Gå til innhold
  • Bli medlem

Privatisering av vann på Hardangervidda


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Ja sånn burde det ha vært. Men man burde i minste fall ha muligheten til å få kjøpt fiskekort til en grei sum i alle vann og elver. Men bøndene i området rundt østvidda er jo kjent for å være glupske og når det tydeligvis er ingen lover og regler som regulerer umoralen deres, så er det jo fritt fram for dem å tjene seg rike på salg av vann og utleie av fiskeretter. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 185
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Jeg vet hva prisene for leie av fiskerettigheter i jotunheimen koster fordi jeg (i sammen med MANGE andre) leier to stykker. Selv betaler jeg ikke mer enn 5000 i året og disponerer da 4 hytter to uker om sommeren samt bortimot fri bruk av hyttene resten av året. I tillegg fisker jeg mellom 70 og 100 kg fisk hvert år.

Syntes egentlig at dette er ganske rimelig jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til Thomas B:

Den 17.august skrev du på dette forumet at det koster mellom 20000 og 100000 kr å leie fiskerett på jotunheimen. Det er dyrt! En person med normal inntekt betaler ikke så mye for å fiske ørret. Dermed så blir det jo i praksis sånn at ørretfiske flere og flere steder blir forbeholdt de velstående

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fiserettene jeg disponerer ville kostet meg tilsammen 80.000 kr i året. Ettersom jeg hverken har råd til dette eller har mulighet til å fiske noe særlig mer en toppen en uke eller to i året så deler jeg disse rettene med andre. For min andel betaler jeg 5000 pr år. Dette syntes jeg ikke er så dyrt. Les for øvrig det forrige innlegget mitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Stordalen kjøpte rype-fjell

Stordalens nye jakteldorado ligger på Hardangervidda, bare noen kilometer fra Skinnarbu Høyfjellshotell ved Møsvatn, på rundt 1000 meter.

Eiendommen skal ha et av Sør-Norges beste rypeterreng, har villreinkvote, syv fiskevann og et par hytter.

Det betydelige terrenget strekker seg gjennom tre kommuner, Tinn, Vinje og Seljord.

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=288296

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ThomasB:

Nå er det ikke alle som har mange fiskeinteresserte venner som har lyst eller ork til å gå på Jotunheimen eller Hardangervidda. 5000 kr for en ukes ørretfiske er heller ikke så billig. Til sammenligning koster det 1000 kr for 1 uke på en campingplass ved Nummedalslågen,det er inkl. fiskekort (ikke privatisert) .I tilegg så kommer det fram i forumet her at grunneiere på Hardangervidda (som diskusjonen egentlig dreier seg om) er veldig vanskelig å ha med å gjøre.

Men hvordan reagerer du og dine venner hvis en uvitende stakkar med fiskestang (kunne ha vært meg før jeg visste om privatiseringsgalskapen) kommer inn på området som dere har betalt tusenvis av kroner for?!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge du ikke skal fylle fryseren, men ha til matauk så er mi erfaring at ein telefon til grunneigar på førehand løyser problemet. Eg har i allefall berre positive resultat med å spørre om lov, og eg synest også at det er greit at eg ikkje er av dei som trur dei eig heile verda og berre tar seg til rette!

God tur og skitt fiske!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anar me at første steget er teke? Og om nokre år så er absolutt heile den norske fjellheimen kjøpt opp av private og gjerda inne, der alle oss andre er heilt utestengde, (og grunneigarane i dag er "kjøpt og betalt"). Det vil vel kosta millionar for folk å sjå bilete frå norske fjell på video og milliardar for å gå eitt einaste steg der, før det er snakk om fiske, jakt og bærplukking. Er det dette me har i vente? Dette må stoppast snarast.

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunneierne på østvidda er stein gærne. Fiskere har blitt skutt etter i området Kalven-Mårbu. Jeg syntes grunneierne i Vest-Telemark er spesiellt sure og grinete. Er ikke nok å komme med lua i hånda og spørre pent der nei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ØysteinD:

Du er altså ikke for at man skal kunne fiske på Hardangervidda ved å kjøpe fiskekort? Gå inn på www.numedal.net/fjellstyre og klikk på fiskekart eller kart statsalmenninga så ser du hvordan privatiseringa er i ferd med å utvikle seg på Hardangervidda øst. Omtrent alle kjente ørretvann er blitt private. F.eks så er praktisk talt hele Geitvassdalen blitt privatisert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gin, refererer til tidligere innlegg:

"Jeg vet hva prisene for leie av fiskerettigheter i jotunheimen koster fordi jeg (i sammen med MANGE andre) leier to stykker. Selv betaler jeg ikke mer enn 5000 i året og disponerer da 4 hytter to uker om sommeren samt bortimot fri bruk av hyttene resten av året. I tillegg fisker jeg mellom 70 og 100 kg fisk hvert år.

Syntes egentlig at dette er ganske rimelig jeg."

Et kjapt regnestykke gir at jeg betaler ca 50 kr pr kg med utsøkt rakafisk samt har gratis påsketur hvert år....

Når det gjelder uvitende stakkarer med fiskestang blir de som regel (nå svarer jeg bare for meg selv...) henvist til de ikke fullt så bra delene i elva og innvitert på et glass utpå kvelden.

