derimot..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje allmenheten får mer tilgang til ressursene i dette området nå etter eierskiftet. Kanskje det blir lov å fiske i Sandvatn og Gunnleiksbuvatn nå? Det har det nemlig ikke vært tidligere, uten å betale for en svindyr pakke som inkluderer fly og hytte.

Kanskje jaktkort blir solgt i kontrollerte former, og til priser alle kan betale?

Det er vel tvilsomt om dette slår til, men jeg tror ikke det blir noe dårligere tilbud med en ny eier. I så fall skal det være meg en glede å tjuvfiske i vannene hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje jaktkort blir solgt i kontrollerte former, og til priser alle kan betale?

Mykje tydar faktisk på det skal ein tru Bjørnøy og Hermansen sine uttalelsar, men kva som vert sagt stemmer sjeldan overens med kva som vert gjort når det gjeld politikarar og grunneigarar under press frå media.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.