Tilbake til hardangervidda. I fjor sommer betalte grunneierene i Nummedal meg 30.000 for at jeg skulle fiske med garn og stang i geitvassdalen (vel, egentlig betalte de meg for å passe på sauene deres men jeg fikk lov til å fiske også....). Da jeg spurte en av kara om hvorfor han ikke leide ut rettighetene sine fikk jeg til svar at det ikke var nok penger i det til at det var bryet verdt. Så hvis dere skal fiske på hardangervidda må dere regne med å betale for det.

Når det gjelder påstandene om at hardangervidda øst er i ferd med å bli privatisert er vel dette et spørsmål om hvilket tidsperspektiv man opererer med. Fiskerettene på hardangervidda har vært i privat eie i de siste 400 årene eller deromkring. I Uvdal var det under middelalderen ikke uvanlig at eldste arvingen på gården valgte fiskeretten, den nest eldste valgte beiterettene mens yngstemann satt igjen med en gård man knapt nok kunne overleve på. Kanskje ikke så rart at man verner om fiskerettene sine når man i de siste 10 generasjonene har sett på de som det eneste av verdi.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ThomasB: Du svarte ikke på spørsmålet mitt. Og jeg tviler ikke på at du vet hva fiskerettene på Jotunheimen koster. Men det er som sagt ikke alle som kjenner mange fiskeinteresserte fjellvandrere.Så hvis man er en eller 2 som drar på tur blir det svært dyrt! Det har kommet fram i forumet her at mange tjuvfiskere har fått rundjuling i Geitvassdalen og at andre har blitt skutt etter. Det er vel en grunn for det. Nå er det heller ikke alle som får en så god kontakt med grunneierne på østvidda som deg.Det er flere på forumet her som har skrevet om umedgjørlige grunneiere. Men hvor tror du den første grunneieren kjøpte vannet sitt? Det var den sterkestes rett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å sette inn en annonse der du søker etter flere med de samme interessene som deg? Du trenger jo ikke faktisk kjenne de du leier retten sammen med.

Når det gjelder opphavet til fiskerettene stemmer det nok at det var "den sterkestes rett". Slik var det jo gjerne back in the days.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til Thomas B: Men nå drar ikke jeg i naturen for å menge meg med en hel haug med fremmede folk. Man får vel dekt sitt sosiale behov ellers. Hadde det ikke vært mye enklere for alle om det ble solgt fiskekort for en vettug sum i stedet for fiskerettutleie og cowboy-tilstander?? I de vann man selger fiskekort så fungerer det jo utmerket. På fiskekortet står det jo også hvor man har lov til å fiske. Oversikten over private vann har ikke en gang DNT. Jeg fant oversikten tilfeldigvis på nettet. De uten oversikten lever jo litt farlig på fjellet..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herregud!!

Hvis man er i stand til å leie noe sammen med fremmede burde man vel også være i stand til å komme frem til et turnussystem som gjorde det mulig å dra på fisketur alene. Burde det ikke?

Kunne ikke vært mer uenig med samtlige av dine utspill i denne tråden Thomas!

Mener du seriøst at om man ønsker noen dager på østvidda skal man på forhånd annonsere etter andre man kan kjøpe fiskerettigheter sammen med???

Og synes du det er rart at man ikke ønsker å dra på tur med folk man ikke kjenner?

Selvfølgelig kan man fiske andre steder, men om man er glad i området eller ønsker å gå litt lenge f.eks. over vidda og dermed noen dager på østvidda synes jeg det er UTROLIG TRIST at man ikke kan fiske som vanlig. Er jo utrolig vakkert langs noen av elvene på østvidda!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

TilThomas B: Hadde det ikke vært enklere å få muligheten til å kjøpe fiskekort på vidda framfor å slite for å få leid fiskeretter? Du mener vel ikke at man skal måtte drive med avisannonsering med høyest usikkert resultat for å kunne fiske på fjellet? Syns du turnus - og køordninger hører hjemme på fjellet?! Syns du det er riktig med et system på fjellet som gjør det farlig å bevege seg der med stang?Du er vel ikke en grunneier selv ?

Jeg er forresten enig med Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er jo at noen faktisk EIER det dere vil ha tilgang til. Er det så jævlig vanskelig å forstå? Det er jo allment akseptert at hvis man eier en leilighet så står man fritt til å leie ut denne etter eget ønske. Det er jo akkurat det samme med en fiskerett.

Skitt fiske!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er jo at noen faktisk EIER det dere vil ha tilgang til. Er det så jævlig vanskelig å forstå? Det er jo allment akseptert at hvis man eier en leilighet så står man fritt til å leie ut denne etter eget ønske. Det er jo akkurat det samme med en fiskerett.

Skitt fiske!

Jamen langt pokker i vold på høyfjellet burde alt fiske være for alt folk! Selvfølgeløg med løsing av fiskekort. Det burde du også forstå!

ew

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til ThomasB: Du unnlater fremdeles å svare på spørsmålene mine. Men det at du begynner å bli en smule amper er vel et tegn på at argumentene begynner å virke.

Og ja, jeg har litt problemer med å forstå at fiskevann blir solgt og kjøpt på en slik måte at vanlige fiskeinteresserte mennesker blir nektet adgang på de fleste velkjente ørretvann på Hardangervidda øst som liksom skal være en nasjonalpark. Ut i fra det du har tastet litt tidligere i forumet så er det privatisering av fiskevann på Jotunheimen også. Jeg gjetter på at du også er for ubegrenset med hyttebygging rundt fjellvann også,noe som igjen hindrer folk i å slå opp telt. Enkelte vann på vidda har tett i tett med hytter og strandsoner rundt hele.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.